Μετά τα θαλασσινά μπάνια του λαού που έλεγε και ο αήμνιστος Ανδρέας έρχονται και τα ιαματικά μπάνιο του Λαού. Με την προϋπόθεση…να μπορείς να τα πληρώσεις, αφού πλέον το λουτρικό επίδομα δεν είναι παρά 150 ευρώ, και αυτό για να κάνεις 15 λούσεις, και εάν, εάν πάντα καταφέρεις να πείσεις τον γιατρό να σου το εξασφαλίσει.
Στην χώρα μας λειτουργούν συνολικά 82 λουτροπόλεις, και δεν είναι μυστικό ότι οι επισκέψεις του διαστήματος μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, είναι αυτές που καλύπτουν ή τουλάχιστον καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τα έξοδα λειτουργίας των λουτροπόλεων, όσο και το κόστος ζωής πολλών επαγγελματιών συναφών επαγγελμάτων γύρω από τον ιαματικό τουρισμό. Για πολλά χρόνια, ο ιαματικός τουρισμός - άρα και η επιβίωση των ελληνικών λουτροπόλεων, είχε συνδεθεί με το λουτρικό επίδομα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ξεχάσουν οι συμπολίτες μας για αρκετό καιρό - έχει σχεδόν καταργηθεί, και όπου συνεχίζει να υφίσταται - μέσω κάποιων κοινωνικών προγραμμάτων - δε χρησιμοπιείται. Αυτό έχει μειώσει δραματικά την επισκεψιμότητα των λουτροπόλεων, δρώντας αρνητικά στην επιβίωση τους. Είναι ίσως πολιτισμικό μας χαρακτηριστικό .. να περιμένουμε το τζάμπα, σε αντιδιαστολή με την Ευρώπη, όπου ο Ιαματικός τουρισμός είναι υποστηριζόμενος από το σύνολο του πληθυσμού, από τις πολύ νεαρές μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Το αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκές ιαματικές δομές να εξελίσονται συνέχεια, άρα και να τραβάνε ακόμα περισσότερο κόσμο - σε αντίθεση οι δικές μας να καταρρέουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις), λόγω μειωμένων εσόδων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από θεραπευτικής πλευράς, τα ελληνικά Ιαματικά νερά, είναι αξεπέραστα σε διεθνές επίπεδο.
Μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει ένα εξαιρετικό περιτύλιγμα, αλλά το περιεχόμενο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Η Ελλάδα μας από την άλλη πλευρά, αποτυγχάνει στο περιτύλιγμα (εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, κτλ, υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις) - άρα δεν πουλάει και πολύ - αλλά το περιεχόμενο είναι εξαιρετικό. Είναι λοιπόν ένας φαύλος κύκλος, που δε μπορεί να σπάσει εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση σε ένα από τα δύο μέρη - με την κρίση, είναι δύσκολο οι λουτροπόλεις να βρουν χρήματα να επενδύσουν και να βελτιώσουν τις δομές τους, όμως είναι ίσως πιο εύκολο για εμάς τους πολίτες να κάνουμε μια επίσκεψη, που και θα βελτιώσει την υγεία μας, αλλά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός τόσου σημαντικού αλλά ξεχασμένου από την πολιτεία τομέα. Τα Ιαματικά νερά της πατρίδας μας, είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και χρειάζονται την στήριξη μας. Φυσικά αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι απλά ιδιωτική.
Η πολιτεία κωφεύει χρόνια, αγνοώντας ένα τεράστιο πλούτο, που η ελληνική γη προσφέρει. Γραφειοκρατία, κακός κρατισμός, αλλά και πρόχειρες ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν κάνει τον ιαματικό τουρισμό αποκλειστικότητα συνταξιούχων που ο ασφαλιστικός τους φορέας δικαιολογούσε το λουτρικό επίδομα. Με την περικοπή αυτών των επιδομάτων, ο Ιαματικός τουρισμός είναι στα όρια της κατάρρευσης. Για 12 χρόνια, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας, δίνει αγώνα για να πείσει την πολιτεία, αλλά και τους τοπικούς φορείς ότι οι Ιαματικές Πηγές είναι από τους πολυτιμότερους πόρους που μας προσφέρει η ελληνική γη. Το Ιαματικό νερό (ή το ζεστό νερό εάν θέλετε), στην όποια μορφή του, μπορεί να θεραπεύσει, να ζεστάνει ολόκληρες πόλεις, αλλά και να αποτελέσει τουριστικό προϊόν.
Παρά τα πολυεπίπεδα προβλήματα στον χώρο αυτό, υπάρχουν και κάποιες πρωτοβουλίες (οι εξαιρέσεις που αναφέραμε), οι οποίες είναι εξαιρετικές - μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις - που τιμάνε την χώρα μας, και προσφέρουν την δυνατότητα Ιαματικού τουρισμού στον καθένα μας, και με βάση την οικονομική μας δυνατότητα. Μια επίσκεψη στην κοντινή σας λουτρόπολη θα σας πείσει. Μπείτε στο διαδίκτυο, κάντε μία έρευνα, και κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη… προσοχή όμως, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι η πρώτη σας αυτή επίσκεψη δεν θα είναι η τελευταία σας. Οι ελληνικές λουτροπόλεις μέσα στη φύση θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ευλογημένες, και είναι σίγουρο ότι θα τις λατρέψετε.
Σας ευχαριστώ