20.000 χαμόγελα, ξεχωριστές στιγμές χαράς, ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς που έστειλαν μηνύματα ζωής, υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού σε όλους τους Δρόμους και ατελείωτες συγκινήσεις πρόσφερε ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος», που δικαίωσε τον τίτλο του μεγαλύτερου γεγονότος της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, βάσει μεγεθών αλλά και βάσει δυναμικής.
Παρά το βροχερό καιρό, περισσότεροι από 20.000 δρομείς κάθε ηλικίας, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 94χρονο Φώτη Πετρίδη, πλημμύρισαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, έζησαν μια μοναδική εμπειρία, κέρδισαν το χειροκρότημα πολλών φιλάθλων και έστειλαν μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από ένα θεσμό που διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα, αφού από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο το βαρύ όνομα που φέρει.
Ο τελικός αριθμός - ρεκόρ των εγγεγραμμένων δρομέων παρουσίασε αύξηση 40% σε σχέση με πέρσι και έφτασε τους 20.410 (1.818 συμμετοχές στο Μαραθώνιο, 12.615 εγγεγραμμένοι στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 3.977 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), με αθλητές από 67 χώρες και πέντε ηπείρους.
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα περισσότεροι, αφού αρκετοί ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, που δεν είχαν προλάβει να δηλωθούν εγκαίρως, έτρεξαν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων, χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.
Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Αιθίοπας Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο με χρόνο 2 ώρες 18:06, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχε βροχόπτωση και κατά συνέπεια ολισθηρό οδόστρωμα στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη.
Ο Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα αποσπάστηκε από τους υπόλοιπους διεκδικητές της νίκης μετά το 30ό χιλιόμετρο, στο ύψος των Διαβατών, και άφησε πίσω του τους Κενυάτες Σίλας Τόο (2:21:31) και Τζέιμς Εμούρια (2:22:38).
Αντίθετα, εκτός βάθρου έμεινε φέτος ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια, που τερμάτισε κουτσαίνοντας στην 5η θέση με χρόνο 2:27:15, χωρίς να μπορέσει να επαναλάβει τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών (είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2012 και 2013, καθώς και το ασημένιο μετάλλιο το 2014).
Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Ελλήνων δρομέων είχε ο Κυριάκος Συμιριώτης, που κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 2:27:59.
Στο Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζερίτου Ουακτζίρα Μπέγκασοου από την Αιθιοπία με χρόνο 2:40:49, αφήνοντας πίσω της την Κενυάτισσα Στέλλα Μπαρσόσιο (2:40:54) και τη Μαρίγια Βράιτς από την Κροατία (2:47:51). Η ταχύτερη μεταξύ των Ελληνίδων ήταν η Ελπίδα Συμεωνίδου, η οποία τερμάτισε 6η με χρόνο 3:24:54.
Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.
Δείτε ΕΔΩ όλο τον αγώνα, από την αφετηρία στην Πέλλα μέχρι τον τερματισμό στον Λευκό Πύργο.
Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώθηκε από τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς, καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr