Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συμμετείχε χθες, 9/5, στην εκδήλωση εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του
φασισμού που οργανώθηκε στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.
φασισμού που οργανώθηκε στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας.
Πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Στη συνέχεια, στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης έγινε κατάθεση στεφανιών, σιγή ενός λεπτού και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.
Ακολουθεί η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη:
«Η 9η Μαΐου είναι η επέτειος λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Μία ημερομηνία ορόσημο για την οικοδόμηση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο. Μία ημέρα που αποκτά ιδιαίτερο νόημα σήμερα, σε μία περίοδο που η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει τις σφοδρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Για να θυμηθούμε την ιστορία, την 9η Μαΐου του 1945 υπογράφηκε η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας στους συμμάχους. Όπως αναφέρεται, είχε προηγηθεί η αυτοκτονία του Φύρερ στο κρησφύγετό του, λίγες ημέρες ενωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό γράφηκε ο νικηφόρος επίλογος ενός δράματος παραλογισμού. Εκατομμύρια νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι, σαρωτικές καταστροφές στους οικισμούς και τα μνημεία. Η Ελλάδα θρήνησε περισσότερους από 750.000 νεκρούς. Περίπου το δέκα τοις εκατό του πληθυσμού που είχε τότε η χώρα μας.
Μέσα από την καταστροφή προέκυψαν όμως κάποια σημαντικά διδάγματα. Τουλάχιστον για αυτούς που αφιέρωσαν χρόνο για να μελετήσουν τα ιστορικά γεγονότα και να αξιολογήσουν τη σημασία τους.
Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τα γεγονότα αναλυτικά. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε λίγες μόνο πτυχές της ιστορίας, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, κυρίως, συνδέονται μ’ αυτά που ζούμε σήμερα. Μέσα από τη φρίκη του πολέμου αναδείχθηκε η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος, διαθέτει όμως τεράστιο πολιτισμό. Οι έλληνες πολεμιστές ξεχώρισαν για τον ηρωισμό, την ανδρεία τους και την αυτοθυσία τους.
Ένας Γερμανός Αξιωματικός της Αεροπορίας ομολόγησε κάποτε στον Διοικητή των Μεραρχιών Ανατολικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγο Δέδε, το θαυμασμό του για τους έλληνες πολεμιστές. Ενώ συνήθως τα στρατεύματα υποχωρούσαν άτακτα στη θέα και μόνο των γερμανικών αεροπλάνων «Στούκας», οι έλληνες παρέμεναν ατρόμητοι. «Μας πυροβολούσαν αμετακίνητοι από τις θέσεις τους», δήλωσε έκθαμβος για το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.
Η νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα στην Αλβανία, η Μάχη της Κρήτης και η μεγαλειώδης Εθνική Αντίσταση, με τα θρυλικά σαμποτάζ, έδειξαν στους κατακτητές τα όρια της δύναμής τους. Όπως είναι γνωστό, οι Έλληνες καθυστέρησαν και ανέτρεψαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Γερμανών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την είσοδό τους στη Ρωσία, να απολέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τελικά να χάσουν τον πόλεμο.
«Ποτέ ξανά πόλεμος». «Ποτέ ξανά δυστυχία και φρίκη», ήταν συνθήματα που κυριάρχησαν τις δεκαετίες μετά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ευρώπη γνώρισε μία μεγάλη περίοδο ειρήνης που της έδωσε τη δυνατότητα για ανασυγκρότηση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της. Σε πολλούς τομείς Ευρώπη ξεπέρασε τον εαυτό της, οικοδομώντας μίας από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο.
Η ιστορία δεν εξελίχθηκε με την ίδια ανοδική πορεία για τη χώρα μας. Οι δεκαετίες που ακολούθησαν τη λήξη του πολέμου ήταν, θα λέγαμε, αρκετά ταραγμένες. Μετά την κατοχή ξέσπασε ο εμφύλιος ενώ στις δεκαετίες του 1950 και 1960 είχαμε μεγάλα κύματα μετανάστευσης ελλήνων προς το εξωτερικό. Η Ελλάδα αιμορράγησε προς όφελος άλλων οικονομιών. Το 1967 έχουμε την κατάλυση του συντάγματος και τη χούντα των συνταγματαρχών. Το 1974, με την παλινόρθωση της δημοκρατίας, επιτέλους η ελληνική κοινωνία μπαίνει σε μία περίοδο ομαλότητας, με αποκορύφωμα την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα προβλήματα όμως δεν έπαψαν ποτέ. Η ανεργία ήταν πάντοτε σε υψηλό ποσοστό στη χώρα μας. Στην περιοχή μας, ειδικότερα, έχουμε ζήσει πολλά σκαμπανεβάσματα στην αγροτική οικονομία στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι προσπάθειες για μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα δεν είχαν ποτέ το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενώ και ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν στηρίχθηκε ποτέ όσο έπρεπε.
Ο δρόμος για μία σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα ήταν πάντοτε ανηφορικός και δύσκολος.
Στην μακραίωνη ελληνική ιστορία, οι έλληνες χρειάστηκε να δώσουν πολλές σκληρές και οδυνηρές μάχες για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και ελευθερία τους. Να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για μία ισχυρή οικονομία και ποιότητα ζωής.
Η σημερινή ιστορική συγκυρία δείχνει ότι ο αγώνας αυτός συνεχίζεται. Τρία χρόνια μετά από την έναρξη της κρίσης και οι έλληνες δείχνουν ότι αντέχουν.
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφέραμε και δημιουργήσαμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που κράτησαν ζωντανή και σε εγρήγορση την κοινωνία μας. Δεν χάσαμε την πίστη μας στον Θεό και τις αξίες μας για τον Άνθρωπο.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ιστορία του ελληνικού έθνους απέδειξε ότι κανένας αγώνας, καμία θυσία δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Τιμούμε σήμερα τους ήρωες, τα θύματα και τους αγώνες των Ελλήνων στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr