Ο 21ος αιώνας είναι πολυδιάστατος, ρευστός με σημαντικές αλλαγές που προκλήθηκαν από γεγονότα που σφράγισαν τις εξελίξεις και η θύμησή τους ακόμα και σήμερα συγκλονίζει την ελληνική κοινή γνώμη. Μια απλή καταγραφή των κυριότερων εξ’ αυτών εύκολα σκιαγραφεί τόσο τη διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού όσο και την κοινωνική μεταβολή που συντελέστηκε τα 14 αυτά χρόνια. Ένας εύθραυστος κοινωνικός ιστός πλήττεται από τη σταδιακή συνειδητοποίηση των δημοσιονομικών κενών, από κοινωνικές ανακατατάξεις, εγκληματικές ενέργειες, αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, απότομη εισοδηματική συρρίκνωση και άλλες μεταβλητές συνθήκες που διχάζουν, συνταράσσουν, ή και δονούν την ελληνική κοινωνία. Ποια είναι όμως μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων;
Τα Δεκεμβριανά του 21ου αιώνα
Πανελλαδικής εμβέλειας ταραχές ακολουθούν τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός μαθητής πέφτει νεκρός μετά από τον πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο θάνατός του ακαριαίος το ίδιο και η αντίδραση της ελληνικής κοινής γνώμης. Με την είδηση του θανάτου του Αλέξη χιλιάδες κόσμου κατεβαίνουν στους δρόμους, εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αστυνομία έχασε τον έλεγχο και το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ακολούθησαν εμπρηστικές επιθέσεις, στήθηκαν οδοφράγματα και οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν. Κτίρια πανεπιστημίων, τράπεζες και καταστήματα πυρπολήθηκαν. Η ίδια εικόνα καταστροφής και κλεφτοπόλεμου στους δρόμους και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες δύο ημέρες, χιλιάδες μαθητές και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ο κλεφτοπόλεμος των κουκουλοφόρων με την αστυνομία συνεχίστηκε και οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια, πυρπολήσεις κτιρίων και πλιάτσικο. Ο Κορκονέας μετά από ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας κηρύσσεται ένοχος από πρόθεση χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
Το πακέτο
Η Ελλάδα ενεργοποιεί το πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μια αλυσίδα υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης οδηγεί σε βάθος χρόνου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ως την κατηγορία junk. Η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούν στην χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας με τη μορφή δανείου προς την Ελλάδα ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ για τον τερματισμό της δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα.
Η γέννηση της Ελληνικής Τραγωδίας
Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ανακόψει την συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των ομολόγων της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, προχώρησε στην πρώτη εξαγγελία μέτρων στις 3 Μαρτίου του 2010. Μείωση στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, μείωση σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, μείωση στις αποδοχές υπαλλήλων, αύξηση ΦΠΑ, αύξηση στον φόρο της βενζίνης, επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης ακόμα και σε μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα. Στις 23 Απριλίου ακολουθεί από τον Ακριτικό Καστελόριζο, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ταυτόχρονη επιβολή νέων μέτρων.
Η τραγωδία της Marfin
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης κατά του μνημονίου και της ένταξης της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαΐου, διοργανώθηκαν πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με αυτή της Αθήνας να καταγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Κουκουλοφόροι πετούν μολότοφ στο κτίριο τράπεζας στην οδό Σταδίου, όπου εργαζόντουσαν η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (εγκύος στον 4ο μήνα), 32 ετών, και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών. Η πυρκαγιά που ξεσπά εντός του κτιρίου εμποδίζει τους εργαζομένους να απομακρυνθούν από αυτό με τραγικό αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία από τις αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν.
Το ελληνικό παπούτσι…
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Η αστυνομία προβαίνει σε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Ο ακτινολόγος Στέργιος Πραπεβέζης, εκσφενδονίζει παπούτσι εναντίον του πρωθυπουργού, χωρίς να βρει τον στόχο του και συλλαμβάνεται αμέσως. Αργότερα αφήνεται ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, καθώς δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις εναντίον του τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον αστυνομικό που δέχτηκε το χτύπημα
Από την στρωματσάδα της Νομικής στην κατάργηση ασύλου
Η μοναδική φορά που ο αγώνας μεταναστών βρέθηκε στην πρώτη θέση των ειδησεογραφικών δελτίων της χώρας ήταν τον Ιανουαρίου του 2011. Η είδηση ότι 250 περίπου μετανάστες ταξίδεψαν από τα Χανιά στην Αθήνα, με στόχο να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους, σοκάρει το πανελλήνιο. Αντιρατσιστικές οργανώσεις και εθελοντές Έλληνες βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των οικονομικών μεταναστών που κατασκηνώνουν στη Νομική Σχολή Αθηνών και ξεκινούν απεργία πείνας. Το πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών Αρχών για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αλλά και η κόντρα φοιτητικών παρατάξεων, είχε μόλις ξεκινήσει. Η Νομική βάζει λουκέτο. Πλέον ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι αντιδράσεις μεταφέρονται και στη Θεσσαλονίκη, με άλλους 50 μετανάστες να συμμετέχουν στην απεργία πείνας. Μετά από θρίλερ διαπραγματεύσεων, οι μετανάστες μεταφέρονται στο κτίριο Υπατία. Οι πρώτες λιποθυμίες από την ασιτία πιέζουν για άμεση λύση. Η απεργία πείνας θα τερματιστεί 44 ημέρες μετά, με τη συμφωνία της κυβέρνησης για μείωση των χρόνων που απαιτούνται για άδεια παραμονής και την ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς αναβολής απέλασης για έξι μήνες. Στο μεταξύ, τα γεγονότα αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, με στόχο να σταματήσει η εισροή παράνομων μεταναστών, ενώ λίγο αργότερα με συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο που ίσχυε από το 1982
Οι «Indignados» της Ελλάδας
Ένα μεγάλο κεφάλαιο έμελλε να γραφτεί το 2011, με τη χρονιά να χαρακτηρίζεται από το ξέσπασμα της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας των Ελλήνων απέναντι στα συνεχή μέτρα λιτότητας. Τα ειρωνικά σχόλια των Ισπανών «Idignados» αφύπνισαν τους πολίτες και έτσι γεννήθηκε το κίνημα των «Αγανακτισμένων» με βασικό του χαρακτηριστικό το ετερόκλητο πλήθος. Οι Έλληνες είχαν διεγερθεί και η δυναμική του κινήματος αυξανόταν μέρα με τη μέρα, έως ότου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τις πλατείες όλης της χώρας και τα διεθνή βλέμματα στράφηκαν στην Ελλάδα. Το καθημερινό ραντεβού... σταθερό στις 18:00 το απόγευμα, ενώ οι Κυριακές αποτέλεσαν το μεγάλο ατού των «Αγανακτισμένων», με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Το σύνθημα «μένουμε πλατεία» δόθηκε και δεκάδες σκηνές στήθηκαν σε Αθήνα και επαρχία και παρέμειναν μέχρι το τέλος του αγώνα των «Αγανακτισμένων». Η εμφάνιση των πολιτικών αποτελούσε κόκκινο πανί για τους πολίτες, με αποτέλεσμα οι πρώτοι να εγκλωβίζονται ακόμα και στη Βουλή και να γίνονται δέκτες αποδοκιμασιών και επιθέσεων. Οι «Αγανακτισμένοι» έδωσαν το παρών σε κρίσιμες για τη χώρα στιγμές, επιχειρώντας πάντα να διατηρήσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα του κινήματος με ομάδες περιφρούρησης. Το φαινόμενο των «Αγανακτισμένων» άρχισε να φθίνει μετά τη συμπλήρωση ενός και πλέον μήνα στους δρόμους, με τις όποιες προσπάθειες για «επανεκκίνηση» να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ο αυτόχειρας της πλατείας Συντάγματος
Tέλος στη ζωή του βάζει λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης 04 Απριλίου 2012 ένας ηλικιωμένος άνδρας μπροστά στα μάτια εμβρόντητων περαστικών στην πλατεία Συντάγματος. Χωρίς κανείς να καταλάβει το παραμικρό ή να προλάβει να παρέμβει, ο αυτόχειρας έβγαλε όπλο και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Στο σημείωμα που άφησε ανέφερε τα εξής: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά την δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτή. Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω ότι αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου)».
Λίστα Λαγκάρντ
Και καθώς οι επίπονες συζητήσεις για νέα μέτρα κάτω από τις πιέσεις των ελεγκτών της τρόικας που διαπίστωναν άρνηση συμμόρφωσης με τους στόχους του μνημονίου συνεχίζονται, ξεσπάει το σκάνδαλο με την διαβόητη «Λίστα Λαγκάρντ». Ένα αρχείο με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται να έχει χάσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έχει ξεχάσει τελικά βγαίνει στη φόρα από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος και συλλαμβάνεται. Η οσμή συγκάλυψης ευθυνών είναι διάχυτη και οι προανακριτικές επιτροπές της βουλής επεισοδιακές… Ωστόσο ενώ οι υπόλοιπες χώρες από ανάλογες λίστες κατάφεραν να συγκεντρώσουν λεφτά από φοροδιαφεύγοντες στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα η εκμετάλλευσή της.
Τσαλακωμένα πολιτικά προφίλ
Ο παρά μια ψήφο αρχηγός κόμματος του ΠΑΣΟΚ μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από σειρά ποινικών κακουργημάτων, μαζί και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, αλλά και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου καταδικάζονται. Ο Μιχάλης Λιάπης, επίσης ισχυρός υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ., καταρρίπτει από μόνος του την επίπλαστη εικόνα, την ώρα που συλλαμβάνεται να οδηγεί με πλαστές πινακίδες και ανασφάλιστο όχημα.
Το μαύρο της δημόσιας τηλεόρασης
Το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ επαύθη άπαξ διαπαντός την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, προκαλώντας την οργή των εργαζομένων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Κόσμος συρρέει για μέρες στο Ραδιομέγαρο την ώρα που το λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοτηλεόραση κυριαρχεί εκτός από τα εθνικά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικά η εφημερίδα «L' Humanite» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Μαύρη οθόνη για τη Δημοκρατία», η «Le Figaro» γράφει «Η Ελλάδα βουτάει ξανά στη θύελλα» και ο «Guardian» σχολιάζει «Κυβέρνηση σε σύγχυση μετά το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης».
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, η δολοφονία του νεαρού ράπερ Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε οργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις και έγινε η αφορμή για να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, η οποία κατέληξε στη σύλληψη του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου και βουλευτών και στελεχών του κόμματος για σωρεία ποινικών αδικημάτων, ανάμεσά τους και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Δολοφονία Φουντούλη - Καπελώνη
Σχεδόν ένα μήνα μετά σημειώνεται μια δεύτερη εν ψυχρώ εκτέλεση αυτή τη φορά έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Δύο άνδρες, ο Γιώργος Φουντούλης και Μάνος Καπελώνης, μέλη του κόμματος, έπεσαν νεκροί από τα πυρά δραστών ενώ ένας ακόμη μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Οι δράστες πυροβόλησαν τα τρία θύματά τους με περισσότερες από 10 σφαίρες και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, με μηχανή. Το ένα από τα δύο θύματα, 20 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ακαριαία και το δεύτερο, 26 ετών, κατέληξε από τα τραύματά του, λίγο αργότερα, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».
Πηγή: newsbeast.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr