Τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μας θύμισε ο Γιάννης Δραγασάκης με τις πρόσφατες «ευχαριστίες» του στην Αμερική. Τελικά, μήπως μας αγαπάνε και μας νοιάζονται οι Αμερικανοί;
Γιατί “βοήθησαν” να επιτευχθεί η συμφωνία; Θα είχε αντίκτυπο ένα Grexit σε αυτούς; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που βασανίζουν το νου μου και θα προσπαθήσω μαζί σας να τους δώσω μιαν άλλη διάσταση.
Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ουσιαστικά σταματούν οι εισαγωγές, καθώς λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του νομίσματος δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε απ’έξω. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι τι και με ποιο ποσοστό και από πού εισάγουμε προϊόντα σε κάθε τομέα.
1. ΓΕΩΡΓΙΑ: Ο σημαντικότερος τομέας της ελληνικής οικονομίας, από απόψεως απασχόλησης, είναι ο αγροτικός, δεδομένου ότι απασχολεί το 35,5% του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Εξίσου υπολογίσιμος τομέας είναι όμως και για την αμερικανική οικονομία, καθώς με το συντριπτικό ποσοστό του 90% εισάγουμε γεωργικά φάρμακα και σπόρους από πολυεθνικές εταιρείες κυρίως αμερικανικών συμφερόντων. Αυτές είναι οι: Monsanto, Dow AgroSciences και Du Pont. Επίσης, εξίσου μεγάλες εταιρίες είναι οι: Bayer και BASF(Γερμανία) και η Syngenta (Ελβετία). Υπολογίζεται ότι και οι 6 μαζί ελέγχουν το 75% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμακευτικών προϊόντων.
2. ΥΓΕΙΑ-ΦΑΡΜΑΚΑ: Σε παρόμοια επίπεδα κινούνται οι αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας καθώς οι: Pfizer, Abbott, Amgen, Bristol-Myers Squibb, Johnson & Johnson Group και όχι μονο ελέγχουν ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράς στην υγεία με μόνους ρεαλιστικούς ανταγωνιστές να έχουν την Bayer (Γερμανία), Glaxosmithkline (Μ.Βρετανία), Novartis (Ελβετία) και μία ελληνική, τη ΒΙΑΝΕΞ της οικογενείας των Γιαννακόπουλων.
3. ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στο τομέα της ενέργειας τα αμερικανοβρετανικά μονοπώλια είναι όλο και πιο αυξημένα, αφού εταιρίες-κολοσσοί όπως η ExxonMobil, η Chevron, η BP, η Shell “κόβουν και ράβουν” όχι μόνο στην ελληνική ,αλλά και στην παγκόσμια αγορά, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός ανταγωνισμός.
4. ΤΡΟΦΙΜΑ - ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Κάθε ράφι στα σούπερ μάρκετ και κάθε περίπτερο στην Ελλάδα έχουν προϊόντα της Nestle, της Coca-Cola, της Marlboro, της Unilever, της P&G, της Mars, της Kraft. Στην ένδυση έχουμε πασίγνωστες εταιρίες όπως Nike, Reebok με την λίστα να μοιάζει ειλικρινά ατελείωτη. Για μαντέψτε…και αυτές εταιρίες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Τι θα σήμαινε ένα Grexit για τις εταιρίες αυτές;
Πρακτικά η πορεία της ελληνικής αγοράς δεν έχει την δυναμική να επηρεάσει σημαντικά της εταιρίες αυτές. Αυτό δικαιολογείται πολύ απλά στο ότι τα κέρδη τους δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς καθώς εκτείνονται ακόμα σε 200 χώρες (πχ. Coca-Cola). Επί της ουσίας,όμως, οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η πολιτική κατάσταση μίας χώρας και κατ’επέκταση μίας ένωσης συνδέεται άρδην με την οικονομική. Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, δεν θα τους ενδιέφερε που θα “έχαναν” έναν πελάτη. Εάν, όμως, ακολουθούσε ντόμινο εξελίξεων και αποχωρούσαν κι άλλες χώρες από την ευρωζώνη , τότε θα μιλούσαμε για καταστροφή των εταιριών αυτών και “χασούρα” εκατοντάδων δισεκατομμυρίων σε βάθος χρόνου.
Εγώ ,όμως, συνεχίζω να βασανίζομαι με ερωτήματα. Μήπως τελικά η Αμερική είναι σύμμαχος μας προς συμφέρον δικό της και να διασφαλίσει την κυριαρχία των εταιρειών της; Κάπου εδώ από την άλλη γεννάται ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Μα πώς είναι δυνατόν να λαμβάνουν ή έστω να πιέζουν οι επιχειρήσεις για πολιτικές αποφάσεις αψηφώντας την κυρίαρχη βούληση των λαών;
Ακόμα βασανίζομαι…τελικά να αγοράσω ή όχι Coca Cola;
ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΗΣ.Κ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr