Πολιτικοποιημένοι αλλά χωρίς προηγούμενη κομματική ένταξη οι περισσότεροι, μεσήλικες ως επί το πλείστον, αυτοαπασχολούμενοι ή εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με πολιτικό στίγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, είναι οι άνθρωποι του Ποταμιού στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία.
Στο 11μελές Συντονιστικό η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο εκπροσώπους: τη Χριστίνα Ταχιάου, η οποία συγκαταλέγεται στους επτά που εξελέγησαν, και τον Τρύφωνα Τριανταφυλλίδη ως εκπρόσωπο της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Πανελλήνια Επιτροπή συμμετέχουν οι: Χριστίνα Ταχιάου, Θανάσης Σπηλιωτόπουλος και Χαράλαμπος Ξεφτέρης, οι οποίοι εξελέγησαν μέσω της πανελλαδικής λίστας, και οι: Τρύφων Τριανταφυλλίδης, Χριστίνα Φαρδή, Δαμιανός Δουράκης, Κώστας Τάνης, Ιάκωβος Θεοδόσης και Δήμητρα Τριανταφύλλου ως περιφερειακοί συντονιστές. Η κυρία Τριανταφύλλου συμμετέχει και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
• Χριστίνα Ταχιάου. Η δημοσιογράφος (έως πρότινος και της "Μακεδονίας") είναι από τους πρώτους ανθρώπους που πλαισίωσαν τον Σταύρο Θεοδωράκη όταν εκείνος ανακοίνωσε στις 26 Φεβρουαρίου την ίδρυση της Κίνησης. Συμμετείχε στους πρώτους 30 οι οποίοι στάθηκαν εξ αρχής δίπλα στον επικεφαλής, ενώ μετείχε και στο ευρωψηφοδέλτιο συγκεντρώνοντας περίπου 10.000 σταυρούς. Πρωτοστάτησε στον συντονισμό των ομάδων εθελοντών στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ συμμετείχε σε πολλές περιοδείες και εξορμήσεις του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Στο συνέδριο εξελέγη δεύτερη στην Πανελλήνια Επιτροπή με 128 ψήφους, ενώ εξελέγη και στο Συντονιστικό. Τους τελευταίους μήνες είναι στη δημοσιογραφική ομάδα του Protagon, μέσω του οποίου γνωρίστηκε και με τον Στ. Θεοδωράκη.
Η Χρ. Ταχιάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τελείωσε τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ αλλά στην πορεία την κέρδισε η δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά και από το 2012 είναι αρθρογράφος και ρεπόρτερ ελεύθερων θεμάτων στο protagon.gr και το bostanistas.gr. Μιλά άψογα τρεις ξένες γλώσσες και είναι φανατική ποδηλάτισσα.
• Θανάσης Σπηλιωτόπουλος. Ο 55χρονος νευροχειρουργός δεν είχε πάρε δώσε με κόμματα, κινούνταν στις παρυφές τους, ήταν όμως έντονα πολιτικοποιημένος. Απόδειξη η υποψηφιότητά του για τον δήμο Πεύκων το 2006, όταν ως επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού ανεξάρτητου συνδυασμού συγκέντρωσε 15%. Το μοντέλο εκείνο είχε ως πρότυπό του και για τη λειτουργία των κομμάτων. Το είδε να εφαρμόζεται στο Ποτάμι κι αυτό τον παρακίνησε να ασχοληθεί ενεργά. Έτσι γράφτηκε εθελοντής, δούλεψε όσο μπόρεσε στις ευρωεκλογές, συμμετείχε στο συνέδριο και εξελέγη στην Πανελλήνια Επιτροπή.
Ο Θ. Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1982. Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ και ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη νευροχειρουργική σε Νέα Υόρκη, Λοζάνη, Μπορντό και στη Γερμανία. Το 2000 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής στο ΑΠΘ. Από το 2008 τρέχει δύο ερευνητικά προγράμματα στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ τα οποία ολοκληρώνονται εντός του 2014. Διετέλεσε μέλος σε πολλά δ.σ. νοσοκομείων, επιστημονικών συλλόγων κ.ά. Δεδομένης της επαγγελματικής ιδιότητάς του επιθυμεί να ασχοληθεί πολιτικά στον τομέα της υγείας.
• Χαράλαμπος Ξεφτέρης. Είναι ο μικρότερος από τα νεόκοπα στελέχη του Ποταμιού, μόλις 29 ετών. Ήταν πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικά ενταγμένος. Τον παρακίνησε το "Ξεκινάμε" του Στ. Θεοδωράκη. Γράφτηκε στους εθελοντές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε στον προεκλογικό αγώνα, εξελέγη σύνεδρος και εν συνεχεία και στην Πανελλήνια Επιτροπή μέσω της πανελλαδικής λίστας. Χαρακτηρίζει ένα μικρό θαύμα την εκλογική επίδοση του Ποταμιού, "αν σκεφτείς ότι όλα έγιναν μέσα σε λίγες μέρες", και θεωρεί ανεπανάληπτη την εμπειρία του συνεδρίου. "Θέλω να ανήκω στο Ποτάμι γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να ασχοληθώ με τα κοινά. Ποτέ όμως δεν βρήκα το κουράγιο να μπω σε αυτό το κομματικό σύστημα. Και όχι μόνο αυτό. Όλες μου οι ψήφοι ήταν ψήφοι της μισής καρδιάς. Δεν αισθάνθηκα ποτέ περήφανος με την ψήφο μου".
Με καταγωγή από το Ζερβοχώρι Σερρών σπούδασε Ηλεκτρολογία στο ΤΕΙ Καβάλας και στη συνέχεια έκανε εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών. Όμως η αιφνίδια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική ουσιαστικά εξαφάνισε τον κλάδο και τον ανάγκασε να στραφεί στις αγροτικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία. Στο Ποτάμι σχεδιάζει να ασχοληθεί με τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
• Τρύφων Τριανταφυλλίδης. Στα φοιτητικά χρόνια του, στο Γεωλογικό του ΑΠΘ, ανήκε πολιτικά στην ΚΝΕ. Ωστόσο τα τελευταία 32 χρόνια είναι εκτός κομμάτων αλλά πάντα με ενδιαφέρον για την πολιτική και τα κοινά. Συμμετέχει στο Ποτάμι από την πρώτη συνάντηση των εθελοντών στη Θεσσαλονίκη. Τον παρακίνησε η πρώτη διακήρυξη, την οποία παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης τον Φεβρουάριο. Αμέσως μπήκε στην πρώτη ομάδα που οργανώθηκε στο facebook, ακολούθησε μια πρώτη συνάντηση δέκα δεκαπέντε ανθρώπων σε καφέ του κέντρου και η ευρύτερη πρώτη συνάντηση των εθελοντών σε ξενοδοχείο. Αν δεν υπήρχε το Ποτάμι, θα του ήταν πολύ δύσκολο να βρει κάτι που να μπορεί να το ψηφίσει.
Γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Γεωλογικό. Σε μια... παλιότερη ζωή υπήρξε ιδιοκτήτης και ψυχή μιας εξαγωγικής επιχείρησης διακοσμητικών κεραμικών. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε και στις εισαγωγές ειδών διακόσμησης σπιτιού. Πριν από 12 χρόνια, σε μια ξαφνική καμπή της ζωής του, αποφάσισε να αφήσει πίσω του τον κόσμο των επιχειρήσεων και να ασχοληθεί με ό,τι πραγματικά αγαπάει, τους υπολογιστές και τα μαθηματικά. Ασχολείται με τον προγραμματισμό, φτιάχνει μαθηματικά εργαλεία για άλλους προγραμματιστές, ανακαλύπτει και πατεντάρει έναν αλγόριθμο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες που είναι φοιτήτριες.
• Χριστίνα Φαρδή. Το έναυσμα για να ασχοληθεί με την πολιτική τής το έδωσε η ιδρυτική διακήρυξη την οποία παρουσίασε ο Στ. Θεοδωράκης. Αμέσως μπήκε στην ιστοσελίδα του Ποταμιού και γράφτηκε εθελόντρια. Στη συνέχεια έγινε μέλος στην ομάδα εθελοντών στο facebook. Παρότι υπήρξε πάντοτε ενεργή πολίτις, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κόμμα και, όπως αναφέρει, δεν θα ψήφιζε τίποτε αν δεν δημιουργούνταν το Ποτάμι. "Το Ποτάμι μού έδωσε την ελπίδα ότι θα μου δώσει τον λόγο για να συμμετέχω και να καταθέσω την εμπειρία μου στη δημιουργία της Νέας Ελλάδας χωρίς να γκρεμίσουμε την παλιά".
Η Χρ. Φαρδή περιγράφει και την εμπειρία της στο συνέδριο. "Ήταν μεγάλη ικανοποίηση για μένα να εκλεγώ με μεγάλη πλειοψηφία ως μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του κινήματος στο συντονιστικό όργανο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από άκρως δημοκρατικές διαδικασίες. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία και είμαι πολύ ευτυχισμένη που αξιώθηκα να τη ζήσω. Ο Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος σαν κι εμάς, ήταν όλη την ώρα μαζί μας, αεικίνητος, ακούραστος, ανθρώπινος, πραγματικός φίλος. Εκεί χτύπησε ο παλμός της δημιουργικής Ελλάδας".
Η εμπειρία της στο συνέδριο επιβεβαίωσε την επιλογή της. "Είμαι στο Ποτάμι γιατί θέλει να μ' ακούσει. Είμαι στο Ποτάμι γιατί θέλω να βοηθήσω στο χτίσιμο της Νέας Ελλάδας για όλους μας, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι δυο κόρες μου".
Η Χρ. Φαρδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοικος του κέντρου εδώ και πολλά χρόνια και συμβολαιογράφος Θεσσαλονίκης 25 χρόνια.
• Δαμιανός Δουράκης. Ο 53χρονος οικονομολόγος κατάγεται από την Ξάνθη, αλλά εδώ και περίπου τριάντα χρόνια διαμένει μόνιμα στις Σέρρες με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Παρακολουθούσε τα πολιτικά πράγματα αλλά δεν ήταν ενταγμένος σε κάποιο κόμμα. Εντάχθηκε στο Ποτάμι γιατί είδε ότι διαφέρει από τα παραδοσιακά κόμματα, ότι οι περισσότεροι που συμμετείχαν ήταν ακομμάτιστοι και ότι το πολιτικό στίγμα ήταν στο παραδοσιακό κέντρο. Το είδε ως ευκαιρία να σηκωθεί από τον καναπέ. Να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Παρά την πόλωση στις ευρωεκλογές, θεωρεί ότι η εκλογική επίδοση του Ποταμιού ήταν πολύ θετική. Μετά το συνέδριο, το οποίο χαρακτηρίζει άψογο, οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν. Το συνέδριο δεν απέπνεε παλαιοκομματισμό, οι σύνεδροι ήταν μορφωμένοι και καταρτισμένοι, "με τέτοιο νερό το Ποτάμι θα παρασύρει πολλούς", τονίζει.
Ο Δ. Δουράκης σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εκπαιδεύτηκε στην πληροφορική και στη χρηματοοικονομική. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις, σε χρηματιστηριακές εταιρείες, σε ΙΕΚ, ενώ υπήρξε ανάδοχος και εκτελεστής σε δεκάδες σεμινάρια του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθώς και σε σεμινάρια δήμων σε θέματα επαγγελματική κατάρτισης κλπ. Κατά την τελευταία εικοσαετία έχει ιδρύσει ιδιωτικό ΙΕΚ πληροφορικής και μηχανογραφημένης λογιστικής, ιδιωτική μέση τεχνική σχολή στην Καβάλα, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών λογιστικής καθώς και διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις.
• Κωνσταντίνος Τάνης. Σε επαφή με το Ποτάμι ήρθε μέσω φίλων. Εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα εθελοντών η οποία είχε συγκροτηθεί μέσω facebook, εργάστηκε για τις ευρωεκλογές και συμμετείχε στο συνέδριο, από το οποίο γέμισε με αισιοδοξία για το μέλλον του εγχειρήματος. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους εντάχθηκε στο Ποτάμι τονίζει ότι "έχω τη φιλοδοξία να προσθέσω τη μικρή ελεύθερη φωνή μου με ορθολογισμό, σύνεση και αισιοδοξία ενάντια στον ατελέσφορο δικομματισμό και υπέρ μιας αντίληψης που αναζητά καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, ικανές να μας αλλάξουν χωρίς να μας καταστρέψουν".
Ήταν πολιτικοποιημένος αλλά κομματικά ανένταχτος. Τον κέντρισε ο σύγχρονος τρόπος λειτουργίας του Ποταμιού, η διαλεκτική σύνθεση των απόψεων, "χαρακτηριστικά που ήταν μακριά από τα αποκρουστικά στοιχεία των άλλων κομμάτων". Θεωρεί πολύ καλό το εκλογικό αποτέλεσμα και εξαιρετική την εμπειρία στο συνέδριο. "Είμαι περισσότερο αισιόδοξος μετά από αυτό. Το συνέδριο είχε ουσία και ο Θεοδωράκης παρότρυνε να εκλεγούν οι άξιοι. Ήταν συνεχώς παρών, άκουγε και δεν προσπάθησε να καπελώσει κανέναν".
Ο Κ. Τάνης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης και τελείωσε το λύκειο Δενδροποτάμου. Σπούδασε Χημικός στο ΑΠΘ και σήμερα εργάζεται στο ΝΟΗΣΙΣ ως διευθυντής Λειτουργίας και Εκθέσεων. Κατοικεί στην Πυλαία με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους.
• Ιάκωβος Θεοδόσης. Η πρώτη κομματική εμπειρία του ήταν στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως κατάλαβε γρήγορα ότι το εναλλακτικό στιλάκι του Γιώργου σύντομα ακυρώθηκε από το βαθύ ΠΑΣΟΚ κι έτσι αποχώρησε. Το "Ξεκινάμε" του Στ. Θεοδωράκη τον παρακίνησε. Γράφτηκε στους εθελοντές, δούλεψε προεκλογικά, εξελέγη σύνεδρος, όμως στο συνέδριο δεν μπόρεσε να παραστεί καθώς είχε κλεισμένο από μήνες επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο. Παρακολούθησε το συνέδριο από το διαδίκτυο και ενθουσιάστηκε. Ορίστηκε στην Πανελλήνια Επιτροπή ως συντονιστής στην Πέλλα.
Ο Ι. Θεοδόσης είναι Επτανησιώτης. Κατάγεται από τη Ζάκυνθο, όπου διατηρούσε επί 17 χρόνια λογιστικό γραφείο, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια άλλαξε πόλη, κατοικεί πλέον στην Έδεσσα, άλλαξε και επάγγελμα, καθώς μετά τις σπουδές του στην ΑΣΣΟΕ παρακολούθησε σεμινάρια ακοολογίας και πλέον είναι ακοοπροθετιστής, προωθώντας εφαρμογές ακουστικών βαρηκοΐας. Στην Πέλλα το Ποτάμι αριθμεί περί τους 55 εθελοντές και άλλους τόσους φίλους.
• Δήμητρα Τριανταφύλλου. Χωρίς προηγούμενη κομματική ένταξη, παρακινήθηκε από τις διακηρύξεις του Στ. Θεοδωράκη. Μπήκε στο site του Κινήματος και γράφτηκε εθελόντρια. Η πρώτη της επαφή με το Ποτάμι ήταν στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση των εθελοντών σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Βοήθησε στον προεκλογικό αγώνα και συμμετείχε στο συνέδριο, όπου ορίστηκε μεταξύ των συντονιστών στην Κεντρική Μακεδονία.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing σε Ελλάδα και ΗΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Έπειτα από πολλές επαγγελματικές περιπλανήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών. Ο 19χρονος γιος της, φοιτητής στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ, στάθηκε, όπως λέει, "χωρίς να το γνωρίζει, η αφορμή να δραστηριοποιηθώ για πρώτη φορά στη ζωή μου σε πολιτικό σχηματισμό, στο Ποτάμι
Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr