Σε μια μικρή γωνία των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης υπάρχει μια χώρα που μπορεί κάλλιστα να υπερηφανευτεί πως είναι το αντίθετο της Ελλάδας. Τη στιγμή που η χώρα μας ακολουθεί τους δρόμους της «φωτιάς» με το χρέος και τα έντονα οικονομικά προβλήματά της, η Εσθονία ζει ήσυχες ημέρες.
Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην οικογένεια του κοινού νομίσματος, αλλά ουδείς έχει μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί με τα προβλήματά της – πολύ απλά διότι δεν υπάρχουν. Το δημόσιο χρέος της φτάνει στο χθαμαλό 9.6% του ΑΕΠ για το 2014. Πρόκειται για το χαμηλότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς εντός Ευρωζώνη και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με το 170,2% του ΑΕΠ που φτάνει το ελληνικό χρέος.
Τα παράδοξα, όμως, με την Εσθονία δεν σταματούν εδώ. Όπως αναφέρει το Bloomberg η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τις αγορές. Δεν εκδίδει ομόλογα, δεν λειτουργεί με τους όρους της σύγχρονης οικονομίας και σαφώς δεν δανείζεται χρήματα. Κι όλα αυτά για μια χώρα που προσφέρει το 0.2% στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ομόλογα από το 2002
Τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε ομόλογα ήταν πίσω στο χρόνο, το 2002, και όλοι λένε πως τώρα αν έμπαινε στις αγορές θα μπορούσε να δανειστεί «φτηνό χρήμα». Ακόμη και έτσι, η κυβέρνηση προτιμάει να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά από τις αγορές. «Εμείς δεν μπορούμε να δανειζόμαστε με τα τρέχοντα κόστη. Έχουμε δει πως λειτούργησαν στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ρωσίας το 1997-98», λέει ο ΥΠΟΙΚ Μαρίς Λαουρί Σεντ.
Η αλήθεια είναι, πάντως, η πρόσφατη απόφαση του Μάριο Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση δελέασε αρκετούς ντόπιους οικονομικούς παράγοντες και ακαδημαϊκούς να ζητήσουν από την εσθονική κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και της ζήτησαν να πουλήσει το χρέος έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις σε οδικά έργα. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντέτειναν πως η χώρα πρέπει να κρατηθεί για τότε που δεν θα υπάρχει η ευρωπαϊκή βοήθεια.
Το χρέος της Εσθονίας σε σύγκριση με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη |
Παράξενος εταίρος
«Όντως, η Εσθονία είναι ο παράξενος εταίρος της Ευρωζώνης. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο βαθύ ένστικτο στο πόσο τα μεγάλα μακροοικονομικά προβλήματα έχουν ρίζες στην πραγματική οικονομία», λέει ο Φρεντρίκ Έριξον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας με έδρα τις Βρυξέλλες.
iefimerida.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr