Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ πέρασε - Αρχίζει η «μάχη» για το δημοψήφισμα

Με ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής και επί των άρθρων εγκρίθηκε από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.

Από την ψηφοφορία απουσίασε η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 98 βουλευτές, εκ των οποίων οι 51 ψήφισαν υπέρ, 46 κατά και 1 παρών.


Αρχίζει το... δεύτερο ημίχρονο

Μετά το πέρας της ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία έβγαλε νικήτρια την κυβέρνηση, αφού το νομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία, αρχίζει το... δεύτερο ημίχρονο της κόντρας αντιπολίτευσης και κυβέρνησης.

Το διακύβευμα είναι να ανοίξει ή όχι η συζήτηση για το δημοψήφισμα, την οποία επιθυμεί διακαώς ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο, να έχει καταφέρει να βρει ουσιαστικές συμμαχίες. Οπως όλα δείχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευση και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών θα καταθέσουν ξεχωριστές προτάσεις, ενώ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας αναδεικνύεται με τον θεσμικό του ρόλο ως ρυθμιστής της κατάστασης.

Χωρίς διαρροές η κυβέρνηση στην ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο πέρασε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με 51 υπέρ και 46 κατά, κάτι που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βγήκε αλώβητος από την «μάχη της ΔΕΗ», ενώ το «παρών» του Νικήτα Κακλαμάνη ίσως να ερμηνευθεί και ως νέο άνοιγμα προς τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ.

Πέφτουν βροχή τα... δημοψηφίσματα

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατέθεσαν την δική τους πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ξεχωριστή και το ίδιο έκαναν τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και η Χρυσή Αυγή.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να πράξουν το ίδιο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις για δημοψήφισμα θα είναι έξι και, εφόσον, το δεχθεί η κυβέρνηση, οι 120 υπογραφές για να ανοίξει η Ολομέλεια έχουν συγκεντρωθεί.

Ωστόσο, η το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως δεν εισακούστηκε από κανέναν, καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται κατακερματισμένη και είναι στην διακριτική ευχέρεια του Μαξίμου το αν θα δεχθεί τον συμψηφισμό των προτάσεων για να συγκληθεί η Ολομέλεια και να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, άλλωστε, δια στόματος Αλέκας Παπαρήγα, διεμήνυσε ότι είναι αντίθετο με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ, μάλιστα, χαρακτήρισε νόθα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν το κόμμα της αυτές οι πολιτικές.

Παιχνίδι αναμονής από το Μαξίμου

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να περιμένει την κατάθεση όλων των προτάσεων και στη συνέχεια να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις. Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούν να αθροιστούν οι προτάσεις των κομμάτων, παρά τις ντρίπλες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Κλειδί ο Κάρολος Παπούλιας -Ασφυκτική πίεση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του νομοσχεδίου, καθώς, είναι εκείνος που θα πρέπει να το επικυρώσει για να γίνει και τυπικά νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας υπογράψει το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» αυτομάτως γίνεται νόμος του κράτους και ακυρώνεται η οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψήφισμα, καθώς, εκείνος μπορεί να ακυρωθεί μόνο από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να υπογράψει το νομοσχέδιο και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκηθεί πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να επισκεφθεί άμεσα το Προεδρικό Μέγαρο για να μιλήσει κατ΄ιδίαν με τον κ. Παπούλια.


πηγη: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *