Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Διδακτορική φοιτήτρια καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη με μοναδικό στοιχείο ένα δείγμα DNA

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο ταινίας προέκυψε τις προηγούμενες μέρες, χωρίς το happy end που οι ταινίες συχνά έχουν μέχρι στιγμής. 

Μια νέα γυναίκα έχει οδηγηθεί στη φυλακή καταδικασμένη σε 13χρόνια κάθειρξη, με μοναδικό τεκμήριο τις προσωπικές της διασυνδέσεις με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και την εύκολη ρετσινιά των «Πυρήνων της Φωτιάς».


H ιστορία της Ηριάννας δείχνει την εξαιρετικά προβληματική περίοδο που διανύει ο θεσμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς καταστρέφονται οι ζωές και οι υπολήψεις ανθρώπων με ελάχιστα πλέον στοιχεία αποδείξεις και μάρτυρες. Τα οποία ταυτόχρονα είναι και μια πολύ κακή παρακαταθήκη νομικά για το μέλλον.

Ποια είναι τα γεγονότα

Ήταν Μάρτιος του 2011 όταν η Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φοιτητή ΕΜΠ και φίλου της Ηριάννας Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε φιλικές σχέσεις με κάποιους από τους μετέπειτα κατηγορούμενους της ΣΠΦ. Στο σπίτι κοιμόταν και η Ηριάννα, φοιτήτρια φιλοσοφικής, η οποία δίνει δείγμα DNA οικειοθελώς

Το Νοέμβριο του 2011 είχε ανακαλυφθεί στην Πολυτεχνειούπολη από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ένα κουτί με όπλα από ένα τεχνίτη ασανσέρ, ο οποίος δεν ξαναεμφανίστηκε κάπου. Αυτός είχε δει ξημερώματα έναν άντρα να βγαίνει από ένα βαν και να κρύβει το κουτί.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε ως μέλος της ΣΠΦ με στοιχείο τις φιλικές του σχέσεις με δύο μέλη των Πυρήνων. Ο τότε εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας πρότεινε την αθώωσή του και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθώωσε, ταυτόχρονα όμως είχε αρχίσει να φτιάχνεται ο φάκελος της Ηριάννας, χωρίς να γίνει γνωστό το με ποια στοιχεία και με ποιου την εντολή.


Η αθώωση του συντρόφου της Ηριάννας ανέφερε τα εξής:

«Ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος της πράξης της συγκρότησης – ένταξης (άρθρ. 187 Α ΄§ 4 ΠΚ) που του αποδίδεται, διότι δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του… (αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) στα πλαίσια του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, στον οποίο ανήκει»






Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη

Τον Ιανουάριο του 2013 επί Δένδια, βρίσκεται DNA της σε ένα γεμιστήρα που δεν ήταν μέσα σε όπλο, από αυτά που είχαν βρεθεί στην Πολυτεχνειούπολη και η Ηριάννα συλλαμβάνεται. Παρότι ερευνήθηκε το αμάξι, το σπίτι της και τα πάντα, δεν βρέθηκε τίποτε άλλο.

Στο μεταξύ η φοιτήτρια είχε αφεθεί ελεύθερη, ενώ ο τότε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Δ. Μόκας ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της. Στην ίδια υπόθεση δικάστηκε και καταδικάστηκε ο συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε δύο χρόνια μετά.

Τελικά στη δίκη δεν υπήρξε κάποια άλλη μαρτυρία ενάντια στους κατηγορούμενους. Μόνο το DNA, το οποίο σύμφωνα με τον διορισμένο πραγματογνώμονα Γεώργιο Φιτσιάλο, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA που προσέλαβαν οι γονείς, δε θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί με αυτό που βρέθηκε στο γεμιστήρα. Όπως δήλωσε ο ίδιος:

«Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ… Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού


Όλα αυτά όμως δε θα αρκούσαν τελικά.

Το δικαστήριο όμως ήταν αμείλικτο

Παρόλαυτα, το δικαστήριο επέμεινε στη γνώμη του παρά την ανυπαρξία μαρτύρων, την κατάθεση του καθηγητή πραγματογνώμονα και τις καταθέσεις των κατηγορούμενων και των μαρτύρων υπεράσπισης. H κοπέλα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου 2017 σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη και χωρίς ελαφρυντικά, με μοναδικό στοιχείο το δείγμα DNA.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα όχι μόνο με το ποινικό δίκαιο αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μάλιστα μερικό δείγμα DNA. Η έφεσή της δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχει και μια ακόμη εξαιρετικά προβληματική διάσταση: το πλαίσιο τρομοκρατία, Εξάρχεια, αντιεξουσιαστικός χώρος και λοιπά φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το δικαστήριο.





Η συνέπεια αυτής της λογικής είναι ότι δεν αναγνωρίστηκε καν ο πρότερος έντιμος βίας σε μια υποψήφια διδάκτορα της Φιλοσοφικής και επιστημονική συνεργάτιδα διαφόρων πανεπιστημιακών προγραμμάτων και να συνεχίζει τη ζωή της στις φυλακές της Θήβας. Ο σύντροφός της ο οποίος έχει αθωωθεί από τις κατηγορίες του κατάφερε να κινήσει διαδικασίες έτσι ώστε να πρόλαβαν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης μέσα στο Τμήμα Μεταγωγών.

Η ίδια έστειλε επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών, για να μεταφέρει την πλευρά της σε αυτή την νοσηρή υπόθεση:

Ο φαύλος κύκλος των ενόχων

Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.

5-6-2017


Ηριάννα Β.Λ.


Θα επανέλθουμε σε αυτή την πρωτοφανή υπόθεση με νεότερα το συντομότερο δυνατόν.



Πηγή: Luben

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *