Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας όταν ερωτευόμαστε

Φαίνεται πως ο έρωτας δεν επιδρά θετικά θετικά ή αρνητικά μόνο στην καθημερινότητα και τα συναισθήματά μας, αλλά και στον εγκέφαλό μας. Επιστήμονες κατέγραψαν τη διαφορά
που παρουσιάζει ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου όταν ερωτεύεται και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όπως φαίνεται στα γραφήματα, ο εγκέφαλος επιδρά στον έρωτα, όπως ακριβώς επιδρά όταν κάποιος κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.


Μπορεί μέχρι στιγμής οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στις αρνητικές επιδράσεις που έχει ο έρωτας στον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, καθώς προκαλεί κατάθλιψη και αρνητικά συναισθήματα, όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή όταν δεν βλέπουμε αρκετά το έτερον μας ήμισυ.

Οι νέες έρευνες είναι εδώ για να καταγράψουν και όλα εκείνα τα θετικά και όμορφα συναισθήματα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Έτσι, η Ιταλίδα νευρολόγος Donatella Marazziti, μελετώντας τα επίπεδα νευροδιαδίβασης των ανθρώπων που έχουν, μόλις, ερωτευθεί, ανακάλυψε πως ο έρωτας διεγείρει σημαντικά την λειτουργία του εγκεφάλου.

"Αποτελεί μια νέα θεωρία το γεγονός ότι τμήματα του εγκεφάλου συνδέονται τόσο άμεσα με τον έρωτα".

Η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και για αυτό οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν μόνο μερικές λεπτομέρειες.


1. Το πρώτο στάδιο του έρωτα επιδρά στον εγκέφαλό όπως επιδρά η χρήση ναρκωτικών



Οι έρευνες έδειξαν πως ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που έχει, μόλις, ερωτευθεί παρουσιάζει την ίδια δράση, με αυτόν ενός ανθρώπου που κάνει χρήση ναρκωτικών.



"Πραγματοποιώντας εγκεφαλογράφημα σε ανθρώπου που είχαν ερωτευτεί ανακαλύψαμε έντονη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου, που διεγείρονται, συνήθως, σε χρήστες ναρκωτικών", τονίζουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, παρατήρησαν έντονη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την παραγωγή της ντοπαμίνης, ουσία που ανεβάζει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.


2. Όταν ερωτευόμαστε χάνουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε σωστά



Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο έρωτας θολώνει τη σωστή κρίση, καθώς οι ερωτευμένοι συνηθίζουν να εξιδανικευούν το άλλο τους μισό, με αποτέλεσμα να αφήνουν στην άκρη οποιαδήποτε ατέλειά του. Παράλληλα, όσον αφορά τη δικαιοσύνη αρνούνται να αποδώσουν το φταίξιμο στο πρόσωπο που έχουν ερωτευθεί με αποτέλεσμα να το δικαιολογούν και πολλές φορές να κατηγορούν τον ίδιο τους τον εαυτό.



Το γεγονός αυτό οφείλεται στα αμύγδαλα του εγκεφάλου, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την λήψη αποφάσεων, που επηρεάζονται από τον έρωτα.


3. Υπάρχουν κοινά μεταξύ του έρωτα και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Οι μελετητές αναφέρουν πως ένας ερωτευμένος άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ίδια με εκείνα που εμφανίζει κάποιος που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ένας ερωτευμένος άνθρωπος είναι πιθανό να εμφανίσει αισθήματα άγχους, εμμονής, έντονης ζήλιας και ανησυχίας.


4. Η απόρριψη μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της στέρησης



Σύμφωνα με τις έρευνες όσοι απορρίπτονται από το πρόσωπο που έχουν ερωτευθεί δεν σταματούν να έχουν τα ίδια συναισθήματα, ωστόσο σε αυτά προστίθεται η κατάθλιψη και η αίσθηση της στέρησης, όπως έχει ένας ναρκομανής που βρίσκεται σε στάδιο απεξάρτησης.


5. Ο εγκέφαλος όσων έχουν μακροχρόνιες σχέσεις διαφέρει από αυτών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της σχέσης



Όπως, υποστηρίζουν οι ερευνητές τα τμήματα του εγκεφάλου που διεγείρονται στους ανθρώπους που έχουν μια μακροχρόνια σχέση διαφέρουν από αυτά που διεγείρονται σε ανθρώπους που έχουν, μόλις, ερωτευθεί. Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς για αυτή τη διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου ευθύνεται η σχέση που έχει αναπτυχθεί με το έτερον ήμισυ. Για παράδειγμα δυο άνθρωποι που είναι παντρεμένοι για πολύ χρονικό διάστημα έχουν αναπτύξει μια πιο ολοκληρωμένη σχέση μεταξύ τους, κάτι που δεν ισχύει για τα νέα ζευγάρια.



Πηγή: Vox

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *