"Αφανείς ηρωϊδες", που διεκδικούν και πετυχαίνουν ολοένα και περισσότερο να ακουστεί η φωνή τους, αλλά και να εδραιώσουν τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο, όπως τόνισαν, πρωτογενή τομέα, χαρακτήρισαν τις Ελληνίδες Αγρότισσες οι ομιλητές ημερίδας που διοργάνωσε με αφορμή της σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος (ΣΕΕ)και το Europe Direct του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
"Σε αυτές τις γυναίκες που επιχειρούν και δουλεύουν εντατικά και σκληρά για να γίνουν πιο ορατές στην κοινωνία οφείλουμε σεβασμό και ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατούν ζωντανή την παράδοση", είπε, η πρόεδρος της ΣΕΕ, Δρ. Μαρία Γράτζιου, προσθέτοντας: "οφείλουμε να τις βοηθήσουμε και να τις στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, είτε μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης, έτσι ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν στον ανδροκρατούμενο πρωτογενή τομέα, αλλά και να τυγχάνουν της αναγνώρισης που δικαιούνται".
"Σε αυτές τις γυναίκες που επιχειρούν και δουλεύουν εντατικά και σκληρά για να γίνουν πιο ορατές στην κοινωνία οφείλουμε σεβασμό και ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατούν ζωντανή την παράδοση", είπε, η πρόεδρος της ΣΕΕ, Δρ. Μαρία Γράτζιου, προσθέτοντας: "οφείλουμε να τις βοηθήσουμε και να τις στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, είτε μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, είτε μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης, έτσι ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν στον ανδροκρατούμενο πρωτογενή τομέα, αλλά και να τυγχάνουν της αναγνώρισης που δικαιούνται".
"Θέλουμε την Ελληνίδα Αγρότισσα ισότιμη με τον άντρα αγρότη, τόσο ως προς τις παρεχόμενες πιστώσεις και την άσκηση της επιχειρηματικότητας, όσο και προς την λήψη των τελικών αποφάσεων για την αγροτική επιχείρηση", επισήμανε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδια για θέμα Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπίνα, σημειώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "ήδη εξετάζουμε την ένταξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αρχές το 2019 πιστεύω ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνουμε".
Επισήμανε ότι σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι η ανάδειξη του ρόλου της Ελληνίδας Αγρότισσας που "είναι ηρωϊδα, μάνα, γυναίκα και δουλευτειε από το πρωί μέχρι το βράδυ, δίνοντας την ψυχή της, προκειμένου να ολοκληρώσει αυτό που ο άντρας έχει πιο εύκολα, αφού έχει καλύτερες προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και να εξελειχθεί".
Το κομπόδεμα για τα..γεράματα που επενδύθηκε στο ζαχαροκάλαμο
"Επενδύσαμε το κομπόδεμα που κρατούσαμε για τα γεράματά μας, προκειμένου να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το ζαχαροκάλαμο και να το αφησουμε προίκα στον τόπο και τα παιδιά μας", είπε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, Αναστασία Αμανατίδου. Χαρακτηρίζοντας δυναμική, την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, η ίδια δήλωσε "δικαιωμένη, περήφανη και χαρούμενη" που μετά από 15-20 χρόνια η ίδια μαζί με άλλες έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 χρόνων, επέστρεψε στο χωράφι και σημείωσε: "ζούμε την πραγματικότητα με το παραμύθι ταυτόχρονα. Ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το ζαχαροκάλαμο για να αναβιώσουμε την καλλιέργεια μετά από 60 χρόνια στην Ελλάδα και αφού εγκαταλείφθηκε λόγω οικονομικής ευμάρειας. Σήμερα βρισκόμαστε σε πιο προχωρημένα στάδια και συνεχίζουμε".
Σήμερα η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισάς καλλιεργεί 20 στρέμματα με ζαχαροκάλαμο, παράγοντας δύο τόνους πετιμέζι ετησίως, ενώ το προϊόν των επτά γυναικών διατίθεται σε μικρά παραδοσιακά καταστήματα σε περιοχές από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Αθήνα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την παραγωγή του πρώτο ευρωπαϊκού λευκού ρούμι με βάση το πετιμέζι που καλλιεργείται στην Γενισέα Ξάνθης.
"Έδωσα αγώνα, αλλά έπεισα ότι αν και γυναίκα είμαι κτηνοτρόφος"
Με την φράση "έδωσα αγώνα, αλλά έπεισα τελικά την οικογένειά μου, κυρίως τον πατέρα μου, ότι αν και γυναίκα θέλω να είμαι κτηνοτρόφος στη ζωή μου", η 41χρονη πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου "Κίρκη", Κυριακή Σαραβά, απόφοιτη Ζωϊκής Παραγωγής Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του αρμόδιου τμήματος ΤΕΕ, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "το να γυρίσω στο χωριό μου, ήταν απόφαση συνειδητή και σήμερα χαίρομαι που πάλεψα και δεν εγκατέλειψα τον αγώνα μου να είμαι κτηνοτρόφος" και πρόσθεσε: " ο πατέρας μου σήμερα είναι περήφανος για εμένα, που ζω δίπλα τους στο χωριό, αλλά και βλέποντας πόσο έχει αναπτυχθεί η φάρμα μας". Ωστόσο, δεν έκρυψε το παράπονό της για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει κάνει οικογένεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν φταίει σε καμία περίπτωση η εμπλοκή μου με την κτηνοτροφία. Για το γεγονός ευθύνεται η μεταπήδησή μου από την πόλη στο χωριό. Δυστυχώς, οι άντρες πολύ δύσκολα ακολουθούν τη γυναίκα σε ένα χωριό".
Αναφερόμενη στη φάρμα, η ίδια επισήμανε ότι το 1983 η φάρμα της οικογένειας Σαραβά στο χωριό Στεφανινά, στο δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης, σε υψόμετρο 470 μέτρων διέθετε ζωϊκό κεφάλαιο 20 χοιρομητέρων. Σήμερα, η μονάδα αριθμεί 150 χοιρομητέρες - εκ των οποίων οι 130 είναι μαύροι χοίροι και οι 20 αγριόχοιροι- από 60 χοιρομητέρες το 1995 και 90 το 2005.
"Την περισσότερη ώρα στο 24ωρό μου φορώ τις γαλότσες μου, με τις οποίες και αισθάνομαι πιο άνετα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται σήμερα, βάζω και τα τακούνια μου για να προωθήσω τα προϊόντα του μαύρου χοίρου, που αν και λιγότερο σήμερα ο περισσότερος κόσμος προμηθεύται το κρέας των συγκεκριμένων ζώων κυρίως την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων", είπε χαρακτηριστικά. Έκανε γνωστό ότι σήμερα τον Πανελλήνιο Συνεταιρισμό Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου "Κίρκη" απαρτίζουν 19 μέλη, οι οποίοι και διαθέτουν το προϊόν τους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Πανελλαδικά οι κτηνοτρόφοι μαύρου χοίρου ανέρχονται σε 47 και διαθέτουν 3.000 χοιρομητέρες, παράγοντας 50 τόνους κρέατος ετησίως.
Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, Ευάγγελος Μπέλλος, στη διάρκεια της ημερίδας, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που βρίσκονται στην "υπηρεσία" των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: "Είναι πλέον αποδεκτό και από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα ότι η τράπεζα Πειραιώς είναι φυσική συνέχεια της πρώην Αγροτικής. Βέβαια, έχει εμπλουτιστεί με καλύτερη και πιο εξειδικευμένη τεχνογνωσία, αξιοποιώντας και αυτήν που προϋπήρχε. Στα τέσσερα χρόνια που τρέχει το πρόγραμμα Συμβολαικής Γεωργίας διαμορφώνονται σε περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ τα όρια χρηματοδοτήσεων που εξυπηρετούν έμεσα εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε 50-55 χώρες".
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr