Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Υπερτροφές με λιγότερο από 1 ευρώ; Κι όμως υπάρχουν!

Οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς συρρικνώνονται, η ανεργία χτυπάει κόκκινο και οι διαθέσιμοι οικονομικοί μας πόροι διαρκώς ελαττώνονται. Το πνεύμα οικονομίας, μπήκε πλέον για τα καλά στη ζωή μας και οι περιττές σπατάλες αποτελούν συνήθεια του παρελθόντος.





Στην εποχή μας ακόμη και το 1 ευρώ έχει μεγάλη αξία. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με 1 ευρώ στην τσέπη; Κάποιοι θα πουν υποτιμητικά, ότι το 1 ευρώ δεν φθάνει για τίποτα, ούτε για τσίχλες. Ευτυχώς όμως έχουμε αρκετά παραδείγματα για να τους διαψεύσουμε.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στο μπουκαλάκι νερού των 0,50 λεπτών ή στην φρατζόλα του ψωμιού. Υπάρχουν ευεργετικές για τον οργανισμό μας υπερτροφές, που το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό και η διατροφική τους αξία, εξαιρετικά υψηλή. Ο ιδανικός δηλαδή συνδυασμός.

Σίγουρα με το 1 ευρώ, δεν μπορούμε να γεμίσουμε το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς», μπορούμε όμως να «γεμίσουμε» με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό μας, με μερίδες υγιεινών τροφών που κοστίζουν ιδιαίτερα φθηνά…

Όσπρια



Χαμηλά σε λιπαρά και γεμάτα πρωτεΐνες, τα όσπρια περιέχουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Στην πλειονότητά τους είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, σιδήρου ή και φώσφορου. Τα όσπρια μπορεί να είναι το κυρίως γεύμα σας ή να αποτελέσουν το συνοδευτικό σε αρκετά πιάτα, σαλάτες, ντιπ κ.ο.κ. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα, εκτός από την πληθώρα των θρεπτικών τους συστατικών, είναι το χαμηλό τους κόστος. Μια μερίδα από όσπρια της αρεσκείας σας (φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.ά.) είναι πολύ οικονομική. Ιδίως αν τα προμηθεύεστε από καταστήματα με «χύμα» προϊόντα και δεν προτιμάτε εμπορικές εταιρείες.

Φρούτα και λαχανικά εποχής



Υγιεινά, οικολογικά και οικονομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, είναι ιδανική επιλογή για να χαρίσετε στον οργανισμό σας ενέργεια και να εξοικονομήσετε χρήματα. Για παράδειγμα το χειμώνα δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε τις άγευστες και ακριβές ντομάτες. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο ή και το κουνουπίδι. Το ίδιο ισχύει και με τα φρούτα. Επιλέγουμε εποχικά φρούτα και αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματά μας. Ο οργανισμός μας μπορεί να επωφεληθεί από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, το φυλλικό οξύ, τα μέταλλα κ.ά., ενώ η τσέπη μας θα γλιτώσει αρκετά ευρώ. Πέρα από το χαμηλό κόστος τους, τα φρούτα έχουν και μια ακόμη λειτουργία σύμφυτη με το πνεύμα οικονομίας της εποχής: λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό και φυτικές ίνες, μας χορταίνουν περισσότερο και μας κάνουν να πεινάμε λιγότερο μέσα στη μέρα. Συνεπώς τρώμε λιγότερο και εξοικονομούμε πόρους.

Αυγά



Τα αυγά είναι νόστιμα, έχουν πλούσια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Η συντήρησή τους είναι εύκολη και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα απολαύσουμε, πολλοί. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ακόμη, αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, απαραίτητες για την καλή υγεία των ματιών και την ενδυνάμωση της όρασης. Μεγάλη διατροφική αξία και χαμηλό κόστος, είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Πατάτες



Τηγανιτές, ψητές, βραστές, με όποιον τρόπο και αν τις προτιμάτε, οι πατάτες καταναλώνονται όλο το χρόνο -ανεξαρτήτως εποχής- είτε ως συνοδευτικό, είτε ως κυρίως γεύμα. Έχουν ξεχωριστή γεύση, υψηλή διατροφική αξία και χαμηλό κόστος. Ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά, οι πατάτες είναι πλούσιες σε κάλιο, βιταμίνες C, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, ενώ περιέχουν άμυλο και μαγνήσιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε μερικές πατάτες από τη λαϊκή αγορά ή το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας, δαπανώντας λιγότερο από 1 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να είστε προσεκτικοί, με τη συχνότητα που καταναλώνετε τηγανιτές πατάτες, αφού η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και δεν εννοούμε μόνο ότι παχαίνουν.

Ζυμαρικά



Εύκολα, νόστιμα, θρεπτικά και οικονομικά, τα ζυμαρικά είναι μια καλή επιλογή για ένα γρήγορο και φθηνό γεύμα. Προτιμήστε τα μακαρόνια ολικής άλεσης που έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Περισσότερο οικονομικές λύσεις είναι το πλιγούρι και το ρύζι. Τα αμυλούχα τρόφιμα (πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), εκτός του ότι μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), διατηρούν τις τιμές τους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Μαύρη σοκολάτα



Αποτελεί μια από τις περισσότερο διαδεδομένες υπερτροφές. Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ελευθερώνει τη λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει το σχηματισμό βλαβερών θρόμβων. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε πολυφαινόλες. Επίσης έχει αντικαταθλιπτική δράση, καθώς περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η τυροσίνη, η οποία σχετίζεται με την καλύτερη διάθεση που μπορεί να νιώθουμε με την κατανάλωση λίγης σοκολάτας. Όλες αυτές τις θρεπτικές ιδιότητες μπορεί να τις προσλάβει ο οργανισμός σας, με λιγότερο από 1 ευρώ (μιλάμε για μια μικρή σοκολάτα ή μερικά κομμάτια). Στο εμπόριο θα βρείτε διαθέσιμες συσκευασίες μαύρης σοκολάτας, που το κόστος τους δεν υπερβαίνει το 1 ευρώ.

Βότανα



Η ελληνική φύση είναι γεμάτη βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε τα φαγητά μας ή να τα πιούμε ως αφέψημα. Τα βότανα εκτός από υπέροχη γεύση και άρωμα περιέχουν πολλά ευεργετικά συστατικά που μας βοηθούν να προστατεύσουμε την υγεία μας ή και να αντιμετωπίσουμε τυχόν ασθένειες. Μερικά παραδείγματα είναι το θυμάρι, η μέντα, η λουίζα, η λεβάντα και το δεντρολίβανο. Το κόστος τους είναι χαμηλό στην αγορά, αλλά μπορείτε και οι ίδιοι να τα καλλιεργήσετε σε ένα μικρό κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Άνετα όλοι μπορούμε να έχουμε μια γλάστρα με βασιλικό, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο ή δυόσμο. Διαφορετικά μια εξόρμηση στη φύση είναι ο κατάλληλος τρόπος για να ενισχύσετε τα αποθέματά σας.




Πηγή: pinnokio.gr

Τι γίνονται τα πολυτελή ξενοδοχεία όταν... γεράσουν (pics)

O Αυστριακός Τόμας Βίντιχ ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη για να αποτυπώσει σε μια σειρά φωτογραφιών την παρακμή των άλλοτε μεγάλων ξενοδοχείων της Ευρώπης.


Ο Βίντιχ αγνόησε τις πινακίδες που απαγόρευαν την είσοδο στα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία για να μας ταξιδέψει στην παρακμή μερικών από τα πιο μεγαλοπρεπή ξενοδοχείων της Ευρώπης. Οι μεγάλες αίθουσες χορού, τα πολυτελή λόμπι και τα ευρύχωρα δωμάτια, που κάποτε φιλοξενούσαν την υψηλή κοινωνία της Ευρώπης, τώρα καλύπτονται από παχιά στρώματα σκόνης και αυτοφυούς βλάστησης. 


O φωτογράφος δηλώνει ενθουσιασμένος από την εμπειρία του: «Είχα δει ήδη κάποιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο αλλά κάθε φορά που έμπαινα σε ένα χώρο έμενα σε ένα σημείο για μερικά λεπτά, λέγοντας στον εαυτό μου “αυτό είναι καταπληκτικό”. Ο συνδυασμός της φθοράς και της εκ νέου διεκδίκησης των κτιρίων από τη φύση πρόσθετε μια γοητευτική δόση σουρεαλισμού και μυστηρίου, η οποία καθιστούσε τους χώρους μοναδικούς». 







Πηγή: pinnokio.gr

Με το βλέμμα στο κενό -Η σπαρακτική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο της Unicef

Οργή και θλίψη προκαλεί η συγκλονιστική φωτογραφία του Niclas Hammarström, η οποία αποτυπώνει στο πρόσωπο ενός μικρού παιδιού, την τραγωδία που διαδραματίζεται στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η φωτογραφία που απέσπασε το πρώτο βραβείο της Unicef, αποτελεί ένα μικρό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.


Το κλείστρο του φωτογραφικού φακού απαθανάτισε την 11χρονη Dania Kilsi, τον Οκτώβριο του 2012, λίγα λεπτά αφού είχε χτυπηθεί από θραύσμα όλμου, ενώ έπαιζε έξω από το σπίτι της με τον αδερφό και την αδερφή της.

Η φωτογραφία αυτού του μικρού παιδιού, που τραβήχτηκε στο Χαλέπι, από τον Σουηδό φωτογράφο Niclas Hammarström, διηγείται για ακόμα μια φορά την ιστορία του σκληρού εμφυλίου στην Συρία, με θύματα αθώους.

Τα χέρια που την κρατούν είναι του μεγάλου της αδερφού. Η μικρή, ευτυχώς, δεν τραυματίσθηκε σοβαρά και πήρε εξιτήριο, λίγες ώρες αργότερα. Λίγους μήνες μετά, το νοσοκομείο ισοπεδώθηκε.






Πηγή: pinnokio.gr

Huffington Post: Οι 16 λόγοι που οι Ελληνες είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους

Φιλοσοφία, Δημοκρατία και Ολυμπιακοί αγώνες. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά για την Huffington Post υπάρχουν κάποια πιο σημαντικά πράγματα για τα οποία ο πλανήτης θα έπρεπε να ευχαριστεί τους Ελληνες.


Φέτα, μεζέδες, φραπέ και λουκουμάδες είναι οι λέξεις που έμαθαν να λένε οι συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας που... λιώνουν για την ελληνική κουζίνα. Σε αυτή και στις συνήθειες των Ελλήνων γύρω από το τραπέζι, εντόπισαν τους 16 λόγους που αυτοί είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους λαούς.

Τι γράφει η Huffington Post για τα 16 «παράσημα» των Ελλήνων στην κουζίνα:

Ψητό τυρί
Γνωστό ως σαγανάκι, είναι τραγανό απ' έξω και λιωμένο μέσα. Αποτελεί ουσιαστικά αυτό που θα ήθελε να είναι κάθε τυρί.

Τα Starbucks δεν είναι τίποτα μπροστά στον ελληνικό φραπέ
Το έκαναν πρώτοι, οπότε το κάνουν καλύτερα.

Μετέτρεψαν την κατανάλωση απίστευτων ποσοτήτων λαδιού σε υγιές χόμπι
Και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε για αυτό.

Κανείς δεν φτιάχνει καλύτερη σαλάτα
Η ελληνική έχει ό,τι χρειάζεται κανείς: φέτα, ντομάτα, αγγούρι, ρίγανη, ελιές και λάδι.

Πρώτα είναι το κρασί, μετά το νερό
Το κρασί δεν περιορίζεται στις γιορτές. Οι Ελληνες ξέρουν ότι είναι σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, όπως και το λάδι, κάτι που ισχύει από την κουζίνα των αρχαίων.

Η φέτα είναι η δική τους γαρνιτούρα
Ποιος χρειάζεται κλωναράκια μαϊντανού όταν έχει φέτα; Οι Ελληνες είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν πως μπορούν να την βάλουν σχεδόν παντού.

Αυτό είναι γλυκό
Είναι η ελληνική εκδοχή του donut, βουτηγμένο στο μέλι και το σερβίρουν σε ειδικές περιστάσεις.

Πήγαν το bar food σε άλλο επίπεδο
Πιάτα με ψητό χταπόδι, σαγανάκι, κεφτεδάκια και τόσα ακόμη. Γνωστά ως μεζέδες, που σχεδόν πάντα συνοδεύονται με ούζο, κρασί ή μπύρα.

Δεν τους φοβίζουν τα πλοκάμια
Και τους είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Γιατί όταν οι Ελληνες ψήνουν χταπόδι, το αποτέλεσμα είναι κάτι που θεωρούσαμε πιθανό μόνο στα όνειρά μας.

Το φύλλο τους δεν συγκρίνεται με κανένα
Κάθε ένα είναι βουτυρωμένο και έχει πολλά στρώματα. Σπανακόπιτες, μπακλαβάδες... με αυτό φτιάχνουν τα καλύτερα πράγματα.

Εχουν τελειοποιήσει την τέχνη του γεύματος
Ξέρουν ότι είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάνε βιαστικά.

Το τζατζίκι είναι η κέτσαπ τους
Φτιαγμένο από γιαούρτι, οπότε είναι υγιεινό, αγγούρια, σκόρδο και άνηθο, σερβίρεται με κρέατα και μεζέδες.

Ξέρουν ότι το φαγητό έχει καλύτερη γεύση με συγγενείς και φίλους
Η οικογένεια στην Ελλάδα είναι σημαντική, όπως και το φαγητό. Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία το φαγητό με την οικογένεια.

Το μέλι που ρέει άφθονο
Σε γλυκά ή πάνω σε γιαούρτι, προέρχεται κυρίως από το νέκταρ οπωροφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών.

Η γη τους είναι για σημαντικές καλλιέργειες: ελιές και σταφύλια
Για να φτιάχνουν βέβαια λάδι και κρασί, τα οποία παράγουν σε μεγάλες ποσότητες.

Το γιαούρτι
Χωρίς αυτό, το πρωινό δεν θα ήταν ίδιο. Στην Ελλάδα το τρώνε και ως γλυκό, με μέλι.




Πηγή: pinnokio.gr

Είμαστε όλοι άνθρωποι: Αγάπη χωρίς διαχωρισμούς (vid)

Το βίντεο «Diversity & Inclusion – Love Has No Labels» ανέβηκε στο youtube στις 3 Μαρτίου και μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες έχει ξεπεράσει τo 1.5 εκατομμύριο views.

Τι γίνεται αν αφαιρέσουμε από τον άνθρωπο την εξωτερική εμφάνιση; Δεν θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεχτούμε τον καθένα για αυτό που πραγματικά είναι;

Η αγάπη δεν έχει όρους. Η αγάπη υπερνικά τα πάντα. Τις προκαταλήψεις για την εθνικότητα, την ηλικία, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, τις αναπηρίες, το φύλο.

Δύο σκελετοί αγκαλιάζονται, φιλιούνται, χορεύουν ενώ οι θεατές τους κοιτούν και χαμογελούν, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι, επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη χαμένο στην απεραντωσύνη του σύμπαντος και είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν.

Δείτε το συγκινητικό βίντεο που έγινε viral:








Πηγή: nooz.gr

Έρευνα: Οι 30άρηδες κολλάνε γρίπη 2 φορές σε 10 χρόνια

Ο φόβος να κολλήσει κανείς γρίπη είναι μεγάλος τον χειμώνα, όμως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο μέσος ενήλικος που είναι άνω των 30 ετών, αρρωσταίνει από γρίπη μόνο

Ιδιαίτερα Μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας



ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

http://www.letsenglish.eu/mathemata/idiaitera-mathemata-agglikon/

IALMOPIA LIVE: Αφιέρωμα του ialmopia.gr στον Αρχάγγελο Αλμωπίας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Αρχάγγελος (μέχρι το 1925 Όσσιανη) είναι χωριό του Δήμου Αλμωπίας της περιφερειακής

Θύμα άγριου bullying ο Βαγγέλης Γιακουμάκης σύμφωνα με το πόρισμα- φωτιά

Πόρισμα-φωτιά που δείχνει άγριο bullying με θύμα τον αγνοούμενο φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη και πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ φοιτητών από την Κρήτη παραδόθηκε σήμερα, Παρασκευή,

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους διαιτητές των αγώνων 7 & 8 Μαρτίου

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους διαιτητές των αγώνων 7 & 8 Μαρτίου 2015

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *