Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενδεχόμενο εκδήλωσης κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου.

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σοφοκλής Κουρτίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κρούσμα του ιού σε άνθρωπο, ούτε έχει εντοπιστεί μολυσμένο κουνούπι, στις ειδικές παγίδες όπου τα έντομα «συλλαμβάνονται» για να εξεταστούν, στη συνέχεια, σε διαπιστευμένα εργαστήρια.
Ρεκόρ κρουσμάτων το 2018 στην Ευρώπη

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία για την καταπολέμηση των κουνουπιών, καθηγήτρια μικροβιολογίας της Iατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παπά, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ακόμη κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι πέρσι η εμφάνιση του ιού είχε γίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως και χαρακτήρισε το 2018 ως «τη χρονιά του Δυτικού Νείλου», καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη σημείωσε ρεκόρ και διαμορφώθηκε 7,2 φορές σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.

«Πέρσι υπήρξαν κρούσματα σε περιοχές της Ευρώπης πολύ βορειότερες, ενώ καταγράφηκε περιστατικό ακόμη και στη Γερμανία» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Στο ερώτημα αν μετά από μια περίοδο έξαρσης του ιού αναπτύσσονται αντισώματα στον άνθρωπο ή τα ζώα και μειώνονται οι πιθανότητες για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, η κα Παπά απάντησε λέγοντας: «στη φύση ο ιός κυκλοφορεί μεταξύ πτηνών και κουνουπιών. Oταν υπάρχει μια μεγάλη επιδημία, μετά υπάρχει μια ανοσία στα πτηνά που προφυλάσσουν και σταματούν τον κύκλο ζωής του ιού. Οι άνθρωποι αποκτούν κάποια ανοσία αλλά δεν είναι αρκετή για να σταματήσει μια επιδημία, γι' αυτό και δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε, αλλά χρειάζεται να λαμβάνουμε συστηματικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια». Σχολίασε, άλλωστε, ότι μετά την επιδημία του 2010 στη βόρεια Ελλάδα δεν σημειώθηκαν κρούσματα τις επόμενες χρονιές.
Σαφή εικόνα για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα μέσα Ιουνίου

Για τη φετινή χρονιά είπε ότι σαφής εικόνα για τον ιό θα υπάρχει στα μέσα με τέλη Ιουλίου, οπότε συνήθως το πρόβλημα είναι εντονότερο, αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την εμφάνιση του ιού και τόνισε ότι οι βροχές γενικά αυξάνουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών.

«Φέτος είχαμε λιγότερες βροχές από πέρσι και για την ώρα τα επίπεδα της βροχόπτωσης φαίνονται χαμηλότερα από πέρσι. Ωστόσο οι ειδικοί δεν μπορούν να μας δώσουν πρόβλεψη για όλο το καλοκαίρι» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κουρτίδης. Διαβεβαίωσε δε, ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται σε εξέλιξη, παρεμβάσεις γίνονται και στο έδαφος και με πτήσεις ελικοπτέρων, ενώ παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνουν τον κόσμο για τα μέτρα πρόληψης που μπορούν και πρέπει να λαμβάνουν.

Σημειώνεται ότι σε λειτουργία βρίσκεται η τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του κοινού για τα κουνούπια. Οι πολίτες μπορούν να καλούν τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο 800 11 24424 χωρίς χρέωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *