Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Φανάρι Μπλε - Ο Ευάγγελος Τσαβδάρης επιστρέφει στις σελίδες του ialmopia


Κατά κοινή ομολογία, ο κόσμος μας άλλαξε ριζικά την τελευταία πενταετία. Ο εγκλεισμός, η αναθεώρηση των πραγματικών αξιών της ζωής, μετέπειτα η μετάβαση αποκλειστικά στην εποχή της εικόνας και της προβολής, έθεσαν νέα δεδομένα στις κοινωνίες και οδήγησαν πολλούς από εμάς σε νέα μονοπάτια.

Κάποια ανήσυχα πνεύματα βρήκαν σε αυτά τα μονοπάτια νέους τρόπους έκφρασης, καινοτόμες ιδέες και πεδία έμπνευσης. Άτομα με οξύ νου, ακούραστα και ταλαντούχα, όπως ο βραβευμένος ποιητής Ευάγγελος Τσαβδάρης, που επιστρέφει στις ηλεκτρονικές σελίδες του ialmopia.gr, αυτη τη φορά με τα ΝΕΑ του ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ !

Σε μια συγγραφική στροφή που ζυμώθηκε μέσα από αμέτρητες ώρες μελέτης και οίστρου, σε χρόνια εσωτερικών αναζητήσεων, ο Ευάγγελος Τσαβδάρης μοιράζεται με το κοινό βιωματικές και μη ιστορίες, όνειρα κι ελπίδες, εφιάλτες κι αδιέξοδα.

Ο νέος κύκλος στο συγγραφικό έργο του συντοπίτη μας ανοίγει απόψε με το διήγημα Φανάρι Μπλε, που παρουσιάζεται σε δύο εκδοχές.

Ήρωας του διηγήματος, ο Ήρων, ένας άνθρωπος που χρησιμοποιεί την εικόνα και τη φαντασία απέναντι στα προβλήματα που η ζωή επιφύλαξε γι'αυτόν. Ώσπου στο τέλος, βρίσκει την ελευθερία στο λίκνο της ανθρώπινης ύπαρξης, τον έρωτα.

Ο Ευάγγελος αφιερώνει την πρώτη εκδοχή του διηγήματος στην καλή του φίλη Σοφία Αγγελίδου.




Φανάρι μπλε

Εκδοχή πρώτη


Ο Ήρων είναι ένα άτομο με πολλαπλά νευρολογικά προβλήματα. Οι γονείς του είναι σύγχρονοι μετανάστες στην Κίνα, που εργάζονται σε εργοστάσια με προϊόντα τεχνολογίας.

Ο Ήρων νιώθει το σώμα του σαν μια μηχανή με ένα διακόπτη που σφίγγει και χαλαρώνει αναλογικά με τις συνθήκες. Στην Κίνα υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι υπερταχείας κυκλοφορίας, όπου εκτός των συνηθισμένων φαναριών υπάρχει και ένα μπλε φανάρι που δηλώνει ότι σε εκείνο το δρόμο οι οδηγοί μπορούν να αναπτύξουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες. 

Ο Ήρων αξιοποιεί αυτή την εικόνα με τα φανάρια όταν μουδιάζει το σώμα του. Φέρνει στο μυαλό του αυτή τη μπλε αντανάκλαση, με τις όψεις των ανθρώπων που τον βοήθησαν να μοιάζουν με μπλε θεραπευτικές σκιές. Δανείζοντας τα πόδια και τα χέρια τους αναλογικά με τις ανάγκες που του προκύπτουν.




Φανάρι μπλε

Εκδοχή δεύτερη


Ο Ήρων έχει ζητήματα με την ισορροπία του σώματός του, ζει στην Κίνα, αναγκαστικά με τους δικούς του διότι εκεί χρησιμοποιούν ρομπότ για φροντιστές. Έχει εμφυτευμένο στο σώμα του έναν αισθητήρα κίνησης που δημιούργησε η εταιρεία που δουλεύουν οι γονείς του. 

Ένα πρωινό, το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα γυμναστικής που του ρυθμίζουν τα ρομπότ τού προκάλεσε μια πτώση απ’ το αμαξίδιό του, με αποτέλεσμα να του δημιουργηθεί μετατραυματικό στρες, το οποίο, όπως είναι φυσικό, ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα ρομπότ. Όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε πρόβλημα και με τον αισθητήρα κίνησης, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λειτουργήσει και ο Ήρων να μη μπορεί να κινηθεί καθόλου. 

Κάποια στιγμή εστίασε το βλέμμα του στο μπλε φως ον-οφ με το οποίο λειτουργούσαν τα ρομπότ, που του θύμισε τους κινεζικούς σηματοδότες. Εκείνη τη στιγμή ένιωσε μια στιγμιαία λιποθυμία, και πάνω στο παραλήρημά του φαντασιώθηκε διάφορες γυναίκες. Αμέσως ο αισθητήρας της κίνησης άρχισε να λειτουργεί. 

Οι γονείς του εντυπωσιάστηκαν με όλο αυτό το φαινόμενο και κατάλαβαν ότι ο έρωτας νίκησε τη μετα-ανθρωπιστική τεχνολογία. Κι έτσι τον άφησαν να ζήσει μόνος του.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *