Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1997, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η δημοκρατία πηγάζει και ασκείται από το λαό προς το συμφέρον του λαού. Παρά τις διαφορετικές ανάλογα με την κοινωνία και την εποχή εκφάνσεις της - από τον άμεσο χαρακτήρα της στην αρχαία Ελλάδα ως τις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες – είναι το πολίτευμα που ανασύρει το άτομο από την κατάσταση του υπηκόου και του προσδίδει την ιδιότητα του πολίτη, πουως δρων υποκείμενο τίθεται στο κέντρο των δημόσιων υποθέσεων και είναι υπεύθυνος – μαζί με τους συμπολίτες του - για τη διαμόρφωση και την εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.
Η δημοκρατία είναι εξάλλου το πολίτευμα που αναδεικνύει την ισότητα και την αξιοκρατία ως βασικές αρχές που διέπουν την κοινωνική οργάνωση και προσφεύγει στο διάλογο για τη διευθέτηση των κοινωνικών αντιθέσεων και των πολιτικών προβλημάτων, εξασφαλίζοντας κλίμα συναίνεσης και ειρήνης. Ουσιαστικός στην προσπάθεια αυτή αναδεικνύεται ο ρόλος της παιδείας μέσω της οποίας προάγονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και καλλιεργείται η αξία της διαλλακτικότητας και του σεβασμού προς την ετερότητα.
Γι’ αυτό ακριβώς στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος της παιδείας κρίνεται περισσότερο καίριος από ποτέ. Στην εποχή της επικράτησης του ατομικισμού και του καταναλωτικού πνεύματος, της ιδεολογικής κρίσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα, τις προσπάθειες πολιτικού αποπροσανατολισμού και ιδεολογικής χειραγώγησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αυξανόμενη απήχηση της ρατσιστικής ιδεολογίας, η παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής υπευθυνότητας και της πολιτικής ευσυνειδησίας, την καλλιέργεια του σεβασμού, της διαλλακτικότητας – στην διαμόρφωση εντέλει πολιτών με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην πολιτεία.
Τέτοιους πολίτες έχει ανάγκη η δημοκρατία. Πολίτες με θάρρος κι επίγνωση των αδυναμιών της, που επιδιώκουν όχι την κατάλυση και την αντικατάστασή της αλλά την άρση κοινωνιών παθογενειών μέσα στο ίδιο το δημοκρατικό πλαίσιο – αυτό που επιτρέπει ακόμα και την αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατίας, μακριά από αυταρχισμούς, μονολιθικές αντιλήψεις και δογματικές προσκολλήσεις, όντας εντέλει το μόνο πλαίσιο που μπορεί να εγγυηθεί την προστασία της ελευθερίας.
Γιατί δημοκρατία σημαίνει πάνω από όλα ελευθερία.
1ο ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ – ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΣΒΗΣ
ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr