Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Αποξηραμένα φρούτα: Οι σούπερ τροφές και οι θερμίδες τους, ποια να προτιμήσεις

Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται στη λίστα με το αγαπημένο σνακ πολλών γιατί είναι η πιο εύκολη επιλογή που μπορείς να αποθηκεύσεις στην τσάντα σου.

Είναι νόστιμα, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατευνάζουν την επιθυμία για γλυκό και είναι τέλεια για μασούλημα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικών σακχάρων σε ποσοστό 38-63%, με τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη να αποτελούν τα κύρια σάκχαρά τους. Τα βάζουμε στο μπολ με τα δημητριακά μας το πρωί, τα συνδυάζουμε με το γιαούρτι μας το βράδυ, τα ρίχνουμε για έξτρα γεύση σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές ή τα καταναλώνουμε σαν σνακ στο σπίτι ή στο γραφείο.

Ουσιαστικά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια συμπυκωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού είτε μέσω φυσικής ξήρανσης (ηλιακή ακτινοβολία) είτε με τη χρήση ειδικών αποξηραντήρων.

Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα για κάποιους θεωρούνται «εχθρός» της σιλουέτας τους καθώς έχουν αρκετές θερμίδες και δύσκολα μπορείς να σταματήσεις να τα τρως. Είναι σαν τα τσιπς πατατάκια που μόνο αν τελειώσει η σακούλα θα σταματήσεις να τα καταβροχθίζεις. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή αν καταναλώνονται στις κατάλληλες μερίδες.





Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα είναι οι σταφίδες, ενώ ακολουθούν οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα,τα σύκα και τα βερίκοκα. Στο εμπόριο είναι επίσης διαθέσιμα το μάνγκο, το μήλο, η παπάγια, η φράουλα, τα φραγκοστάφυλα, τα κεράσια, ο ανανάς, τα βατόμουρα, οι μπανάνες και τα μούρα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε σε ζαχαρωμένη μορφή, δηλαδή με επικάλυψη ζάχαρης. Καλύτερα είναι να προτιμάτε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς τη ζάχαρη.

Η κατανάλωσή τους συνδέεται με πιο υγιεινή διατροφή και μειωμένη παχυσαρκία. Εντάσσοντας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή, θα αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. 



Πάμε να δούμε τη διατροφική ανάλυση των πιο κοινών αποξηραμένων φρούτων/100gr:

Σταφίδες: Θερμίδες: 299, Φυτικές ίνες: 3.7, Λιπαρά: 0.46, Υδατάνθρακες: 79.18, Σάκχαρα: 59.19

Βερίκοκα: Θερμίδες: 241, Φυτικές ίνες: 7.3, Λιπαρά: 0.51, Υδατάνθρακες: 63, Σάκχαρα: 53.54

Δαμάσκηνα: Θερμίδες: 240, Φυτικές ίνες: 7.1, Λιπαρά: 0.38, Υδατάνθρακες: 63.88, Σάκχαρα: 38.13

Σύκα: Θερμίδες: 249, Φυτικές ίνες: 9.8, Λιπαρά: 0.93, Υδατάνθρακες: 63.87, Σάκχαρα: 47.92

Χουρμάδες: Θερμίδες: 282, Φυτικές ίνες: 8, Λιπαρά: 0.39, Υδατάνθρακες: 75, Σάκχαρα: 63

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *