Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης από την έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί της, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαΐφ Σαχίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών.
Η μελέτη συσχέτισε την καταναλούμενη από τη μητέρα ποσότητα ζάχαρης σε τροφές και σε ποτά κατά την εγκυμοσύνη της, με την πιθανότητα εμφάνισης στο παιδί της αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στην ηλικία των επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι το 20% των μητέρων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, είχαν κατά μέσο όρο 38% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κ.α.) και 101% μεγαλύτερη ποθανότητα το παιδί τους να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης από την έγκυο και την εκδήλωση εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, με δεδομένη την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στη Δύση. Σχεδιάζεται ήδη μια κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος στα παιδιά.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, στο μεταξύ, οι έγκυες καλό θα είναι να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά, καθώς επίσης τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Εκτιμάται ότι η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική φλεγμονή στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαΐφ Σαχίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών.
Η μελέτη συσχέτισε την καταναλούμενη από τη μητέρα ποσότητα ζάχαρης σε τροφές και σε ποτά κατά την εγκυμοσύνη της, με την πιθανότητα εμφάνισης στο παιδί της αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στην ηλικία των επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι το 20% των μητέρων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, είχαν κατά μέσο όρο 38% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κ.α.) και 101% μεγαλύτερη ποθανότητα το παιδί τους να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης από την έγκυο και την εκδήλωση εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, με δεδομένη την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στη Δύση. Σχεδιάζεται ήδη μια κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος στα παιδιά.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, στο μεταξύ, οι έγκυες καλό θα είναι να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά, καθώς επίσης τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Εκτιμάται ότι η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική φλεγμονή στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr