Ναυμαχία σε Ιόνιο και Αδριατική έχει ξεκινήσει για τα πετρέλαια με ξένους κολοσσούς να ετοιμάζονται να βάλουν τρυπάνια σε Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ιταλία σε θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη και ειδικά το ελληνικό «Mega Project».
Στην Αθήνα πηγαινοέρχονται πλέον Νορβηγοί, Βρετανοί, Άραβες και Αμερικάνοι καθώς σε λίγους μήνες ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τις περιοχές που βρίσκονται στην Αδριατική και καταδεικνύει ως πετρελαιοπιθανές η έρευνα που έχει κάνει η νορβηγική PGS.
Η ναυμαχία όμως γίνεται για την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής Πλάκας που ξεκινά από τις ακτές της Κροατίας και κατεβαίνει νότια προς Μαυροβούνιο, Αλβανία και, βεβαίως, Δυτική Ελλάδα, όπου επίσης πλέον έχει δρομολογηθεί ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα. Στην περιοχή αυτή, όπως και στην ιταλική πλευρά, όπως τα offshore κοιτάσματα Rospo Mare και Aquilla, υπάρχουν ήδη διαπιστωμένα και παραγωγά συστήματα υδρογονανθράκων, με χαρακτηριστικότερα, ίσως, παραδείγματα το πετρελαϊκό πεδίο Patos Maritza με κοιτάσματα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων βαρελιών καθώς και το Delvina Gas, το οποίο εκτιμάται ως το μεγαλύτερο onshore κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τα δύο τελευταία βρίσκονται σε on shore περιοχές της Αλβανίας, ενώ οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες από την γειτονική χώρα φέρουν την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για τη δημοπράτηση 13 μπλοκ για εξερεύνηση υδρογονανθράκων, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή.
Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της ανακάλυψης, τον περασμένο Νοέμβριο, κοιτάσματος καλής ποιότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου το οποίο είχε καλά χαρακτηριστικά ροής, από την Royal Dutch Shell και την Petromanas Energy Inc στο πεδίο δοκιμής στο Shpirag, στη νότια Αλβανία.
Πριν λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου συγκεκριμένα, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την υποβολή προσφορών για συνολικά 13 οικόπεδα σε θαλάσσιες περιοχές. Μπορεί ο αριθμός των τελικών προσφορών να δείχνει μικρός, αλλά στα τρία σχήματα που προσήλθαν στην Ποντγκόριτσα και κατέθεσαν φακέλους περιλαμβάνονται μεγάλοι όμιλοι της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου: η μία κοινοπραξία απαρτίζεται από την ιταλική ΕΝΙ και την ρωσική Novatek, η δεύτερη από την αυστριακή OMV και την αμερικανική Marathon Oil, ενώ στην τρίτη συναντούμε την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas, με την αγγλική Mediterranean Oil & Gas.
Παρότι πρόκειται για τον πρώτο, ιστορικά, διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον οποίο προχώρησε το Μαυροβούνιο, το ενδιαφέρον πείθει και για τις προοπτικές αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Αδριατικής.
Μόλις μία μέρα πριν, η ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει με τις αναδόχους εταιρείες τις συμβάσεις για δύο υπεράκτιες περιοχές: αυτή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου τις έρευνες θα διεξάγει η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιρλανδικής Petroceltic και της ιταλικής Edison, καθώς και του Κατακόλου στο νομό Ηλείας, όπου ανάδοχο ήταν το σχήμα της Energean Oil & Gas (επίσης και στο onshore block των Ιωαννίνων με την καναδέζικη Petra petroleum) και την βρετανική Trajan Oil. Το γεγονός ότι στην υπογραφή παρεστει, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας Ed Davey αποτελεί άλλη μία απόδειξη για το ότι η ευρύτερη περιοχή έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα των ισχυρών του πλανήτη.
πηγή:ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, fpress.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr