Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

"Τι θα γίνει με τις λακκούβες στον Μεγαπλάτανο;"

Αναγνώστης μας έστειλε τις παραπάνω φωτογραφίες από τον Μεγαπλάτανο Αλμωπίας, εκφράζοντας την ανησυχία των κατοίκων του χωριού για την κατάσταση των δρόμων. 

Αναδρομές: Η ιστορία του Οδηγισμού

Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια οργάνωση νεότητας, με 10.000.000 μέλη σε 140 χώρες σ' όλο τον κόσμο. 

ΜΣ Νεοχωρίου - Πεζοπορία για προσκύνημα προς το εκκλησάκι του Αγ.Στέφανου

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος πεζοπορία για προσκύνημα προς το εκκλησάκι του Αγ.Στέφανου (ΑηΓιάννη). 

Ερευνα: Γιατί η φωνή της γυναίκας αλλάζει προσωρινά μετά τη γέννα

Οι νέες μητέρες αποκτούν προσωρινά βαθύτερη και πιο μονότονη φωνή μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ημερίδα Τυροκομίας του Δ.ΙΕΚ Αριδαίας

Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα που διοργανώνει το Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με θέμα «Απ’ την παραδοσιακή τυροκομία στη σύγχρονη παράγωγη και τις εξωτικές γεύσεις», που θα φιλοξενηθεί στο «Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας», την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:00.

Επίδομα παιδιού 2018: Ανοίγει σήμερα το Α21

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το Α21 για το επίδομα παιδιού 2018.

Δήμος Αλμωπίας: Καθαρισμός οικοπέδων

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346 Τ. Β’/25-04-2012 «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών» οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της, καθώς και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Στους παραπάνω χώρους απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων με τα παραπάνω, εφαρμόζονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις οι οποίες ασκούνται από την Πυροσβεστική Αρχή.



Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Ο Ιβανόφ αρνείται την συμφωνία ο Τσίπρας περιμένει τηλεφώνημα του Ζάεφ - συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τον Ντιμιτρόφ

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έφτασαν σε ένα πακέτο λύσης την τελική μορφή του οποίου θα δώσουν οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Ζάεφ. Οι "καυτές πατάτες" γιά την ΑΘήνα είναι το όνομα με τον όρο Μακεδονία αλλά και η "σαλαμοποίηση" μίας λύσης που θα αφήνει ανοιχτά παράθυρα οτι "δώσαμε" και δεν πήραμε παρά υποσχέσεις στον χρόνο και γιά τα Σκόπια το erga omnes και οι Συνταγματικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Σ Ιβανόφ φρέναρε την αισιοδοξία του πρωθυπουργού του Ζ. Ζάεφ με μία ανκοίνωση της προεδρίας που έλεγε ξερά και ρητά : «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ζάεφ είχε μιλήσει γιά "κατ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα" και ακόμα οτι θα συνομιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, προμηνύοντας το "επόμενο" βήμα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων, που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Ζάεφ, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα αποστείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη συμμαχία, όπως προβλέπει η νομική και επίσημη συμφωνία που έχουν κάνει επί της αρχής οι δύο χώρες

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η "μακεδονική γλώσσα, όπως είπε, και η ταυτότητα των πολιτών των Σκοπίων έχουν διασφαλιστεί από την συμφωνία που έχει πέσει στο τραπέζι καί ότι "ι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή", όπως υπογράμμισε και σε ανάρτηση που έκανε στο twitter, οποία ανέφερε:

Μπροστά στις εξελίξεις η ΝΔ προειδοποίησε την κυβέρνηση οτι οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις σε όσα είπε ο Ζ. Ζάεφ. Η Πειραιώς με ανακοίνωσή της τονίζι οτι :

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν άμεση εξηγώντας οτι δεν υπάρχει ακόμα καμία λύση:

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.
Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα.

Θέλετε να πάρετε μια σημαντική απόφαση; Βγείτε για τρέξιμο…

Είναι ένα είδος κλισέ μεταξύ των δρομέων, οι οποίοι αναφέρουν ό,τι το τρέξιμο καθαρίζει πάντα το μυαλό τους. Μήπως νιώθετε ότι έχετε κολλήσει σε κάποιο δημιουργικό εγχείρημα σας; Πηγαίνετε για τρέξιμο. Είστε στο κρίσιμο στάδιο να πάρετε μία ή δύο αποφάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας; Πηγαίνετε για τρέξιμο. Αισθάνεστε ελαφρώς θυμωμένοι, λυπημένοι ή απλά κάπως χαμένοι;  Πηγαίνετε για τρέξιμο…
 
Αλλος άνθρωπος με το τρέξιμο

Ένα καλό τρέξιμο μπορεί μερικές φορές να σας κάνει να νιώσετε σαν έναν ολοκαίνουργιος άνθρωπος. Και, κατά κάποιο τρόπο, αυτό το συναίσθημα μπορεί κυριολεκτικά να ισχύει. Σχεδόν τριάντα ετών έρευνες στις νευροεπιστήμες, έχουν εντοπίσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της μετέπειτα γνωστικής διαύγειας και για πολλούς επιστήμονες που ανήκουν σε αυτόν τον τομέα, το πιο συναρπαστικό πρόσφατο εύρημα είναι αυτό της νευρογένεσης.

Μέχρι και πρόσφατα, τα λαμπρότερα μυαλά της νευρολογίας πίστευαν ότι οι εγκέφαλοί μας είχαν ένα καθορισμένο αριθμό νευρώνων και ότι μέχρι την ενηλικίωση, δεν γεννιούνταν νέοι νευρώνες. Αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι δεν είναι αλήθεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι νέοι νευρώνες παράγονται στον εγκέφαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και, μέχρι σήμερα, μόνο μία δραστηριότητα είναι γνωστή ότι προκαλεί τη γέννηση αυτών των νέων νευρώνων: η ενεργητική αερόβια άσκηση.

Αυτό δήλωσε η Karen Postal, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κλινικής Νευροψυχολογίας, η οποία συμπληρώνει: «Αυτό είναι το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε που πυροδοτεί τη δημιουργία νέων νευρώνων». Κάτι άλλο συναρπαστικό, είναι το μέρος που αυτά τα νέα κύτταρα εμφανίζονται: στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη. Έτσι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί τόσο πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και βελτίωσης της μνήμης. «Νέα εγκεφαλικά κύτταρα γεννιούνται αν ασκείστε, έως ότου να ιδρώσετε – περίπου 30 με 40 λεπτά», πρόσθεσε η Postal, που και η ίδια είναι δρομέας. «Και αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή μνήμης».

Επιπρόσθετες αλλαγές, ως αποτέλεσμα του τρεξίματος, έχουν καταγραφεί στο μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, με αυξημένη δραστηριότητα να παρατηρείται σε αυτήν την περιοχή, αφότου οι ανθρώποι υιοθετήσουν μια μακροχρόνια συνήθεια σωματικής δραστηριότητας. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου που μερικές φορές ονομάζεται σύστημα μετωπιαίου/ εκτελεστικού δίκτυου, βρίσκεται προφανώς, πολύ μπροστά στον εγκέφαλο: είναι ακριβώς πίσω από το μέτωπό σας. Μετά από περίπου 30 έως 40 λεπτά ενεργητικής αερόβιας προπόνησης, αρκετός χρόνος για να ιδρώσετε, οι μελέτες καταγράφουν μια αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή αυτή, η οποία, παρεμπιπτόντως, συνδέεται με πολλά από τα χαρακτηριστικά που συνδέουμε με «την καθαρή σκέψη»: την προσχεδίαση, την εστίαση και τη συγκέντρωση, τον καθορισμό στόχων και τη διαχείριση του χρόνου.

Αλλά αυτή η περιοχή έχει επίσης συνδεθεί με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης. Όπως η Postal, έτσι και η Bernstein, βασική συγγραφέας της έρευνας, είναι επίσης δρομέας και ήταν περίεργη για το μοτίβο που παρατηρούσε στο μυαλό της μετά από κάθε τρέξιμο. «Παρατηρώ ότι απλά νιώθω καλύτερα όταν είμαι δραστήρια», είπε. Άρχισε να ενδιαφέρεται πραγματικά για τις μελέτες παρέμβασης που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και που υποστηρίζουν ότι η άσκηση βοηθά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διάθεσης ή άγχους. «Μα γιατί;» ήθελε να ξέρει. «Τι προκαλεί στην πραγματικότηταη άσκηση;»
 
Κλασικό πείραμα

Για να το μάθει, πραγματοποίησε μια έκδοση ενός κλασικού πειράματος που χρησιμοποιούν οι ερευνητές που μελετούν το συναίσθημα. Αυτή και ο Richard J. McNally, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Harvard, πρόβαλλαν ένα απόσπασμα ταινίας που ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε δάκρυα: την τελευταία σκηνή της κλασικής ταινίας Τhe Champ (1979). Μπορείτε και εσείς να το παρακολουθήσετε και προσπαθήσετε να μην κλάψετε.

Πριν δουν το απόσπασμα της ταινίας, έβαλαν μερικούς από τους 80 συμμετέχοντες να τρέξουν για 30 λεπτά, ενώ άλλους απλά να κάνουν διατάσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, ώστε να καταγράψουν πόσο τους είχε επηρεάσει η ταινία. Έπειτα, η Bernstein τους κράτησε απασχολημένους για περίπου 15 λεπτά και τους ρώτησε ξανά πώς αισθάνονταν. Εκείνοι που είχαν τρέξει για 30 λεπτά ήταν πιο πιθανό να είχαν συνέλθει από τη συναισθηματική αναστάτωση, σε σχέση με εκείνους που απλά είχαν κάνει διατάσεις. Τα αποτελέσματα της έδειξαν, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αρχικά αισθανθεί χειρότερα, φαίνεται να είχαν ωφεληθεί ιδιαίτερα από το τρέξιμο. Η Bernstein στην παρούσα φάση διεξάγει μερικές συμπληρωματικές έρευνες για να προσδιορίσει με ακρίβεια γιατί γίνεται αυτό.
 
Μεγάλο πνευματικό όφελος

Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα μεγάλο πνευματικό όφελος που κερδίζετε από το τρέξιμο, το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εντοπίσουν για να το μελετήσουν: τον θαυμάσιο τρόπο που το μυαλό σας ταξιδεύει εδώ και εκεί, καθώς περνούν τα χιλιόμετρα. Η ενσυνειδητότητα, δηλαδή το να είστε εδώ στο τώρα, είναι κάτι θαυμάσιο και υπάρχει ένας φαινομενικά διαρκώς αυξανόμενος σωρός επιστημονικών στοιχείων που δείχνουν τα οφέλη που μπορεί να φέρει στη ζωή σας. Και όμως: ο μη συλλογισμός, η ονειροπόληση ή το να χάνεστε στις δικές σας περίεργες σκέψεις, είναι επίσης σημαντικό. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, το ακόλουθο επιχείρημα από ένα άρθρο του 2013 που γράφτηκε από τρεις ψυχολόγους στο περιοδικό Frontiers in Psychology:

Το μυαλό μας ξεφεύγει, από επιλογή ή τυχαία, επειδή παράγει απτή ανταμοιβή όταν αξιολογεί τους στόχους και τις φιλοδοξίες που έχουν σημασία για εμάς. Δεν έχει πολύ σημασία, αν πρέπει να ξαναδιαβάσουμε μια σειρά από ένα κείμενο τρεις φορές, επειδή η προσοχή μας έχει διασπαστεί, εφ’ όσον η μετατόπιση της προσοχής, μας επέτρεψε να κάνουμε μία βασική ανακάλυψη, να έχουμε μία πολύτιμη ανάμνηση ή την κατανόηση ενός ανησυχητικού γεγονότος. Δεν είναι σημαντικό αν κάνουμε μια παύση στη μέση μίας αφήγησης για να σκεφτούμε κάτι, αν αυτή η παύση, μας επιτρέπει να ανακτήσουμε μια μακρινή ανάμνηση που κάνει την ιστορία πιο υποβλητική και συναρπαστική. Είναι μία ταλαιπωρία να χάσουμε την έξοδο στον αυτοκινητόδρομο, όμως δεν είναι τόσο ανησυχητικό αν η απώλεια της προσοχής μας όμως μας επέτρεψε να καταλάβουμε γιατί επιτέλους το αφεντικό μας ήταν τόσο αναστατωμένο με κάτι που είπαμε στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Τα οφέλη που αποκομίζουμε όταν χανόμαστε στις σκέψεις μας, δεν είναι εύκολο να μετρηθούν. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχουν αξία και υπάρχουν μερικοί τρόποι που ξέρω που προκαλούν αυτή την κατάσταση μυαλού πιο αξιόπιστα από το τρέξιμο. Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν σε αυτό που κάθε δρομέας, είτε επαγγελματίας ή κάποιος που τρέχει από χόμπι, έχει χωρίς αμφιβολία ρωτηθεί από τους φίλους και την οικογένεια του: «Τι στην ευχή σκέφτεσαι εκεί έξω όταν τρέχεις τόσα πολλά χιλιόμετρα;» Αυτό είναι σχεδόν άσχετο με το ερώτημα, όπως ο συγγραφέας Haruki Murakami επισήμανε στο βιβλίο του What I Talk About When I Talk About Running. Μερικές φορές σκέφτεται, καθώς τρέχει άλλες φορές πάλι, όχι. Δεν έχει τόση σημασία. «Θέλω μόνο να τρέξω. Τρέχω στο κενό», γράφει. «Ή ίσως θα πρέπει να το θέσω διαφορετικά: Τρέχω για να μπορέσω να αδειάσω το μυαλό μου». 


Πηγή: nymag.com

Αφιέρωμα: Η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης

Η μεγαλύτερη ναυτική σύγκρουση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μία από τις μεγαλύτερες της παγκόσμιας ιστορίας. Η κύρια εμπλοκή έγινε στις 31 Μαΐου 1916, μεταξύ του βρετανικού και του γερμανικού στόλου, 60 μίλια από τις ακτές της χερσονήσου της Γιουτλάνδης στη Βόρεια Θάλασσα. Και οι δύο στόλοι διεκδίκησαν τη νίκη. Στον γερμανόφωνο κόσμο είναι γνωστή ως Ναυμαχία του Σκαγεράκη.


Η Χερσόνησος της Γιουτλάνδης (η Κιμβρική Χερσόνησος των αρχαίων Ελλήνων) είναι η προέκταση της Βόρειας Ευρώπης, που σχηματίζει το ηπειρωτικό τμήμα της Δανίας. Βρέχεται δυτικά και βόρεια από τη Βόρεια Θάλασσα και τη θάλασσα του Σκαγεράκη και ανατολικά από τη θάλασσα του Κατεγάτη. Το 1916 ήταν η χρονιά που πραγματοποιήθηκε τελικά η από καιρό αναμενόμενη και διαρκώς αναβαλλόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στο Στόλο των Ανοικτών Θαλασσών της αυτοκρατορικής Γερμανίας και τη Μεγάλη Αρμάδα της Μεγάλης Βρετανίας για τον έλεγχο της Βόρειας Θάλασσας. Στις 31 Μαΐου 1916, ο βρετανός ναύαρχος Τζον Τζέλικο έδωσε ραντεβού στη Βόρεια Θάλασσα με την αρμάδα του αντιναύαρχου Ντέιβιντ Μπίτι, για να καταδιώξουν την ομάδα γερμανικών υποβρυχίων του αντιαναυάρχου Φραντς φον Χίπερ, η οποία είχε εντοπιστεί από τις μυστικές υπηρεσίες του βρετανικού ναυτικού. Αυτό που δεν γνώριζε ο Τζέλικο ήταν ότι σ’ εκείνο το σημείο βρισκόταν το μεγαλύτερο τμήμα του στόλου του γερμανού ναυάρχου Ράινχαρτ Σέερ, αλλά κι αυτός ήταν πεπεισμένος ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα μικρότερο σε όγκο σχηματισμό.

 
 
Ο Τζέλικο διοικούσε 27 θωρηκτά και καταδρομικά, 8 θωρακισμένα καταδρομικά, 12 ελαφρά καταδρομικά και 51 αντιτορπιλικά. Η αρμάδα του Μπίτι αποτελείτο από 4 θωρηκτά, 6 καταδρομικά, 14 ελαφρά καταδρομικά, 27 αντιτορπιλικά και 22 πλοία που μετέφεραν υδροπλάνα. Ο Σέερ διέθετε 22 πολεμικά πλοία, ένα ελαφρύ καταδρομικό και 31 αντιτορπιλικά, ενώ η αρμάδα του Χίπερ σχηματιζόταν από 5 καταδρομικά, 10 ελαφρά καταδρομικά και 31 αντιτορπιλικά.

Η σύγκρουση αρχίζει με τα καταδρομικά του Χίπερ, στις 15:48. Οι Γερμανοί ξεπερνούν το μειονέκτημα των ολιγότερων αριθμητικά πλοίων και τον οπλισμό μικρότερου διαμετρήματος με την ακρίβεια των βολών τους που οφείλεται στην καλύτερη δυνατότητα διόπτευσης. Μέσα στα πρώτα δώδεκα λεπτά εστιάζουν και πετυχαίνουν το στόχο τους 12 φορές, ενώ οι Εγγλέζοι μόνο 4. Στις 16:06 το γερμανικό θωρηκτό «Φον ντερ Ταν» στοχεύει το βρετανικό «Ιντιφατίγκαμπλ», που τινάζεται στον αέρα. Τέσσερα θωρηκτά προστρέχουν να δώσουν χέρι βοήθειας στον Μπίτι, αλλά στις 16:26 είναι η σειρά του «Κουίν Μέρι» να ανατιναχτεί από το γερμανικό «Ντέρφλινγκερ».

Ο Χίπερ απομακρύνεται για να ενωθεί με τον Σέερ. Όταν ο γερμανικός στόλος επιστρέφει, στο σύνολό του, αυτή τη φορά, προβάλλει μπροστά του μέσα στην ομίχλη ολόκληρη η αρμάδα του Τζέλικο, έτοιμη να του κόψει το δρόμο. Ο Σέερ σώζεται χάρη σε μια διαταγή που θεωρείται από τις δυσκολότερες στην εκτέλεσή της στην ιστορία του ναυτικού: στροφή 180 μοιρών ολόκληρου του στόλου σε πλήρη σχηματισμό. Καθώς είχε δοκιμαστεί δεκάδες φορές στα εχθρικά χωρικά ύδατα του Βίλχελμσχάβεν, ο ελιγμός επιτυγχάνει. Τα καταδρομικά του Χίπερ επιχειρούν ένα ακόμη χτύπημα, το βρετανικό «Ινβίνσιμπλ» του πλοιάρχου Χουντ περικυκλώνεται από το «Ντέρφλινγκερ» και το «Λίτσοφ» και βυθίζεται μαζί με τον καπετάνιο του. 


Η ανατίναξη του «Κουίν Μέρι» 
 
Στις 19:00, ο Σέερ βρίσκεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπος με το αγγλικό ναυτικό που του κόβει το δρόμο, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε ακόμα χειρότερη θέση, αφού οι προφυλακές του έχουν γίνει και πάλι στόχος των βρετανικών οβίδων. Το «Λίτσοφ» και άλλα πλοία δέχονται σοβαρότατα πλήγματα. Στις 19:15, ο Σέερ διατάσσει τα βαριά καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά να πλεύσουν ακάθεκτα προς τον εχθρό, ουσιαστικά σε μία επίθεση αυτοκτονίας.

Ήταν η κρισιμότερη φάση της ναυμαχίας. Η απότομη προώθηση προκάλεσε σύγχυση και αποδιοργάνωση στα γερμανικά θωρηκτά που ακολουθούσαν πίσω από τα πλοία μάχης. Αν ο Τζέλικο διέταζε το στόλο του να πλεύσει μέσα από το τείχος των προπορευόμενων γερμανικών καταδρομικών, η τύχη όλου του γερμανικού στόλου θα είχε κριθεί. Αντίθετα, υπερτιμώντας τον κίνδυνο από τα γερμανικά αντιτορπιλικά, διέταξε μεταβολή και αποχώρηση «ολοταχώς».

Η επόμενη ημέρα βρήκε τους δύο στόλους να μετρούν απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Οι Βρετανοί είχαν 6.094 νεκρούς και 674 τραυματίες, ενώ οι Γερμανοί 2.551 νεκρούς και 507 τραυματίες. Οι Βρετανοί έχασαν 14 πλοία και οι Γερμανοί 11.

Από άποψη τακτικής, η ναυμαχία της Γιουτλάνδης μπορεί να θεωρηθεί γερμανική νίκη. Ο Τζέλικο, που άφησε να του ξεφύγει η ευκαιρία για ένα καινούργιο Τραφάλγκαρ, θα επικριθεί σκληρά και στη συνέχεια η διοίκηση του Βρετανικού Στόλου θα περάσει στον Μπίτι. Αλλά από στρατηγικής σκοπιάς, η νίκη ανήκει στους Άγγλους. Μετά τη ναυμαχία της Γιουτλάνδης ο Γερμανικός Στόλος των Ανοικτών Θαλασσών δεν θα αποτολμήσει άλλη έξοδο από τα ασφαλή καταφύγια των γερμανικών λιμανιών.

απο το sansimera.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *