Ο 21ος αιώνας είναι πολυδιάστατος, ρευστός με σημαντικές αλλαγές που προκλήθηκαν από γεγονότα που σφράγισαν τις εξελίξεις και η θύμησή τους ακόμα και σήμερα συγκλονίζει
την ελληνική κοινή γνώμη. Μια απλή καταγραφή των κυριότερων εξ’ αυτών εύκολα σκιαγραφεί τόσο τη διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού όσο και την κοινωνική μεταβολή που συντελέστηκε τα 14 αυτά χρόνια. Ένας εύθραυστος κοινωνικός ιστός πλήττεται από τη σταδιακή συνειδητοποίηση των δημοσιονομικών κενών, από κοινωνικές ανακατατάξεις, εγκληματικές ενέργειες, αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, απότομη εισοδηματική συρρίκνωση και άλλες μεταβλητές συνθήκες που διχάζουν, συνταράσσουν, ή και δονούν την ελληνική κοινωνία. Ποια είναι όμως μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων;
την ελληνική κοινή γνώμη. Μια απλή καταγραφή των κυριότερων εξ’ αυτών εύκολα σκιαγραφεί τόσο τη διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού όσο και την κοινωνική μεταβολή που συντελέστηκε τα 14 αυτά χρόνια. Ένας εύθραυστος κοινωνικός ιστός πλήττεται από τη σταδιακή συνειδητοποίηση των δημοσιονομικών κενών, από κοινωνικές ανακατατάξεις, εγκληματικές ενέργειες, αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, απότομη εισοδηματική συρρίκνωση και άλλες μεταβλητές συνθήκες που διχάζουν, συνταράσσουν, ή και δονούν την ελληνική κοινωνία. Ποια είναι όμως μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων;
Η «βουτιά» της Σοφοκλέους
Το 2000 το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη και μέχρι και σήμερα οι χιλιάδες των «εγκλωβισμένων» αναρωτιούνται τι συνέβη και χάθηκε το ελληνικό Ελ Ντοράντο. Με την έναρξη της χρονιάς ήδη οι ημέρες των 6.300 μονάδων είχαν παρέλθει προ πολλού, χωρίς όμως να μπορεί να φανταστεί κανείς εξ’ ολοκλήρου την πτώση που θα ακολουθούσε. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, έξω από το μέγαρο της Σοφοκλέους επενδυτές ζητούν πίσω τα λεφτά τους την ώρα που η κατακόρυφη πτώση του γενικού δείκτη γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης Οι κόποι μιας ζωής εξανεμίζονται την ώρα που ο δείκτης αγγίζει τις 3.200 μονάδες, με τις μετοχές να έχουν χάσει το 70% της αξίας τους σε σχέση με το 1999.
Η έναρξη του ευρωπαϊκού ονείρου
Ίσως να μην χαρακτηρίστηκε ως συγκλονιστική τη στιγμή που συνέβη, αλλά τις χρονιές που ακολούθησαν προβλημάτισε έντονα ως προς τα θετικά αποτελέσματα της ανακινώντας σωρεία αντιπαραθέσεων. Ο λόγος για την ένταξη της χώρας στην Νομισματική Ένωση την οποία η Ελλάδα υπέγραψε στις 19 Ιουνίου του 2000. Στη Σύνοδο Κορυφής της Φέιρα, οι ηγέτες της Ε.Ε. υποδέχονται πανηγυρικά την Ελλάδα ως 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως το δεύτερο σημαντικότερο ορόσημο στην πορεία της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη, μετά την ένταξη στην τότε ΕΟΚ και απόλαυσε την ευρεία αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ελληνικός «τιτανικός»
Την ίδια χρονιά στις 26 Σεπτεμβρίου η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίζεται από την θαλάσσια τραγωδία στα νερά του Αιγαίου. Ο τρόμος για τον διαφαινόμενο θάνατο, ο πανικός για το σωτήριο σωσίβιο, η αγωνία της επιβίωσης, οι προσπάθειες των αρχών και των κατοίκων, ο θρήνος για το χαμό των αγαπημένων και η χαρά για τους επιζήσαντες, συνθέτουν το σκηνικό της αποφράδας νύχτας. Τα λόγια όσων επιβίωσαν χρωμάτισαν με μελανά χρώματα της μνήμες της νύχτας εκείνης κατά την οποία διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης είχαν την προσοχή τους στραμμένη στο ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα. Το επιβατηγό των Μινωικών Γραμμών συγκρούεται ανοιχτά της Πάρου με τις βραχονησίδες Πόρτες. Επί Υπουργίας, Χρήστου Παπουτσή, το Σάμινα βυθίζεται λίγο πριν το λιμάνι της Πάρου και ο τραγικός απολογισμός μετρά 80 νεκρούς επιβάτες. Το πανελλήνιο παρακολουθεί την καταμέτρηση των θυμάτων να εκτοξεύεται λίγες ώρες μετά το δυστύχημα και ανακαλεί μνήμες Φαλκονέρας και Τιτανικού. Η μετέπειτα αναζήτηση των ευθυνών φέρνει στο φως ένα απίστευτο ντόμινο , και η «μετά-Σάμινα» ορολογία μέσα στις άλλες δυσνόητες φράσεις περιλαμβάνει σίγουρα κι αυτή της «πολιτικής ευθύνης», η οποία έλαμψε δια της απουσίας της.
Η κόντρα Εκκλησίας-Πολιτείας
Ένα σοκ θρησκευτικής φύσης ακολουθεί και ταράζει χιλιάδες πιστούς. Η νέα ταυτότητα δεν θα εμπεριέχει το θρήσκευμα και η εκκλησία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την πολιτεία. Ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος, τάσσεται υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από το θέμα με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση και παρεμβαίνει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με επικεφαλής τον κ. Δαφέρμο, κρίνοντας παράνομη την αναγραφή του θρησκεύματος. Η Εκκλησία, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, διεκδικεί δυναμικά ένα μεγαλύτερο ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι, διεκδικεί να ακούγεται η φωνή της σε θέματα που κρίνει πως άπτονται της αρμοδιότητάς της. Το 2000 κλείνει βρίσκοντας την κυβέρνηση να θεωρεί προ πολλού το θέμα λήξαν και την Εκκλησία να συλλέγει ακόμη υπογραφές, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της, έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.
Τρελές Αγελάδες
Έτερο σοκ που συνταράσσει την κοινή γνώμη είναι αυτό που επιστημονικά ακούει στον όρο «σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια» αλλά στην μνήμη του απλού πολίτη έχει χαραχτεί ως η νόσος των τρελών αγελάδων. Το κρέας μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών, και ο πανικός συνόδευε κάθε μας γεύμα. Αν και οι Έλληνες καταναλωτές πανικοβλήθηκαν στη δική μας χώρα δεν καταγράφηκε θάνατος από τις διατροφικές επιλογές. Η στιγμή είναι αξιομνημόνευτη όχι μόνο για την αίσθηση πανικού που προκάλεσε αλλά επίσης γιατί χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη τρανή απόδειξη του κόστους της ασέβειας του ανθρώπου στην οικολογική αλυσίδα.
Ένα μοιραίο χτύπημα της 17Ν
Ένας ακόμα στόχος της «17Ν» κείτεται νεκρός τις πρωινές ώρες της 8ης Ιουνίου στην περιοχή του Ψυχικού. Δύο μοτοσικλετιστές, μέλη της οργάνωσης, πυροβολούν το λευκό ρόβερ του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, Στίβεν Σόντερς. Στην προκήρυξη για την ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση διευκρινίζεται πως ο στόχος επιλέχθηκε λόγω του ρόλου του Σόντερς στο Κόσοβο και εξαιτίας της πολιτικής της Αγγλίας κατά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Η επιλογή αυτού του στόχου προκάλεσε τον πολλαπλασιασμό της προσπάθειας για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση της οργάνωσης με πιέσεις κυρίως από το εξωτερικό. Οι δράστες επικηρύσσονται για 1 δις δραχμές και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της 17Ν
Η τραγική σύγκρουση
Η μεγαλύτερη τραγωδία των μεταπολεμικών χρόνων στους ελληνικούς δρόμους συγκλονίζει την επόμενη χρονιά το πανελλήνιο. Συνολικά 21 νεκροί και 32 τραυματίες συνθέτουν τον τραγικό απολογισμό της σύγκρουσης του τουριστικού λεωφορείου με νταλίκα ρυμουλκό στα Τέμπη. Το λεωφορείο μετέφερε 49 μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου της Βέροιας, που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Αθήνα, την ώρα που η φορτωμένη με πλάκες νοβοπάν νταλίκα ξέφυγε από την πορεία της στο 386ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης βάφοντας ακόμα μια φορά με αίμα την ελληνική άσφαλτο.
Η πτώση του Σινούκ του Πατριάρχη
Το 2004 το στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Πέτρο Ζ’ και τη συνοδεία του στο Άγιον Όρος κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά του Άθω λίγο πριν προσγειωθεί. Ο τραγικός απολογισμός 18 νεκροί, ανάμεσά τους και ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Πέτρος Ζ’. Το δυστύχημα ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων για τα αίτια της πτώσης που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν τη συνομωσιολογία.
Το αναπάντεχο τρόπαιο
Συγκλονισμένη η ελληνική γνώμη μένει για άλλη μια φορά την ίδια χρονιά από την ανέλπιστη όμως χαρά της κατάκτησης του κυπέλλου στο Euro 2004. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι η απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας στην Πορτογαλία που κατακτά το τρόπαιο νικώντας 1-0 την ομάδα της διοργανώτριας χώρας. Ο Άγγελος Χαριστέας γίνεται ο εθνικός ήρωας με την κεφαλιά που χαρίζει το νικητήριο γκολ στο 57ο λεπτό ενισχύοντας το εθνικό φρόνημα λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα.
Υπόθεση Ντόπινγκ
Η γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο κοινό μια μέρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι η υπόθεση ντόπινγκ των αθλητών Κατερίνας Θάνου και Κώστα Κεντέρη. Οι Θάνου και Κεντέρης, αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για νίκες στην Αθήνα, προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν τον έλεγχο ντόπινγκ. Η πράξη τελικά τους στοίχισε τον αποκλεισμό από τους αγώνες.
Η μοιραία πτήση
Μια έτερη αεροπορική τραγωδία διαδέχεται αυτή του Σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου 2004. Πρόκειται για την πτώση της πτήσης 522 των αερογραμμών Helios. Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες. Τα πορίσματα βγαίνουν και η υπόθεση κλείνει το 2013 με τους τρεις ιθύνοντες να εξαγοράσουν με 80.000 ευρώ ο καθένας την επιβληθείσα ποινή.
Τα τηλέφωνα σκιές
Εν έτει 2005 η κοινή γνώμη καθηλώνεται από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών των συνομιλιών του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή καθώς και στελεχών και άλλων παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης. Από τις 83 σελίδες του πορίσματος από την έρευνα που διέταξε από την επόμενη μέρα η ΑΔΑΕ, διευκρινίζεται πως δεκατέσσερα καρτοκινητά-«σκιές» σπαρμένα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, μπορούσαν να παρακολουθούν 106 κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, το νούμερο των υπό παρακολούθηση τηλεφώνων αργότερα αμφισβητήθηκε και έκτοτε αορίστως αναθεωρείται εξακολουθητικά προς τα πάνω. Τρία από τα κινητά είχαν χρησιμοποιηθεί στις υποκλοπές την περίοδο 2004-2005 ενώ μετά την ανακάλυψή τους απενεργοποιήθηκαν. Δύο μήνες αργότερα, ενεργοποιήθηκε το τέταρτο κινητό, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η παρακολούθηση των τηλεφώνων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και άλλων προσώπων. Αν και η υπόθεση είχε ήδη περάσει στα χέρια της δικαιοσύνης , οι παρακολουθήσεις φαίνεται να συνεχίστηκαν έως το 2007, όπου και εντοπίστηκαν οι υποκλοπείς από την ΕΥΠ.
Κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού
Μια κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού από τους βαρυποινίτες Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα σημειώνεται το 2006 προκαλώντας σύγχυση τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις 5 Ιουνίου τίθενται σε διαθεσιμότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας της πέμπτης πτέρυγας του σωφρονιστικού καταστήματος και ένας εξωτερικός φρουρός, μετά την πρωτοφανή απόδραση. Βέβαια τρία χρόνια μετά η ελληνική κοινή γνώμη γίνεται στο ίδιο έργο θεατής αφού οι υπόδικοι Ριζάι και Παλαιοκώστας δραπετεύουν για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο αναγκάζοντας τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, να ζητήσει τις παραιτήσεις της διοίκησης των φυλακών καθώς και του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου.
Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Το καλοκαίρι του 2007 είναι που η Ελλάδα θρηνεί εκατοντάδες εκτάσεις πρασίνου αφού συντελείται μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια ενώ περίπου 6.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών υπολογίστηκε τότε στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες). Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.
Η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ώρα που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών αλλά και για έλλειψη επαρκών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπιστεί μια καταστροφή τέτοιας έκτασης. Για την αποκατάσταση των πληγέντων οικογενειών ορίζεται άμεση και μη γραφειοκρατική απονομή 3.000 Ευρώ κατά οικογένεια.
(Αύριο η συνέχεια του αφιερώματος...)
Πηγή: newsbeast.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr