Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ζάεφ για Σκοπιανό: «Δεν έχουμε "κόκκινες γραμμές" στο θέμα της ονομασίας»

Αισιόδοξος ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα επιλυθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας πως «η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Παράλληλα, αναφέρθηκε με άκρως κολακευτικά σχόλια στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ζήτησε συνάντηση τόσο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.


Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, πιο διαλλακτικός από ποτέ, υπογράμμισε την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαπραγμάτευση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο ίδιος τόνισε: «Πήραμε έγκριση από τους πολίτες για συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και με τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Πιστεύω ότι από μία απομονωμένη, εγκλωβισμένη και χωρίς προοπτική χώρα είμαστε πλέον μια χώρα χωρίς προκαταλήψεις που θα μπορεί να δημιουργεί συνεργασίες και να λύνει ακόμη και τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Είμαι σίγουρος πως όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρέπει να λύνονται γιατί αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Δεν πρέπει να ψάχνουμε δικαιολογίες που θα μας οδηγήσουν σε νέα προβλήματα».

Ο κ. Ζάεφ ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν χρησιμοποιώ κόκκινες γραμμές, γιατί αποτελούν εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης. Θα χρησιμοποιήσω άλλες μεθόδους, προκειμένοι οι όποιες κόκκινες γραμμές να γίνουν το φώς εκείνο που θα μας βγάλουν από το σκοτάδι του προβλήματος», ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησε σχηματικά και τον αρχαιοελληνικό μύθο του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου και της Αριάδνης.

«Αν υπάρξουν "κόκκινες γραμμές", δεν θα φτάσουμε ποτέ στην επίλυση του ζητήματος», επεσήμανε.

«Θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα και για το κράτος μου: Πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική. Επιθυμώ να συναντηθώ και με τον κ. Καμμένο και με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αφού πρώτα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, για να εξηγήσω σε ποιο βαθμό είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος και θα είναι θετική και για τις δύο χώρες», σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε:

«Είμαι πεποισμένος ότι οι πολιτικοί θα επιβραβευθούν από τους πολίτες για την εξεύρεση λύσης και για το ότι είχαν το θάρρος να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση αυτή με γνώμονα το συμφέρον και των δύο χωρών».

«Η λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, έχω πειστεί ότι η πραγματική επίλυση στο τέλος θα έρθει. Έχουμε τη δυνατότητα και οι δύο πλευρές, προσδιορίζοντας και οριοθετώντας να βρούμε λύση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Το επόμενο βήμα είναι να την (σ.σ. τη λύση) ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στους Έλληνες πολίτες και εμείς στους δικούς μας πολίτες. Στο τέλος του 2018 θα βρεθεί μια λύση που θα προάγει τη συνεργασία των δύο κρατών και τότε θα μπορώ να πω στους πολίτες μου ότι αποκτήσαμε έναν μεγάλο σύμμαχο, την Ελλάδα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως είναι ένας πολιτικός που κρατάει τον λόγο του ενώ έφερε σαν παράδειγμα ένα περιστατικό με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δήλωσα χωρίς προκαταλήψεις, όταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι αν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παρά πάνω στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποποιηθεί ότι είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον του δικού μας κράτους από το να είμαι περιχαρακωμένος από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης. Έχοντας υπόψη ότι είναι πιο σημαντικό το μέλλον του κράτους μου και αυτό που λέω το κάνω και πράξη και δεν περιορίζομαι μόνο στα λόγια».

Αναφερόμενος στους νέους ηγέτες της Ευρώπης και σχολιάζοντας το νεαρό της ηλικίας τους είπε:

«Όταν συναντώμαι με τους ηγέτες των κρατών των Βαλκανίων διακρίνω σε αυτούς ενθουσιασμό, σοφές σκέψεις και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες. Εκπροσωπούν τις εθνικές πολιτικές των κρατών τους, και ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τις σοβαρές ευαισθησίες των γειτόνων τους και τις ευρωπαϊκές προοπτικές σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό δεν σχετίζεται με τις ηλικίες των ηγετών των Βαλκανίων, φερ ειπείν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον οποίο βλέπω έναν ηγέτη, ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύω και εγώ, μπορεί να μην είναι ευγενικό εκ μέρους μου και να υπερθεματίζω, μοιραζόμαστε, όμως τις ίδιες ηγετικές αξίες και έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ’ ότι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δυο κρατών».

Σε άλλο σημείο, ο Ζόραν Ζάεφ αποκήρυξε τις πρακτικές του προκατόχου του, Νίκολα Γκρουέφσκι, και εξήγησε πως δεν συμφωνεί με τη θέση των προηγούμενων Πρωθυπουργών, δηλαδή πως «οι Σκοπιανοί είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μ. Αλεξάνδρου».

Σχετικά με το αεροδρόμιο των Σκοπίων, στο οποίο η κυβέρνηση Γκρουέφσκι είχε ονομάσει «Μέγας Αλέξανδρος», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την προηγούμενη κυβέρνηση ως «φερόμενη από εθνικισμό», ενώ δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της ονομασίας, «αν αυτό είναι ένα θέμα που ενοχλεί την ελληνική κυβέρνηση». «Θέλω ο Μέγας Αλέξανδρος να λειτουργήσει ενοποιητικά κι όχι διχαστικά ανάμεσα στους δυο λαούς», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκάλυψε και πως ονειρεύεται την χώρα του αλλά και γενικότερα τα Βαλκάνια. «Εγώ στο κράτος μου και στα άλλα Βαλκανικά κράτη, βλέπω-όπως βλέπουν και οι πολίτες μου τις προοπτικές που υπάρχουν για το Κράτος το οποίο ηγούμαι. Και αυτό είναι ένα σύγχρονο, οικονομικά σταθερό, κοινωνικά υπεύθυνο κράτος που πιστεύει στα στάνταρ της Ε.Ε. και για τα κράτη –μέλη της Ε.Ε. Είναι καιρός να επιδείξουμε ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αφήνοντας πίσω μας επιφυλάξεις και τις ιστορικές προκαταλήψεις για το τι είναι καλό για τους λαούς τους και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ήρθε πλέον η ώρα για τα Βαλκάνια να υιοθετήσουν ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και ελεύθερη διακίνηση πολιτών και ιδεών. Κι εγώ ως πολιτικός, εδώ στο κράτος μου υιοθετώ την αντίληψη: «Μια κοινωνία για όλους». Είμαστε ένα πολυεθνικό κράτος, όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και συμφωνούν ότι το μέλλον μας είναι η ένταξη μας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ».


Πηγή: newpost

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *