Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρισκόταν από το 2009 είναι πλέον η Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε χθες την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία αυτή, καθώς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υποχώρησε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μία κίνηση περισσότερο συμβολική παρά ουσίας, που έχει ωστόσο την αξία της, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο από το 2014 της χώρας στις αγορές.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί «έκλεισε το μάτι στις αγορές», χαρακτηρίζοντας την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. που έγινε τη Δευτέρα, αλλά και τη χθεσινή απόφαση, «ως καλά νέα που πρέπει να διαβάσουν οι αγορές» παρόλο που, όπως εξήγησε, δεν είναι δική του απόφαση το τι θα πράξουν οι επενδυτές. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις κάλεσε την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, η οποία είναι σημαντική για τη χώρα, ώστε να προετοιμάσει την επιστροφή της στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η πρόταση αυτή της Επιτροπής, που πρέπει να εγκριθεί και από τους υπουργούς Οικονομικών, δεν έχει πάντως πρακτική συνέπεια. Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται, άλλωστε, από το μνημόνιο και όχι από τους κανόνες που διέπουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οπότε, όπως λέει στην «Κ» και Ευρωπαίος αξιωματούχος, «η ουσία δεν αλλάζει, οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα παραμένουν υψηλοί, η χθεσινή απόφαση έχει μόνο συμβολική διάσταση».
Αν όντως η Ελλάδα βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, τότε μόλις 3 χώρες θα παραμείνουν υπό εποπτεία (Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο), σημαντικά λιγότερες από τις 24 που βρίσκονταν το 2011.
Σε ερώτηση προς τον κ. Μοσκοβισί κατά πόσον η έξοδος από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και της κυβέρνησης Σαμαρά (καθώς η χώρα θα έβγαινε και το καλοκαίρι του 2015 από την επιτήρηση του υπερβολικού ελλείμματος αν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), ο κ. Μοσκοβισί απάντησε πως «μερικές φορές με κατηγορούν στην Ελλάδα ότι είμαι φίλος του Τσίπρα». Σημείωσε πως «εγώ δουλεύω πάντα καλά με την εκλεγμένη κυβέρνηση όποιοι και αν είναι, ο Τσίπρας είναι φίλος μου, υπό την έννοια ότι και ο Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας ήταν φίλοι μου πριν».
Ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι, όταν αναφέρεται στις προσπάθειες που έχουν γίνει, αναφέρεται στις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από την αρχή της κρίσης, όμως συμπλήρωσε ότι μετά τον Ιούλιο του 2015, «η προσπάθεια έγινε πιο αποτελεσματική από ποτέ», αλλά πρόσθεσε «να μην αγνοούμε και τις προσπάθειες και των προηγούμενων κυβερνήσεων». Είπε ακόμη ότι «τα εύσημα ανήκουν μόνο στον ελληνικό λαό» και τόνισε ότι «όλοι θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση». «Τον ελληνικό λαό πρέπει να ευχαριστήσουμε», τόνισε, «που είχε φιλοευρωπαϊκή στάση σε όλη την πορεία».
Οι κανόνες της Ε.Ε. υπαγορεύουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενες χρονιές και το χρέος θα πρέπει να βρίσκεται κάτω του 60% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 είχε πλεόνασμα 0,6% ΑΕΠ το 2016.
Πηγή: Καθημερινή
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr