Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Σηφάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Ιστορική συμφωνία και μεγάλη διπλωματική νίκη της πατρίδας μας»

Ιστορικη συμφωνια και μεγαλη διπλωματικη νικη της πατριδας μας.

Ο πρωθυπουργος Αλεξης Τσιπρας οδηγησε με πατριωτισμο και ευθυνη απεναντι στην χωρα και στην ιστορια σε λυση του εθνικου προβληματος που μας ταλανιζε 25 χρονια.

Παιρνουμε πισω την Μακεδονια και την ιστορια μας. Ολη η υφηλιος πλεον θα ονοματιζει την γειτονικη μας χωρα ως Severna Macedonija, το ιδιο και οι πολιτες των γειτονων μας με αλλαγη του συνταγματος τους και αφαιρεση ολων των αλυτρωτισμων. Φυσικά αν αποφασίσουν οι γείτονες στη Βουλή, στο δημοψήφισμα και αλλάξουν και το σύνταγμα τους.

Ειμαι σιγουρος οτι εμεις οι Μακεδονες και ολοι οι Ελληνες με νηφιαλιοτητα και υπευθυνοτητα θα εξετάσουμε την συμφωνία και θα την αντιμετωπισουμε θετικα.

Φυσικά οι επαγγελματίες του ακραίου εθνικισμού και αυτοί που ψαρεύουν στα θολά νερά μήπως πάρουν καμιά ψήφο μέσα στην γενική αναμπουμπούλα αντιτίθενται. Όπως εξάλλου έκαναν πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν.

Όποιος προσπαθεί να χωρίσει τους Έλληνες σε πιο Έλληνες και λιγότερο, σε πιο Μακεδόνες και λιγότερο σπέρνει τον διχασμό που πάντα μας έβλαψε σαν Έλληνες.

Καλουμε ολα τα δημοκρατικα Κομματα του κοινοβουλιου να υπερασπιστουν την συμφωνια που υλοποιει ακεραια την Εθνικη θεση οπως εχει εκφραστει απο το 2008.


Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας

Αναδρομές: Η ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ

Το Τσάμπιονς Λιγκ (Champions League) είναι η σπουδαιότερη διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη, που προσφέρει κύρος στους ποδοσφαιριστές και παχυλά έσοδα στις ομάδες. Διεξάγεται στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα της UEFA, από την περίοδο 1955 - 1956 με την ονομασία Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Από το 1991 πήρε τη σημερινή της ονομασία.


Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50, η μόνη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη σε επίπεδο συλλόγων ήταν το Λατινικό Κύπελλο, στο οποίο συμμετείχαν ομάδες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Το 1953 ο γάλλος δημοσιογράφος της αθλητικής εφημερίδας L' Equipe και παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής Γκαμπριέλ Ανό (1889 - 1968) πρότεινε στην ΟΥΕΦΑ τη διεξαγωγή ενός τουρνουά με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων της Ευρώπης.

Η Γηραιά είχε αρχίσει να επουλώνει τις πληγές του B' Παγκοσμίου Πολέμου και βάδιζε σε τροχιά οικονομικής ανόδου. Το αεροπλάνο είχε συνδεθεί με όλες τις μεγάλες πόλεις και είχε μικρύνει τις αποστάσεις, ενώ πολλά στάδια είχαν αποκτήσει προβολείς για νυχτερινούς αγώνες. Έτσι, ήταν απολύτως εφικτή η τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων μεσοβδόμαδα, ώστε να μην επηρεάζεται η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων τα Σαββατοκύριακα.

Η νεοσύστατη, τότε, ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία υιοθέτησε την πρόταση του Ανό και την υλοποίησε το φθινόπωρο του 1955. Στο 1ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή 15 χώρες και η γερμανική περιοχή του Σάαρ, που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή, λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαμψε δια της απουσίας της η Αγγλίας, ενώ η χώρα μας εμφανίστηκε στη διοργάνωση το 1959. Η ΟΥΕΦΑ επέλεξε το σύστημα των γύρων με διπλά παιγνίδια για τη διεξαγωγή του τουρνουά. 


Ο Ντι Στέφανο με το τρόπαιο, 1956
Στην κλήρωση του πρώτου γύρου μετείχαν 16 ομάδες: Σπόρτιγκ Λισσαβόνας, Παρτιζάν Βελιγραδίου, ΜΤΚ Βουδαπέστης, Άντερλεχτ Βρυξελλών, Σερβέτ Γενεύης, Ρεάλ Μαδρίτης, Ροτ Βάις Έσσης, Χιμπέρνιαν Εδιμβούργου, Τζουγκάρντενς Στοκχόλμης, Γκβάρντια Βαρσοβίας, Άαρχους Δανίας, Ρεμς Γαλλίας, Ραπίντ Βιέννης, Αϊντχόφεν Ολλανδίας, Μίλαν Ιταλίας και Ζααρμπρίκεν Σάαρ. Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης έγινε στις 13 Ιουνίου 1956 στο Παρκ Ντε Πρενς των Παρισίων, παρουσία 38.239 θεατών. Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι, η Ρεάλ Μαδρίτης των Ντι Στέφανο και Χέντο νίκησε τη γαλλική Ρεμς του Ρεϊμόν Κοπά με 4-3.

Οι Μαδριλένοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι τη δεκαετία του '50, κατακτώντας όλα τα τρόπαια. Τη δεκαετία του '60, εκτός της Ρεάλ, πρωταγωνίστησαν η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπενφίκα και οι Βρετανοί τη διετία 1967 - 1968 με τη Σέλτικ και τη Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. Η δεκαετία του '70 ξεκίνησε με την υπεροχή του Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και του Ρίνους Μίχελς, που εισήγαγε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και συνεχίστηκε με την τριετή κυριαρχία της Μπάγερν του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Με προεξάρχουσα τη Λίβερπουλ, το 1977 αρχίζει η κυριαρχία των αγγλικών ομάδων, η οποία διακόπτεται στις 29 Μαΐου 1985 με την Τραγωδία του Χέιζελ. Ο αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων εξαιτίας του χουλιγκανισμού δίνει την ευκαιρία στις ομάδες από την Ιταλία και την Ισπανία να κυριαρχήσουν. Το 1986 η Στεάουα Βουκουρεστίου γίνεται η πρώτη και μοναδική ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που κατακτά το τρόπαιο στον αξέχαστο τελικό με την Μπαρτσελόνα στη Σεβίλλη, με ήρωα τον τερματοφύλακα Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Οι εγγλέζοι επανήλθαν στο προσκήνιο το 1999 με τη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Η χώρα μας πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1959 - 1960. Μας εκπροσώπησε ο Ολυμπιακός, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Μίλαν. Οι ερυθρόλευκοι πήραν ισοπαλία 2-2 από τους μεγάλους αντιπάλους τους στο Στάδιο Καραϊσκάκη και ηττήθηκαν 3-1 στο Σαν Σίρο. Τις μεγαλύτερες χαρές στη διοργάνωση μας τις πρόσφερε ο Παναθηναϊκός. Το 1971 έφθασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου έχασε 2-0 από τον μεγάλο Άγιαξ. Δύο ακόμη φορές οι πράσινοι έδωσαν το «παρών» στα ημιτελικά της διοργάνωσης: Με τη Λίβερπουλ το 1985 (0-4, 0-1) και τον Άγιαξ το 1996 (1-0, 0-3).

Την περίοδο 1990 - 1991 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης αλλάζει μορφή με την εισαγωγή των ομίλων, που σημαίνει περισσότερα παιγνίδια για τις μεγάλες ομάδες και πολλά λεφτά από τους χορηγούς. Την επόμενη σεζόν μετονομάζεται σε Τσάμπιονς Λιγκ.

απο το sansimera.gr

Τσίπρας: «Βόρεια Μακεδονία» - Παυλόπουλος: «Είναι μία καλή συμφωνία» [ΒΙΝΤΕΟ]

Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή της επίσημης ονομασίας της FYROM ανακοίνωσε κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο επισκέπτεται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που συνοδεύει τον κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός μεταφέρει στον Προκόπη Παυλόπουλο τη θετική απάντησh του Ζόραν Ζάεφ.

Η ίδια πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου είπε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ότι έγιναν δεκτές οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, δηλαδή η νέα ονομασία της FYROM να ισχύει erga omnes και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
Αδιευκρίνιστα παραμένουν πολλά σημεία της συμφωνίας. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το όνομα που έχει συμφωνηθεί. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija, Republic of Northern Macedonia.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε συμφωνία για τη διαφορά της ονομασίας

«Μεταφέρω καλά νέα: Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας απασχολεί για παρα πολλά χρόνια, τη διαφορά της ονομασίας» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο.

«Έχουμε λοιπόν συμφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχουμε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

«Οι γείτονες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε αλλαγές και στο σύνταγμα της FYROM για να αλλάξουν και τα στοιχεία που εκπέμπουν αλυρωτισμό αλλά το σημαντικότερο όλων κατ΄εμέ είναι ότι με αυτη την συμφωνία διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομια και παρακαταθήκη της ελληνικής Μακεδονίας» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι πολύ σημαντικό διότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας» συνέχισε.

Τσίπρας: Η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

«Η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ από τη δική μας πλευρά, θα κυρωθεί δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο αφότου έχουν πληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση» εξήγησε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα πρέπει πρώτα η συμφωνία, η καλή συμφωνία, να υλοποιηθεί από τους γείτονές μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε κι εμείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω να διοργανωθεί, αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων, ειδική συνεδρίαση για να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αποτελεί αυτή η συμφωνία ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα» έκλεισε την τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Είναι μία καλή συμφωνία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε από την πλευρά του:

«Είναι καλή η συμφωνία. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes. Είναι μία καλή συμφωνία που έχει θέσει προϋποθέσεις και πληροί τους όρους που έθεσε η Ελλάδα. Πλέον, εναπόκειται στην πρωην γιουγκολασβική δημοκρατία της μακεδονίας να κάνει πράξη όσα δεσμεύτηκε και ότι θέλει να προχωρήσει η καλή σχέση γειτονίας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ως δημοκρατικό κράτος να υπογράψει μία συμφωνία που θα εναντιώνεται στο Σύνταγμα της χώρας του. Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας, που τόσο καιρό είχε κακοπάθει, αυτός ακριβώς είναι καλό για τον γειτονικό λαό να συμμορφωθεί με την ιστορία, διότι δεν ήταν μόνο μία παραβίαση της ιστορίας και της κληρονομίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά οδηγούσε σε μία γελοιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους». 

Τετέλεσθαι: Έκλεισε το Σκοπιανό - «Βόρεια Μακεδονία» το όνομα

Μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι η σημερινή. Τσιπρας και Ζαεφ… έδωσαν τα χέρια τηλεφωνικά και συμφώνησαν για το Σκοπιανό.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *