Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Αφιέρωμα: Τόμας Έντισον 1847 – 1931

Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, μία από τις επιφανέστερες μορφές στην ιστορία της τεχνολογίας. Είναι ο εφευρέτης με τις 1093 ευρεσιτεχνίες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης, ο φωνογράφος, το σύγχρονο τηλέφωνο, η κινηματογραφική μηχανή προβολής, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες και τεχνικές κατασκευής τσιμέντου και χημικών προϊόντων. Είναι, επίσης, ο ιδρυτής του πρώτου εργαστηρίου βιομηχανικής έρευνας.


Ο Τόμας Άλβα Έντισον (Thomas Alva Edison) γεννήθηκε στις 11 Φεβρουάριου 1847 στο Μιλάνο της πολιτείας Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα επιζήσαντα τέκνα του αυστηρού μικρέμπορου Σάμιουελ Όγκντεν και της υπομονετικής πρώην δασκάλας Νάνσι ΄Ελιοτ Εντισον. Οι γονείς του, όχι απλώς δεν είχαν περιουσία, αλλά εξαιτίας της φτώχειας τους αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο Πορτ Χιούρον του Μίσιγκαν, όπου εγκαταστάθηκαν όταν ο Τόμας ήταν επτά ετών.


Στα βάσανα της οικογένειας προστέθηκε και η αγωνία του τι θα απογίνει ο μικρός και ατίθασος Τόμας, όταν τον έδιωξαν από το σχολείο. Πράγματι, ύστερα από οστρακιά που είχε περάσει σε μικρότερη ηλικία, το νεαρό παιδί είχε πρόβλημα στην ακοή. Αυτό το «κουσούρι» της βαρηκοίας του στέρησε μία θέση στα θρανία. Δεν πτοήθηκε όμως. Άρχισε να μελετά στο σπίτι με τη βοήθεια της μητέρας του. Η μειωμένη ακοή είχε και τα καλά της: του εξασφάλισε την απαραίτητη απομόνωση, ώστε να διαβάσει διάφορα εκλαϊκευμένα επιστημονικά περιοδικά που έπεφταν στα χέρια του.

Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να εξοικονομεί τα προς το ζην, πουλώντας εφημερίδες και καραμέλες στο σιδηρόδρομο που ένωνε το Πορτ Χιούρον με το Ντιτρόιτ. Έλειπε ώρες ολόκληρες από το σπίτι, βρίσκοντας συχνά πυκνά αφορμές, αφού ο πατέρας του προσπαθούσε να δαμάσει τον ατίθασο χαρακτήρα του μικρού με το ξύλο. Λέγεται, μάλιστα, ότι μια φορά τον μαστίγωσε για παραδειγματισμό δημόσια. Δεύτερο σπίτι του, λοιπόν, έγινε ένα βαγόνι. Εκεί εγκατέστησε ο Τόμας το μικρό εργαστήριό του κι έγραφε και τύπωνε μία μικρή εφημερίδα, τη «Weekly Herald».
Τηλεγραφιτής

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πέρασαν τα χρόνια ως την εφηβεία του. Ωσότου ένα περιστατικό το 1862, όταν ήταν πια 15 ετών, σημάδεψε την πορεία του. Ο νεαρός Τόμας έσωσε τη ζωή ενός αγοριού που είχε πέσει στις ράγες του τρένου. Όταν ο πατέρας του μικρού, τηλεγραφητής το επάγγελμα, τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να επληρώσει το καλό που έκανε στον γιο του, ο έφηβος Τόμας δεν δίστασε: «Θέλω να μου μάθετε να χειρίζομαι τον τηλέγραφο» απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, ο «μικρός του βαγονιού» από το 1863 έως το 1868, δούλεψε ως έκτακτος τηλεγραφητής σε διάφορες πόλεις της Δύσης και του Νότου, συχνά πίσω από τα μέτωπα του Εμφυλίου Πολέμου.

Ήταν 21 ετών, πεπειραμένος τηλεγραφητής πλέον, όταν μονιμοποιήθηκε στη νυχτερινή βάρδια της Western Union Telegraph Company στη Βοστώνη. Εκείνη η χρονιά, το 1868, ήταν το δεύτερο έτος - σταθμός για τον Έντισον. Αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αντίτυπο του περιοδικού του αυτοδίδακτου άγγλου φυσικού Μάικλ Φάραντεϊ «Πειραματικές έρευνες στον ηλεκτρισμό», και το αποστήθισε. Τα πειράματα του Φάραντεϊ περιγράφονταν τόσο λεπτομερώς, ώστε ο Έντισον τα εκτέλεσε όλα κατά γράμμα. Τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τις κατέγραφε σε σημειωματάρια, οι οποίες αργότερα αποδείχθηκαν πολύτιμες.
 
Τα πρώτα πειράματα

 
 
Το πάθος του πλέον ήταν ένα: οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού. Άρχισε να κοιμάται ελάχιστα και να πειραματίζεται διαρκώς. Η δουλειά γραφείου τώρα πια δεν τον «χωρούσε». Παραιτήθηκε. Είχε αποφασίσει, όμως, να γίνει επαγγελματίας εφευρέτης. Δανείστηκε ένα μικρό ποσό, συνέχισε τις έρευνές του και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κατέθεσε την πρώτη ευρεσιτεχνία του για έναν ηλεκτρικό «καταγραφέα φωνής» και μια συσκευή ηλεκτρικής καταγραφής ψήφων. Η εφεύρεση λειτούργησε άψογα ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου. Αλλά δεν την αγόρασε κανείς.

Δέκα μήνες μετά, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, απένταρος για άλλη μια φορά. Κοιμόταν σ’ ένα υπόγειο στη Γουόλ Στριτ. Μια βλάβη στον πίνακα αναγραφής των τιμών του χρυσού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπορεί να προκάλεσε κρίση στην αγορά το 1869, έδωσε όμως στον Έντισον τη μεγάλη ευκαιρία. Τον κάλεσαν να επισκευάσει το σύστημα. Εκείνος δεν περιορίστηκε στην αποκατάσταση της βλάβης. Πρότεινε μια βελτίωση, η οποία έδινε τη δυνατότητα παροχής τηλεγραφικών πληροφοριών σε συνδεδεμένους με τον πίνακα συνδρομητές - χρήστες. Η ιδέα του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και η κατασκευάστρια εταιρεία του πίνακα, η πρώην εργοδότριά του Western Union, φρόντισε να τον ανταμείψει με 40.000 δολάρια.
 
Η καταξίωση

 
 
Το κεφάλαιο αυτό ήταν αρκετό για αρχή. Ο Έντισον το επέδυσε στην κατασκευή ενός μικρού εργοστασίου στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου κατασκεύαζε τηλεγράφους για το χρηματιστήριο και τηλεγράφους μεγάλης εκτυπωτικής ταχύτητας. Η Western Union του ανέθεσε επίσης το έργο της βελτίωσης ενός άλλου τηλεγράφου, που μετέδιδε στοιχεία για τις ποσότητες των αποθηκευμένων προϊόντων. Η εταιρεία, ιδιοκτησίας των Βάντερμπιλτ και Μόργκαν, ήταν τότε ο κολοσσός των ηλεκτρικών ειδών στην Αμερική. Και ο Έντισον είχε γίνει το χαϊδεμένο της παιδί - η «ιδιοφυΐα που δούλευε νυχθημερόν σαν σκυλί», όπως έλεγαν οι εργοδότες του. Μάλιστα, για να πάρει άδεια να δουλεύει όλη τη νύχτα στα γραφεία λέγεται ότι παρομοίασε τον εαυτό του με γιατρό που πρέπει να βρίσκεται διαρκώς εκεί για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τον σφυγμό των ασθενών του.

Η επαγγελματική καταξίωση έφερε και τον γάμο. Ο Έντισον νυμφεύθηκε το 1871 τη Μαίρη Στίλγουελ, μία ευγενική, αλλά αγράμματη γυναίκα από το Νιούαρκ, με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη. Ούτε η σύζυγός του, ούτε τα παιδιά του, όμως, μπόρεσαν να τον αποσπάσουν από το εργαστήριό του. Ένιωθε πια ένας «μισθοφόρος της επιστήμης». Έτσι δικαιολόγησε και το γεγονός ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του και στην ανταγωνιστική της Western Union εταιρεία, την οποία είχε ιδρύσει ο τραπεζίτης Τζέι Γκουλντ.
 
Η επιτυχία

Τρία χρόνια αργότερα έκανε τη μεγάλη επιτυχία. Κατασκεύασε τον τετραπλό τηλέγραφο, ο οποίος μπορούσε να στέλνει ταυτόχρονα μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλώδιο. Και το 1876, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Εγκατέλειψε οριστικά τη Western Union, αλλά και το μικρό εργοστάσιο στο Νιούαρκ, για να ιδρύσει στο Μένλοου Παρκ, επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα επιστημονικό «εργοστάσιο εφευρέσεων», ένα εργαστήριο που θα φιλοξενούσε τις έρευνες και τα πειράματα, όχι μόνον του ίδιου, αλλά και των συνεργατών του.

Μόνο ελάχιστα πανεπιστήμια μπορούσαν πλέον να συναγωνισθούν τον εξοπλισμό του Μένλοου Παρκ, όπου σ’ ένα ξύλινο ορθογώνιο κτίριο ο Έντισον είχε εγκαταστήσει γαλβανόμετρα, μπαταρίες, πηνία, μια ατμομηχανή Μπράουν, ένα φωτογραφικό εργαστήριο, ένα σιδηρουργείο και μία βιβλιοθήκη επιστημονικών εκδόσεων. Εκεί βελτίωσε τον «ομιλούντα τηλέγραφο» - το τηλέφωνο που είχε κατασκευάσει ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876 - προσθέτοντας στη συσκευή έναν μεταδότη από άνθρακα και αυξάνοντας έτσι την ευκρίνεια του ήχου. Εκεί «γεννήθηκε» ο φωνόγραφος το 1877, η εφεύρεση που τον έκανε διάσημο διεθνώς, αλλά δεν έμελλε να έχει τότε την αναμενόμενη εμπορική ανταπόκριση, λόγω του υψηλού κόστους της.

Τα οφέλη του καφέ σε πρόσωπο και δέρμα

Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να πίνει κανείς καφέ.

Τραγωδία στη Βέροια - Κάηκε ζωντανός στο χωράφι του

Μια τραγωδία εξελίχτηκε πριν από λίγο στο Μελίκη, Ημαθίας.

Ευχαριστήρια επιστολή Ειδικού Σχολείου Αριδαίας

Οι μαθητές και το προσωπικό του Ειδικού Σχολείου Αριδαίας θα ήθελαν από καρδιάς να ευχαριστήσουν τις παρακάτω επιχειρήσεις για την προσφορά τους σε προμήθειες για τη σχολική μας μονάδα.

Επιχείρηση κατευνασμού Κοτζιά από την κυβέρνηση - Φόβοι για αποκαλύψεις

Ο Νίκος Κοτζιάς μπορεί να αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά από την κυβέρνηση ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Δήμος Αλμωπίας: Συντήρηση δημοτικών κτιρίων Προμάχων, Πολυκάρπης και Αψάλου

ΔΑΠΑΝΗ : 11.981,25 €
ΑΝΑΔΟΧΟΣ: ΣΜΗΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΤΣΙΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΑΤΑ 2016
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 12/2016

Εορτασμός επετείου απελευθέρωσης της Σκύδρας – Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου

Η ιστορική ημερομηνία της απελευθέρωσης της Σκύδρας από τον Ελληνικό Στρατό, στις 17 Οκτωβρίου 1912, που ενσωμάτωσε τη Σκύδρα στα εθνικά εδάφη κι έβαλε τέλος στην τουρκική σκλαβιά, γιορτάστηκε την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 με τιμή, σεβασμό και μεγαλοπρέπεια.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Κορέστη, Αθανάσιο Ρούντο, Χριστόδουλο Καραγιάννη, Δαυίδ Πασατά και Δημήτριο Χατζή.

Ακολούθησε η ομιλία για το χρονικό και τη σημασία της ημέρας από τον Υποδιευθυντή του Γυμνασίου Σκύδρας Σταύρο Καραβίτη.

Λίγο αργότερα στο Ηρώο της πόλης τελέστηκε τρισάγιο και στη συνέχεια κατάθεση στεφανιών από τη Δήμαρχο Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, τον Συνταγματάρχη (ΠΒ) της Ι Ι Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Αθανάσιο Λάκη, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Πέλλας Πέτρο Περδικάτση και τον Επιπυραγό Γιάννη Σολομωνίδη. Ακολούθησε η τήρηση σιγής ενός λεπτού, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σκύδρας και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δεξίωση στο Δημαρχείο.

Συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, οι Αντιδήμαρχοι: Θεμιστοκλής Κρητίδης, Μάγδα Παπαδοπούλου, Θανάσης Σπανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Μαρία Γιακαμόζη, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Μιχάλης Λαουντός, Χρίστος Μακρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προφήτη Ηλία Παναγιώτα Παπανδρέου - Δημητριάδου, ο πρώην Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές-τριες Σχολείων της πόλης και του Δήμου Σκύδρας κι Εκπρόσωποι Συλλόγων – Σωματείων.

Ας υπογραμμιστεί ότι καθώς η σημερινή ημέρα δεν είναι αργία ο Εμπορικός Σύλλογος Σκύδρας αποδέχθηκε την παραίνεση της Δημοτικής Αρχής και τιμώντας την επέτειο κράτησε και φέτος κλειστά τα καταστήματα μέχρι τις 11:00΄.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Σαν σήμερα, πριν 106 χρόνια, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Σκύδρα που πλέον ενώνεται με τον εθνικό κορμό ενώ μέχρι τότε βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή.

Η απελευθέρωση της Σκύδρας είναι μια σημαντική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας , αφού στη συνέχεια θ΄ακολουθήσει η απελευθέρωση της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, της Αριδαίας κι άλλων περιοχών της Μακεδονίας μας που επιστρέφουν στη θερμή αγκαλιά της Μητέρας Ελλάδας.

Σήμερα, μνημονεύουμε, τιμάμε και δοξάζουμε τους αγώνες τους έθνους μας για ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αγώνες και οι θυσίες των ηρωικών μας προγόνων μας καθοδηγούν, και θα σταθούμε αντάξιοί τους όποτε χρειαστεί. Και, βεβαίως, ότι θα διαφυλάξουμε, θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το ιερό όνομα και τα σύμβολα της Μακεδονίας και της Ελλάδας μας.

Στο βαλκανικό περίγυρο αλλά και διεθνώς η κατάσταση είναι τεταμένη και ύπουλη. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν παντού. Ο μεγαλοϊδεατισμός και οι παρορμητικές ενέργειες ορισμένων γειτόνων μας, που γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είτε από μισαλλοδοξία είτε για εσωτερική κατανάλωση των υπηκόων τους χρησιμοποιώντας κι ως όπλο το προσφυγικό, πρέπει να μας βρίσκουν ενωμένους, αισιόδοξους και δυνατούς.

Αυτό που προέχει ως αδήριτη εθνική αναγκαιότητα είναι η πατριωτική ενότητα, η ομοψυχία, η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση ώστε ν΄αποτρέπουμε οποιαδήποτε σκέψη ή ενέργεια που θα επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Όλοι μαζί, ας διατρανώσουμε ότι η χώρα μας, το έθνος μας ήταν και θα παραμείνει για την οικουμένη ο παντοτινός φάρος του σεβασμού, της προστασίας και της προαγωγής των πανανθρώπινων δικαιωμάτων κι αξιών.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους Σεβαστούς Πατέρες, τους προσκεκλημένους μας, όλους τους συμπολίτες μας και μάλιστα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στην εθνική, τοπική μας γιορτή.


Ο καταράκτης της Nότιας [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο καταρράκτης της Νότιας Ένα υπέροχο σημείο φυσικής ομορφιάς για να ανακαλύψετε.

Την Πέμπτη 1/11 συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με Στ. Αραχωβίτη για το ροδάκινο

Γιάννης Σηφάκης: Την Πέμπτη 01/11/18 συνάντηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη για το ροδάκινο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *