Η Νιόβη Ολυμπίου γράφει για την ανάγκη τουριστικής ανάπτυξης της Αλμωπίας, μέσα από το ialmopia.gr
Ξεκινώντας να γράφω, αντιμετώπισα ένα μεγάλο δίλημμα: ν' ασχοληθώ με τον κύριο στόχο μου, την παραμελημένη Αλμωπία ή με τα τρέχοντα ναζάκια του Δήμου που βγάζουν μάτια;
Προλογίζω λοιπόν το άρθρο μου, σχολιάζοντας την επί μονίμου βάσεως αδιαφορία του Δήμου ως προς την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιφέρειάς μας. Καθώς, δεν είναι δυνατόν να ασχολούνται σχεδόν σε μόνιμη βάση με τις προσωπικές τους ίντριγκες αδιαφορώντας ουσιαστικά για τον τόπο...
Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης: 18 θέματα ημερησίας διατάξεως - εκ των οποίων τα μισά σχεδόν οικονομικής φύσεως, στις 20:30'!!!
"Πότε και πώς θα προλάβουν να τα συζητήσουν όλα αυτά;" αναρωτήθηκα όταν διάβασα την ανακοίνωση. Και ως τακτικός οιωνός κακών, δικαιώθηκα! Εκτός αυτού δε, υπήρξε και εισήγηση θέματος προ ημερησίας διατάξεως η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών με βέτο του Δημάρχου, με θέμα το ένδικο κυνήγι μαγισσών...
Αυτός δεν είναι Δήμαρχος, ο δικαστής Ντρεντ είναι...
Έχει τόσα πράγματα ν' ασχοληθεί για να μείνει τ' όνομά του στην ιστορία του τόπου αλλά μάλλον ασχολείται μ' αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα...
Έκανα μια εκδρομή πριν κάνα-δυο βδομάδες με κάτι φίλους που ήθελαν να δουν πράγματα πέρα απ' τα τετριμμένα στον τόπο μας.
Ξεκινήσαμε την ορεινή μας απόδραση παίρνοντας ένα χωματόδρομο πάνω απ' την Όρμα. Πηγαίνοντας προς το ποτάμι, προσπεράσαμε στα δεξιά μας έναν χώρο αμμοληψίας και οι φίλοι μου που ακολουθούσαν με δικό τους όχημα, μου έκαναν σινιάλο να σταματήσουμε. Τους έκανε εντύπωση η άσπρη άμμος μέσα στο βουνό! Κατεβήκαμε και περιηγηθήκαμε στον χώρο.
Την προσοχή μας τράβηξε κάτι που βρισκόταν στην κορυφή του χώρου της αμμοληψίας. Σκαρφαλώσαμε να το δούμε από κοντά και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας! Ανθρώπινα οστά... Ένα οστό κνήμης το οποίο μάλιστα πρέπει να ανήκε σε ιδιαίτερα ψηλό άτομο, πάνω από δύο μέτρα όπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής της παρέας, και μια κάψα κεφαλής. Κοιτάζοντας παραπέρα, είδαμε μια κάτω σιαγόνα και πολλά θραύσματα κρανίου. Με μια προσεκτική ματιά περιμετρικά στον χώρο, είδαμε ότι υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι έξι ανασκαμμένοι από την αμμοληψία χώροι ενταφιασμού όπως υποθέσαμε. Κατεβήκαμε και ανεβήκαμε στο επάνω μέρος του λόφου ώστε να σχηματίσουμε καλύτερη άποψη.
Ένα τοιχίο εμφανέστατο περιζώνει τον χώρο κι έτσι υποθέσαμε ότι πρόκειται για παλιό νεκροταφείο. Πόσο παλιό όμως;
Ο φίλος ιατροδικαστής επικαλούμενος τις γνώσεις της επιστήμης του, μας είπε πως ενδέχεται να είναι από δύο έως και τεσσάρων χιλιάδων ετών κρίνοντας από την διατήρηση των οστών σε περιβάλλον άμμου.
Μα, τι λες τώρα; Σοβαρά μιλάς; Έχουμε εδώ τόσο αρχαίο νεκροταφείο κι εμείς κάνουμε αμμοληψίες; Κι αυτό είναι το λιγότερο... Ποιοι είναι αυτοί οι κανίβαλοι που αφήνουν τα κόκκαλα να κρέμονται και να σέρνονται έτσι; Η σύληση τάφων είναι βανδαλισμός! Ποιοι βάρβαροι φέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο;
Τις επόμενες μέρες, ρώτησα τα σωστά ενημερωμένα άτομα και η απάντηση που πήρα ήταν: "μην το ψάχνεις, άσ' το!"
Άλλο ένα αδιέξοδο με την ομερτά της Αλμωπίας...
Κατόπιν, φύγαμε αηδιασμένοι από εκείνο το χώρο και γυρίσαμε πίσω με σκοπό να επισκεφθούμε τα προστατευόμενα σημεία του προγράμματος Natura 2000 του Βόρα, όπως υποδείκνυε ο Αυστριακός τουριστικός οδηγός που είχαμε στα χέρια μας.
Περάσαμε τους Σαρακηνούς και ανεβήκαμε στην Κορυφή. Από εκεί, το ρίξαμε πάλι στους χωματόδρομους, μήπως και συναντήσουμε κάποιο σπάνιο είδος πτηνού αφού υποτίθεται πως πρόκειται για ζώνη προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Αντ' αυτού, πέσαμε πάνω σ' ένα νταμάρι!!!
Ναι, μάλιστα! Ένα νταμάρι μέσα σ' έναν προστατευόμενο οικότοπο σύμφωνα με την οδηγία 92/43 της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ένα νταμάρι εκεί όπου σύμφωνα με το ΦΕΚ 1289 β 28/12/98 απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα έπρεπε να προστατεύονται σπάνια είδη πτηνών και να μην παρενοχλούνται όπως σαφώς ορίζουν τα άρθρα:
1. Για τα είδη που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας όσον αφορά στον βιότοπό τους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επιβίωση και αναπαραγωγή στην περιοχή εξάπλωσής τους.
2. Τα κράτη - μέλη να καθορίζουν τις πιο κατάλληλες περιοχές, σε αριθμό και μέγεθος, ως «Περιοχές Ειδικής Προστασίας» για τη διατήρηση αυτών των ειδών, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τους για προστασία μέσα στην γεωγραφική περιοχή (θαλάσσια και χερσαία), όπου αυτή η οδηγία εφαρμόζεται.
3. Τα κράτη - μέλη να υιοθετούν κατάλληλα μέτρα για τα τακτικά εμφανιζόμενα μεταναστευτικά είδη που δεν αναγράφονται στο Παράρτημα Ι, λαμβάνοντας υπόψιν τους την ανάγκη προστασίας τους στην γεωγραφική, θαλάσσια και χερσαία περιοχή, όπου εφαρμόζεται αυτή η οδηγία, όσον αφορά στις περιοχές αναπαραγωγής, αλλαγής φτερώματος, ξεχειμωνιάσματος καθώς και στους σταθμούς κατά μήκος των μεταναστευτικών τους οδών. Γι' αυτόν τον σκοπό, τα κράτη - μέλη λαμβάνουν ιδιαίτερα υπόψιν τους την προστασία των υγροτόπων και συγκεκριμένα των υγροτόπων διεθνούς σημασίας.
4. Τα κράτη - μέλη να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης ή υποβάθμισης των βιοτόπων ή οποιασδήποτε ενόχλησης που θα επηρέαζε τα πουλιά, στο βαθμό που αυτή θα αποτελούσε σημαντική απειλή για την επίτευξη των στόχων αυτού του άρθρου.
Ένα νταμάρι εκεί όπου χρηματοδοτήθηκε ενδεχομένως το Ελληνικό κράτος ώστε να λάβει τα παραπάνω μέτρα;
Το όρος Βόρας (Καϊμακτσαλάν) με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα απομεινάρια δάσους του πεύκου Pinus peuce, όπως και της βελανιδιάς Quercus trojana. Η βελανιδιά αυτή, μάλιστα, βρίσκεται κυρίως στις δυτικές πλαγιές του Nομού Φλώρινας, όπου σχηματίζει πιο εκτεταμένα δάση. Σημαντικά γένη της πανίδας υπάρχουν αρκετά, υπάρχουν όμως είδη που δεν απαντώνται στους άλλους δύο ορεινούς όγκους του νομού, όπως η Χερσαία Χελώνα (Testudo graeca) από τα ερπετά και αρκετά είδη πουλιών από τα τουλάχιστον εκατόν τριάντα που έχουν παρατηρηθεί, όπως ο Βασιλαετός (Aquila heliaca), o Γυπαετός (Gypaetus barbatus) και ο Χιονόστρουθος (Montifringilla nivalis). Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιοχή για τα αρπακτικά, καθώς έχουν παρατηρηθεί είκοσι τρία είδη από τα οποία δεκατρία φωλιάζουν, αλλά και για τους Δρυοκολάπτες που αντιπροσωπεύονται εδώ με εννιά είδη.
Τι δουλειά έχει το νταμάρι εδώ μέσα λοιπόν; Ποιος ενέκρινε την άδεια λειτουργίας του;
Αυτά να κοιτάξεις Δήμαρχε, μήπως και φέρεις κανέναν τουρίστα κατά δω, κι έτσι να ενισχύσεις την τοπική οικονομία...
Η κάθαρση και το "νοικοκύρεμα" είναι εκεί έξω κι όχι μέσα στα γραφεία...
Επειδή, όπως λέγαν κι οι γιαγιάδες μου, όταν σκουπίζεις το πρωί, ξεκινάς απ' την αυλή, για να μην σε κοροϊδεύει ο κόσμος που περνάει...
αδιαφορουν για τον τοπο μας;; ποιοι;;; οι δημοτικοι αρχοντες που ΕΜΕΙΣ εκλεξαμε;;; ααααα... απαπαπαπα τι λογια ειναι αυτα πιπερι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού είναι αυτές οι τοποθεσίες που περιγράφεις; Πες μας να πάμε κι εμείς
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιστορία των τάφων της Όρμας είναι πολύ παλιά και περίεργη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο γενάρχης των κατοίκων της Αλμωπίας, ο Άλμωψ, ήταν γίγαντας. Στην Όρμα υπάρχει επίσης ο θρύλος των παλιών κατοίκων που ήταν πανύψηλοι και πολύ ευάλωτοι στις πτώσεις. Σε κάθε πέσιμο μπορούσαν να τραυματιστούν άσχημα. Οι δύο αυτοί μύθοι προφανώς δένουν καλά μεταξύ τους. Και θα μέναμε καθαρά στο χώρο της μυθολογίας αν πριν από αρκετές δεκαετίες, δεν έρχονταν στο φως δύο ή τρία διαφορετικά νεκροταφεία έξω από το χωριό, εκεί που πιστεύεται ότι βρισκόταν η αρχαία Όρμα. Στα νεκροταφεία αυτά βρέθηκαν άνθρωποι γιγαντιαίων διαστάσεων. Και μη φανταστείτε μυθικούς γίγαντες 5-6 μέτρων, ήταν κανονικοί άνθρωποι από 2.15 ως 2.30 μέτρα περίπου. Μια ξεχωριστή, άγνωστη φυλή, νησίδα στην μακραίωνη εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη μία τοποθεσία υπάρχουν σήμερα χωράφια και δε νομίζω ότι μπορεί πλέον να βρεθεί κάτι. Στην άλλη όμως, εκεί που γίνονται οι αμμοληψίες, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα κάποια υπολείμματα. Άκουσα ότι είχαν ειδοποιηθεί αρμόδιοι φορείς, όπως κάποια αρχαιολογική υπηρεσία, όταν είχαν έρθει στο φως για πρώτη φορά αυτοί οι τάφοι πριν δεκαετίες. Η υπόθεση όμως σκεπάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Έκτοτε καταστρέφεται μέσα στη γενική αδιαφορία ένας αρχαιολογικός και ανθρωπολογικός θησαυρός, που πιθανόν να έριχνε νέο φως στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Το συμβάν έχει τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά εγκλήματος για την επιστήμη της ανθρωπολογίας κυρίως. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, πριν χαθούν για πάντα τα ίχνη αυτής της μυστηριώδους κοινότητας γιγάντιων ανθρώπων.
Σιγουρα ειναι εγκλημα αυτο που λετε εγω θα παω ομως σε ολους τους αρχοντες του τοπου αυτου Δημαρχους...Νομαρχες... Βουλευτες...ακομα και Υπουργο.....ειχαμε!!!!!!!!!!!!!! Δεν τους μιλησαν για αυτο?δεν θελουν ισως να μαθουμε την ιστορια αυτου του τοπου?Μονο για την αρχαια Αθηνα θα μιλαμε?Η υποθεση οπως λετε σκεπαστηκε..Ισως να πρεπει να την ανοιξουμε εμεις και παλι?Ο Δημαρχος μας πριν φυγει ας κανει κατι καλο για τον τοπο του ας μην αδιαφορει ας το φερει παλι στο φως το θεμα σε καναλια αν δεν δεχονται να τον ακουσουν αλλου .Θα μου πειτε ομως εχει αλλα στο μυαλο του δικαζει και καταδικαζει κοσμο!!!!!!!Ι Ισως παλι ειναι κομπλεξ και αυτο μια και δεν νομιζω να ειναι απογονος αυτων των γιγαντων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΛΕΤΕ????????????
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιακρίνω ένα νεανικό ενθουσιασμό, που είναι ασφαλώς απαραίτητος σε δύσκολες περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη. Φοβάμαι όμως ότι η δημιουργία εντυπώσεων μέσω π.χ. της τηλεόρασης ότι θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο αυτό, δηλαδή τον εντυπωσιασμό και τίποτα επί της ουσίας. Εδώ χρειαζόμαστε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση αρμόδιων φορέων ώστε να διασωθεί, έστω και τώρα, ό,τι μπορεί να διασωθεί και να προχωρήσουν ανθρωπολογικές μελέτες.
ΔιαγραφήΘα συνιστούσα λοιπόν μια λίγο διαφορετική τακτική. Μπορείτε να ρωτήσετε στην περιοχή των Λουτρών και να μάθετε ποιοι είναι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν πολλά χρόνια πριν με την ανάδειξη της σπηλαιολογικής και παλαιοντολογικής σημασίας της περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού (Αυστριακό αν θυμάμαι καλά) και έτσι ξεκίνησε όλη η ιστορία με τη μελέτη της αρκούδας των σπηλαίων στον ελλαδικό χώρο. Ως τότε, οι εγχώριοι φορείς θεωρούσαν το ενδεχόμενο παρουσίας αυτού του είδους αρκούδας στην Ελλάδα ως παραμύθι για μικρά παιδιά.
Πιστεύω λοιπόν ότι θα ήταν προτιμότερο να βρείτε αυτούς τους ανθρώπους (ντόπιοι είναι) και να δείτε μαζί τους τι μπορεί να γίνει. Για να πειστούν βέβαια οι ξένοι ότι αξίζει να ασχοληθούν με την υπόθεση, θα πρέπει να διασωθούν οστά από την περιοχή, κατά προτίμηση ένας ακέραιος σκελετός. Δεν ξέρω αν και πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να θεωρηθεί αρχαιοκαπηλία. Από την άλλη υπάρχει το παράδοξο τα οστά αυτά να σκορπίζονται σε διανοίξεις δρόμων χωρίς κανένα πρόβλημα ως σήμερα ...
ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΜΑΡΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ .ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ..ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΟΜΩΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΡΧΟΤΑΝ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕ ...ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΤΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΧΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΤΡΑΚΙΩΤΗΣ .... ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΘΕΜΑ .Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΥΡΩ ΤΟΥ .ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ?ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ .Η ΑΛΜΩΠΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΑΣ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΑΥΤΑ ΕΤΣΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ? ΑΝ ΕΙΤΑΝ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΣΗ ΕΛΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ?
ΑπάντησηΔιαγραφή