Αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Πολλά είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα με κυρίαρχο σύνθημα την απλή αναλογική, τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή, αν ο δήμαρχος θα έχει κάποιο bonus και βέβαια πόσους υποψήφιους μπορεί να διαθέτει ένα ψηφοδέλτιο.
Μέχρι σήμερα με το σχέδιο «Καλλικράτης» κάθε επικεφαλής παράταξης έπρεπε για να έχει πιθανότητες εκλογής να έχει τουλάχιστον 60 υποψήφιους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο με ποσόστωση ανά πρώην Δήμο. Επίσης σε κάθε Δημοτική Κοινότητα έπρεπε να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο και για κάθε Τοπική Κοινότητα, επίσης ικανό και αναγκαίο αριθμό υποψηφίων για τα Τοπικά Συμβούλια.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι σ’ ένα συνδυασμό δίνουν ένα προβάδισμα αλλά παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Εφόσον κανένας από τους διεκδικητές δεν συγκεντρώσει το 50,01% των ψήφων που απαιτούνται στον πρώτο γύρο των εκλογών, θα γίνει η τελική αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο των δυο πρώτων του α΄ γύρου.
Ο Δήμαρχος που εκλέγεται με το σημερινό εκλογικό σύστημα έχει ισχυρή πλειοψηφία με τους 16 πρώτους από το κεντρικό ψηφοδέλτιο σε σύνολο 27 να μπαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο για τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων.
Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αλμωπίας κρίθηκαν λοιπόν στο Β’ γύρο με τον Δημήτρη Μπίνο να παίρνει την ισχυρή πλειοψηφία των 16 εδρών και την αντιπολίτευση των τριών παρατάξεων να παίρνει μόλις 11 έδρες. Με το νέο εκλογικό σύστημα αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξανασυμβεί. Βέβαια οι αλλαγές που είχαμε σε αυτή την δημοτική περίοδο έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα απλής αναλογικής μιας και από την Δημοτική αρχή για διαφόρους λόγους φαίνεται όχι έχουν διαφοροποιεί 4 δημοτικοί σύμβουλοι (Χρήστος Χουρσόγλου, Απόστολος Ουραγτζόγλου, Χρήστος Μπάτσης και Δημήτρης Βέσκος)
Έρχεται η “ανόθευτη” αναλογική
Από την πρώτη στιγμή στο Σύριζα μιλούσαν για την εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο υπήρξε ο αντίλογος, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων, πως το μέτρο αν και δίκαιο θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Φαίνεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες μας πως στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2017 δεν θα υπάρχει κανένα bonus εδρών, γι’ αυτόν που εκλέγεται δήμαρχος. Δηλαδή τα Δημοτικά Συμβούλια και τα συμβούλια στις Δημοτικές Κοινότητες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο και ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πρέπει ν’ αναζητήσει συνεργασίες για να διοικήσει το δήμο, αν δεν καταφέρει με την πρώτη να σχηματίσει πλειοψηφία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια όπως και η αλλαγή της νοοτροπίας στο τρόπο διοίκησης που ισχύει μέχρι σήμερα.
Με λίστα οι εκλογές στις Τοπικές Κοινότητες
Με το σχέδιο «Καλλικράτης» οι Τοπικές Κοινότητες αποτελούσαν «αγκάθι» για τους υποψήφιους δημάρχους που ήθελαν να διεκδικήσουν τη διακυβέρνηση των δήμων, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν ψηφοδέλτια, για παράδειγμα σε 21 χωριά που έχει η Αλμωπία.
Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε η πρόταση να καταργηθούν τα ψηφοδέλτια στα χωριά, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτό όμως θ’ αποδυνάμωνε τη φωνή των κοινοτήτων στην κεντρική διοίκηση, έτσι πλέον η πρόταση την οποία θα υποστηρίξει η κυβέρνηση στη διαβούλευση με τα κόμματα, είναι σε κοινότητες μέχρι 1.000 κατοίκους να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που δεν θ’ ανήκει σε καμία παράταξη και ο κόσμος έτσι να επιλέγει τους καλύτερους, που θα τον εκπροσωπήσουν στα Τοπικά Συμβούλια. Η δεύτερη πρόταση όμως μιλά για ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε δημοτική ενότητα, δηλαδή στην δημοτική κοινότητα Αριδαίας και στην δημοτική κοινότητα Εξαπλατάνου με αντιπροσώπευση ενός ατόμου ανά τοπική κοινότητα. Παρακάτω θα σας ενημερώσουμε με παραδείγματα για τον Δήμο Αλμωπίας.
Η τετραετία και ο χρόνος των εκλογών
Με τα παραπάνω δεδομένα ο αριθμός των υποψηφίων μειώνεται αισθητά, περί τα 100 άτομα το πολύ για ένα πλήρες ψηφοδέλτιο. Στο νέο νομοσχέδιο θα καταργείται η πενταετία που ισχύει σήμερα και η δημοτική θητεία θα επιστρέψει στην κανονικότητα, δηλαδή τετραετία όπως είχαμε συνηθίσει.
Ωστόσο μέσα στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση, δεν θ’ αναφέρεται ο χρόνος των εκλογών αφού κανονικά αυτές πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2019. Η ημερομηνία αυτή όμως δεν θεωρείται δεδομένη, αφού οι πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με το σκεπτικό ότι η νέα θητεία δεν μπορεί να ξεκινάει Σεπτέμβριο όπως έγινε το 2014, μάλλον στέλνουν τις επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα ενισχύονται οι αρμοδιότητες των δήμων, που πιθανότατα εφόσον η χώρα πάει καλά, αυτό να συνοδεύεται με μεταφορά πόρων από τη κεντρική διοίκηση.
Τα παραδείγματα στην Αλμωπία
Κατά τα φαινόμενα αν οι προηγούμενες εκλογές θα γινόντουσαν με το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής το εκλογικό όριο για κάθε έδρα θα ήταν το 2,7%. Άρα με βάση τα αποτελέσματα οι συνδυασμό του Ανδρέα Κόγιου και του Νίκου Φτίκα υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ δεν θα έπαιρναν έδρα μιας και ο πρώτος έλαβε 2,36% και ο δεύτερος 1,84%. Από εκεί και πέρα ο συνδυασμός του κυρίου Σηφάκη ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία που έλαβε 16,31% στις εκλογές θα ελάμβανε 4 έδρες αντί για 2 που έχει σήμερα. Όλοι καταλαβαίνουμε την δύναμη που θα αποκτούσε αυτός ο συνδυασμός. Ο Δημήτρης Πασόης με τον συνδυασμό ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ θα ελάμβανε 10 έδρες έναντι 8 που έχει σήμερα και η δημοτική αρχή του Δημήτρη Μπίνου θα ελάμβανε 13 έδρες παίρνοντας 43,23%. Πάντως άξιο αναφοράς ότι σήμερα η δημοτική αρχή μετρά 12 συμβούλους οπότε θα ήταν σε καλύτερη θέση. Από εκεί και πέρα και με βάση την πρόταση της πρότασης της κυβέρνησης που αναφέρει ότι θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο ανά δημοτική ενότητα με εκπροσώπηση ενός εκλεγμένου από κάθε χωριό, η κατάσταση στον Δήμο Αλμωπίας αναφορικά με την συγκρότηση ψηφοδελτίου είναι η ακόλουθη:
Δημοτική ενότητα Αριδαίας: Μετονομάζεται σε Δημοτική Κοινότητα Αριδαίας και σε αυτή θα συγχωνευτούν οι ακόλουθες τοπικές κοινότητες
Αλώρου, Αψάλου, Βορεινού, Γαρεφείου, Δωροθέας, Λουτρακίου, Λυκοστόμου, Μεγαπλατάνου, Ξιφιανής, Όρμας, Πιπεριάς, Πολυκάρπης, Προμάχων, Σαρακηνών, Σωσάνδρας και Τσάκων.
Συνολικά η νέα δομή θα έχει 16 εκλεγμένους από κάθε πρώην τοπική κοινότητα και 5 από την πόλη της Αριδαίας και την Υδραία. Σύνολο 21 σύμβουλοι. Θα σχηματίζονται σε σώμα και ένας εξ αυτών θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας. Θα έχει δικαίωμα λόγου και ψήφου στο δημοτικό συμβούλιο για όλα τα θέματα της Δημοτικής ενότητας Αριδαίας. Ακόμη θα έχει αμοιβή εν ενεργεία αντιδημάρχου. Τέλος οι αποφάσεις του συμβουλίου δεν θα είναι συμβουλευτικές αλλά δεσμευτικές στον Δήμο και σαφώς και θα έρχεται ένα ποσό από την πολιτεία το οποία θα είναι δεσμευμένο στο όνομα της δημοτικής ενότητας και δεν θα μπορεί τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν αλλού. Η ίδια κατάσταση θα ακριβώς και στην Δημοτική κοινότητα Εξαπλατάνου η οποία θα αποτελείται από τα ακόλουθα χωριά:
Εξαπλάτανος, Αρχαγγέλου, Θεοδωράκι, Θηριόπετρα, Ίδα, Κωσταντία, Μηλιάς, Νερόμυλων, Νότιας, Περίκλειας, Φιλώτειας, Φούστανης και Χρυσής.
Συνολικά η νέα δομή θα 13 τοπικούς συμβούλους, έναν από κάθε χωριό. Θα σχηματιστούν σε σώμα και ένας εξ αυτών θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας.
Ειδική ανάλυση από την εφημερίδα μας για τον ΔήμοΑλμωπίας | meapopsi.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr