Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση παραγωγών από την KRONOS S.A για το συμπύρηνο ροδάκινο στο Ξενιτίδειο Αριδαίας




Την Πέμπτη 18/1 στις 17:00 το απόγευμα στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης στους παραγωγούς της περιοχής μας σχετικά με την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου. 






ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ & ΓΡΑΦΕΙΑ 
Μαυροβούνι, Σκύδρα, 58500
Τηλ. +30-23810-89438 | 89795
Fax + 30-23810-81106
e-mail: info@kronos.com.gr
web: www.kronos.com.gr


Happy Traveller Αριδαια / Λουτρακι / Ποζαρ [ΒΙΝΤΕΟ]

Αλλο ένα επεισόδιο της σεζόν 2015-16 εντός Ελλαδος και με guest Star Ηρακλη!!

Ντοκιμαντέρ: Στα Ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Μάικλ Γουντ επιχειρεί να ρίξει φως στις τελευταίες μέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ακολουθώντας τη διαδρομή του σπουδαίου Μακεδόνα στρατηλάτη ως τη Βαβυλώνα, όπου το φιλόδοξο όνειρό του ανακόπηκε εξαιτίας τον αιφνίδιου θανάτου του.

Αφιέρωμα: Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής των Προμάχων

Στην βόρεια έξοδο του χωριού, στο δρόμο προς το δάσος βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ...

Ν. Υόρκη, παζάρι για το Σκοπιανό - Νίμιτς: Μέρος της λύσης ο όρος «Μακεδονία»

Οι συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων ξεκινούν σήμερα και επισήμως, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να συναντάται με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Νίμιτς ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ονοματολογία. «Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλον τρόπο, και θα καταθέσω νέα πρόταση», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν από μερικές ημέρες, δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο. Αν υπήρχε κάτι νέο, θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Νίμιτς: Ο όρος «Μακεδονία» υπάρχει στην ονομασία, τον αναγνωρίζει η Ελλάδα

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του, τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο κ. Νίμιτς τόνισε επίσης πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος "Μακεδονία" περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή τη χώρα ως "Republika Makedonija", και άρα ο όρος "Μακεδονία" συνδέεται με τη χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσει το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά της. Στα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα», ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς, τέλος, είπε πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό, και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες στα Σκόπια. Ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ. Στο επίκεντρο των συναντήσεών του θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωατλαντική προοπτική της, καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Καμμένος δεν θα προκαλέσει πρόβλημα

Στο εσωτερικό τώρα, μπορεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές, να μην υπάρχει κανένα θέμα με την ονομασία και να υπάρχει ενιαία στάση, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δεν σταματά να προβάλλει τις ενστάσεις του. Ενστάσεις, όμως, που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν στο τέλος κανένα πρόβλημα. «Δεν πρόκειται να προκαλέσει πρόβλημα», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και στις προσωπικές τους κουβέντες σημειώνουν ότι στην προσπάθειά του να συγκρατήσει ένα ακραίο συντηρητικό κοινό του, δημιουργεί εικόνα αντίστασης.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Πάνος Καμμένος ζήτησε δημοψήφισμα, τη στιγμή που όχι μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και το ίδιο του το κόμμα είχε βγάλει ανακοίνωση που απέκλειε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ χθες ανάρτησε στο λογαριασμό του έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937 στον οποίο απεικονίζονται τα Σκόπια ως «Βαρντάρσκα».

Οι αγρότες αποφάσισαν: Μπλόκα σε όλη τη χώρα από 22 έως 28 Ιανουαρίου

Μπλόκα σε κομβικά σημεία σε όλη την Ελλάδα από τις 22 ως τις 28 Ιανουαρίου αποφάσισε η πανελλαδική επιτροπή των αγροτών που συνεδρίασε την Τρίτη 16/1 σε διευρυμένη σύνθεση, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Επίσης αποφάσισαν να δώσουν το παρών με μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης AGROTICA.

Αναδρομές: Α’ Πόλεμος του Κόλπου

Στις 2 Αυγούστου 1990 το Ιράκ εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Σχεδόν αμέσως σχηματίστηκε μια συμμαχική δύναμη 35 κρατών, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία απελευθέρωσε το Κουβέιτ στις 27 Φεβρουαρίου 1991. Αυτός είναι με δυο λόγια ο Α' Πόλεμος του Κόλπου (Περσικού), η «Μητέρα όλων των Μαχών» για τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, η «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου», σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία. Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός πόλεμος της ιστορίας, αφού χάρις στο CNN μπήκε σε κάθε σπίτι κι έγινε τηλεοπτικό θέαμα.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80 το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας του δεκαετούς ιρανο-ιρακινού πολέμου και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Όταν το Κουβέιτ ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής του κατά 40%, το Ιράκ ξεσήκωσε τον κόσμο ότι οι γείτονές του κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση κι έτσι κλέβουν το δικό του πετρέλαιο. Ήταν η αφορμή για την εισβολή και την κατάληψη του μικροσκοπικού εμιράτου από το Ιράκ, που πάντα το θεωρούσε τμήμα της επικράτειάς του. Ο Σαντάμ προχώρησε στο εγχείρημά του, πιστεύοντας ότι έχει την ανοχή των Αμερικανών, αφού, όπως αποκάλυψαν αργότερα οι New York Times, σε συνάντησή του με την αμερικανίδα πρεσβευτή στη Βαγδάτη Έιπριλ Γκιλέσπι, αυτή δεν έδειξε ενδιαφέρον για τη διαμάχη Ιράκ - Κουβέιτ. Μέσα σε λίγες ώρες από την εισβολή των Ιρακινών στο Κουβέιτ, οι ΗΠΑ προσέφυγαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέτυχαν την έκδοση της Απόφασης 660, με την οποία καταδικαζόταν η εισβολή και αξιωνόταν η απόσυρση των ιρακινών δυνάμεων (3 Αυγούστου 1990). Ανάλογη απόφαση πήρε και ο Αραβικός Σύνδεσμος την ίδια μέρα, ενώ στις 6 Αυγούστου με νεώτερη απόφασή του (661) το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράκ. Παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες, οι ΗΠΑ άρχισαν να αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία, φοβούμενες νέα εισβολή του Ιράκ στην πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, με την οποία είχε διαφορές. 
 
Στις 29 Νοεμβρίου 1990, το Συμβούλιο Ασφαλείας άναψε το «πράσινο φως» για στρατιωτική επέμβαση στο Κουβέιτ, δίνοντας προθεσμία έως τις 15 Ιανουαρίου 1991 στο Ιράκ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το εμιράτο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δια του Υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ συγκροτούσαν μία στρατιωτική δύναμη από 35 χώρες για να επιβάλλουν με τη χρήση βίας τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Την αποτελούσαν όλες οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αραβικά κράτη και η Ελλάδα, που απέστειλε μία φρεγάτα στον Κόλπο και παρείχε στρατιωτικές διευκολύνσεις κυρίως με τη Βάση της Σούδας.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1991 που έληγε το τελεσίγραφο του ΟΗΕ έγιναν κάποιες χλωμές ειρηνευτικές προσπάθειες, αλλά προσέκρουσαν στην άρνηση του Ιράκ, που ήθελε να εξαργυρώσει τη δική του αποχώρηση από το Κουβέιτ με την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα συριακά και παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαντάμ επεδίωκε να φανεί ως ήρωας στα μάτια των Αράβων. Στις 12 Ιανουαρίου 1991 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έλαβε από το Κογκρέσο την εξουσιοδότηση για την ανάμιξη των αμερικανικών δυνάμεων στον επικείμενο πόλεμο, με αρκετούς εθνοπατέρες να διαφωνούν (52 - 47 στη Γερουσία και 250 - 183). Οι πληγές του Βιετνάμ δεν είχαν επουλωθεί ακόμα. Τις παραμονές του πολέμου η Συμμαχία είχε αναπτύξει στον Κόλπο μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, με όπλα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα «έξυπνα» όπλα, για χειρουργικά πλήγματα ακριβείας. Με αρχηγό τον αμερικανό στρατηγό Νόρμαν Σβάρτζκοπφ, η συμμαχική δύναμη αριθμούσε 1.000.000 στρατιώτες, 1.820 αεροσκάφη, 3.318 τανκς, 8 αεροπλανοφόρα και μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων. Στην αντίπερα όχθη, ο Σαντάμ είχε στη διάθεσή του 260.000 μάχιμους άνδρες και άλλους 800.000 σε εφεδρεία, 649 αεροσκάφη και 5.000 τανκς. Η υπεροχή των συμμαχικών δυνάμεων υπερτερούσε ποσοτικά, αλλά κυρίως ποιοτικά.

 
 
Τα ελικόπτερα «Απάτσι» έδωσαν το σύνθημα της επίθεσης στις 2:38 π.μ. ώρα Βαγδάτης της 17ης Ιανουαρίου 1991, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις ραντάρ των Ιρακινών. Ακολούθησαν συνεχείς έξοδοι πολεμικών αεροσκαφών, που βομβάρδισαν αεροδρόμια και στρατηγικούς στόχους. Την ίδια στιγμή, η Βαγδάτη βομβαρδιζόταν με πυραύλους «Τόμαχοουκ» και η εικόνα αυτή έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του CNN. Πέντε ώρες μετά την πρώτη συμμαχική επίθεση, ο Σαντάμ Χουσεΐν σε ραδιοφωνικό μήνυμά του διακήρυττε ότι «η μεγάλη μάχη, η μητέρα όλων των μαχών ξεκίνησε. Η αυγή της νίκης πλησιάζει».

Την πρώτη εβδομάδα των αεροπορικών επιχειρήσεων, το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής του Ιράκ είχε καταστραφεί. Σχεδόν ανέπαφη έμεινε μόνο η πολεμική αεροπορία και αυτό γιατί μετακόμισε στο γειτονικό Ιράν. Πονοκέφαλο για τους Συμμάχους αποτελούσαν οι πύραυλοι «Σκουντ», οι οποίοι, παρότι απαρχαιωμένης τεχνολογίας, έκαναν τη δουλειά τους. Την πρώτη βραδιά της επίθεσης έπληξαν το Ισραήλ και προκάλεσαν τον θάνατο δύο ατόμων και πολλές ζημιές. Ήταν μια προσπάθεια του Σαντάμ να βγάλει το Ισραήλ στον πόλεμο και να διασπάσει τη Συμμαχία, που είχε στις τάξεις της και αραβικές χώρες. Στις 25 Φεβρουαρίου έπληξαν μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία και προκάλεσαν το θάνατο 28 στρατιωτικών.

Μετά την επιτυχία των εναέριων επιθέσεων ήλθε η σειρά των χερσαίων επιχειρήσεων για την ανακατάληψη του Κουβέιτ. Διήρκεσαν μόλις 100 ώρες (24 - 27 Φεβρουαρίου 1991), προς μεγάλη έκπληξη των αμερικανών στρατιωτικών, δείγμα της ανυπαρξίας της πολυδιαφημισμένης στρατιωτικής μηχανής του Σαντάμ. Στο διάστημα αυτό οι χερσαίες δυνάμεις των Συμμάχων απελευθέρωσαν το Κουβέιτ και έφθασαν 240 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. 


Ο Τζορτζ Μπους στη Σαουδική ΑραβίαΣτο σημείο αυτό, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κήρυξε κατάπαυση του πυρός και ο πόλεμος έλαβε τέλος (27 Φεβρουαρίου 1991). Στην απορία πολλών γιατί δεν κατέλαβε τη Βαγδάτη για να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο πατήρ Μπους απάντησε ότι ήθελε να κρατήσει ζωντανή τη Συμμαχία και δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες, που θα ήταν αχρείαστες. Άλλωστε και η εντολή που είχε από τον ΟΗΕ ήταν να απελευθερώσει μόνο το Κουβέιτ. Η ανατροπή του Σαντάμ θα ήταν έργο του γιου του, στον Β' Πόλεμο του Κόλπου (2003).

Οι απώλειες για τους Συμμάχους ήταν μικρές (358 νεκροί, 776 τραυματίες και 41 αιχμάλωτοι) και πολύ μεγάλες για τους Ιρακινούς (25.000 νεκροί στρατιωτικοί, 100.000 άμαχοι, 75.000 τραυματίες και 63.000 αιχμάλωτοι). Ο Α' Πόλεμος του Κόλπου είχε τις εξής συνέπειες:
Απελευθέρωση του Κουβέιτ.
Μεγάλες απώλειες και καταστροφές σε Ιράκ και Κουβέιτ.
Κούρδοι και Σιίτες γνώρισαν στη συνέχεια μεγάλη καταπίεση από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
400.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν από το Κουβέιτ ως συνεργάτες των ιρακινών εισβολέων (ανάμεσά τους και μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων).
Κυρώσεις κατά του Ιράκ από τον ΟΗΕ.
Το αμερικανικό γόητρο ανυψώθηκε για πρώτη φορά μετά το Βιετνάμ.
Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία έγινε μόνιμη στην περιοχή.
Κόστισε 61,1 δισεκατομμύρια δολάρια .Οι Αμερικανοί κατέβαλαν τα 9 δισεκατομμύρια και οι Σύμμαχοι τα υπόλοιπα. 
 
 
απο το sansimera.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους πρώτους σκόρερ της Α1 κατηγορίας: Ξέφυγε ο Καραδήμος

Το πρωτάθλημα της Α1 είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι κορυφαίοι σκόρερ και φέτος άρχισαν να ξεχωρίζουν, Την πρωτιά κρατά για ακόμα μια αγωνιστική  ο Καραδήμος  που σκόραρε και πάλι και ξέφυγε 5 γκολ από την 2η θέση και τον Καρυπίδη που τον κυνηγά. αναλυτικά οι πρώτοι σκορερ της κατηγορίας.  

Χειρόγραφο του Μενέλαου Λουντέμη...

Χειρόγραφο του Μενέλαου Λουντέμη... εκεί που η μαγεία της ψυχής και το ταξίδι του μυαλού πρωτοαποδόθηκαν...κιτρινισμένο χαρτί, παλιό, φαγωμένο από τον χρόνο που όμως η όψη του προκαλεί δέος...
 
 

Φάκελος Σκοπιανό: Το 68% λέει «όχι» σε όνομα με χρήση του όρου «Μακεδονία»

Το ισχυρό αυτό απορριπτικό ρεύμα για τη σύνθετη ονομασία διατρέχει οριζόντια όλο το εκλογικό σώμα - Ακόμα και το 63,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διαφωνούν με τη λύση αυτήΑντιμέτωποι με ένα ισχυρό μέτωπο της κοινής γνώμης, που τάσσεται αναφανδόν κατά μιας ενδεχόμενης λύσης του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία», βρίσκονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βάσει των οποίων προωθείται η σύναψη συμφωνίας με τη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Με συντριπτικό τρόπο, πολίτες κάθε κομματικής προέλευσης απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ορθώνουν ένα ηχηρό «όχι» στην προωθούμενη λύση, η οποία, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ», προσκρούει στη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών.
Σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες (68%) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» έναντι μόλις του 23,6% που επιλέγουν αυτό τον συμβιβασμό. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το ισχυρό απορριπτικό ρεύμα διατρέχει οριζόντια όλο το εκλογικό σώμα.


Aκόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς εξ αυτών τον συμβιβασμό επιλέγει μόνο ένας στους τέσσερις (25,2%). Αντιθέτως, το 63,8% όσων ψήφισαν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015 ζητούν να απορριφθεί συμφωνία με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία». Οπως το ίδιο απαιτεί και το 67% όσων ψήφισαν τη Ν.Δ., στις τάξεις της οποίας οι θιασώτες του συμβιβασμού περιορίζονται στο 21,4%. Οι πλέον απορριπτικοί, πάντως, είναι οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων που λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%.

Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις από τις οποίες διακατέχονται είναι, από την άλλη, οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων της Marc, το «όχι» επιλέγει το 71,3% των γυναικών, ενώ στους άνδρες οι απορριπτικοί φτάνουν στο 64,9%. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση συνεπέστεροι «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%, ενώ κάπως διαλλακτικότεροι εμφανίζονται οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 55), που λένε «όχι» σε ποσοστό 62,2%.
Μικρές αλλά αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις καταγράφονται και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας των ερωτωμένων. Δεν προκαλεί μάλλον εντύπωση ότι στη Μακεδονία και στη Θράκη το «όχι» φτάνει στο 73,3%, ενώ στην Αττική βρίσκεται στο 62,5%.



■ Σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς εξ αυτών τον συμβιβασμό επιλέγει μόνο ένας στους τέσσερις (25,2%).

■ Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις από τις οποίες διακατέχονται είναι, από την άλλη, οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση, συνεπέστεροι «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%.
 
 
απο το protothema.gr

Γ' Εθνική: Τον Κάρτζιο απέκτησε ο Αλμωπός

Η διοίκηση του Αλμωπού ανακοίνωσε την απόκτηση του 21χρονου μεσοεπιθετικού Γιώργου Κάρτζιου, που αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στον Εδεσσαϊκό Γ΄ Εθνική (13 συμμετοχές , 1 γκολ) και στην Α1 ΕΠΣ Πέλλας πέρυσι, ενώ παλιότερα είχε αγωνιστεί στην Αναγέννηση Γιαννιτσών Γ' Εθνική( 20 συμμετοχές) και στην Α1 ΕΠΣ Πέλλας

Πώς η ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου συνδέεται με κίνδυνο για εγκεφαλικό

Οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν εμμηνόρροια (περίοδο) πριν την ηλικία των 12 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή τους.

Αφιέρωμα: Μοχάμεντ Άλι 1942 – 2016

Αμερικανός μποξέρ και ένα από τα σύμβολα της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Θρύλος της παγκόσμιας πυγμαχίας, ο πρωτοκορυφαίος του αθλήματος και ο μόνος που κατέκτησε τρεις φορές τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών της επαγγελματικής πυγμαχίας (1964,1974, 1978). Το 1960 αναδείχθηκε ολυμπιονίκης στην κατηγορία των ημιβαρέων βαρών, όντας ερασιτέχνης πυγμάχος. Στην επαγγελματική του καριέρα πυγμάχησε 61 φορές, με 56 νίκες στο ενεργητικό του (37 από τις οποίες με νοκ-άουτ) και 5 ήττες στο παθητικό του. φορές.


Ο Κάσιους Μαρσέλους Κλέι (Cassius Marcellus Clay), όπως ήταν το αρχικό ονοματεπώνυμο του προτού ασπασθεί τον Μουσουλμανισμό, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 στο Λούισβιλ της πολι­τείας Κεντάκι των ΗΠΑ. Ο πατέρας του ήταν επιγραφοποιός και η μητέρα του οικιακή βοηθός. Η οικογένεια Κλέι είχε ακόμη δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

Το 1954, σε ηλικία μόλις 12 ετών, ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με την πυγμαχία από ένα τυχαίο γεγονός. Του είχαν κλέψει το ποδήλατο και όταν ζήτησε από ένα διερχόμενο αστυνομικό την άδεια να καταδιώξει τον δράστη, αυτός του είπε ότι πρώτα θα έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί τις γροθιές του. Ο αστυνομικός, ονόματι Τζον Μάρτιν, έτυχε να είναι και προπονητής πυγμαχίας και ήταν ο πρώτος που οδήγησε το νεαρό παιδί στο ρινγκ.

Η εξέλιξη του Κάσιους ήταν ραγδαία και το 1960 επελέγη να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης στην κατηγορία των ημιβαρέων βαρών (75-81 κιλά), όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χαρακτηριστική άνεση. Τον ίδιο χρόνο κέρδισε και την διοργάνωση «Χρυσά Γάντια» της Ερασιτεχνικής Αθλητικής Ένωσης (Amateur Athletic Union). Ο δρόμος για τον κόσμο της επαγγελματικής πυγμαχίας και την παγκόσμια καταξίωση είχε ανοίξει ανοικτός.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1964, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην επαγγελματική πυγμαχία, νικώντας με νοκ-άουτ τον κάτοχο του τίτλου Σόνι Λίστον στον έβδομο γύρο, σε αγώνα που έγινε στο Μαϊάμι Μπιτς. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 6 Μαρτίου, ασπάστηκε το Μουσουλμανισμό, εξαιτίας και της καταπίεσης που υφίσταντο οι αφροαμερικανοί των ΗΠΑ από την λευκή χριστιανική πλειονότητα της χώρας, και μετονομάζεται σε Μοχάμεντ Άλι (Muhammad Ali).

Στις 6 Φεβρουαρίου 1967 νίκησε στα σημεία τον Έρνι Τερέλ, πρωταθλη­τή της Παγκόσμιας Πυγμαχικής Ομοσπονδίας (World Bo­xing Association), στον 15ο γύρο στο Χιούστον του Τέξας και αναδείχθηκε ως ο αδιαφιλονίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής. Όμως δύο μήνες αργότερα, στις 29 Απριλίου θα του αφαιρεθεί ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή, όταν αρνείται να υπηρετήσει την θητεία του στον αμερικανικό στρατό, λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Θα οδηγηθεί στο δικαστήριο επί ανυποταξία και θα καταδικασθεί σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 10.000 δολαρίων. Επιπλέον, θα του αφαιρεθεί η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

Κατά την διάρκεια της αναγκαστικής του αποχής από τα ριγκ, ο Άλι αναδείχθηκε σε έναν από τους διαπρύσιους κήρυκες υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών και κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Προσέφυγε στα δικαστήρια και το 1971 κατόρθωσε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανακτήσει όλα του τα δικαιώματα.

Στις 8 Μαρτίου 1971, αντιμετώπισε στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης τον Τζο Φρέιζερ στην «Μάχη του Αιώνα» («Fight of the Century»), όπως ονομάστηκε. Ηττήθηκε στα σημεία και έχασε το αήττητό του στην επαγγελματική πυγμαχία, μετά από 31 αγώνες, 25 από τους οποίους είχε κερδίσει με νοκ- άουτ.

Στις 28 Ιανουαρίου 1974 πήρε την ρεβάνς από τον μεγάλο του αντίπαλο σ’ ένα αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως «Super Fight II» και έγινε και αυτός στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Η νίκη του αυτή του χάρισε όχι μόνο την επανάκτηση του τίτλου της Πυγμαχικής Ομοσπονδίας της Βορείου Αμερικής (NBAF), αλλά του άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του παγκοσμίου στέμματος για δεύτερη φορά. Το κατάφερε λίγους μήνες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 1974, όταν αντιμετώπισε στην Κινσάσα της Ζιμπάουε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τζορτζ Φόρμαν, σε ένα αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως «Rumble in the Jungle» («Βουή στην Ζούγκλα»). Τον νίκησε με νοκ-άουτ στον όγδοο γύρο και επανέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

Την 1η Οκτωβρίου 1975, αντιμετώπισε για τρίτη φορά τον Τζο Φρέιζερ στην Μανίλα των Φιλιππίνων, τον νίκησε με τεχνικό νοκ-άουτ και διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο. Ο αγώνας αυτός, που έμεινε στην ιστορία ως «Thrilla in Manilla» («Θρίλερ στην Μανίλα»). Αφού υπερασπίστηκε έξι φορές με επιτυχία τον τίτλο του, ηττήθηκε από τον συμπατριώτη του Λίον Σπινκς στις 15 Φεβρουάριου 1978, στο Λας Βέγκας της Νεβάδας, με απόφαση κατά πλειοψηφία. Ο Άλι, ωστόσο, πήρε πίσω από τον Σπινκς τον τίτλο με ομόφωνη απόφαση στη Νέα Ορλεάνη, στις 15 Σεπτεμβρίου 1978, και έγινε ο πρώτος στην ιστορία πυγμάχος που κέρδισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βαρέων βαρών τρεις φορές.

Εγκατέλειψε τα ρινγκ στις 26 Ιουνίου 1979. Επανήλθε όμως τον επόμενο χρόνο, αλλά και λόγω ηλικίας δεν ήταν ο παλιός Άλι. Ηττήθηκε από τον συμπατριώτη του Λάρι Χολμς στις 2 Οκτωβρίου 1980, όπως και στις 11 Δεκεμβρίου 1981 από τον Καναδό Τρέβορ Μπέρμπικ, οπότε αναγκάστηκε οριστικά να βάλει τέλος στην ένδοξη καριέρα, σε ηλικία 40 ετών. Στην προσωπική του ζωή, ο Άλι παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 9 παιδιά (7 κορίτσια και 2 αγόρια). Από το 1984 είχε διαγνωσθεί με την νόσο του Πάρκινσον, η οποία τελικά τον κατέβαλε.

Ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα στις 3 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 74 ετών.



απο το sansimera.gr

Έρχεται νέο χαράτσι για όλους – Ποιοι χάνουν ως και 650 ευρώ

Το αφορολόγητο στον κόφτη μαζί με τις συντάξεις - Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Ο στρατηγός ε.α Φράγκος Φραγκούλης κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Στις 21 Ιανουαρίου στον Λευκό Πύργο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, με τη συντονιστική επιτροπή να προχωράει στην ανακοίνωση των ομιλητών

Γιατί δεν πρέπει να καταπνίγετε το φτέρνισμα; Σοβαροί κίνδυνοι

Σε μια εποχή όπου τα κρυολογήματα είναι συνήθη, το να κρατάτε τη μύτη σας και να κλείνετε το στόμα σας, μπορεί να σας φαίνεται ως η ιδανική εναλλακτική λύση απέναντι στο εκρηκτικό «Ατσιού».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Με αφορμή την εν εξελίξει προσπάθεια επιλύσεως του ζητήματος της ονομασίας του κρατιδίου της ΠΓΔΜ η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας δηλώνει τα εξής:

«Ο ΠΑΟΚ εκφράζει το 100% της Μακεδονίας»

Η ανακοίνωση των φίλων του ΠΑΟΚ "Μακεδόνες" και το κάλεσμα στο συλλαλητήριο

Ευχαριστήριο Ειδικού Σχολείου Αριδαίας

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στον Πέτρο Πρίτσκα, που με την κιθάρα του συνόδευσε τα παιδιά μας στο τραγούδι. 

Χιόνια στο Θεοδωράκι Αλμωπίας

Πανέμορφα μέρη στο χωριό θεοδωράκι Πέλλας στο Πάικο με τον φακό του Γιάννη Παπαντωνίου 
 
 
 
 

Συντάξεις: Δείτε πώς θα πάρετε επιστροφή έως 688 ευρώ

Νέα αναδρομικά ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, λόγω λάθος κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις, που φτάνουν και τα 688 ευρώ τον χρόνο.

"Εστί μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία" - της Δέσποινας Τσουλφαϊδου

"Εστί μεν ουν Ελλάς και η Μακεδονία" - της Δέσποινας Τσουλφαϊδου για το ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *