Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Charles Darwin στην Π.Ε. Πέλλας

Συνεπείς στο ραντεβού τους, οι καθηγητές, οι φοιτητές και συνοδοί του Προγράμματος για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου Charles Darwin της Αυστραλίας επισκέφθηκαν για πέμπτη χρονιά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Μαζί τους οι Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων Αιγαίου Καθ. Σπύρος Σπυρόπουλος και του Πανεπιστημίου Darwin Prof. Giselle Byrnes. Φέτος το πρόγραμμα γιορτάζει μία ξεχωριστή επιτυχία, με την ίδρυση της έδρας για την Ελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Darwin η οποία ανατέθηκε στον Αναπληρωτή Καθηγητή Γιώργο Φρατζή. 



Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε με μεγάλη θέρμη τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέπεια στο ετήσιο ραντεβού, παρά τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Καράμπελα και Πέτρος Ζέρζης που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.



Ο κ. Θεοδωρίδης, αρχικά, αναφέρθηκε στην αξία της Ελληνικής φιλοξενίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα την οποία χαρακτήρισε «ιερό καθήκον» και στη συνέχεια παρουσίασε την ανθρωπογεωγραφία της Πέλλας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και την ελληνική γλώσσα η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών μέχρι και των κειμένων του ευαγγελίου. 



Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά πλεονεκτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και γενικότερα της Ελλάδας τα οποία, μέσα από τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό και δράσεις εξωστρέφειας και καινοτομίας, μπορούν να τροφοδοτήσουν μία κοινωνία αυτάρκειας και βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη. 



Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκανε επίσης μία ειδική, τιμητική αναφορά στο ζεύγος Στράτου και Αγγελικής Πούλου για την προσωπική συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την συνεργασία με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας. Ο κ. Στράτος Πούλος είναι Πρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, μέλος της Ελληνικής Κοινότητας και, επίσης, συμμετέχει στο Συμβούλιο για την Ελληνική Γλώσσα, ενώ η κα. Αγγελική Πούλου είναι επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Darwin.



Η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Charles Darwin ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την φιλοξενία και μετέφερε τις ευχές και χαιρετισμούς του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Prof. Simon Maddocks. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί «ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με την κοινωνία», ενώ παρέχει «εξαιρετικές δυνατότητες για την εμβάθυνση των σχέσεων και την αλληλοκατανόηση των λαών της Ελλάδας και της Αυστραλίας». «Είμαι ενθουσιασμένη με τη δύναμη που διαθέτετε ως λαός», ήταν μία χαρακτηριστική έκφρασή της από την εμπειρία της κατά την παραμονή της στην Ελλάδα. 



Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετέχει επίσης στο Πρόγραμμα χαιρέτησε την πρωτοβουλία και την μετατροπή της σ’ έναν επιτυχημένο ετήσιο θεσμό. Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαιτερότητα της Μεσογείου που, ενώ είναι μία κλειστή θάλασσα, έχει αποτελέσει κέντρο σημαντικών εξορμήσεων και πρωτοβουλιών συνεργασίας, επικοινωνίας με άλλους λαούς, ανταλλαγής γνώσεων και εμπορικών συναλλαγών με μακρινές περιοχές, στο πέρασμα των αιώνων. «Η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να σταματήσουμε να παράγουμε πολιτισμό», τόνισε. 



Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία που έχουν οι Έλληνες ομογενείς σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής τους στο εξωτερικό (επιστήμες, τέχνες, πολιτισμός, επιχειρηματικότητα) και σχολίασε ότι είναι κρίμα που αυτές οι ειδικές ικανότητες των Ελλήνων δεν αξιοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας για την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. 



Ο κ. Θεοδωρίδης κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία πέρσι, συναντήθηκε με την ηγεσία του Πανεπιστημίου του Darwin, τον Πρωθυπουργό της τοπικής Κυβέρνησης της Βόρειας Επικράτειας και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες και προετοίμασε τη δημιουργία της έδρας για την Ελληνική γλώσσα που από φέτος είναι γεγονός. Σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Θεοδωρίδη και στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Charles Darwin και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με την υπογραφή του συμφώνου εκπαιδευτικής συνεργασίας και η οποία εξελίσσεται με καλά αποτελέσματα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.





Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, νωρίτερα επισκέφτηκαν την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας και συναντήθηκαν με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ. Ιωήλ. Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και άλλοι προορισμοί ενώ, κατά την παραμονή τους ένα τριήμερο ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην τοπική ιστορία και πολιτισμό, διανυκτερεύοντας στο Λουτράκι Αλμωπίας.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *