Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «ΕΥΡΙΠΙΔΕΙΑ 2011 – 2014» το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα θεατρικές παραστάσεις, για μικρούς και μεγάλους σε Σκύδρα, Κρύα Βρύση και Αριδαία στις 26, 27 και 28 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης προσκαλεί όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις οι οποίες προσφέρουν ψυχαγωγία και ενδιαφέροντα νοήματα. Είναι ένα πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού που υλοποιείται για τέταρτη χρονιά σε όλη την Π.Κ.Μ. με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Π.Ε. Πέλλας:
Ακολουθεί μικρή παρουσίαση των έργων:
ΚΛΟΟΥΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ
Τα «Κλοουνομπερδέματα» είναι μια διαδραστική παράσταση που αποτελεί για το παιδί τον καλύτερο τρόπο διασκέδασης. Ένα πρόγραμμα με έμφαση στα παιχνίδια και την ψυχαγωγία, στο οποίο τα παιδιά επικοινωνούν και ξεδίνουν με δημιουργικό τρόπο.
Οι κλόουν προσπαθούν να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα παιδιά για την ομάδα τους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τόσο ώστε να μην μπορούν εύκολα να βρουν σε ποια ομάδα είναι. Έτσι αρχίζουν τα κλοουνομπερδέματα, ώσπου εμφανίζεται ο ταχυδακτυλουργός που με απλό και εύκολο τρόπο ξεδιαλύνει τα πάντα.
Οι μικροί μας φίλοι παρασύρονται στο παιχνίδι της μουσικής, του χορού και των μαγικών κόλπων και αναδεικνύονται σε αληθινούς πρωταγωνιστές της παράστασης
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΤΡΕΙΔΩΝ
Έχοντας σαν βάση τα έργα του Ευριπίδη ‘Τρωάδες’, ‘Ηλέκτρα’ και ‘Ιφιγένεια εν Ταύροις’ ο σκηνοθέτης Αλέξης Μίγκας συνέθεσε ένα ενιαίο έργο που εξιστορεί όλο το μύθο της οικογένειας των Ατρειδών. Ξεκινά από την εκστρατεία εναντίον της Τροίας, για την οποία ο Αγαμέμνων θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο πόλεμος, όπως κάθε πόλεμος, αφήνει πίσω του ερείπια και τσακισμένες ψυχές. Η αντιπολεμική κραυγή του Ευριπίδη ηχεί ως σήμερα επίκαιρη και επαναστατική. Μετά την άλωση της Τροίας ο αρχιστράτηγος των Ελλήνων επιστρέφει στις Μυκήνες, τον σκοτώνει η γυναίκα του Κλυταιμνήστρα μαζί με τον Αίγισθο. Η κόρη τους Ηλέκτρα, που ζει αποδιωγμένη από τα παλάτια, περιμένει τον αδερφό της Ορέστη να έρθει από την εξορία που τον έστειλε ο Αίγισθος και να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του. Ο Ορέστης επιστρέφει και με τη βοήθεια της αδερφής του σκοτώνει τον Αίγισθο και την ίδια τη μητέρα του. Κυνηγημένος από τις Ερινύες καταφεύγει στην χώρα των Ταύρων, όπου ιέρεια στο ναό της Άρτεμης είναι η αδερφή του Ιφιγένεια. Μαζί με τον φίλο του Πυλάδη, οδηγούνται στο ναό για θυσία, σύμφωνα με τα έθιμα του τόπου. Τη θυσία θα κάνει η Ιφιγένεια. Τα δυο αδέρφια συναντιούνται και ακολουθεί μια από τις πιο δυνατές σκηνές στο παγκόσμιο θέατρο, η αναγνώριση των δυο αδερφών. Έτσι τελειώνει η περιπλάνηση του Ορέστη και μαζί με την Ιφιγένεια επιστρέφουν στο Άργος.
Ο συγκλονιστικός λόγος του Ευριπίδη που τολμάει να μιλήσει για θέματα συμπαντικής ηθικής και ανθρώπινων αξιών, σε εποχές πνευματικού Μεσαίωνα, είναι περισσότερο ζωντανός από ποτέ. Η παράσταση με μέσα απλά και λιτά, χωρίς εντυπωσιακά εφέ, παραμένει πιστή στο πνεύμα του ποιητή και ακολουθεί την καταγγελτική του θέση για όλα τα δεινά που επισύρει η Ύβρις και η Νέμεσις στους ανθρώπους.
Το έργο «ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΤΡΕΙΔΩΝ» ανεβαίνει σε διασκευή-ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία του Αλέξη Μίγκα, σκηνικά Γ. Ελεήμονα, κοστούμια της Σ. Τσελεπίδου, μουσική του Σ. Λιάκου και συμμετέχουν 7 ηθοποιοί.
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr