Η ελπίδα σωτηρίας απεδείχθη και μοιραία για τους 950 μετανάστες που είχαν στοιβαχτεί σε βάρκα 100 μίλια νότια της Λαμπνετούζα. Όταν οι άνθρωποι παρατήρησαν το πορτογαλικό μεταγωγικό πλοίο μετακινήθηκαν από την μία πλευρά της ψαρόβαρκας που τους μετέφερε, με αποτέλεσμα το σκάφος να τουμπάρει και οι εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι να βρεθούν στο νερό.
Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 700 ανθρώπους που έχασαν με αυτό τον τραγικό τρόπο τη ζωή τους. Νεότερες όμως πληροφορίες ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό ακόμη πιο ψηλά με διασωθέντες να δηλώνουν πως το σύνολο των μεταναστών στη βάρκα ήταν 950.
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν φρικιαστικές. "Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να βρουν επιζώντες μεταξύ των άψυχων σωμάτων που επέπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας" ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Το μοιραίο πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αίγυπτο, αλλά περισυνέλεξε ανθρώπους και από τη Λιβύη. Βαριά τραυματισμένος επιζών από το Μπαγκλαντές μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στη Σικελία.
"Υπήρχαν 40 με 50 παιδιά και περίπου 200 γυναίκες πάνω στο σκάφος. Όταν ξεκίνησε το πλοίο οι δουλέμποροι κλείδωσαν τα αμπάρια για αν αποτρέψουν τους ανθρώπους να βγουν από το πλοίο" σημειώνει η ιταλική αστυνομία. 28 άτομα σώθηκαν από το δυστύχημα που συνέβη όσο το πλοίο βρισκόταν ακόμη εντός λιβυκών χωρικών υδάτων. 17 ιταλικά σωστικά και πλοία του λιμενικού, συνεπικουρούμενα από την αεροπορία και τη μαλτέζικη ακτοφυλακή προσέτρεξαν στο σημείο για να προσφέρουν βοήθεια και να ανασύρουν τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο μοιραίο σκάφος.
Η ΕΕ κοιτάει αμήχανη ή κάνει πως δεν βλέπει
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο των νεκρών του 2014. Οι φωνές προς την ΕΕ ήταν πολλές και όπως φαίνεται οι Βρυξέλλες, αλλά και όλες οι χώρες που δεν πλήττονται άμεσα από το θέμα σφύριζαν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αδιάφορα. Την περασμένη βδομάδα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν πως μπροστά στην έλλειψη έρευνας και σωτηρίας από πλευράς ΕΕ, θα αναλάμβαναν το ζήτημα μόνοι τους, βγάζοντας στα ανοιχτά το δικό τους πλοίο.
Το ναυάγιο στο νησί της Λαμπεντούζα που έγινε ο τάφος για εκατοντάδες μετανάστες προκάλεσε μια πολιτική συζήτηση μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Ευρώπης για το θέμα της μετανάστευσης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα έκτακτη σύνοδο με θέμα τη μετανάστευση, μετά το σημερινό ναυάγιο στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους 700 μετανάστες, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η "αξιοπιστία" της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να "δράσει".
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για "νέα ανθρωπιστική τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα". "Μας γεμίζει θλίψη και ανησυχία. Κανένας μας δεν μπορεί να μένει απαθής όταν εκατοντάδες ψυχές χάνονται στη Μεσόγειο, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επικαλείται την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, αν δεν κινητοποιηθεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη τραγωδία. Να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών".
Στα δίχτυα της λαθρομετανάστευσης
Tο Έθνος της Κυριακής δημοσιεύει άρθρο στο οποίο φαίνεται πως οι δουλέμποροι ψαρεύουν μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω facebook. Οι δουλέμποροι διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους υποσχόμενοι 1000 ευρώ περίπου το άτομο, δίνοντας τηλεφωνικό νούμερο και ένα μικρό όνομα για επικοινωνία.
Για μεταφορά στην Κω αναφέρεται "εισιτήριο" 1300 ευρώ για μεταφορά με φουσκωτό 20-25 ατόμων. Από την άλλη για γιοτ 10 ατόμων ζητείται κόμιστρο 2000 ευρώ για μεταφορά με γιοτ. Μάλιστα προβλέπεται μισή τιμή σε περίπτωση μεταφοράς παιδιών. Άλλη "αγγελία" μέσω facebook αναφέρεται σε σκάφος 90 μέτρων για μεταφορά από τη Μερσίνα στην Ιταλία χωρίς στάση. "Αναλαμβάνουμε τη διαμονή πριν την αναχώρηση. Τιμή 5.200 δολάρια για ενήλικες, εκπτώσεις για οικογένειες, μισή τιμή για παιδιά 8-13 ετών, παιδιά μικρότερα των 8 ταξιδεύουν δωρεάν" σημειώνει η αγγελία.
Στελέχη του λιμενικού αναφέρουν στο δημοσίευμα πως τα οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης έχουν συνήθως "ανταποκριτές" απ' άκρου εις άκρον της διαδρομής, δηλαδή από τη χώρα προσέλευσης μέχρι τη χώρα προορισμού, που σχεδόν πάντα δεν προβλέπεται να είναι η Ελλάδα. Οι πράκτορες βοηθούν τους μετανάστες να βγουν νόμιμα από τα σύνορα και τους δικτυώνουν με ανταποκριτές σε Ιράκ, Τουρκία και αλλού. Σε κάθε χώρα υπάρχει ένας σύνδεσμος του μεταφερόμενου, μιλάει τη γλώσσα του, ξέρει την κουλτούρα του και μπορεί να τον "βοηθήσει" να είναι "συνεργάσιμος".
news247.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr