ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο μοναδικός Γιάννης Παπαδόπουλος αποκλειστικά στην κάμερα του ialmopia.gr [ΒΙΝΤΕΟ]
Επιμέλεια - Συνέντευξη: Τάσος Καλαϊτζής
Δημοσιεύστε την αγγελία σας στο ialmopia.gr εντελώς δωρεάν
Αγορές-Πωλήσεις-Ενοικιάσεις-Εργασία
Η Μπογαλού - Διήγημα του Τσίναλη Κοσμά στη μνήμη της γιαγιάς Ασημώς που έζησε τα τραγικά γεγονότα της Προσφυγιάς του 1922
Διήγημα του Τσίναλη Κοσμά από την Άψαλο αλμωπίας...
Μενέλαος Λουντέμης: Αφιέρωμα στο μεγάλο λογοτέχνη
«Εθελοντής ενός δικαιότερου κόσμου, για το οποίο πρόσφερε τη ψυχή του»
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016
Αφιέρωμα: Μαύρη επέτειος ο Νοέμβριος 1979 της μεγάλης πλημμύρας του κάμπου της Πέλλας
Μαύρη επέτειος κάθε χρόνο για τον κάμπο της Πέλλας ο μήνας Νοέμβριος και συγκεκριμένα η 19η Νοεμβρίου, ημερομηνία που το 1979 έγινε η μεγάλη πλημμύρα η οποία για μία εβδομάδα περίπου (τα νερά άρχισαν να υποχωρούν μετά την 5η ημέρα) αναβίωσε την πρώην λίμνη των Γιαννιτσών, με την διαφορά ότι προξένησε τεράστιες ζημίες μέχρι και τρεις θανάτους πολιτών στο χωριό Λιποχώρι!
Δύο θύματα, ένας άνδρας και ένα κορίτσι 8 ετών, μετά από την εκτροπή στρατιωτικού οχήματος μέσα σε παρακάναλο μεταφέροντας πλημμυροπαθείς, και μιας γυναίκας μέσα στο σπίτι της.
Η πλημμύρα προκλήθηκε λόγο των συνεχιζόμενων καταρρακτωδών βροχών που έπεφτε σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης στο φράγμα του Άγρα που υπάρχει πάνω από την πόλη της Έδεσσας και στο οποίο αναγκάστηκαν οι αρχές ν΄ ανοίξουν τα θύροφράγματά του για να μην πλημμυρίσει η πόλη της Έδεσσας.
Το αποτέλεσμα όμως ήταν ο μεγάλος όγκος νερού, πάνω από 200.000 τόνους υδάτων, να συσσωρευτεί στην τάφρο 66, ώστε μέσα σε λίγες ώρες το νερό να καταφάει το ανάχωμα στην ανατολική πλευρά του και μέσα από δύο χαράδρες που δημιούργησε να κατακλείσει με τα ορμητικά νερά του το Λιποχώρι, (βρίσκετε ακριβώς δίπλα από την τάφρο), αλλά και όλο τον κάμπο και τα χωριά που περνούσε στο διάβα του το νερό.
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής εκείνης για την μεγάλη πλημμύρα του 1979 η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημίες σε υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αγροτικές καλλιέργειες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κλονίζοντας για αρκετούς μήνες την ζωή των κατοίκων και την οικονομία της περιοχή μας.
Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν για αρκετές μέρες να μετακομίσουν στις γειτονικές πόλεις και τα χωριά φιλοξενούμενοι είτε σε συγγενείς είτε σε ξενοδοχεία, ενώ προσπαθούσαν καθημερινά να μαζέψουν και να σώσουν ότι μπορούσαν από την περιουσίες τους, που κατακλείστηκαν από τα νερά και την λάσπη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)