Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

4ο Μνημόνιο: Ψηφίστηκε με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα

Υπερψηφίστηκε με τους 153 ψήφους της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Έλληνες) το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Καταψήφισαν 128 βουλευτές. Προηγήθηκε σκληρή κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.


Η μόνη διαφοροποίηση που καταγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα της απόλυσης εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Ειδικότερα, σε αυτό η βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε παρών. «Η θέση μου είναι καθαρή, δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω όπλα σε κανένα και για τίποτα. Η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίηση αποτελεί δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι τον θάνατό του», αναφέρει σε δήλωσή της που μοίρασε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.



Όπως προκύπτει από ενημέρωση που έκαναν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο διευθυντής Κώστας Ζαχαριάδης, δεν υπάρχει θέμα διαγραφής της κ. Χριστοδουλοπούλου. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησαν οι λόγοι της ήταν συναισθηματικοί και όχι πολιτικοί. Ταυτόχρονα τόνισαν πως η ίδια είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την απόφασή της. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα με την ίδια. Όλοι δείχνουμε την κατανόησή μας», ανέφεραν.

Η στάση των κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, εκτός από το άρθρο 70 που αφορά την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και το 71, που προβλέπει την εξαίρεση της βουλευτικής αποζημίωσης από τα αφορολόγητα ποσά.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πλευρά της καταψήφισε και αυτή το σύνολο του πολυνομοσχεδίου εκτός από τα άρθρα 70, 71, και την τροπολογία 1030 που ρυθμίζει θέματα του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση.

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε τα μέτρα λιτότητας και υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούν τα αντίμετρα.

Ο Γιώργος Καρράς ψήφισε τα άρθρα 70, 71 και 96 που αφορά την προστασία των ανήλικων από τα αλκοολούχα ποτά.

Ο Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται πως η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχε στη συζήτηση καθώς αποκλείστηκε από τις συνεδριάσεις έπειτα από τον προπηλακισμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκο Δένδια από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος μαζί με τους 16 βουλευτές του κόμματος του, απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με την οποία δηλώνουν ότι, «δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια άκυρη, παράνομη διαδικασία». Παράλληλα αναφέρουν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό τους από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τους τόνους να ανεβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Σε μια τοποθέτηση αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στην κριτική έναντι της ΝΔ για την αντιπολιτευτική στρατηγική της, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην προοπτική εξόδου από τη κρίση, τις πρώτες κάλπες που όπως είπε θα στηθούν το 19’ με αφορμή τις ευρωεκλογές, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κερδίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 5,66 δις ευρώ.

«Το Μάη του 19’ όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο αλλά θα διανύουμε 1 χρόνο εκτός μνημονίων, γιατί θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του '18!», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Η συμφωνία είναι το τελευταίο σκαλί! Είναι δύσκολη η αλλά ερχόμαστε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα και να παραιτηθεί. «Δώστε την δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει» ανέφερε. Αίσθηση προκάλεσε και το κλείσιμο της ομιλίας του, όπου ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «συμφωνίες που μοιραζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας είναι άκυρες για μας, την ώρα που νταβατζήδες περνάνε καλά μαζί σας, βλέπετε κάποιες κουβέντες απλές, έχουν διαχρονική αξία».

«Σφυροκόπημα» από τους αρχηγούς

Στην τοποθέτηση της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση λέγοντας ότι σήμερα παίζεται η τρίτη πράξη του δράματος για τον ελληνικό λαό. «Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους» είπε χαρακτηριστικά και εν συνεχεία μίλησε για συμφωνία ντροπής που δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Ενώ είχε προηγηθεί η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. «Και όλα αυτά χωρίς καμία ρύθμιση για το χρέος» προσέθεσε και έθεσε ως πήχη της όποιας απόφασης τη ρύθμιση που προέβλεπε η συμφωνία του 2012.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιλαϊκά του μέτρα αφού είναι φορείς τέτοιων μέτρων, πρόσθεσε και μίλησε για βαρβαρότητα του συστήματος που, όπως είπε, για να βγει από τη δική του κρίση φορτώνει τα βάρη στον λαό.

«Γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια; Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έμειναν μόνο 3 χρόνια στα μνημόνια. Στην Ελλάδα τα μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα» υποστήριξε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ανέφερε τρία μνημόνια μετά το αποτέλεσμα είναι 1,5 εκατ. Έλληνες κάτω από τo όριo της φτώχειας, μερική απασχόληση, μαύρη και απλήρωτη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε πάλι ό,τι να' ναι και τόνισε ότι αυτό «δεν είναι απειρία. Είναι μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής. Ιδεοληψίες και η σκέψη στους πελάτες αντί στους πολίτες».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από την πλευρά του υποστήριξε τη συμφωνία διαβεβαιώνοντας πως με το καινούργιο μισθολόγιο δεν μειώνονται οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το φαινόμενο επαναφοράς αποστράτων οι οποίοι «έμεναν στα γραφεία και έπαιρναν επιδόματα επικινδυνότητας».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε πως «η σημερινή συνεδρίαση καταγράφεται στην ιστορία ως η αποτυχία 7 ετών άκαρπης λιτότητας» και τόνισε ότι «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε». «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.
 
 


Πηγή: newpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *