Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

3α Γάτσεια από το Σύλλογο Διατήρησης και ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σαρακηνών "Αγγελής Γάτσος"

Ο Σύλλογος Διατήρησης και Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σαρακηνών, δημιουργήθηκε το 2011, εις μνήμην του συντοπίτη μας οπλαρχηγού της ελληνικής Επανάστασης του 1821 Αγγελή Γάτσου. 

Σκοπός του, η έρευνα της πλούσιας τοπικής παράδοσης, η ανάδειξή της με οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου, και να παραδοθεί ατόφια στις επόμενες γενιές. Σήμερα, ο Σύλλογος απαρτίζεται από 150 μόνο μέλη, μα η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Αυτό οφείλεται στην εθελοντική προσπάθεια όλων των μελών, στην κάθε μορφή στήριξης της τοπικής κοινωνίας για κάθε δραστηριότητά του, αλλά και στην ενεργητικότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα χορευτικά τμήματα, ανέλαβε στην αρχή ο κ. Γκιώτσης Τραϊανός, τον οποίο όλοι ευχαριστούμε θερμά, τόσο για τις απίστευτες ικανότητες του ως χορευτής και δάσκαλος, όσο και για το ζήλο και την επιμονή που τον χαρακτήρισαν στη διάρκεια της συνεργασίας μας. Έπειτα, και μέχρι σήμερα χοροδιδάσκαλός μας είναι ο κ. Σινάπης Στέλιος, που βρίσκεται πάντα δίπλα στον σύλλογο και τα μέλη του, κάτι που δημιούργησε συνθήκες αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. 

Ο Σύλλογός μας, ήταν, και θέλουμε όλοι να συνεχίσει να είναι, το στολίδι του χωριού, η φωνή του χωριού, ενός μικρού χωριού, με μεγάλους ανθρώπους. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6972319915 Καρράς Δημήτριος, Πρόεδρος Δ.Σ. 6976367926 Συλλέκτη Ελισάβετ, Γραμματέας Δ.Σ

Καλοκαιρινές εξορμήσεις δροσιάς σε Λουτράκι • Φαράγγι Μαυρορέματος • Λυκόστομο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αριδαίας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας - Hellenic mountaineering club of Aridaia συνεχίζει τις καλοκαιρινές εξορμήσεις δροσιάς στα φαράγγια της περιοχής επισκεπτόμενος αυτή τη φορά το Φαράγγι του Μαυρορέματος (Τσέρνα Ρέκα) στο Λουτράκι. Μια σύντομη κυκλική διαδρομή που ενώνει το Λουτράκι με το Λυκόστομο με σημεία εντυπωσιακής θέας προς τον κάμπο και κατάληξη στα Γαλανά Νερά για δροσιά και ξεκούραση.

Πληροφορίες-λεπτομέρειες: Χρήστος Τζώτζης 6980173410

10 "προβλήματα" που είχαμε όλοι στη δεκαετία του ‘90

Μέχρι δηλαδή να τα λύσουμε και ταυτόχρονα ν’ αποκτήσουμε μερικά κανονικά, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

Δεκάδες κομπίνες σε ανυποψίαστους Εδεσσαίους με τηλεφωνήματα

Δεκάδες κομπίνες με τηλεφωνήματα σε αρκετούς πολίτες της Έδεσσας σήμερα! 

Τα κανόνια του Πινόβου... Η επιστροφή τους! Παραδοσιακό γλέντι από το Σύλλογο Αετοχωρίου το "Πίνοβο"

TA KANONIA TOY ΠINOBOY…. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ…… ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…..ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥΣ 

Σε υψόμετρο 2070 μέτρων, στη συνοριακή κορυφογραμμή του Πινόβου, μιας από τις υψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Βόρα, αναπαύονταν σκουριασμένα δυο γέρικα ορεινά πυροβόλα, συμμαχικά μνημεία από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, βουβοί μάρτυρες της μεγαλύτερης πολεμικής περιπέτειας, που βίωσε η ανθρωπότητα μέχρι το 1939 και που η αρχή του τέλους της γράφτηκε με τον πιο δραματικό τρόπο στους ορεινούς όγκους της Αλμωπίας. Κυκλωμένα από συρματοπλέγματα και χαρακτηριστικές πινακίδες που προειδοποιούσαν για πιθανή ύπαρξη ναρκοπεδίου, διαφέντευαν την οχυρή τοποθεσία, όπου έδρασαν και δοξάστηκαν πριν από 92 χρόνια. Από τότε τα ¨κανόνια¨ έγιναν στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Αλμωπίας. 

Ορειβάτες, κυνηγοί, λάτρεις του βουνού, περιηγητές και εραστές της ιστορίας δεν παρέλειπαν να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη ή μια στάση στα ¨κανόνια¨ για ένα τσιγάρο, μιαν ανάσα, έναν σύντομο αναστοχασμό του παρελθόντος. Δυστυχώς, από τα μέσα του 2009 τα κανόνια έκαναν ¨φτερά¨, ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν, για να συμπληρώσουν τα εκθέματα κάποιου πολεμικού μουσείου. Εκεί βέβαια θα έχουν καθαριστεί από σκουριές και θα τα βλέπουν πολύ περισσότερα μάτια. Έχουν χάσει όμως τη φυσική τους κατοικία, όπου αποτελούσαν κομμάτι της τοπικής ιστορίας. Η απομάκρυνσή τους αποτελεί ακρωτηριασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με την επιστροφή τους, τα κανόνια, θα συνεχίσουν να αφηγούνται την ιστορία της περιοχής, και οι δρόμοι της φύσης θα επανασυνδεθούν με τους δρόμους της ιστορίας. 

 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΕΤΟΧΩΡΙΟΥ ΤΟ «ΠΙΝΟΒΟ»

Έγκριση χρηματοδότησης για αντικατάσταση λαμπτήρων στην Έδεσσα

Το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά λειτουργικά κόστη. Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού των δρόμων. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας και από τη μία μεριά συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πλησιάσουμε το στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, ενώ από την άλλη μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Έδεσσας, η ετήσια κατανάλωση είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο. Σε απόλυτα ποσά ο Δήμος Έδεσσας δαπανά ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της Έδεσσας και των χωριών μας, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Από την παράθεση των παραπάνω οικονομικών μεγεθών είναι φανερό ότι είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό. 

Βεβαίως, ο Δήμος Έδεσσας έχει προχωρήσει ήδη σε αντικατάσταση λαμπτήρως στο Ριζάρι και σε τμήμα της πόλης της Έδεσσας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Πράσινο Ταμείο". Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όσο και από την άποψη της βελτίωσης του οδοφωτισμού. 

Για το λόγο αυτό καταθέσαμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ολοκληρωμένο φάκελο για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου Έδεσσας με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας τύπου led. Ο φάκελος υποψηφιότητας του Δήμου Έδεσσας εγκρίθηκε, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε το σύνολο των παλιών φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού, ένα έργο που θα κοστίσει περίπου 2.170.000 € και θα αποπληρωθεί σε 12 έτη, χρονικό διάστημα μικρότερο από τον μέσο όρο ζωής των φωτιστικών σωμάτων τύπου led, έχοντας παράλληλα ένα σημαντικό όφελος της τάξης των 160.000 € ετησίως. 

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Έδεσσας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Μουράτογλου, αμέσως μετά την έγκριση της πρότασης του Δήμου Έδεσσας, τόνισε ότι πρόκειται για μία δράση που καθιστά πρωτοπόρο το Δήμο Έδεσσας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας από τον οδοφωτισμό και θα έχει άμεσα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. 



απο το Meapopsi.gr

Γιάννης Σηφάκης: Επιστρέφεται ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2013 – συμψηφίζεται με την φορολογία

Ακολουθεί η επιστροφή για το 2014 Το Σαββατοκύριακο συνάντηση του με την Ομάδα Παραγωγών Κύρου «Μέγας Αλέξανδρος» στα πλαίσια συναντήσεων του με αγρότες και μεταποιητές 

 Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου για το έτος 2013, η οποία θα συμψηφιστεί με την φορολογία αυτό το διάστημα. Έχουν ζητηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία και για το 2014 για να επιστραφεί άμεσα. Ο βουλευτής στα πλαίσια συναντήσεων του με τους αγρότες και τους μεταποιητές θα συναντηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο με την Ομάδα Παραγωγών Κύρου «Μέγας Αλέξανδρος».

Aνοιχτή επιστολή εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών Γιαννιτσών

Σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα και ο ελεύθερος επαγγελματίας δοκιμάζεται βάναυσα και απειλείται με αφανισμό, είναι εντελώς αυτοκατοστροφικό και επιζήμιο ο κλάδος να επιτρέπει φαινόμενα εκφυλισμού και αποδυνάμωσης. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε πως «εν κρυπτώ» και σε άγνοια της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του μεγαλύτερου εμπορικού συλλόγου της Πέλλας, το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο χρησιμοποιώντας προσχηματικά και πάντα κατά το δοκούν καταστατικές διατάξεις, διεξήγε εκλογές δια του τηλεφώνου στις αρχές Ιουνίου.

Αναπαράγοντας μικροπολιτικές του παρελθόντος και υλοποιώντας καθαρά προσωπικές τακτικές ουσιαστικά στέρησαν από εκατοντάδες συναδέλφους μέλη του συλλόγου να εκφράσουν την άποψή τους σε μια τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση που ουδέποτε έγινε.

Τη στιγμή που ο κλάδος θα έπρεπε να επιδιώκει την ευρύτερη συσπείρωση και ενότητα μέσω της ενεργής συμμετοχής του μέγιστου αριθμού μελών διαπιστώνουμε με λύπη πως πράττει ακριβώς το αντίθετο στερώντας ταυτόχρονα τη δυναμική που τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία.

Εδώ και δύο εβδομάδες ,120 ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών καταθέσαμε ενυπόγραφα αίτημα προς το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο σημειώνουμε τα εξής:

1.Την παντελή άγνοια μας αποτέλεσμα ανύπαρκτης ουσιαστικά ενημέρωσής για διεξαγωγή εκλογών.

2.Την απαίτησή μας για άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει το σύνολο των μελών και συναδέλφων.

Με λύπη διαπιστώνουμε πως η απερχόμενη και κατ’ευφημισμό επανεκλεγμένη διοίκηση εσκεμμένα και προσχηματικά κωφεύει και αρνείται να αποδεχτεί αυτό που καταστατικά είναι υποχρεωμένη να πράξει.

Με την επιστολή μας θέλουμε να διατρανώσουμε την αγωνία και την κραυγή απόγνωσης που αυτή τη στιγμή επικρατεί στον κλάδο. Να διατρανώσουμε την απαίτηση μας για μια νέα δυναμική ,συλλογική ,μαζική και αντιπροσωπευτική πνοή στον Εμπορικό Σύλλογο Γιαννιτσών που μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες πρέπει ενωτικά με αξιοπρέπεια και δυναμισμό να εκφράσει το σύνολο του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

Ομάδα Εμπόρων Γιαννιτσών

Αφιέρωμα: 24 χρόνια χωρίς τη Τζένη

Η Τζένη Καρέζη δεν έφυγε ποτέ. Ζει μέσα από το έργο που άφησε πίσω της και αυτή είναι η ιστορία της.

Διακοπή ρεύματος αρχές Αυγούστου. Δείτε σε ποιες περιοχές της Αλμωπίας

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου και ώρες (8.00 – 15.30), στα εξής χωριά του Δήμου Αλμωπίας:


- Αρχάγγελος
- Περίκλεια
 - Νότια
- Λαγκαδιά 
- Αετοχώρι
- Φούστανη

ΕΚΑΣΚΕΜ:2 νέες ομάδες στην Ένωση

2 νέες ομάδες αναμένεται να πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚΕΜ,και οι 2 μάλιστα προερχόμενες απο την Πιερία.



Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

2 εκ. Ευρώ δόθηκαν για μεροκάματα στα κεράσια της Έδεσσας!

Ολοκληρώθηκε άλλη μια χρονιά και στα πλέον ορεινά σημεία της Έδεσσας η συγκομιδή του κερασιού. 
 
Φέτος φάνηκε ότι ήταν μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς που είδαν ότι και η τιμή ήταν ποιο υψηλή από πέρυσι καθώς και η ποιότητα ανεβασμένη όπως και η παραγωγή. Για άλλη μια φορά όμως γίναμε όλοι θεατές μιας κατάστασης που δεν μας τιμά. Όταν η ευρύτερη περιοχή της Έδεσσας έχει ανεργία που πλησιάζει το 30% και στους νέους πάνω από 40%, τα χωράφια ήταν γεμάτα με Αλβανούς οι οποίοι και απασχολήθηκαν ώστε να ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Τα αρνητικά από αυτό το γεγονός είναι πολλά για τον τόπο μας. Καταρχήν τα μεροκάματα έφυγαν όλα προς το εξωτερικό καθώς φέτος για πρώτη διαπιστώθηκε ότι αρκετοί Αλβανοί οι οποίοι είχαν φύγει στα προηγούμενα χρόνια ήρθαν στην περιοχή μας για δυο μήνες ώστε να μαζέψουν τα κεράσια, να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν. Οι Έλληνες προτιμούν τις καφετέριες και τα καφενεία. Το μεροκάματα μαζί με φαγητό και ύπνο ήταν περίπου 25 με 30 ευρώ. Δηλαδή κάποιος που δούλεψε φουλ 60 μέρες εισέπραξε 1500 ευρώ έως 2.000 ευρώ! Όσο για ασφαλιστικές εισφορές ούτε λόγος μια και οι ποιοι πολλοί δεν είχαν χαρτιά ούτε και λογαριασμούς στις τράπεζες.



20.000 ευρώ ανά οικογένεια! 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα από την Άρνισσα όπου μια μέση αγροτική οικογένεια ξόδεψε για μεροκάματα 20.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά λοιπόν πάνε χαμένα και ευθύνες εκτός από τους πολίτες έχει και η πολιτεία η οποία προτιμά να αρμέγει τους τοπικούς επιχειρηματίες και συνταξιούχους που τα έχουν όλα δηλωμένα και να αφήνει χωρίς κανέναν έλεγχο τους ανθρώπους αυτούς που οι ποιο πολλοί δουλεύουν μαύρα. Μάλιστα η καραμέλα που χρησιμοποιούν πολλοί δημόσιοι λειτουργοί είναι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν αυτεπάγγελτα παρά μόνο με καταγγελίες. Δηλαδή θέλουν να κάνουν μια κοινωνία ρουφιάνων και σπιούνων. Αυτά μόνο στην Ελλάδα του 2016 μπορούν να γίνουν.


Τρομάζουν τα νούμερα

Τα νούμερα αυτά λοιπόν τρομάζουν την ίδια ώρα που τα ταμεία είναι άδεια, χάθηκαν εισφορές πολλών χιλιάδων ευρώ γιατί κάποιοι δεν κάνουν σωστά την δουλειά. Προτιμούν να διυλίσουν τον κώνωπα στα σίγουρα και να καταπιούν την καμήλα. Δυστυχώς για άλλη μια φορά πιαστήκαμε κορόιδο ως περιοχή μιας και ο κόπος από μια σχετικά καλή χρονιά στο κεράσι πήγε στράφι καθώς ένα μεγάλο ποσό χάθηκε. Περίπου ίδια είναι η κατάσταση και στον κάμπο των Γιαννιτσών αλλά και στην Αλμωπία όπου και εκεί υπήρξε κεράσι. Φυσικά και ευθύνη δεν έχουν οι παραγωγοί οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να μαζέψουν το προϊόν τους ώστε να πάρουν τα χρήματα. Άλλωστε αρκετοί κατευθύνθηκαν στις εφορείες ώστε να πληροφορηθούν την διαδικασία με τα εργάσιμα αλλά άκρη δεν έβγαλαν μιας και οι ποιοι πολλοί Αλβανοί δεν είχαν χαρτιά. Αν βάλουμε στην σούμα όλο το νομό Πέλλας τότε τα μεροκάματα που δόθηκαν θα προσεγγίσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ! Ελλάδα η Χώρα που όταν μπορείς να κλέψεις χωρίς να δηλώσεις τίποτα περνάς καλά. Αλλοίμονο στους μικρούς επιχειρηματίες οι οποίοι στενάζουν καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους.



απο το Meapopsi.gr

Εδεσσαϊκός: Άκης Σαββίδης "Η μεγάλη επιστροφή"

Η επιστροφή ακόμα ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή αποτελεί γεγονός.Η διοίκηση του Εδεσσαικού πιστή στο πλάνο της,καλωσορίζει στην μεγάλη πράσινη οικογένεια τον 'Ακη Σαββίδη.
Ο σκληροτράχηλος αμυντικός γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1984.Ξεκίνησε από τα σπλάχνα του συλλόγου σε ηλικία 10 ετών.Από το 1999 εως και το 2006 ηγείται επάξια ως αρχηγός τον Εδεσσαικό δίνοντας πολλές χαρές και επιτυχίες.Ο πολύπειρος πλέον αμυντικός εκ των κορυφαίων των τελευταίων χρόνων στις ομάδες που αγωνίστηκε,επιστρέφει στην μεγάλη του αγάπη.
Ο Σαββίδης έχει επίσης αγωνιστεί για το πρωτάθλημα της Δ'Εθνικής με τις ομάδες της ΑΕ Μυκόνου,ΟΦΙ Ιεράπετρας και Φλώρινα με τις οποίες στέθφηκε σε όλες κυπελλούχος.Το κύπελλο σήκωσε και με τον Ορφέα Ριζαρίου όπου αγωνίστηκε για 4 χρόνια.Την περασμένη αγωνιστική περίοδο αγωνιζόταν με τα χρώματα της Νίκης Καλής πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα της Α΄κατηγορίας.Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον ποδοσφαιριστή πριν από λίγο μας δήλωσε : Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στον Εδεσσαικό.Ευχαριστώ τους ανθρώπους της διοίκησης για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που έδειξαν στο πρόσωπο μου.Είναι αμοιβαίος ο σεβασμός.'Ολα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσα την πορεία της ομάδας.Τίποτα δεν θα είναι εύκολο και τίποτα δεν θα μας χαριστεί.Είναι γνωστό πως ο Εδεσσαικός είναι το βαρύ όνομα στην κατηγορία και όλοι θέλουν να τον κερδίσουν.Θα δουλέψουμε σκληρά,εύχομαι να έχουμε όλοι υγεία και στο τέλος να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Oι σημασιολογικές τροποποιήσεις του έρωτα - του Κώστα Δανά

Oι σημασιολογικές τροποποιήσεις του έρωτα - του Κώστα Δανά για το ialmopia.gr


Πρόκειται σαφώς για ένα σφετερισμό. Κάθε λογοτεχνικό κείμενο είναι ένας ερωτικός σφετερισμός. Γι’ αυτό, οσάκις μιλούμε για ερωτική λογοτεχνία, είτε εμπλεκόμαστε σε ένα κυκεώνα μεταφορών, αναφορικά με τον ερωτισμό που επιβάλλει η ηδονή, κατά την ψυχαναλυτική προοπτική της, είτε επιχειρούμε να συσκοτίσουμε την λογοτεχνική γραφή, επιθέτοντας επάνω της όρους εκτός λογοτεχνικής λειτουργίας, και επί πλέον εκτός της ίδιας της γραφής, όταν βέβαια η γραφή είναι πράγματι λογοτεχνική, και όχι μίμηση λογοτεχνίας με πρόφαση την ερωτική διέγερση!

Αυτό που μόλις ειπώθηκε φαίνεται αινιγματικό, ή μια προσπάθεια εκφοράς ενός αινιγματικού λόγου!
Πιστεύω ότι η ουσία και ταυτόχρονα η θεμελιώδης λειτουργία της λογοτεχνίας η ανοικείωση* της καθημερινότητας και προπάντων των στιγμών εκείνων που είναι οι πιο τραυματικές, και για αυτό οι πιο σημαντικές για την βιοτική μας, δηλαδή για τις εντυπώσεις οι οποίες στιγματίζουν την ζωή!

Η ανοικειωτική λειτουργία της λογοτεχνίας έχει υποδειχθεί και εδραιωθεί από τους θεωρητικούς του ρώσικου φορμαλισμού**.

Βίικτορ Σκλόφσκι: Η τέχνη υπάρχει για να μπορούμε να ανακτήσουμε την αίσθηση της ζωής. Η τέχνη υπάρχει για να μας κάνει να νιώσουμε τα πράγματα, για να κάνει την πέτρα πέτρινη!

Η τέχνη είναι ένας τρόπος να βιώσουμε την καλλιτεχνικότητα ενός αντικειμένου! Συνεχίζει ο Σκλόφσκι, αναφέροντας ανοικειωτικά στοιχεία της σεξουαλικής πράξης, σε μια σειρά λογοτεχνικών κειμένων, όπως τα ερωτικά παραμύθια του Αφανάσιεφ, το γυναικείο καθήκον του Ουντσούκοφ κ.α. Σε όλα αυτά πράγματι κυριαρχεί μια «μοναδική σημασιολογική τροποποίηση» του ερωτικού και θα πρόσθετα, μια μέσω της γλώσσας και των γλωσσικών τροπισμών, ανοικείωση της ίδιας της ερωτικής πράξης, των ερωτικών συνειρμών και των σεξουαλικών συνδηλώσεων!

Αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας των ερωτικών ιστοριών και φαντασιών, ή μήπως φαντασιώσεων; Αυτό ακριβώς.

Ο Κώστας Βούλγαρης προτείνει στην «Αυθάδεια λαγνεύουσα». Έτσι εξελίχθηκε ο έρωτας σε μια ανερωτική εποχή, της καθημερινότητάς μας. Σφετερίζεται την απλή παρατήρηση της σεξουαλικής πράξης, προκειμένου να την τροποποιήσει σημασιολογικά και με αυτόν τον τρόπο, να την τοποθετήσει μέσα στον χώρο της λογοτεχνικής γραφής ως οργανικό της μέρος, ως εμπλουτισμό της γραφής με έναν γλωσσικό τροπισμό, πέραν της οικείας γλώσσας.

Ο Ζαν Μπωντριγιάρ είπε: Μέσα στην sex καθημερινότητάς μας, και υπό το βάρος της εξάντλησης του σεξουαλικού τεκμηρίου και της ψυχαναγκαστικής ομοίωσης του έρωτα, με μια κατάσταση βιασμού και βίας, η ανοικειωτική γλώσσα του Βούλγαρη μπορεί να προσφέρει όχι ένα αντίβαρο, αλλά προτίστως μια διέξοδο προς την λογοτεχνικότητα της σεξουαλικής πράξης. Μπορεί να συμβάλλει στο να κάνει την σεξουαλικότητα αισθητικό αυτοσκοπό!

Ο Μπωντριγιάρ έγραφε: «Η σεξουαλική δραστηριότητα των ανθρώπων δεν είναι απαραιτήτως ερωτική!»
Η λογοτεχνία σώζει την ερωτικότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας απλά, ως αισθητικό αυτοσκοπό.

Κώστας Δανάς ιατρός

Βιβλιογραφία: Κώστας Βούλγαρης: «Αυθάδεια λαγνεύουσα».
Στέφανος Ροζάνης : καθηγητής φιλοσοφίας.
Βίκτορ Σκλοφσκι: Θεωρητικός του ρωσικού φορμαλισμού.
Μπωντριγιάρ: φιλόσοφος

*Ανοικείωση της καθημερινότητας: Όταν η καθημερινότητα δεν αρμόζει στις περιστάσεις.
**Φορμαλισμό: Φιλοσοφικό σύστημα που πρεσβεύει, ότι η ουσία των πραγμάτων, η μορφή τους. Η επιστημονική προσέγγιση των αντικειμένων πρέπει να διατυπώνεται, με αυστηρώς επιστημονικό τρόπο και με βάση την μαθηματική τυποποίηση. (Τυπολατρεία συνώνυμο του φορμαλισμού).

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Ο Πέτρος Πεχλιβάνης στο τιμόνι του Μακεδονικού Έδεσσας

Με τον Πέτρο Πεχλιβάνη στον πάγκο θα πορευτεί την νέα χρονιά ο Μακεδονικός Έδεσσας. Οι βυσσινί ήρθαν σε συμφωνία με τον νεαρό και φιλόδοξο προπονητή, ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει την ομάδα την καινούρια σεζόν.

Ο Πέτρος Πεχλιβάνης είναι κάτοχος πτυχίου ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, διαθέτει δίπλωμα προπονητή Uefa B' και από το 2009 είναι προπονητής στα τμήματα υποδομής του Εδεσσαϊκού. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τις ομάδες του Εδεσσαϊκού, του Πανθρακικού, του Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, της Ελπίδας Έδεσσας και της Δόξας Μανδάλου. Όλα τα μέλη του Μακεδονικού καλωσορίζουν τον Πέτρο στην ομάδα!

Η γιορτή Αγίας Παρασκευής Πάικου στο Θεοδωράκι

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΚΟΥ 6 ΧΛΜ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΟΥ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΑΡΕΚΛΗΣΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 870 ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ....




Γιάννης Παπαντωνίου

Ποιες είναι οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κατανέμονται στις χώρες μέλη, η Ελλάδα εξασφαλίζει επιπλέον πόρους ύψους 970 εκατ. ευρώ. Έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στις κοινωνικές δομές 

Στη Μακαμπή Θεσσαλονίκης ο Λάζαρος Σιβένας από την Έδεσσα

Στη Μακαμπή Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει την καριέρα του ο Λάζαρος Σιβένας του Πανεδεσσαϊκού. 
 
Ο Εδεσσαίος αθλητής ο οποίος σπουδάζει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης, επέλεξε την Α’ ΕΚΑΣΘ και μία από τις ιστορικότερες ομάδες της συμπρωτεύουσας, θέλοντας να συνδυάσει τη φετινή χρονιά και με την πρακτική εξάσκηση του στην ειδικότητα της καλαθοσφαίρισης σε τμήματα ακαδημιών. Ο Α.Σ. Πανεδεσσαϊκός του εύχεται υγεία και επιτυχίες με τη νέα του ομάδα.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΟΑΕΔ: Εξάμηνη απασχόληση με μισθό 916 ευρώ απο την επόμενη εβδομάδα

Νέο πρόγραμμα εξάμηνης απασχόλησης για 26.000 ανέργους και με μηνιαίες αποδοχές 916 ευρώ θα προκηρύξει την ερχόμενη εβδομάδα ο ΟΑΕΔ.

Η Σκύδρα σας προσκαλεί στη 2η Εμποροπανήγυρή της

Με εφαλτήριο την ευρεία απήχηση, την αποτελεσματικότητα και την πανθομολογούμενη επιτυχία της 1 ης Εμποροπανήγυρης και μ΄εχέγγυα τη συντονισμένη, σκληρή δουλειά, κι επιπλέον, την περσινή γνώση κι εμπειρία ο Δήμος Σκύδρας διοργανώνει τη 2 η Εμποροπανήγυρη, από την Παρασκευή 19 Αυγούστου έως την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016. 

Η Εμποροπανήγυρη Σκύδρας ενταγμένη πλέον στο προγραμματικό πλαίσιο της υλοποίησης πράξεων που συμβάλλουν στην ενδογενή ανάπτυξη, στην προβολή, ανάδειξη κι αξιοποίηση των τοπικών μας χαρακτηριστικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στη ενδυνάμωση του επικοινωνείν κι επιχειρείν, είναι ένα πολυδιάστατο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός. 

Η φετινή Εμποροπανήγυρη θα είναι πλουσιότερη, με περισσότερους εκθέτες κι εκθέματα που θα αναπτύσσονται σε μεγαλύτερη έκταση και με φροντίδα και προσοχή στους κανόνες ποιότητας, υγιεινής κι ασφάλειας. Θα εκτεθούν και θα παρουσιαστούν από επιχειρήσεις, κάθε είδους προϊόντα και υπηρεσίες του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας μ΄έμφαση στην παράδοση, στις τέχνες, στη γεωργοκτηνοτροφία, στη διατροφή, στην ένδυση – υπόδηση, στη μεταποίηση, στη διακόσμηση – καλλωπισμό, στα παιχνίδια, στον εξοπλισμό, στα μηχανήματα και στη σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Παράλληλα με τις εμπορικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν και πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού, ενημερωτικού, κοινωνικού κι αθλητικού χαρακτήρα που θα εμπλουτίσουν την Εμποροπανήγυρη με τη συμβολή συλλόγων, επιστημονικών, κοινωνικών κι εθελοντικών φορέων κι οργανώσεων. Για τ΄αγαπημένα μας παιδιά, θα υπάρχουν καθορισμένοι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης. 

Ο Δήμος Σκύδρας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει έχει, φυσικά, την υποστήριξη φορέων του δημόσιου, κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα. Προσκαλεί δε άπαντες να την αγκαλιάσουν, να τη νιώσουν δική τους και να την οδηγήσουν ψηλά, ώστε η φημισμένη για το ροδάκινο και τη γενικότερη παραγωγική, μεταποιητική κι εξαγωγική δραστηριότητά της, Σκύδρα, να καθιερωθεί στο ευρύτερο επιχειρηματικό καλεντάρι και για την Εμποροπανήγυρή της. Επισημαίνεται ότι οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν δωρεάν τοπικά και παραδοσιακά μας προϊόντα (ροδάκινα, κομπόστες, μαρμελάδες, πίτες κ.α.). Προχωράμε, λοιπόν, δυναμικά, συντονισμένα, αισιόδοξα κι απευθύνουμε σ΄όλο τον κόσμο ανοιχτή πρόσκληση φιλοξενίας και συμμετοχής για να συνταξιδέψουμε στον λαμπερό κόσμο της 2 ης Εμποροπανήγυρης Σκύδρας. Από την Παρασκευή 19 έως την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 οι εμπορικοί και πολιτιστικοί δρόμοι συγκλίνουν στην Εμποροπανήγυρη Σκύδρας. Και θα είμαστε και φέτος όλοι εδώ, για να τη ζήσουμε και να την απολαύσουμε.

 Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ

Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας ΕΠΟ ορισμένου χρόνου

Από την ΕΠΟ ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, για την έκδοση των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Ορισμένου Χρόνου οι τιμές των παραβόλων διαμορφώθηκαν ως εξής:

Δελτία τριών (3) ετών: Πενήντα (50,00) ευρώ

Δελτία δύο (2) ετών: Εξήντα (60,00) ευρώ

Δελτία ενός (1) έτους: Ογδόντα (80,00) ευρώ.
 
 
 
 
απο το pamebala.gr

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ανεξερεύνητο «διαμάντι» η πλούσια θρησκευτική και ιστορική κληρονομιά της Αλμωπίας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ένας πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός που το τελευταίο διάστημα έλκει όλο και περισσότερους επισκέπτες, βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Αλμωπίας. Ιστορικές εκκλησίες και μονές και άλλοι βυζαντινοί χώροι, το λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή των λουτρών και το μουσείο φυσικής ιστορίας στην Αριδαία, περιμένουν να τα ανακαλύψετε και υπόσχονται να μην αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ενώ μπορούν να συνδυαστούν άνετα τουριστικά, με το «κυρίως πιάτο» της περιοχής, τα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ.

Ο δήμος, τα τελευταία χρόνια υλοποιεί το Έργο «Living history, Living nature» (με ακρωνύμιο “Lhi-Lna”), το οποίο χρηματοδοτείται απο το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013», προκειμένου να αναδείξει την ιστορική και φυσική κληρονομιά της περιοχής, χρησιμοποιώντας και ψηφιακά μέσα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και διαδικτυακές σελίδες εύκολα προσβάσιμες στο κοινό. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται μελέτες για την αποκατάσταση μνημείων και σε συνδυασμό με την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, η τοπική κοινωνία ευελπιστεί τα σημεία ενδιαφέροντος αυτά να αποτελέσουν έναν σημαντικό πόλο έλξης, τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων επισκεπτών.

Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω, μερικά από τα μνημεία αυτά, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του προγράμματος “Lhi-Lna II” το οποίο είναι σε εξέλιξη.



Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης

Άγιος Ιωάννης στο Λουτράκι



Ο θρησκευτικός τουρισμός στη χώρα μας, αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τον καθιστά μια ενδιαφέρουσα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, ειδικά για την Αλμωπία.

Μια από τις χαρακτηριστικές και πιο παλιές εκκλησίες της περιοχής, είναι ο Άγιος Ιωάννης, που βρίσκεται λίγο έξω από το Λουτράκι, μνημείο που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με υπερώο και χαγιάτι.

 
Αν και έχει υποστεί νεότερες μετασκευές, όπως η κατεδάφιση του πυργοειδούς καμπαναριού, εσωτερικά έχει διατηρηθεί η αρχική εικόνα του μνημείου, ο βόρειος και ο νότιος τοίχος και τα δύο επιστήλια των κιονοστοιχιών, που είναι κατάγραφα με τοιχογραφίες των τελευταίων δεκαετιών του περασμένου αιώνα.



 
Χαρακτηριστική είναι η αφθονία των ηχητικών αγγείων σε όλο το μήκος των πλαγίων τοίχων. Το τέμπλο διασώζει αξιόλογο γραπτό και γλυπτό φυσιοκρατικό διάκοσμο. Σύμφωνα με την παράδοση η ανέγερση του ναού τοποθετείται περίπου στο 1800 και τα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν μια εποχή γύρω στα μέσα του 19ου αι.



 
Οι τοιχογραφίες δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχουν υποστεί φθορές από τον χρόνο αλλά και από άτομα που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και φορέων της περιοχής συνήθιζαν να σκάβουν τους τοίχους των εκκλησιών για να βρουν λίρες. Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και ο γυναικωνίτης (πάτωμα, κάγκελα, σκάλες).

Μετά από την ερήμωση του Άνω Λουτρακίου ο ναός δεν είναι ενεργό κομμάτι της καθημερινότητας των ντόπιων αλλά έχει σημαίνων χαρακτήρα για την τοπική ταυτότητα της περιοχής και ιδιαίτερα για όσους κατάγονται από τον οικισμό.

Ο Άγιος Δημήτριος στο Αετοχώρι



 
Λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία του παραδοσιακού οικισμού στο Αετοχώρι (περίπου 20χλμ από την Αριδαία, στους πρόποδες του όρους Πίνοβο) , βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου . Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με υπερώο και χρονολογείται με βάση επιγραφή στο 1842, ενώ μια δεύτερη επιγραφή μας πληροφορεί ότι η τοιχογράφησή του έγινε το 1866, από οικογένεια λαϊκών ζωγράφων προερχόμενων από το χωριό Κρούσοβο, όπως άλλωστε και η αγιογράφηση των περισσότερων εκκλησιών της Άνω Αλμωπίας εκείνη την εποχή.

 
Ο ναός έχει δύο εισόδους, η στέγη του είναι δίρριχτη καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, ενώ το κωδωνοστάσιο βρίσκεται εξωτερικά του ναού. Το τέμπλο του φιλοξενεί ξυλόγλυπτα βημόθυρα της Ωραίας Πύλης και τον Εσταυρωμένο, στον υπόλοιπο ναό βρίσκουμε τοιχογραφίες σε μεγάλη έκταση και τέλος, στη στέγη μπορεί κανείς να δει ακόμη και σημάδια από βλήματα.



 
Η φθορά από το πέρασμα του χρόνου είναι εμφανής σε όλον τον ναό και γίνονται προσπάθειες για παρεμβάσεις και αποκατάσταση του. Ωστόσο οι κάτοικοι του χωριού τον θεωρούν στολίδι για τον τόπο τους και κάθε Σάββατο γίνεται κανονικά λειτουργία από τον ιερέα της Νότιας.


Ο Άγιος Δημήτριος στην Ξιφιανή



Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο λόφο της Ξιφιανής ιδρύθηκε, όπως μας πληροφορεί επιγραφή την περίοδο 1857-1858, στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με χαγιάτι, νάρθηκα και εξωτερικά ανοικτή στοά στη νότια πλευρά της.

 
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του ναού είναι η δίρριχτη στέγη του, καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, η οποία ανακαινίστηκε πρόσφατα με κινητοποίηση των ανθρώπων της περιοχής. Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο γυναικωνίτης, ο οποίος όπως συνηθίζεται στις εκκλησίες της Πέλλας βρίσκεται στο δυτικό μέρος του ναού, ενώ οι τοιχογραφίες του ναού απεικονίζουν τον Χριστό (κόγχη προθέσεως), την Πλατυτέρα (κόγχη του ιερού) και σειρά από αγίους.



Τέλος, το κωδωνοστάσιο αποτελεί ξεχωριστό κτίσμα στον εξωτερικό χώρο του ναού (ΝΑ) και χρονολογείται το 1919, όπως αναγράφεται και στην επιγραφή και όπως λέγεται, στη διάρκεια της κατασκευής του, σκοτώθηκαν 2 εργάτες, στην μνήμη των οποίων σε σημεία της κατασκευής, τοποθετήθηκαν 2 μικρά προσωπεία.





 
Για την συντήρηση του ναού, οι ντόπιοι εργάστηκαν πολλές φορές στο παρελθόν, έχοντας αποκαταστήσει με πέτρα και ξύλο τόσο την πέτρινη σκεπή όσο και τον προαύλιο χώρο και για αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση και τελούνται λειτουργίες κανονικά.





Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ



Η Μονή Αρχαγγέλου αποτελεί ένα από τα πιο καλά διατηρημένα ιστορικά μνημεία της Αλμωπίας, με την ίδρυσή να χρονολογείται στα τέλη του 18ου – αρχές 19ου αιώνα. Σε αυτήν οφείλει το όνομά του το χωριό Αρχάγγελος που βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από τη μονή (το παλιό του όνομα ήταν Όσσιανη).

 
Είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ενώ λέγεται ότι τα πρώτα χρόνια ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Επίσης, σύμφωνα με παραδόσεις, το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ιερό, πιθανότατα των ρωμαϊκών χρόνων, αφιερωμένο στη Θεά Άρτεμη. Η μονή είναι περιτριγυρισμένη από πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με πολλά είδη δέντρων, λιμνούλες και μικροκαταρράκτες.



 
Το μοναστήρι, που λόγω της σπουδαιότητάς του έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, λέγεται ότι χρησίμευσε ως καταφύγιο και ορμητήριο οπλαρχηγών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα και στον χώρο του φιλοξενούνται τα ιερά λείψανα επιφανών μαρτύρων και αγίων της εκκλησίας, καθώς και η γνωστή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.



 
Η μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι τρίκλιτη βασιλική και εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος με εντυπωσιακές αλλά και μοναδικές τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο σύνολό τους το 1888, βάσει επιγραφών, ενώ εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο που χρονολογείται το 1860.



 
Τα πανηγύρια της μονής λαμβάνουν χώρα στις 6 Σεπτέμβρη και στις 8 Νοέμβρη (Πανηγύρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ). Στο πρώτο παρατίθεται γεύμα και συρρέει πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων και τοπικοί παράγοντες. Σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό οικισμό του Αρχαγγέλου αλλά και τα φυσικά και ιστορικά μνημεία της βόρειο-ανατολικής Αλμωπίας η επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές εκδρομικές εμπειρίες. Το χωριό έχει γύρω στους 700 μόνιμους κατοίκους, έχει σχολείο και αγροτικό ιατρείο και είναι γνωστό για τα κεράσια και τις πατάτες του.



Το λαογραφικό μουσείο στο Λουτράκι







Ένα από τα σημεία που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, είναι το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σήμερα σε ένα πανέμορφο, καινούργιο πέτρινο οίκημα, δίπλα από το ποτάμι των Λουτρών στο Πόζαρ.



 
Φιλοξενεί μια πλούσια λαογραφική συλλογή που περιλαμβάνει πλήθος από εκθέματα λαογραφικού ενδιαφέροντος, όπως αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι κάτοικοι της περιοχής, παλιές ζυγαριές, σίδερα σιδερώματος, σκεύη, εργαλεία, καθώς και αντικείμενα από την εποχή του Β` παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκαν στην περιοχή και η οποία αποτελούσε το επίκεντρο μαχών.



Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό



Ένα από τα λίγα κτίρια στην Αριδαία που τραβούν την προσοχή και τα βλέμματα των επισκεπτών, είναι αυτό του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού. Το κτίριο, έχει μια μεγάλη πινακίδα που γράφει ακόμη «Αρδέα», όπως ήταν μια από τις παλαιότερες ονομασίες της πόλης και από το 2002 φιλοξενεί το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
 
Κτίστηκε στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν οι σύμμαχοι της Entente κατασκεύασαν στη Μακεδονία γραμμές στενού πλάτους 1,60μ. Decauville (από το όνομα του Γάλλου εφευρέτη μηχανικού Paul Decauville / 1846-1922), για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Σήμερα έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια σταθμών Decauville και από τα ελάχιστα μνημεία που μαρτυρούν την ακτινοβολία της Ελληνικής Κοινότητας στην πρόσφατη απελευθερωτική περίοδο.

 
Το μουσείο φιλοξενεί μια ποικιλία εκθεμάτων, από παλαιοντολογικά ευρήματα μέχρι έργα τέχνης εμπνευσμένα από την φυσική και πολιτισμική κληρονομιά της Αλμωπίας. Περιλαμβάνει επίσης το τμήμα του περιβάλλοντος όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί λεπτομερώς σχετικά με τη πλούσια χλωρίδα των βουνών της Πέλλας, το τμήμα παλαιοντολογίας όπου εκτίθενται ευρήματα από τα σπήλαια των Λουτρών Λουτρακίου όπως οστά από την αρκούδα του Σπηλαιοβάραθρου, Ursus Speleaus καθώς και απολιθώματα φυτικών και ζωικών οργανισμών.

Το κάστρο της Χρυσής



Ένα από τα σημαντικά μνημεία της περιοχής, που αποδεικνύει και την σπουδαιότητα της στο πέρασμα του χρόνου, είναι το κάστρο της Χρυσής, το οποίο ταυτίζεται με την πόλη Μογλενά, έδρα του ομώνυμου βυζαντινού θέματος αλλά και επισκοπής από τον 11ο τουλάχιστον αιώνα.

 
Το κάστρο χρονολογείται στον 10-12ο αι., αλλά είναι πιθανόν η χάραξη και οικοδόμησή του να τοποθετείται σε παλαιότερους χρόνους. Η νότια και νοτιοανατολική πλευρά του διατηρούνται καλύτερα, αν και ανιχνεύεται ολόκληρη η περίμετρός του.

Ο οικισμός στο εσωτερικό καταλάμβανε έκταση 40 στρεμμάτων περίπου, φαίνεται όμως ότι εκτεινόταν και εξωτερικά στα ανατολικά του. Εντός των τειχών έχει ανασκαφεί τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα.



 
Η πρόσβαση στο μνημείο είναι ομαλή αλλά η σήμανση είναι ελλιπής. Σώζονται σε ύψος πάνω από 7 μ δύο ελλειψοειδείς, ένας στρογγυλός και ένας τετράγωνος πύργος, καθώς και η εσοχή της πύλης.

Ο επισκέπτης τέλος, θα θαυμάσει την εντυπωσιακή θέα από το κάστρο, από το οποίο μπορεί να δει κανείς μια τεράστια έκταση στα 4 σημεία του ορίζοντα, από τον Αλμωπαίο ποταμό δίπλα ακριβώς, μέχρι τον Βόρα.



 
Από τις τοπικές αρχές γίνεται προσπάθεια να συνταχθούν μελέτες για την ανάδειξη του χώρου, προκειμένου κάποια στιγμή να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη αποκατάσταση των τειχών.




Δείτε μερικές ακόμη φωτογραφίες από τα μνημεία αυτά που αξίζει να επισκεφτείτε στην Αλμωπία:


πηγη: press724.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *