Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Vintage φωτογραφίες: Εποχή της αθωότητας, έτσι διασκέδαζαν τα παιδιά πριν το διαδίκτυο (pics)

Η ζωή πριν το Snapchat και το Candy Crush ήταν πολύ βαρετή.Aυτή η συλλογή από vintage φωτογραφίες από το 1800 έως το 1970 δείχνει, ότι τα παιδιά δεν έκαναν τίποτα πριν κυκλοφορήσουν εφαρμογές για pc και smartphones. Καημένα παιδιά.











1

1855: Παιδεία παίζουν βόλους. (Φωτογραφία του Hulton Archive/Getty Images)
2

1870: Παιδάκι κάνει ποδήλατο σε ξύλινο αλογάκι. (Φωτογραφία του Hulton Archive/Getty Images)
3

1887: Ένα μικρό κορίτσι χρησιμοποιεί μία κάμερα για να φωτογραφίσει μια φίλη της. (Φωτογραφία του Rev F. C. Lambert/Hulton Archive/Getty Images)
4

1892: Παίζοντας γαϊτανάκι. (Φωτογραφία του Paul Martin/Getty Images)
5

1905: Τρία παιδιά παίζουν γκολφ (Φωτογραφία του Buyenlarge/Getty Images)
6

Δύο νεαρά κορίτσια παίζουν με την κούκλα τους τον Μάρτιο του 1912 (Φωτογραφία του Lewis W. Hine/Buyenlarge/Getty Images)
7

Ένα νεαρό αγόρι παίζει με μια απόχη με την οποία κυνηγούν πεταλούδες, στην Πενσυλβάνια το 1913. (Photo by Vintage Images/Getty Images)
8

Παίζοντας με τις βάρκες στην άκρη ενός ποταμού, Ιντιάνα 1919 (Φωτογραφία του Felix Koch/Cincinnati Museum Center/Getty Images)
9

1930: Αγόρι και κορίτσι κάνουν κούνια. (Φωτογραφία του H. Armstrong Roberts/Retrofile/Getty Images)
10

1935: "Βατραχάκια" σε δρόμο της Νέας Υόρκης (Φωτογραφία του Henry Guttmann/Getty Images)
11

1930: Δύο αγόρια παίζουν στην ακροθαλασσιά. (Φωτογραφία του H. Armstrong Roberts/Retrofile/Getty Images)
12

1945: Ένα νεαρό αγόρι κρέμεται ανάποδα στους κρίκους. (Φωτογραφία του Lambert/Getty Images)
13

1945: Κοριτσάκι παίζει με το καραβάκι του (Φωτογραφία του Lambert/Getty Images)
14

Παιδάκι έτοιμο να πηδήξει μέσα σε συντριβάνι στην, Ουάσινγκτον, 1948. (Φωτογραφία του Rae Russel/Getty Images)
15

1953: Αγοράκι οδηγάει αυτοκίνητο. (Φωτογραφία του National Motor Museum/Heritage Images/Getty Images)
16

1955: A young boy throwing a baseball on a sidewalk. (Φωτογραφία του Lambert/Getty Images)
17

Ιούλιος, 1959: Παιδιά παίζουν με το νερό πυροσβεστικού κρονού σε δρόμο της Νέας Υόρκης (Φωτογραφία του NY Daily News Archive via Getty Images)
18

Ένα νεαρό αγόρι παίζει με ξύλινο αεροπλανάκι, Σικάγο, 1965. (Φωτογραφία του Robert Abbott Sengstacke/Getty Images)
19

1965: Παιδάκια παίζουν κουτσό στο Harlem (Φωτογραφία του Hulton Archive/Getty Images)
20

1970: Παιδιά παίζουν με το νερό πυροσβεστικού κρονού σε δρόμο της Νέας Υόρκης. (Φωτογραφία του Keegan/Keystone/Getty Images)
21

Σεπτέμβριος 1976, skateboard. (Denver Post/Getty Images)








Πηγή: huffingtonpost.gr

Ντοκιμαντέρ: Η ζωή και το έργο του Κ. Καβάφη (vid)

Άγνωστες πτυχές από την ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο. 


Η εκπομπή μας ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια όπου γεννήθηκε αλλά και την Κωνσταντινούπολη, όπου ο Καβάφης, έζησε τρία έντονα χρόνια κρυφής νυχτερινής ζωής. Ποτό, τυχερά παιχνίδια και τζόγος ήταν μόνο μερικά από τα πάθη του Κωνσταντίνου Καβάφη. Θεωρούσε βάσανο την εργασία του ως δημόσιος υπάλληλος. Η εκπομπή καταγράφει την μυστική ζωή...
που ζει τα βράδια ο Καβάφης στις κακόφημες γειτονιές της Αλεξάνδρειας. Η ασυνήθιστη και πρωτοποριακή ποίησή του αιφνιδίασε τον πνευματικό κόσμο της Αθήνας Βρήκε πολέμιους όπως ο Παλαμάς και υπερασπιστές όπως ο Ξενόπουλος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τάραξε τη γαλήνη της λυρικότητας και της ομοιοκαταληξίας, δημιουργώντας μια καινούρια σχολή που μέχρι σήμερα επηρέασε χιλιάδες δημιουργούς στην ποίηση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Ο Καβάφης έζησε συνειδητά σε ένα μικρό σπίτι σε μία κακόφημη περιοχή πάνω από ένα πορνείο. Εκεί επέλεγε ποιους θα δεχτεί για να προωθήσει την ποίηση του.

Ο Καβάφης εν ζωή πήρε ένα και μοναδικό βραβείο. Από τον δικτάτορα Θόδωρο Πάγκαλο το 1926 και για μια ακόμα φορά δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή το αποδέχτηκε.

Πέθανε 70 ετών, ανύπαντρος και μόνος του, καθώς τα αδέλφια του είχαν πεθάνει.

Το έργο του παραμένει σήμερα επίκαιρο. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχουν μεταφραστεί τα ποιήματα του.



Στην εκπομπή μιλούν : οι καθηγητές Πανεπιστημίου Δημήτρης Δημηρούλης, Χριστίνα Ντουνιά, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Μεταξάς, ο φιλόλογος Μανόλης Σαββίδης, οι συγγραφείς Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Θόδωρος Γρηγοριάδης, Θανάσης Τριαρίδης, ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λιβανός, οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τζούμας και Νίκος Βερλέκης. Θα προβληθούν σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα καθώς και αποσπάσματα της τελευταίας συνέντευξης της τελευταίας ανιψιάς του Κωνσταντίνου Καβάφη, Χαρίκλειας Καβάφη.

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ: ΗΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΜΟΝΤΑΖ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ- ΚaBel

Παρουσιαστής: Χρίστος Βασιλόπουλος












Πηγή: pinnokio.gr

Συναυλία της ''Πολιτείας Πολιτισμού'' υπό την αιγίδα της Π.Κ.Μ.

Ένα οδοιπορικό, με εικόνες και μουσική από τα σοκάκια και τις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης

Πιο τεμπέλης δε γίνεται (pics)

Κάποιοι καλοί τρόποι να λουφάρεις.



Και δυο ζώα λουφαδόροι:








Πηγή: grekamag.gr

Το πρωθυπουργικό γραφείο άλλαξε στυλ! Δείτε τις αλλαγές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κάτι παραπάνω από ένα μήνα χρειάστηκε ο πρωθυπουργός για να φέρει τα πάνω κάτω στο πρωθυπουργικό γραφείο που παρέλαβε από τον Αντώνη Σαμαρά.

Αλλάζει τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας ο Πρόεδρος Σίμος Σωτηριάδης

Αποφασισμένος να αλλάξει τον κανονισμό είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας

Αφιέρωμα: Τι ήταν το περίφημο εκκρεμές του Φουκώ; (vid)

Ο μη μελετηρός Φουκώ, που απέδειξε και απτά ότι η Γη κινείται. Ήταν φιλάσθενος και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών. Διαβάστε στοιχεία από τη ζωή και τη θεωρία του που άλλαξε τον κόσμο.





Τον Φεβρουάριο του 1851, ο Φουκό παρουσίασε στην Μεσημβρινή Αίθουσα του Αστεροσκοπείου του Παρισιού το πείραμα που αποδείκνυε την κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της. Η κατασκευή ήταν απλή. Μία μεταλλική σφαίρα κρεμόταν από ένα σκοινί πολλών μέτρων. Σε αδρανή κατάσταση η μεταλλική μπάλα κρεμόταν κατακόρυφα. Η μπάλα σε κίνηση περιστρεφόταν γύρω από την θέση ηρεμίας της σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Εάν η Γη δεν περιστρεφόταν, η σφαίρα θα κινούταν στην πάντα στην ίδια θέση.


Με αυτό τον τρόπο ο Φουκό έδειξε και απτά πλέον ότι η Γη κινείται. Εξαιτίας της κίνησης της Γης, το εκκρεμές ταλαντώνεται συνέχεια σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αν θέσουμε την θέση εκκίνησης του εκκρεμούς στον Βόρειο Πόλο, η σφαίρα θα επιστρέψει στην θέση της έπειτα από 12 ώρες.

Πρώτα χρόνια

Ο Φουκώ γεννήθηκε στη Γαλλία στις 18 Σεπτεμβρίου το 1819. Ο πατέρας του ήταν εκδότης και είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για την πετυχημένη έκδοση μιας πολυτελούς σειράς βιβλίων που αφορούσε την ιστορία της Γαλλίας.

Καθώς η υγεία του ήταν ιδιαίτερα ασταθής, ο πατέρας του Φουκό αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα και να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του στην εξοχή μακριά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα του Παρισιού. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του και όταν ο Φουκό έκλεισε τα 9, ο πατέρας του πέθανε. Η μητέρα του τότε αποφάσισε να επιστρέψουν στον Παρίσι.



Ο Φουκό δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελής στις σπουδές του και μάλλον τεμπέλιαζε παρά μελετούσε. Τα χέρια του «έπιαναν» και περνούσε πάρα πολλές ώρες συναρμολογώντας μεγάλες και πολύπλοκες κατασκευές. Εξαιτίας της υγείας και της μάλλον άχαρης νεανικής του εμφάνισης, προτιμούσε να μένει στο σπίτι του και να γεμίζει την μοναξιά του με ευφάνταστες δημιουργίες. Είχε στραβισμό, από το ένα μάτι έβλεπε μακριά και από το άλλο κοντά.

Ήταν κοντός και ασθενούσε πολύ συχνά. Ο ντροπαλός χαρακτήρας του και η έφεση στις χειροτεχνίες τον οδήγησαν να σπουδάσει Ιατρική στο Παρίσι, συγκεκριμένα χειρουργική. Ήταν κάτι που προτιμούσε και η μητέρα του. Από την πρώτη κιόλας μέρα που επισκέφτηκε το χειρουργείο, συνειδητοποίησε ότι η χειροτεχνία και η χειρουργική δεν ήταν το ίδιο. Μόλις αντίκριζε αίμα, χλόμιασε και ζαλιζόταν! Παράτησε την Ιατρική και σπούδασε Οπτική.





Φουκό και Φιζό



Τον καιρό που σπούδαζε Ιατρική ο Φουκό γνώρισε τον Ιπολίτ Φιζό, επίσης φοιτητή Ιατρικής και μαζί ασχολήθηκαν με πολλά πειράματα. Ένας καθηγητής του Φουκό, βλέποντας την ιδιαίτερη κλίση του νεαρού για τις κατασκευές του πρότεινε να φτιάξει έναν φωτογραφικό οδηγό που θα χρησίμευε στην μικροσκοπική Ιατρική. Η εξαιρετική δουλειά Φουκό με τη συνδρομή του Φιζό κίνησε το ενδιαφέρον του Φρανσουά Αραγκό, διευθυντή του αστεροσκοπείου του Παρισιού, και έτσι ακολούθησαν πολλές φωτογραφίες και διάφορα πειράματα. Οι Φουκό και Φιζό μέτρησαν για πρώτη φορά την ταχύτητα του φωτός με ακρίβεια το 1862.

Ύστερα από αυτές τις επιτυχίες ο Φουκό δεν επαναπαύτηκε. Ένα χρόνο μετά το διάσημο εκκρεμές του, κατασκεύασε το γυροσκόπιο, άλλο ένα μηχάνημα που επιβεβαίωνε ότι η Γη κινείται γύρω από τον εαυτό της. Και στον τομέα της οπτικής η προσφορά του ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί έφτιαξε μεγάλα τηλεσκοπικά κάτοπτρα καταργώντας την χρήση φακών.





Ο θάνατος του Φουκό



Ο Φουκό έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας. Τον Οκτώβριο του 1867, έπαψε να αισθάνεται τα χέρια του. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1868 ο Φουκό πέθανε. Ήταν μόλις 49 χρόνων. Ορισμένοι ιστορικοί θεώρησαν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούσε ο Φουκό στην διεξαγωγή των πειραμάτων του, αύξησαν τις συνέπειες της ασθένειάς του. Ο Φουκό τιμήθηκε με το Μετάλλιο Κόπλεϊ για τα πειράματα του που αποδείκνυαν την περιστροφική κίνηση της Γης.











Πηγή: news247.gr

Ιδιαίτερα Μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας



ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

http://www.letsenglish.eu/mathemata/idiaitera-mathemata-agglikon/

Εκδήλωση ενημέρωσης για την υλοποίηση κοινωνικού προγράμματος από τον Δήμο Σκύδρας

Στο περίγραμμα της κοινωνικής του δραστηριοποίησης ο Δήμος Σκύδρας πραγματοποιεί στο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *