Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Πέλλας και του Κτήματος Λίγας, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας ως βασικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη κ. Θωμά Λίγα, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά του νέου θεσμού και της ανάγκης σύνδεσης της παραδοσιακής γαστρονομίας με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε στο φετινό εορτασμό που είχε ως θέμα «Το αμπέλι της Πέλλας στο πιάτο». Η φετινή πρόταση ήταν η άμπελος και τα προϊόντα της να γίνουν η πρώτη ύλη για την παραγωγή παραδοσιακών φαγητών.
Στη συνέχεια, χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος. Κατά την ομιλία του ανέλυσε το θέμα της πολιτιστικής ανάπτυξης στην Πέλλα. Έθεσε τη γνώση του τόπου και της ιστορίας ως θεμελιώδεις παράγοντες προόδου.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επενδύουμε στον πολιτισμό χωρίς επιτήδευση, χωρίς έπαρση αλλά με γνώση και αγάπη για τον τόπο. Η Πέλλα της Γεύσης είναι η έκφραση αυτών των θεμελιωδών αρχών. Στόχος μας είναι αυτή η ετήσια εκδήλωση να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο θεσμό που θα αγκαλιάσει το δήμο και όλους τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Να επαναφέρουμε τις παραδοσιακές γεύσεις στο οικιακό τραπέζι και τις ταβέρνες του δήμου. Το πολιτιστικό έργο στο Δήμο Πέλλας αναπτύσσεται όταν γεννάται από τη ουσιαστική γνώση του τόπου και την έμπνευση των ανθρώπων. Οι οικονομικοί πόροι, ναι, είναι απαραίτητοι αλλά όχι πρωτεύοντες. Ας τιμούμε το όραμα για το Δήμο Πέλλας και ας μην υπερτιμούμε το τεχνοκρατικό σχεδιασμό.»
Ακολούθησε η βράβευση ενός παλιού εστιάτορα των Γιαννιτσών, του κ. Τσολακίδη Γεωργίου που για 35 χρόνια πρόσφερε υπηρεσίες εστίασης στην πόλη ως ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Το Στέκι».
Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιαννιτσιώτης συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο οποίος μίλησε για τις «Αναμνήσεις από το μέλλον της Πέλλας». Με ευρηματικό λόγο ενίοτε καυστικό αλλά και εύθυμο περιέγραψε εικόνες από το μέλλον, την εξέλιξη των τοπικών οραμάτων, της πολιτικής, της κοινωνίας και των διεκδικήσεων της.
Η Πέλλα της Γεύσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από την κα. Χριστίνα Μάγγου των παραδοσιακών πιάτων που μαγείρεψαν με έμπνευση και διάθεση επαγγελματίες εστιάτορες.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα. Ερασμία Λούσπα Αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π..
Ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί τους χορηγούς, τους εστιάτορες και τους εθελοντές που προσέφεραν το χρόνο, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους για την υλοποίηση και της φετινής εκδήλωσης.
Γραφείο Τύπου
Δήμου Πέλλας
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr