Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις πολιτών για χρηματοδότηση

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης από τράπεζα για τους πολίτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», ενεργοποιείται σταδιακά από τη Δευτέρα 21 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

27ος Εικαστικός Μήνας Μάιος - Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Θεοφυλάκτου στην Έδεσσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Θεοφυλάκτου. Για την ζωγράφο μίλησε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Ε. «Μ.Αλέξανδρος» κ.Γ.Χατζηπέγιος και η ίδια η κ.Ε.Θεοφυλάκτου μίλησε για έργο της.

Αναδρομές: Η Γενοκτονία των Ποντίων

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.


Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.

Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

 
 
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!

Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.


απο το sansimera.gr

Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας: Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τον Δήμο Αλμωπίας σας προσκαλούν στην κεντρική εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου. 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : 
 
Σάββατο 19 Μαΐου 2018 
 
στις 19:30 Εκδήλωση αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην αίθουσα εκδηλώσεων του πνευματικού κέντρου της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας. Ομιλήτρια : Σοφία Ταρασίδου Αφήγηση : Γιάννης Καλαϊτζόγλου και Όλγα Κιουρτσίδου Λύρα : Άρης Μιχαηλίδης Τραγούδι : Βίκυ Μιχαηλίδου Συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας Παρουσιάστρια : Παρθένα Ελευθεριάδου 
 
Κυριακή 20 Μαϊου 2018 
 
Ιερός Ναός Αγίου Νικάνδρου & Ιωαννικίου Αριδαίας 07:00-10:00π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. ΙΩΗΛ. 10:00-10:30π.μ. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εντός του Ιερού Ναού, από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα. Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά. Τελετή Μνημοσύνης – Άγαλμα Ποντιακού Ελληνισμού (2ο Γυμνάσιο Αριδαίας) 10.45-11.30 Τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας για το σύγχρονο νόημα της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτριο Μπίνο - Ανάγνωση ψηφίσματος - Πυρρίχιος χορός - Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *