Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης της στην πόλη των Σκοπίων με τον Δήμαρχο Καβαντάρσικ Μίτκο Γιάντσεφ στο Δημαρχείο του Καβαντάρσκι καθόσον η νέα συνοριακή πύλη μετά την υπογραφή της διμερούς συνεργασίας θα δημιουργηθεί στα όρια του δήμου του.
Η κ. Τζάκρή κατά την συνεργασία της με τον Δήμαρχο είπε τα εξής:
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μου στην χώρα σας ως μέλος του Eλληνικού Κοινοβουλίου που εκλέγεται στην Πέλλα. Είμαστε σήμερα εδώ για να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών μας.
Συγκεκριμένα ήρθαμε να υποστηρίξουμε την δημιουργία μιας νέας συνοριακής πύλης και πιθανώς έναν νέο τελωνειακό σταθμό στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Πέλλας. Αναμένουμε ότι αυτή η πύλη θα συμβάλει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών μας. Συγκεκριμένα στις σχέσεις εμπορίου/επιχειρηματικότητας, μέσω της διευκόλυνσης των εξαγωγών προϊόντων από την Πέλλα προς την χώρα σας και μέσω αυτής σε άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Αυτή η πύλη θα συνεισφέρει στην ευκολότερη μετακίνηση τουριστών από ή και διαμέσου της χώρας σας στους σημαντικούς αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς της Πέλλας, όπως το αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας (και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και αξιοθέατα), την πόλη της Έδεσσας, τα θερμά λουτρά του Πόζαρ, το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλαν και το παραδοσιακό χωριό του Αγίου Αθανασίου κλπ.
Τα οφέλη θα είναι μεγάλα και για τις δύο χώρες μας.
Η δημιουργία μιας συνοριακής πύλης έχει αιτηθεί από την τοπική κοινωνία εδώ και πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, έμποροι και επιχειρηματίες γενικότερα αλλά και ειδικότερα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υποστηρίζουν θερμά αυτή την ενέργεια.
Για την ακρίβεια, η συνοριακή αυτή πύλη θα διορθώσει το οξύμωρο, η περιφέρεια της Πέλλας να παραμένει η μόνη περιφέρεια της βόρειας Ελλάδας χωρίς συνοριακή πύλη. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της περιοχής μας καθώς επιτείνει την απομόνωσή της.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος ανακίνησε το θέμα κατά την διάρκεια συναντήσεών του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σας κ. Osmani στις 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το θέμα έτυχε θερμής υποδοχής από εκείνον. Εν συνεχεία, στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και FYROM που έγινε στην Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Νοεμβρίου, με θέμα την διασυνοριακή συνεργασία, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε και πάλι το θέμα κατά την συνάντησή του με τον κ. Δημητρώφ. Ο κ. Δημητρώφ εξέφρασε την πρόταση της κυβέρνησης η νέα συνοριακή πύλη μεταξύ των δύο χωρών να δημιουργηθεί στην περιοχή του Pulevec. Το κοντινότερο χωριό είναι το Majden που ανήκει στον δήμο Kavadarski.
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς κατά την γνώμη μας το καλύτερο σημείο βρίσκεται βόρεια του ελληνικού χωριού Προμάχοι.. Ο δρόμος μέσω των Προμάχων οδηγεί στην καρδιά του δήμου της Αλμωπίας και την πρωτεύουσά της Αριδαία.
Έχω επισκεφτεί την περιοχή με ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για τον σκοπό αυτό έχουμε επιλέξει έναν επαρχιακό δρόμο 25 χιλιομέτρων, ο οποίος θα πρέπει να μετατραπεί σε διεθνή αυτοκινητόδρομο. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και από την δική σας πλευρά.
Μετά τις ανωτέρω εξελίξεις σήμερα ξεκινά η επίσημη διαδικασία υπογραφής διακρατικής συμφωνίας για την δημιουργία συνοριακής πύλης μεταξύ των δύο χωρών μας.
Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που θα παρέχει την χρηματοδότηση για την τεχνική μελέτη και κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Από Ελληνικής πλευράς αυτό μπορεί να γίνει είτε διαμέσου του Εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ή και για τις δύο χώρες διαμέσου του προγράμματος INTEREG, ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο Δήμαρχος του Καβαντάρσκι Μίτκο Γιάντσεφ ανέφερε από την μεριά του ότι είναι απολύτως σύμφωνος με την υλοποίηση του έργου αυτού που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του Δήμου του. Όπως συγκεκριμένα είπε ο δρόμος απο το Καβαντάρκσι μέχρι το Μρέζικο είναι δρόμος 35 χιλιομέτρων και είναι σε πάρα πολύ κατάσταση κατάσταση και από το Μρεζικο μέχρι το Μάιντεν είναι δρόμος 10 χιλιομέτρων που θα πρέπει να ανακατασκευαστεί και από το Μάιντεν μέχρι το Πούλεβετς στα σύνορα είναι ένας παλιός στρατιωτικός δρόμος 13,5 χιλιομέτρων που θα πρέπει να μελετηθεί και να κατασκευαστεί από την αρχή.
Από την πλευρά του δε θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκπόνηση όσο το δυνατόν συντομότερα των απαιτούμενων μελετών και την κατασκευή του έργου και θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την κ. Τζάκρη για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr