Το ερώτημα που τίθεται εδώ και χρόνια σχετικά με τη μελλοντική χρήση του σπιτιού στη μικρή πόλη Μπράουναου της Άνω Αυστρίας, στο οποίο γεννήθηκε εκείνος που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της, ο Αδόλφος Χίτλερ, εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη.
Μπορεί να μην ήταν έγκλημα εκείνο που συνέβη στις 20 Απριλίου του 1889 στο σπίτι στη διεύθυνση Ζάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15 στο Μπράουναου, η γέννηση δηλαδή ενός ανθρώπου, όμως επειδή επρόκειτο για τον Χίτλερ, η πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς».
«Γραφεία και χώροι σεμιναρίων, ή ένας διεθνής τόπος συναντήσεων» είναι το ερώτημα, και με διαφορετικές προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του σπιτιού, που παραμένει άδειο από πολλά χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωπες οι δημοτικές αρχές της πόλης και η Πρωτοβουλία Πολιτών με επικεφαλής τον ιστορικό Αντρέας Μάισλινγκερ.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς του Δήμου, στο κτίριο, το οποίο είναι προστατευόμενο μνημείο, θα πρέπει να εγκατασταθούν, για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια, ένα δημοτικό σχολείο και το τοπικό τμήμα της αυστριακής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Λαϊκή Βοήθεια», πρόταση που στηρίζεται, όπως αναφέρεται, ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Από την άλλη πλευρά, η Πρωτοβουλία Πολιτών επιμένει στη μετατροπή του κτιρίου σε ένα «Σπίτι της Ευθύνης», όπου θα έχουν τη θέση τους «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», και του οποίου, όπως τονίζει ο ιστορικός Αντρέας Μάισλινγκερ, θα προσδιοριστεί επακριβώς η αποστολή με την οποία θα ξεφεύγει πλέον από το στίγμα «του σπιτιού του Χίτλερ», που, σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχίσει να παραμένει.
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος πως τελικά το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίσει για την μετατροπή του κτιρίου σε ένα «Σπίτι της Ευθύνης», ενώ από το υπουργείο τονιζόταν σήμερα ότι δίνεται βάρος στο να υπάρξει μια συναινετική συμφωνία σε τοπικό επίπεδο.
Πρωταρχικό μέλημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου — η οποία αφήνει και πάλι ανοικτό το θέμα του χρόνου λήψης της σχετικής απόφασης, καθώς όπως σημειώνεται «δεν υπάρχει πίεση χρόνου» — πρέπει να είναι η αποτροπή της ανάδειξης του κτιρίου, από αμετανόητους, σε τόπο προσκυνήματος για νοσταλγούς του Ναζισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη Μπραουνάου από τη μαύρη κηλίδα της «γενέτειρας του Χίτλερ», το δημοτικό συμβούλιο της είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν τρία χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του «επίτιμου δημότη» που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.
«Αν και δεν υπάρχουν αρχειακά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η πόλη Μπραουνάου αμ Ιν απένειμε στον Αδόλφο Χίτλερ τον τίτλο του επίτιμου δημότη, ο τίτλος συμβολικά και για προληπτικούς λόγους ανακαλείται», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση.
Η πόλη Μπραουνάου ανακάλεσε επίσης το δικαίωμα παραμονής που είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1938, χρονιά κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία, και όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιοχάνες Βάιντμπαχερ, «με αυτή την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αναλαμβάνοντας την πολιτικοϊστορική της ευθύνη», έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
ΠΗΓΗ: real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr