Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ιστορικό ρεκόρ εισιτηρίων για το Έδεσσαϊκο Θέατρο

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας έπεσε η αυλαία της Κεντρικής Σκηνής του Εδεσσαϊκού Θεάτρου με το έργο του Ντίνου Κατσουρίδη «ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ» την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, μια παράσταση φιλανθρωπικού χαρακτήρα καθώς τα έσοδα της πρώτης μέρας προσφέρθηκαν στον Σύλλογο Νεφροπαθών Νομού Πέλλας «Άγιοι Ανάργυροι».Πριν την έναρξη της παράστασης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Οτουντζίδου Δέσποινα, ευχαρίστησε το θεατρόφιλο κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου και στήριξε έμπρακτα την πρωτοβουλία κοινωνικής προσφοράς, ενώ σε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών κος Βασίλης Μίσκος, τόνισε τη σημαντικότητα αυτής της συνεργασίας και την αναγκαιότητα δημιουργίας παρόμοιων εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα. Το παρόν έδωσε και ο Βουλευτής Ν.Πέλλας κος Γιάννης Σηφάκης καθώς και η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε. κα Νατάσα Ιατρίδου

Την παράσταση της Δευτέρας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΚΑΠΗ Έδεσσας καθώς και σύσσωμοι οι σύλλογοι της πόλης, που προάγουν πολιτισμό με τους εκπροσώπους τους.

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου δόθηκε την Τετάρτη 1η Νοέμβρη με καλεσμένη την ηθοποιό Νέλλη Παππά, γνωστή από την ερμηνεία της ως «Φιφίκα» στη γνωστή ταινία που μεταφέρθηκε στο σανίδι από την Κεντρική Σκηνή. Η κα Παππά εμφανώς συγκινημένη ,παρακολούθησε την παράσταση, συνεχάρη τους ηθοποιούς και, ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου για την πρόσκληση.
Την επίσημη πρεμιέρα τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Έδεσσας κος Δημητρης Γιάννου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κος Θεολόγος Τσακίρης, ο Διοικητής Π.Υ. Έδεσσας κος Γιώτης Ζώης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανδρίτσος Γιάννης και Μαρία Ζωγράφου, εκπρόσωπος του Διοικητή της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, η Πρόεδρος του ΚΔΑΠ μεΑ «Ορίζοντας» κα Κικίδου Γεωργία, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θόδωρος Γαβράς» κος Γαβριηλίδης Γιάννης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Πέλλας «Η Μπίγα» κα Νανά Διαμαντή, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.

Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Γιώργου Τσιρόγκα, πρώτου Προέδρου και Ιδρυτικού μέλους του συλλόγου. Ιδιαίτερη τιμή η παρουσία της κας Γιώτας Τσιρόγκα, χήρας του εκλιπόντος, που παραβρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα. Ειδικό αφιέρωμα στον εκλιπόντα έγινε από την Πρόεδρο του Ε.Θ. κα Οτουντζίδου ενώ ως ελάχιστο φόρο τιμής, προτάθηκε από την ίδια η απονομή τιμητικής διάκρισης που θα φέρει το όνομα του Γιώργου Τσιρόγκα, σε ετήσια βάση. Έτσι η Διοίκηση του Ε.Θ. για πρώτη φορά φέτος απένειμε την Τιμητική Διάκριση «Γιώργος Τσιρόγκας» στο μέλος του συλλόγου κο Βαγγέλη Πετσίβα, αναγνωρίζοντας το ήθος και την προσφορά του στο σύλλογο. Η πρόεδρος του Δ.Σ. Δέσποινα Οτουντζίδου τόνισε ότι πλέον πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό ρεκόρ εισιτηρίων καθώς στην μεγάλη ιστορία των 38 ετών κόπηκαν τα πιο πολλά εισιτήρια στην ιστορία του Θεάτρου.






Αφιέρωμα: Το Τείχος του Βερολίνου

Berliner Mauer στα Γερμανικά. Πρόκειται για ένα τοίχο ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Οι Δυτικοί το ονόμασαν «Τείχος του Αίσχους». Χτίστηκε το 1961 από τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας για να συγκρατήσει τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση και γκρεμίστηκε από τους Βερολινέζους και των δύο πλευρών στις 9 Νοεμβρίου 1989, όταν άρχισαν να αποσαθρώνονται τα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Υπήρξε το κατ’ εξοχήν σύμβολο του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ «δημοκρατικής» Δύσης και της «κομμουνιστικής» Ανατολής.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1945, η ηττημένη Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες κατοχής, τη διοίκηση των οποίων ανέλαβαν οι νικήτριες δυνάμεις, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Σοβιετική Ένωση. Με ανάλογο τρόπο χωρίστηκε και το Βερολίνο, η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Πρωσίας, της Αυτοκρατορικής Γερμανίας και της Ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 1944 στο Λονδίνο.

Το Βερολίνο βρισκόταν μέσα στη ζώνη επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που δημιούργησε πολλά από τα κατοπινά προβλήματα. Το Μάρτιο του 1948 οι Δυτικές δυνάμεις αποφάσισαν να ενώσουν τους τομείς που έλεγχαν και να δημιουργήσουν τη Δυτική Γερμανία. Το ίδιο έπραξαν και με το Βερολίνο. Οι Σοβιετικοί αντέδρασαν με τον χερσαίο αποκλεισμό των Δυτικών τομέων της πόλης στις 24 Ιουνίου 1948. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι άρχισαν να εφοδιάζουν το Δυτικό Βερολίνο μόνο από αέρος με τις περίφημες αερογέφυρες.

Στις 30 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου στο Ανατολικό Βερολίνο εγκαταστάθηκε ξεχωριστή δημοτική αρχή, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό χωρισμό του Βερολίνου σε Ανατολικό και Δυτικό. Το 1949 τα γερμανικά εδάφη που κατείχε η Σοβιετική Ένωση αποτέλεσαν ίδια κρατική οντότητα, με την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατική της Γερμανίας ή Ανατολική Γερμανία. Μετά τον χωρισμό της Γερμανίας σε Ανατολική και Δυτική η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο τμήματα του Βερολίνου έγινε εξαιρετικά δύσκολη.

Σταδιακά άρχισε να παρατηρείται ένα κύμα φυγής των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση, ιδίως μετά την εργατική εξέγερση του Ιουνίου του 1953, που συντρίφτηκε από τους Σοβιετικούς. Για να σταματήσουν τη μαζική έξοδο των πολιτικών προσφύγων, οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας με τη σύμφωνη γνώμη των Σοβιετικών αποφάσισαν την ανέγερση ενός φράχτη. Τυπικά, η απόφαση εγκρίθηκε από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (Volkskammer) και τη νύχτα της 12ης προς τη 13η Αυγούστου 1961 άρχισε να υψώνεται ανάμεσα στα δύο τμήματα του Βερολίνου ένα διαχωριστικό συρματόπλεγμα, που εμπόδιζε την ελεύθερη επικοινωνία του Δυτικού με το Ανατολικό Βερολίνο και την υπόλοιπη Ανατολική Γερμανία. 


9 Νοεμβρίου 1989
 
Αργότερα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας οξύνονταν, το συρματόπλεγμα αντικαταστάθηκε με τοίχο από μπετόν, ως 2 μέτρα ύψος, ενισχυμένο με συρματόπλεγμα στην κορυφή. Φρουρείτο σε καθορισμένες από τις ανατολικογερμανικές αρχές διόδους και από σκοπιές κατά διαστήματα, σε όλο το μήκος του, που έφθανε τα 45 χιλιόμετρα. Η απομόνωση του Δυτικού Βερολίνου από την ενδοχώρα της Ανατολικής Γερμανίας εξασφαλίστηκε με ηλεκτροφόρα καλώδια και προβολείς που σάρωναν κάθε σπιθαμή του γυμνού εδάφους.

Η Δύση εκμεταλλεύτηκε ιδεολογικά το γεγονός για να καταδείξει την ανελευθερία και την καταπίεση που επικρατούσε στις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στις 26 Ιουνίου 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Κένεντι επισκέφθηκε το διαιρεμένο Βερολίνο και αρχίζει το λόγο του με την περίφημη φράση: «Ich bin ein Berliner» (Είμαι κι εγώ Βερολινέζος). Πάντως, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει η ένταση, οι τέσσερις νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 1970 τη Συμφωνία του Βερολίνου, η εφαρμογή της οποίας ανατέθηκε στους αξιωματούχους των δύο γερμανικών κρατών.

Με την άνοδο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης το 1986 ένας άνεμος αλλαγής άρχισε να φυσά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι πολιτικές της «περεστρόικα» και της «γκλάσνοστ» βρήκαν πεδίο εφαρμογής και στις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Με το άνοιγμα των συνόρων των άλλων σοσιαλιστικών χωρών προς τη Δύση, ένα νέο κύμα ανατολικογερμανών πολιτών διέφευγε στη Δυτική Γερμανία μέσω της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις αποφάσισε να ανοίξει κι αυτή τα σύνορα της χώρας με τη Δύση στις 9 Νοεμβρίου 1989. Μετά την εξέλιξη αυτή, το Τείχος που χώριζε το Βερολίνο για 28 χρόνια δεν είχε λόγο ύπαρξης και άρχισε να κατεδαφίζεται πάραυτα, με πρωτοβουλία των Βερολινέζων. Ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 1990, η Γερμανία επανενώθηκε.

Στη διάρκεια των 28 χρόνων της ύπαρξης του Τείχους, τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν στη Δύση. Το πρώτο θύμα υπήρξε η 58χρονη νοσοκόμα Ίντα Ζίκμαν, η οποία σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1961 στην προσπάθειά της να διαφύγει στο Δυτικό Βερολίνο, όπου ζούσε η αδελφή της. Τελευταίος χρονολογικά στη μακάβρια λίστα ήταν ο 33χρονος άνεργος ηλεκτρολόγος Βίνφριντ Φρόιντενμπεργκ, ο οποίος κατάφερε μ’ ένα αυτοσχέδιο αερόστατο να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο, αλλά για κακή του τύχη αυτό κατέπεσε και συνετρίβη, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο (29 Αυγούστου 1989).
 
 
 
 
απο το sansimera.gr

Γιορτή Σωματείου Κρεοπωλών Έδεσσας

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 το Σωματείο Κρεοπωλών Έδεσσας γιόρτασε τους προστάτες του Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Να πως επηρεάζεται το βάρος σου όταν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες - Έρευνα αποκαλύπτει

Αν ο αριθμός στη ζυγαριά σας ή το φούσκωμα στην κοιλιά σας επιμένει να μην «πέφτει» παρά τις αλλαγές στη διατροφή σας, τότε μάλλον πρέπει να πέσετε για ύπνο!

Όλοι θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο, λίγοι κάνουμε κάτι γι' αυτό. Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, η επιθυμία να προλάβουμε, αφού επιστρέψουμε σπίτι, και να τακτοποιήσουμε υποθέσεις και υποχρεώσεις και να φροντίσουμε την οικογένεια ή τον εαυτό μας και να έχουμε κάποια κοινωνική ζωή μας στέλνει τελικά για ύπνο μετά τις 12 (το νωρίτερο και αν δεν έχουμε υπερένταση!).

Κάπου κάπου όμως χρειάζεται να θυμόμαστε να λέμε και «όχι» σε ορισμένα πράγματα, να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε. Όχι 5 ώρες, αλλά τουλάχιστον 7.

Το να απαριθμήσουμε για άλλη μια φορά τα οφέλη του ύπνου μοιάζει αφελές μετά από τόσο μελάνι που έχει ξοδευτεί για αυτό το θέμα. Σας φέρνουμε όμως κάποια πολύ ενδιαφέροντα νέα από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη σημασία του ύπνου στον οργανισμό, στο σώμα μας και κατ' επέκταση στο βάρος μας.


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, σε 1.615 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες ζύγιζαν πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτούς που συμπλήρωναν 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα The Sun, οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας στο αίμα τα οποία είναι αυτά που βοηθούν την καρδιά σας να μένει υγιής.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν λιγότερες ώρες ύπνου από τους συνομηλίκους τους ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και με συσωρρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του επαρκούς ύπνου», υποστηρίζει η επικεφαλής έρευνας Dr Laura Hardie.

Φυσικά, η ανάγκη για ύπνο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι συνιστώμενες ώρες και αυτές που συνάδουν με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός της πλειονότητας των ενηλίκων είναι 7 με 9 ώρες.

Επιπλέον, έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι οι άνρθωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αναπληρώσουν τα χαμένα επίπεδα ενέργειας κάτι που, φυσικά, οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

ΕΚΑΣΚΕΜ: Μεγάλο παιχνίδι στο τοπικό ντέρμπι των Γιαννιτσών - Τρίτη νίκη για τους εφήβους στην Αριδαία

Σε έναν αγώνα που θύμισε εποχές του παρελθόντος με τον κόσμο να γεμίζει το κλειστό “Έλλη Μυστακίδου”, η αντρική ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ηττήθηκε με 73-66, έπειτα από σκληρή μάχη από τους Ίκαρους στο τοπικό ντέρμπι της πόλης.

Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με συμβασιούχους εργαζόμενους καθαριότητας της Δημοτικής επιχείρησης Λουτρών Πόζαρ

O Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Λουτρών Πόζαρ

Αναδρομές: Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Η αποκληθείσα «νύχτα των κρυστάλλων» αποτελεί το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.


Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες νωρίτερα, όταν ένας γερμανοεβραίος, ο Χέρσελ Γκρίσπαν, σκότωσε στο Παρίσι τον γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας Ερνστ Φον Ρατ. Ο φόνος του γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία. Φαινομενικά, οι επιθέσεις αυτές ήταν αυθόρμητες, αλλά στην πραγματικότητα «ενορχηστρώθηκαν» από τη ναζιστική κυβέρνηση.

Κατά τη νύχτα των κρυστάλλων, καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, πάνω από 7.000 εβραϊκά καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα, ενώ 30.000 Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των γερμανοεβραίων που σκοτώθηκαν είναι ασαφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 36 έως 200, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρκετοί μη Εβραίοι, που είχαν την ατυχία να μοιάζουν.

Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Γερμανία.




απο το σαν σημερα

Γ' Εθνική: AE Kαρίτσας - Αλμωπός Αριδαίας 1-1 [ΒΙΝΤΕΟ]

Το δραματικό "φινάλε'' για τον Αλμωπό στην Καρίτσα Πιερίας (ΒΙΝΤΕΟ) 

Όταν η ιστορία γράφεται με πινέλο: Σπάνιες φωτογραφίες που δεν περίμενες να δεις έγχρωμες

Αναβλύζει ιστορία. Ερεθίζει, ίσως όσο καμία άλλη σελίδα των social media, τη μνήμη μας, εμπλουτίζοντας τη με χρώμα. Αυτό το ψηφιακό ρετρό – λεύκωμα μας ταξιδεύει στο χρόνο, με μία καινοτομία.

Οι ακαδημίες του Γ.Α.Σ. Μ. Αλεξάνδρου Γιαννιτσών - Ήττα του ΓΑΣ από τον Φ.Ο. Αριδαίας στο παιδικό τμήμα


Συνεργασία της Ακαδημίας Μπάσκετ
του «ΓΑΣ Μ. Αλέξανδρος» με Παιδαγωγό

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *