Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Αφιέρωμα: Από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα, Καπετάν Άγρας 1880 – 1907

Έλληνας στρατιωτικός, γνωστός και ως Τέλλος Άγρας, από τις ηρωικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα.

Εδεσσαϊκός: Με Ηλία Σαπάνη και τη νέα χρονιά

ΜΕ ΗΛΙΑ ΣΑΠΑΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ #SUCCESS STORY#

Ερντογάν: "Χρεοκοπημένη, τελειωμένη χώρα η Ελλάδα - Δείτε τους δρόμους της"

Τις επιθέσεις στην Ελλάδα, με απαξιωτικά λόγια, συνεχίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για τη λήξη του σχολικού έτους και τις πανελλαδικές εξετάσεις 2018

Από την έναρξη των μαθημάτων, το Σεπτέμβρη του 2017, φτάσαμε αισίως στον Ιούνη του 2018 βαδίζοντας προς τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Βαφύρας: Πρώτη ανανέωση ο Θάνος Γερομιχαλός

Την πρώτη επίσημη συμφωνία ανανέωσης παίκτη είχαμε το απόγευμα της Κυριακής (3 Ιουνίου) για τον Βαφύρα μας. Ο λόγος για τον Θάνο Γερομιχαλό. Ο Θάνος που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση την σεζόν που τελείωσε μετά από τέσσερα χρόνια αποχής, βοήθησε πολύ την ομάδα στο αγωνιστικό αλλά και στο έξω αγωνιστικό κομμάτι. Παράλληλα και ο ίδιος βοηθήθηκε πάρα πολύ από την ομάδα για να ξαναβρεί σύντομα τα πατήματά του και την φόρμα του.

Πολύ καλός γνώστης του παιχνιδιού ο έμπειρος guard ενσωματώθηκε γρήγορα στο σύνολο και στις 17 συμμετοχές του στις 22 συνολικά αγωνιστικές του πρωταθλήματος κατάφερε να σκοράρει 162 πόντους, ενώ πολύ υψηλές αποδώσεις είχε στην στατιστική κατηγορία των assist. Επίσης σημαντικότατη ήταν η βοήθειά του στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού και λειτουργίας της ομάδας μας.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας του παίκτη με το Δ.Σ., ο ίδιος ο παίκτης δήλωσε στο site του Βαφύρα μας: "Μετά από μια πολύ όμορφη χρονιά και μπασκετικά, αλλά και λόγω του οικογενειακού κλίματος στην ομάδα, συμφωνήσαμε με τη διοίκηση και τον προπονητή του Βαφύρα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί πάρα τα 37 μου χρόνια, νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω ακόμη πιο πολλά την επόμενη αγωνιστική σεζόν και το ίδιο πιστεύει και η ομάδα. Με υγεία πάνω από όλα και με πολύ αγάπη για την ομάδα άλλα και για το μπάσκετ γενικά, ευελπιστώ να είμαστε ακόμη καλύτεροι, πιο ανταγωνιστικοί και γιατί όχι να κυνηγήσουμε ακόμη και την άνοδο".

Θρίλερ με το Σκοπιανό: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες - Συμφωνία ή «ναυάγιο»;

Ιδιαιτέρως κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Δήμος Αλμωπίας: Ολοκληρώθηκε το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Αλμωπίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 5.525.148 €
ΣΥΜΒΑΣΗ 3.418.362,72 €
ΕΚΠΤΩΣΗ 38,56 %
ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε

Αφιέρωμα: Άλαν Τούρινγκ 1912 – 1954

Διαπρεπής άγγλος μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογιστών. Ο Τούρινγκ έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού (γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος) και σχεδόν έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.


Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Mathison Turing, ορθότερη προφορά: Τιούρινγκ) γεννήθηκε στη συνοικία Πάντιγκτον του Λονδίνου στις 23 Ιουνίου 1912. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση στην Ινδία κι επέστρεψε με τη σύζυγό του Έθελ στο Λονδίνο, επειδή ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρετανία. Όμως, η δουλειά του πατέρα του απαιτούσε να βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ινδία κι έτσι τα δύο παιδιά του ζεύγους Τούρινγκ μεγάλωσαν με φίλους της οικογένειας στην Αγγλία, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η υγεία τους στις αποικίες.

Στα 13 του αποκαλύφθηκε το ταλέντο του Άλαν Τούρινγκ στα μαθηματικά, αν και τα γραπτά του χαρακτηρίζονταν από τους καθηγητές του «ακατάστατα και πρόχειρα». Το 1928, σε ηλικία 16 ετών, μελέτησε την εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάιν και όχι μόνο την κατάλαβε, αλλά προεξέτεινε τα ερωτήματα του Αϊνστάιν για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση, σ' ένα κείμενο το οποίο δεν δημοσιεύθηκε. Τα χρόνια εκείνα ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλία του και ερωτεύεται ένα συμμαθητή του, ονόματι Κρίστοφερ Μόρκομ, ο οποίος όμως λίγους μήνες αργότερα πεθαίνει από βοοειδή φυματίωση, μετά από κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος αγελάδας. Η απώλεια αυτή κλονίζει την πίστη του. Τον οδηγεί στον αθεϊσμό και στην πεποίθηση ότι όλα τα φαινόμενα έχουν υλιστική βάση.

Μετά το σχολείο γίνεται δεκτός στο Βασιλικό Κολλέγιο (King's College) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου σπουδάζει μαθηματικά, με καθηγητές, μεταξύ άλλων, τον μαθηματικό και οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς και τον συγγραφέα Ε. Μ. Φόρστερ. Το 1936 δημοσιεύει την πραγματεία «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem», που αναγνωρίζεται ως το λαμπρότερο έργο του. Στο άρθρο αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ορισμένα μαθηματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν δια μιας σταθεράς, καθορισμένης διεργασίας, την οποία χαρακτήριζε ως διεργασία που μπορεί να εκτελεστεί από αυτόματη μηχανή. Αποδείκνυε, ακόμη, τη δυνατότητα κατασκευής μιας μηχανής γενικής χρήσης («Μηχανή Τούρινγκ»), η οποία, καταλλήλως προγραμματιζόμενη, θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο οποιασδήποτε κατασκευασμένης για την επίλυση ειδικών προβλημάτων μηχανής. Αυτή ιδέα μια μηχανής γενικής χρήσης αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '40.

Ο Τούρινγκ συνέχισε τις σπουδές του στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ και το 1938 αναγορεύτηκε διδάκτορας μαθηματικών, με τη διατριβή «Systems of Logic Based on Ordinals», υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλόνζο Τσερτς. Με την αποφοίτησή του δέχτηκε τη θέση του καθηγητή μαθηματικής λογικής που του προσφέρθηκε στο King's College, όπου και θα μπορούσε να είχε παραμείνει, αν δεν μεσολαβούσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η εφεύρεση της «μηχανής Τούρινγκ». Την άνοιξη του 1940 προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Σχολή Κωδίκων και Κρυπτογραφίας της βρετανικής κυβέρνησης, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ βρισκόταν στα πρόθυρα απελπισίας. Οι Γερμανοί είχαν σπάσει τον αγγλικό κώδικα μετάδοσης σημάτων και με τις πληροφορίες που αποσπούσαν βύθιζαν τα πλοία του βρετανικού ναυτικού το ένα μετά το άλλο. Ο Τούρινγκ ενσωματώθηκε γρήγορα στην ομάδα και με την καθοριστική συνεισφορά του αποκρυπτογραφήθηκε ο κώδικας Enigma της Λουφτβάφε. Έτσι, εξουδετερώθηκε ο ραδιοφάρος Knickebein, που κατηύθυνε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στην Αγγλία.

Κάθε φορά που οι Γερμανοί τροποποιούσαν τους κωδικούς επικοινωνίας, ο Τούρινγκ τους αποκρυπτογραφούσε ολοένα και με μεγαλύτερη ευχέρεια. Έτσι, ο Τσόρτσιλ μάθαινε τα πάντα για τις επικείμενες κινήσεις των αντιπάλων του, για τα σχέδια εναντίον της Ελλάδας, ακόμη και για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο ρόλος του Τούρινγκ, όμως, ο οποίος για λόγους εθνικής ασφάλειας αναγνωρίστηκε πολύ μετά τον θάνατό του, υπήρξε καθοριστικός, τόσο για το σπάσιμο του κώδικα «Enigma», όσο και για τον σχεδιασμό ενός πρωτόγονου (για τα σημερινά δεδομένα) ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αποκωδικοποιούσε με μεγάλη ταχύτητα τις επικοινωνίες των ναζιστών στον Ατλαντικό. Το 1945, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προσελήφθη στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Μαθηματικών του Βρετανικού Εργαστηρίου Φυσικής στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει την πρώτη αληθινή «μηχανή Τούρινγκ», την ονομαζόμενη ACE (Automatic Computing Engine). Γρήγορα, όμως, ανακάλυψε, προς μεγάλη δυστυχία του, ότι η γραφειοκρατία και οι αλλεπάλληλες αναβολές θα στέκονταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ιδεών του και αποφάσισε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στο Κέιμπριτζ.

Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, δεχόμενος πρόταση του τοπικού πανεπιστημίου για την κατασκευή ενός υπολογιστή, όπως τον περιέγραφε ο ίδιος σ' ένα δημοσίευμά του το 1939. Ήταν ο MADAM, όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος (Manchester Automatic Digital Machine), ο υπολογιστής με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης εκείνη την εποχή. Οι προσπάθειές του για την κατασκευή των πρώτων υπολογιστών και την ανάπτυξη των πρώτων μεθόδων προγραμματισμού υπήρξαν κεφαλαιώδους σημασίας. Υποστήριξε, επίσης, σθεναρά τη θεωρία ότι μπορούσαν να κατασκευαστούν υπολογιστές με ικανότητα σκέψης. Οι δημοσιεύσεις του έτυχαν ευρείας αναγνώρισης και αποτέλεσαν το θεμέλιο της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη. Λάτρης της βιολογίας, ο Τούρινγκ θα εφαρμόσει το μαθηματικό του ταλέντο στη μορφογένεση, δηλαδή πώς τα ζώα και τα φυτά αναπτύσσουν ορισμένα μοντέλα μορφών, όπως οι ρίγες της ζέβρας ή οι κηλίδες της αγελάδας, θεωρίες οι οποίες ακόμη απασχολούν τους βιολόγους. Το 1952 ο Τούρινγκ θα δημοσιεύσει το πρώτο μέρος της εργασίας του για τη μορφογένεση, η οποία θα παραμείνει ημιτελής.

Η ζωή του Τούρινγκ θα πάρει τραγική τροπή τον Ιανουάριο του 1952. Στο Μάντσεστερ, ύστερα από ληστεία στο σπίτι όπου κατοικούσε, ομολόγησε στην αστυνομία ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους υπόπτους του εγκλήματος, ονόματι Άρνολντ Μάρεϊ. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις την εποχή εκείνη θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τούρινγκ δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος. Γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υποβλήθηκε σε σειρά εμβολιασμών με ορμόνες οιστρογόνων, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γυναικομαστία και να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. «Μεγαλώνει το στήθος μου» έλεγε τρομαγμένος σ' έναν φίλο του.

Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισοφαγωμένο μήλο, επαλειμμένο με κυάνιο. Ήταν μόλις 41 ετών. Φημολογείται ότι η γνωστή εταιρεία πληροφορικής Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια της πρώιμης επιστήμης της Πληροφορικής. Ο Τούρινγκ υπήρξε μια εκκεντρική προσωπικότητα στη συντηρητική αγγλική κοινωνία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ήταν εσωστρεφής, άθεος, δεινός μαραθωνοδρόμος (ένας τραυματισμός στο ισχίο τον απέκλεισε από τη βρετανική Ολυμπιακή ομάδα του 1948), εργαζόταν εκ θεμελίων (αγνοώντας την εργασία των προκατόχων του), δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του και ούτε σεβόταν τα αυστηρά επιστημονικά «σύνορα» της εποχής του (όντας ένας «καθαρός» μαθηματικός, που εισέβαλε στα πεδία της μηχανικής και της ηλεκτρονικής).

Η αυξανόμενη απομόνωσή του, το δικαστικό σκάνδαλο, η αυτοκτονία του και το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να επιβραβευθεί για το έργο του, το οποίο στο πλαίσιο του «Ψυχρού Πολέμου» ήταν σε μεγάλο μέρος του χαρακτηρισμένο ως απόρρητο, άφησαν τον ίδιο και το έργο του στη σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πέλλας στηρίζει τις συγκεντρώσεις για την Ελληνικότητα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πέλλας στηρίζει τις συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας οι οποίες λαμβάνουν χώρα για την Ελληνικότητα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Είμαστε υπέρ των ειρηνικών συγκεντρώσεων και αντίθετοι σε ακραίες συμπεριφορές από όπου και αν προέρχονται .
 
 
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι μία και Ελληνική.

Ηχηρότατο μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας - 6.500 πλημμύρισαν την Έδεσσα - 10.0000 κόσμος στο κεντρικό συλλαλητήριο στην Πέλλα!

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε 23 πόλεις της χώρας, όπου πραγματοποιήθηκαν τα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *