ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο μοναδικός Γιάννης Παπαδόπουλος αποκλειστικά στην κάμερα του ialmopia.gr [ΒΙΝΤΕΟ]
Επιμέλεια - Συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής
Δημοσιεύστε την αγγελία σας στο ialmopia.gr εντελώς δωρεάν
Αγορές-Πωλήσεις-Ενοικιάσεις-Εργασία
Η Μπογαλού - Διήγημα του Τσίναλη Κοσμά στη μνήμη της γιαγιάς Ασημώς που έζησε τα τραγικά γεγονότα της Προσφυγιάς του 1922
Διήγημα του Τσίναλη Κοσμά από την Άψαλο αλμωπίας...
Μενέλαος Λουντέμης: Αφιέρωμα στο μεγάλο λογοτέχνη
«Εθελοντής ενός δικαιότερου κόσμου, για το οποίο πρόσφερε τη ψυχή του»
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018
Ανακοίνωση ΠΕΜ για την τιμή στο βαμβάκι
Μπορεί για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα της τιμής του βαμβακιού να έκλεισε για φέτος όπως δήλωσε μετά την συνάντηση του με την διεπαγγελματική βάμβακος όμως για τους βαμβακοπαραγωγούς και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παραμένει ανοιχτό καθώς η τιμή που διαφαίνεται να δίνουν οι εκκοκκιστές υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής τιμής.
Παραμένει τεράστια η ψαλίδα ανάμεσα στην χρηματιστηριακή τιμή του βάμβακος, την εκκοκκισμένη τιμή και την τιμή στον παραγωγό κάτι το οποίο δεν έχουμε σκοπό να αποδεχτούμε.
Η συνάντηση του Υπουργού με την διεπαγγελματική, δηλαδή με τους εκκοκκιστές, δεν έδωσε κανένα καινούριο στοιχείο για την παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι.
Το μόνο που διαφάνηκε είναι η πρόθεση του υπουργείου σε συνεργασία με τους εκκοκκιστές να προωθήσουν επί της ουσίας την συμβολαιακή γεωργία στο βαμβάκι από την νέα χρονιά η οποία σε όποιο προϊόν έχει εφαρμοστεί κάθε άλλο παρά προστατεύει τους παραγωγούς.
Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην συμβιβαστούν με τα ψίχουλα των 47-50 λεπτών/κιλό αλλά να απαιτήσουν με την μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες να πληρωθούν τον κόπο και τον μόχθο τους.
Ζητάμε από τον Υπουργό να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού την φετινή περίοδο που έχει στα χέρια της η διεπαγγελματική βάμβακος.
Στις προθέσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την χαμηλή τιμή στο βαμβάκι, είναι να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγξει αν υπάρχει καρτέλ των εκκοκκιστών στο βαμβάκι, και κατά πόσο η τιμή που προσφέρουν οι εκκοκκιστές εναρμονίζεται με την εκκοκκισμένη τιμή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι.
Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των βαμβακοπαραγωγών από την ασυδοσία των εκκοκκιστών.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις συσκέψεις που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή της χώρας για την οργάνωση του νέου κύκλου δυναμικών και πανελλαδικά συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων τον Γενάρη.
27 Δεκεμβρίου 2018
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ
Πήρε Θεοδωρίδη ο Α.Σ. Γιαννιτσά
Την απόκτηση του 25 χρόνου επιθετικου Σωτήρη Θεοδωρίδη ανακοινωνει σήμερα ο Α.Σ. Γιαννιτσά. Οι επαφές είχαν αίσιο τέλος , για τον “κανονιέρη” του Ολυμπιακού Κυμίνων, ώστε να γίνει το πρώτο απόκτημα για την ομάδα της Πέλλας, αυτήν την μεταγραφική περίοδο. Ο 25χρονος σέντερ φορ (ύψους 1.89) ξεχώρισε παραγωγικά στα Κύμινα τα τελευταία χρόνια, στις πορείες πρωταθλητισμού στο τοπικό την τελευταία διετία, πετυχαίνοντας δυο γκολ και φέτος στη Γ´ Εθνική και 1 γκολ στο κύπελλο.
Μάλιστα, το ένα γκολ του Θεοδωρίδη ήρθε κόντρα στα… Γιαννιτσά, ο Θεοδωρίδης έχει θητεία ακόμα σε Καβάλα (Φούτμπολ Λιγκ), Οδυσσέα Κορδελιού, Άρη Ακροποτάμου, Ορφέα Ελευθερούπολης (όλες στη Γ´ Εθνική) και ΠΑΟΔ.
Ο ποδοσφαιριστής στις πρώτες του δηλώσεις στην νέα ομάδα μεταξύ άλλων τόνισε “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα συνεχίσω στην ομάδα των Γιαννιτσών, μια φιλόδοξη ομάδα πρώτα θα προσπαθήσω να δικαιώσω αυτούς που με επέλεξαν και πίστεψαν σε μένα ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.”
Η ομάδα των Γιαννιτσών, αναμένεται τις επόμενες μέρες, να ανακοινώσει άλλους 4 έμπειρους ποδοσφαιριστές, που έχει έρθει σε προφορική συμφωνία μαζί τους, μετά από υποδείξεις του τεχνικού κ. τίμου Καβακά, με σκοπό να καλύψει τα όποια κενά είχε η ομάδα σαν ρόστερ και να παρουσιάσει, ένα ακόμα καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό σύνολο στην συνέχεια του πρωταθλήματος.
Παράταση κατάθεσης αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών - του Ευάγγελου Πατετσίνη
Ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η τροπολογία με την οποία δόθηκε παράταση για την κατάθεση αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών μέχρι το τέλος του 2019. Παράλληλα επήλθαν αλλαγές στην διαδικασία εξέτασης του αιτήματος και πλέον παρέχονται νέες δυνατότητες στους οφειλέτες που καταθέτουν αίτηση.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης προσφέρει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και τρίτους μέσα από μια ενιαία διαδικασία. Ήδη περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, 3.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 270 αγρότες έχουν υποβάλλει οριστικά αίτηση, εκ των οποίων η πλειοψηφία παραμένουν σε εκκρεμότητα για οριστική ρύθμιση και περίπου 1.000 οφειλέτες έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν με επιτυχία τα χρέη τους.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάσσονται όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί μέχρι και το τέλος του 2017 και για την υπαγωγή χρειάζεται ο οφειλέτης να έχει τουλάχιστον μία θετική χρήση κατά τα τελευταία 3 χρόνια.
Για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πτωχευτική ικανότητα (έμποροι), η δυνατότητα ρύθμισης αφορά το σύνολο των οφειλών προς όλους τους πιστωτές τους με μια ενιαία διαδικασία μέσω αίτησης που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με την αίτηση ο οφειλέτης παρουσιάζει όλες τις οφειλές του, οι οποίες πρέπει να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ, και καταθέτει πρόταση αναδιάρθρωσης χρέους. Κατόπιν η αίτηση εξετάζεται από εξειδικευμένους συντονιστές που έχουν διοριστεί για τις ανάγκες της διαδικασίας και υποβάλλεται η πρόταση αναδιάρθρωσης στους πιστωτές. Οι τελευταίοι μπορούν είτε να αποδεχτούν την πρόταση του αιτούντος οφειλέτη είτε να υποβάλλουν αντιπρόταση, η οποία τίθεται προς διαπραγμάτευση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών επικυρώνεται η συμφωνία και η ρύθμιση τίθεται σε άμεση ισχύ. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία συντάσσεται πρακτικό αποτυχίας της διαδικασίας.
Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες προσφέρεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Φορείς, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους υποβάλλεται αίτηση και αμέσως η πλατφόρμα παρουσιάζει τις τυποποιημένες ρυθμίσεις που παρέχει το Δημόσιο. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ η ρύθμιση διαμορφώνεται έως 36 δόσεις και με ελάχιστο ποσό δόσης στα 50 ευρώ, ενώ για οφειλές από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ το χρέος μπορεί να ρυθμιστεί με ανώτατο όριο τις 120 δόσεις και ταυτόχρονα διαγράφεται το 85% των τόκων και προσαυξήσεων και το 95% των προστίμων του Δημοσίου. Για οφειλές μεγαλύτερες των 20.000 ευρώ το Δημόσιο προτείνει ρύθμιση αφού πρώτα ελέγξει τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη ή κατόπιν υποβολής από τον οφειλέτη έκθεσης βιωσιμότητας.
Μετά την ψήφιση της τελευταίας τροπολογίας ορίζεται ότι:
Οι πιστωτές μπορούν να εξαιρέσουν με δήλωσή τους, από την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τις μη επιχειρηματικές οφειλές, εφόσον κρίνουν ότι η ρύθμισή τους δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη, συνεχίζοντας τη διαδικασία με τις λοιπές επιχειρηματικές οφειλές.
Δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο και στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να προτείνουν λύσεις ρύθμισης των οφειλών τόσο προς οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το δημόσιο τομέα, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί του συνόλου των οφειλών, όσο και προς οφειλέτες των οποίων η σχετική αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό απερρίφθη λόγω μη επίτευξης απαρτίας των πιστωτών.
Αυξάνεται στις 300.000 ευρώ, από τις 50.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, το όριο ώστε να υπαχθεί η αίτηση ρύθμισης στην απλοποιημένη διαδικασία και να λάβει τυποποιημένες αξιολογήσεις βιωσιμότητας και πρόταση ρύθμισης.
Αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγω πιθανών παρατάσεων που έχουν δοθεί κατ' εφαρμογή του ν. 4469/2017.
Τα οφέλη από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι πολλαπλά για τον οφειλέτη καθώς, πέρα από την ρύθμιση των οφειλών του, που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την επιχείρηση του ή την επαγγελματική δραστηριότητά του αν αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μετά την ρύθμιση:
παύουν να υπολογίζονται επιπλέον τόκοι και προσαυξήσεις,
θεωρείται φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος σχετικά με τις ρυθμιζόμενες οφειλές του,
αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του, όπως τυχόν ποινική δίωξη ή αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος του (εξαιρείται κατάσχεση που τυχόν έχει επιβληθεί πριν την υπαγωγή στην ρύθμιση, η οποία για τις απαιτήσεις του Δημοσίου μπορεί να αδρανοποιηθεί).
* Ο Ευάγγελος Πατετσίνης είναι δικηγόρος με έδρα την Έδεσσα
Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018
ΕΚΑΣΚΕΜ: Ευχές της ομάδας μπάσκετ του Βαφύρα με βίντεο έκπληξη! [ΒΙΝΤΕΟ]
Στην τελευταία προπόνηση της ομάδας των ανδρών μας, ο κόουτς Σαραπτσής επιφύλασσε μία έκπληξη στους παίκτες του. Χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, τα παιδιά μας αντίκρισαν στο παρκέ του κλειστού του Αγίου Σπυρίδωνα να τους περιμένει μία ολόκληρη εγκατάσταση τηλεοπτικών γυρισμάτων. Σκοπός της ήταν η βιντεοσκόπηση των ευχών των παιδιών προς όλο τον κόσμο για τις Άγιες Ημέρες που ακολουθούν.
Φυσικά και δεν ήταν προετοιμασίες της Warner Bross Studios. Τα παιδιά μας έκαναν μία φιλότιμη προσπάθεια με δικά τους μέσα για να στείλουν σε όλους τις ευχές τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και με την ευκαιρία να σας στείλουμε και εμείς τις δικές μας:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου ΒΑΦΥΡΑΣ Δήμου Δίου εύχεται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις αθλήτριες και τους αθλητές του, τις οικογένειές τους, τους προπονητές των τμημάτων αλλά και στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, Χρόνια Πολλά καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2019 γεμάτο υγεία, αγάπη, ανθρωπιά και επιτυχίες".
Φυσικά και δεν ήταν προετοιμασίες της Warner Bross Studios. Τα παιδιά μας έκαναν μία φιλότιμη προσπάθεια με δικά τους μέσα για να στείλουν σε όλους τις ευχές τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και με την ευκαιρία να σας στείλουμε και εμείς τις δικές μας:
"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου ΒΑΦΥΡΑΣ Δήμου Δίου εύχεται σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις αθλήτριες και τους αθλητές του, τις οικογένειές τους, τους προπονητές των τμημάτων αλλά και στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, Χρόνια Πολλά καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2019 γεμάτο υγεία, αγάπη, ανθρωπιά και επιτυχίες".
Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018
Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα
Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα, που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Τα παιδιά της κάθε γειτονιάς αρχίζουν τότε να μαζεύουν ξύλα από κέδρο, να τα βάζουν σε ένα ασφαλές μέρος, για να μη τους τα κλέψουν παιδιά από άλλες γειτονιές και ορίζουν ένα φύλακα για κάθε βραδιά.
Αν τα παιδιά καταφέρουν να κλέψουν ξύλα που προορίζονται για τη φωτιά μιας άλλης γειτονιάς, στήνουν γλέντι για το πανηγυρίσουν, ενώ ο ντροπιασμένος θεωρείται ο φύλακας που του έκλεψαν τα ξύλα. Παλιότερα ήταν τόσο μεγάλη η ντροπή για εκείνον που άφησε να του κλέψουν τα ξύλα, που ούτε στο σχολείο δεν τολμούσε να πάει την άλλη μέρα.
Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.
Στη Σιάτιστα Κοζάνης αναβιώνουν οι «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο για να ζεστάνουν τον Χριστό. Τα «κόλιαντα» είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «μπουμπουσάρια», δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.
Όπως γράφει ο λαογράφος Γεώργιος Μπόντας, παλαιότερα τα παιδιά της κάθε γειτονιάς, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου έκαναν ομάδες και φρόντιζαν να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα, τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο θα τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη «κλαδαριά», που θα ανάψουν στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στους δρόμους και τις πλατείες πολλών μακεδονικών πόλεων εκτυλίσσεται η γιορτή του μαγκαλιού. Ο κόσμος αποχαιρετά τον παλιό χρόνο ψήνοντας χοιρινό στο μαγκάλι. Από παλιά, το χοιρινό αποτελούσε κύριο πιάτο των εορτών μετά τη 40ήμερη νηστεία. Οι οικογένειες τάιζαν το γουρούνι, προσπαθώντας να το παχύνουν και το έσφαζαν για το εορταστικό τραπέζι.
Τα Θεοφάνια στη Μακεδονία αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια» στην Καστοριά, οι «φωταράδες» στη Χαλκιδική, τα «τζαμαλάρια» στην Αρνισσα Πέλλας και οι «προδρομίτες» στην Πιερία.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα, με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει, επίσης, κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).
Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο: Το σπόρδισμα των φύλλων. Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μία ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας -συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας- στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Με θέματα που προέρχονται τόσο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, όσο και από τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν στις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές, που αποτελούν μία ευκαιρία υπόμνησης της πλούσιας σε ήθη, έθιμα και τραγούδια παράδοσης της Θράκης. Από τα έθιμα αυτά ξεχωρίζουν τα πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια της, γνωστά και ως «Ρουγκάτσια», και εδέσματα όπως τα εννιά νηστίσιμα φαγητά και η «μπάμπο».
Τα παιδιά της κάθε γειτονιάς αρχίζουν τότε να μαζεύουν ξύλα από κέδρο, να τα βάζουν σε ένα ασφαλές μέρος, για να μη τους τα κλέψουν παιδιά από άλλες γειτονιές και ορίζουν ένα φύλακα για κάθε βραδιά.
Αν τα παιδιά καταφέρουν να κλέψουν ξύλα που προορίζονται για τη φωτιά μιας άλλης γειτονιάς, στήνουν γλέντι για το πανηγυρίσουν, ενώ ο ντροπιασμένος θεωρείται ο φύλακας που του έκλεψαν τα ξύλα. Παλιότερα ήταν τόσο μεγάλη η ντροπή για εκείνον που άφησε να του κλέψουν τα ξύλα, που ούτε στο σχολείο δεν τολμούσε να πάει την άλλη μέρα.
Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.
Στη Σιάτιστα Κοζάνης αναβιώνουν οι «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο για να ζεστάνουν τον Χριστό. Τα «κόλιαντα» είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «μπουμπουσάρια», δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.
Όπως γράφει ο λαογράφος Γεώργιος Μπόντας, παλαιότερα τα παιδιά της κάθε γειτονιάς, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου έκαναν ομάδες και φρόντιζαν να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα, τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο θα τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη «κλαδαριά», που θα ανάψουν στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στους δρόμους και τις πλατείες πολλών μακεδονικών πόλεων εκτυλίσσεται η γιορτή του μαγκαλιού. Ο κόσμος αποχαιρετά τον παλιό χρόνο ψήνοντας χοιρινό στο μαγκάλι. Από παλιά, το χοιρινό αποτελούσε κύριο πιάτο των εορτών μετά τη 40ήμερη νηστεία. Οι οικογένειες τάιζαν το γουρούνι, προσπαθώντας να το παχύνουν και το έσφαζαν για το εορταστικό τραπέζι.
Τα Θεοφάνια στη Μακεδονία αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια» στην Καστοριά, οι «φωταράδες» στη Χαλκιδική, τα «τζαμαλάρια» στην Αρνισσα Πέλλας και οι «προδρομίτες» στην Πιερία.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα, με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει, επίσης, κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).
Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο: Το σπόρδισμα των φύλλων. Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μία ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας -συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας- στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Με θέματα που προέρχονται τόσο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, όσο και από τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν στις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές, που αποτελούν μία ευκαιρία υπόμνησης της πλούσιας σε ήθη, έθιμα και τραγούδια παράδοσης της Θράκης. Από τα έθιμα αυτά ξεχωρίζουν τα πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια της, γνωστά και ως «Ρουγκάτσια», και εδέσματα όπως τα εννιά νηστίσιμα φαγητά και η «μπάμπο».
απο το sansimera.gr
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018
Ευχαριστήριο του ΦΟΑ για την εκδήλωση "Kids save lives"
Ο Φ.Ο. Αριδαίας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους αθλητές του ΦΟΑ και των υπόλοιπων συλλόγων, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι συμμετείχαν στο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΩΗΣ που πραγματοποίησε ο ΦΟΑ στην Αριδαία, σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό "Κids save lives" στις 14/12/2018 με μεγάλη επιτυχία.
Ανακοίνωση Α.Σ. Άκριτα Σωσανδρας
Με αφορμή δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο το οποίο φέρεται σαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Α.Σ. Θύελλας Σαρακηνών και αναφέρεται σε γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του αγώνα μεταξύ του ανωτέρω σωματείου και του Ακρίτα Σωσάνδρας στο γήπεδο της Σωσάνδρας στις 16/12/2018 δηλώνουμε τα εξής:
Στο εν λόγω δημοσίευμα καταγγέλλεται η συμπεριφορά του προέδρου του συλλόγου μας Αθανασίου Μίσκου, καθώς και του ποδοσφαιριστή Γιώργου Καραγιαννίδη για υποτιθέμενους "αναίτιους" προπηλακισμούς σε βάρος ποδοσφαιριστών των Σαρακηνών. ¨Όσον αφορά τον Γ. Καραγιαννίδη μόνο αναίτιο δεν θεωρούμε τον εκνευρισμό ενός ανθρώπου τον οποίο εξύβριζαν κατ' εξακολούθηση συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές των Σαρακηνών (Ακριτίδης και Εφραιμίδης), τόσο τον ίδιο, όσο και μέλη της οικογένειάς του. Παρά την απαράδεκτη συμπεριφορά των εν λόγω ποδοσφαιριστών καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα (ενδεικτικό ότι ο πρώτος αποβλήθηκε από τον διαιτητή για άσεμνη χειρονομία προς τους φιλάθλους και συνέχισε απτόητος να εξυβρίζει τους πάντες κατά την αποχώρηση του και για όλη την συνέχεια) ο κ. Μίσκος και άλλα μέλη του συμβουλίου του Ακρίτα εξασφάλισαν την ασφαλή είσοδο των ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια καθώς και την απομάκρυνση τους από το γήπεδο παρ΄ όλη την συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά τους.
Όσον αφορά την "φιλοξενία" που έτυχε ο σύλλογος μας στο πρώτο παιχνίδι αυτή έχει καταγγελθεί με έγγραφό μας στην Ε.Π.Σ. Πέλλας με ημερομηνία 1/10/2018 μιας και από ότι φαίνεται οι ύβρεις και οι προπηλακισμοί αποτελούν τμήμα της ημερήσιας διάταξης για τον εν λόγω σύλλογο.
Τέλος το δημοσίευμα κλείνει με μία άμεση απειλή κατά πάντων με την οποία ο συντάκτης του μας ενημερώνει οτι διαθέτει αθέμιτους τρόπους για να επιβάλει την "τροπή των πραγμάτων" κατά βούληση (άραγε ποιός γυρίζει το ποδόσφαιρο δεκαετίες πίσω;)
Κατόπιν όλων των παραπάνω καλούμε:
Το φίλαθλο κοινό των Σαρακηνών να αποκηρύξει και να αποβάλει τα νοσηρά στοιχεία της ομάδας του, είτε σε ποδοσφαιρικό, είτε σε διοικητικό επίπεδο.
Τα μέλη του Δ.Σ. των Σαρακηνών να δηλώσουν ονομαστικά την συναίνεση τους στο εν λόγω κατάπτυστο δημοσίευμα το οποίο θυμίζει προκήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Την Ε.Π.Σ Πέλλας και τα αρμόδια όργανά της ώστε να ξεκαθαριστεί ποιός είναι ο συντάκτης του κειμένου που φέρεται ως ανακοίνωση της ομάδας των Σαρακηνών και τι ακριβώς εννοεί με τον όρο "αθέμιτα μέσα". Κύριοι, το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται στο σπίτι σας, μην το παρακολουθείτε αμέτοχοι.
Ως επίλογο δηλώνουμε οτι σας ευχόμαστε να πάρετε το ήθος, την ανωτερότητα, τα λεφτά και τους αθέμιτους τρόπους σας και να ξεκουμπιστείτε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για να καθαρίσει ο τόπος.
Στο εν λόγω δημοσίευμα καταγγέλλεται η συμπεριφορά του προέδρου του συλλόγου μας Αθανασίου Μίσκου, καθώς και του ποδοσφαιριστή Γιώργου Καραγιαννίδη για υποτιθέμενους "αναίτιους" προπηλακισμούς σε βάρος ποδοσφαιριστών των Σαρακηνών. ¨Όσον αφορά τον Γ. Καραγιαννίδη μόνο αναίτιο δεν θεωρούμε τον εκνευρισμό ενός ανθρώπου τον οποίο εξύβριζαν κατ' εξακολούθηση συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές των Σαρακηνών (Ακριτίδης και Εφραιμίδης), τόσο τον ίδιο, όσο και μέλη της οικογένειάς του. Παρά την απαράδεκτη συμπεριφορά των εν λόγω ποδοσφαιριστών καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα (ενδεικτικό ότι ο πρώτος αποβλήθηκε από τον διαιτητή για άσεμνη χειρονομία προς τους φιλάθλους και συνέχισε απτόητος να εξυβρίζει τους πάντες κατά την αποχώρηση του και για όλη την συνέχεια) ο κ. Μίσκος και άλλα μέλη του συμβουλίου του Ακρίτα εξασφάλισαν την ασφαλή είσοδο των ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια καθώς και την απομάκρυνση τους από το γήπεδο παρ΄ όλη την συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά τους.
Όσον αφορά την "φιλοξενία" που έτυχε ο σύλλογος μας στο πρώτο παιχνίδι αυτή έχει καταγγελθεί με έγγραφό μας στην Ε.Π.Σ. Πέλλας με ημερομηνία 1/10/2018 μιας και από ότι φαίνεται οι ύβρεις και οι προπηλακισμοί αποτελούν τμήμα της ημερήσιας διάταξης για τον εν λόγω σύλλογο.
Τέλος το δημοσίευμα κλείνει με μία άμεση απειλή κατά πάντων με την οποία ο συντάκτης του μας ενημερώνει οτι διαθέτει αθέμιτους τρόπους για να επιβάλει την "τροπή των πραγμάτων" κατά βούληση (άραγε ποιός γυρίζει το ποδόσφαιρο δεκαετίες πίσω;)
Κατόπιν όλων των παραπάνω καλούμε:
Το φίλαθλο κοινό των Σαρακηνών να αποκηρύξει και να αποβάλει τα νοσηρά στοιχεία της ομάδας του, είτε σε ποδοσφαιρικό, είτε σε διοικητικό επίπεδο.
Τα μέλη του Δ.Σ. των Σαρακηνών να δηλώσουν ονομαστικά την συναίνεση τους στο εν λόγω κατάπτυστο δημοσίευμα το οποίο θυμίζει προκήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Την Ε.Π.Σ Πέλλας και τα αρμόδια όργανά της ώστε να ξεκαθαριστεί ποιός είναι ο συντάκτης του κειμένου που φέρεται ως ανακοίνωση της ομάδας των Σαρακηνών και τι ακριβώς εννοεί με τον όρο "αθέμιτα μέσα". Κύριοι, το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται στο σπίτι σας, μην το παρακολουθείτε αμέτοχοι.
Ως επίλογο δηλώνουμε οτι σας ευχόμαστε να πάρετε το ήθος, την ανωτερότητα, τα λεφτά και τους αθέμιτους τρόπους σας και να ξεκουμπιστείτε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο για να καθαρίσει ο τόπος.
Με οργή.
Σύσσωμο και κατ' ομοφωνία.
Το Δ.Σ. του Ακρίτα Σωσάνδρας.
Σύσσωμο και κατ' ομοφωνία.
Το Δ.Σ. του Ακρίτα Σωσάνδρας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)