Υποψήφιος σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Το όνομά του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
Το παρασκήνιο της επιλογής
Μέχρι τη στιγμή που ακούσαμε από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα, το όνομα Παυλόπουλος, είχε προηγηθεί ένα μικρό θρίλερ σχετικά με την πιθανότητα υποψηφιότητας του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν και το φαβορί.
Εκεί που όλα έδειχναν ότι η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής θα ανακοίνωσε και τυπικά το όνομα του έλληνα Επιτρόπου ξαφνικά, η ανακοίνωση μετατέθηκε για την Τρίτη αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ το κρίσιμο Eurogroup θα έχει τελειώσει.
Η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου συνάντησε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και διατύπωσε τις ενστάσεις βουλευτών για την υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου.
Καρυστιάνη και Γλέζος
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας την ύστατη στιγμή προέκριναν ως καλύτερη υποψηφιότητα για Πρόεδρο από την Αριστερά τη συγγραφέα και σεναριογράφο Ιωάννα Καρυστιάνη, σύζυγο του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ενώ υπήρχαν και φωνές που κάνουν λόγο για υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου.
Η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου πάντως σύμφωνα με πληροφορίες συνάντησε ορισμένες αντιδράσεις και στις τάξεις των συνεργαζόμενων με το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υιοθετούν τη ρητορική του κ. Λαφαζάνη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση έχει βγει με σημαία το αντιμνημόνιο και δεν είναι δυνατόν να πορευτεί με πρώτη της επιλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον κ. Αβραμόπουλο που έχει υπερψηφίσει όλα τα μνημόνια.
Η αντίδραση Γιούνκερ
Η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου συνάντησε όμως αντιδράσεις και στο εξωτερικό και μάλιστα στους ανώτατους κόλπους της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε την άρνησή του στη μετακόμιση του κ. Αβραμόπουλου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα για να αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αγκάθι στη "μετακόμιση" του Έλληνα Επιτρόπου αποτελεί το γεγονός ότι στο χαρτοφυλάκιό του έχουν δοθεί διευρυμένες εξουσίες, τις οποίες η Κομισιόν δεν ήθελε να δει να περνάνε στα χέρια ενός άλλου Επιτρόπου που θα μπορεί να διασαλεύσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Επιτροπής μεταξύ των Επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς θα είναι ο πρώτος αριστερός Επίτροπος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Κομισιόν επέμεινε τόσο πολύ στην εμπλοκή της μετακόμισης του κ. Αβραμόπουλου που φέρεται να συνέδεσε το θέμα της εκλογής Προέδρου με το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.
news.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr