Πρόταση για αντικατάσταση του γάλακτος «μακράς διαρκείας» από έναν χαρακτηρισμό που θα παραπέμπει σε «γάλα με επιμηκούμενη διάρκεια ζωής» χωρίς παράλληλα να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς των πέντε ημερών για το φρέσκο κατέθεσε στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θ. Σκορδά η αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων που συναντήθηκε μαζί του νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης 5 Μαρτίου.
Οι αγελαδοτρόφοι καλούν τους κ.κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο να μην υπογράψουν το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό των κτηνοτρόφων πραγματοποιώντας συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων.
Συγκεκριμένα μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο Τιτάνια, οι αγελαδοτρόφοι είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος τους εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Mάλιστα, μιλώντας στο Agronews άφησε υπονοοούμενα για σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση του θέματος της διάρκειας ζωής στο γάλα, έκανε λόγο για φαιδρότητες και εξέφρασε την ελπίδα να "επικρατήσει η λογική".
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρακόπουλου στο Agronews έχει ως εξής: «Έχουμε ακούσει διάφορα φαιδρά και ανυπόστατα γύρω από την υπόθεση του γάλακτος. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική. Στη μικρή μου πολιτική καριέρα έχω μάθει να αγωνίζομαι και να επιμένω όταν έχω δίκαιο».Τις προθέσεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου να αντισταθεί στο ζήτημα του φρέσκου γάλακτος επιβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους στο Agronews, αγελαδοτρόφοι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση με το κ. Σκόρδα οι αγελαδοτρόφοι ανέφεραν την αντι-πρόταση που κατέθεσαν με το κ. Σκορδά να απαντά ότι θα μεταφέρει την πρόταση στον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεσμεύθηκε μόνο ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για παραγωγή γιαουρτιού και τυροκομικών από σκόνη γάλακτος, κίνηση που ο κ. Πεβερέτος χαρακτήρισε καταρχήν ως ένα «πρώτο θετικό αποτέλεσμα».
Ωστόσο, στο θέμα της διάρκειας ζωής του γάλακτος το υπουργείο εμφανίζεται να επιμένει στην πρόταση για «γάλα ημέρας». Μάλιστα, στη διάρκεια της συνάντησης με τους αγελαδοτρόφους ο κ. Σκορδάς επανέλαβε ότι η μερική απελευθέρωση στην αγορά γάλακτος πρέπει να υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις επιταγές της τρόικας.
«Από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Οι αγελαδοτρόφοι στο τέλος της συνέντευξης τύπου κάλεσαν δημοσίως τους κ.κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο να μην υπογράψουν το προσχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνοντας παράλληλα οτι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό χωρίς παρόλα αυτά να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση.
Για "οργανωμένες συντεχνίες" μιλάει ο Σκορδάς
Το πρωί της Τετάρτης σε δηλώσεις του στο στο ΣΚΑΪ ο κ. Σκορδάς έκανε λόγο για «οργανωμένες συντεχνίες που βρίσκουν τον τρόπο να προστατεύονται» ενώ, παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των καταναλωτικών οργανώσεων κατηγορώντας τες για... αφωνία στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς γάλακτος.
«Οι καταναλωτικές οργανώσεις για όλα έχουν άποψη, εκτός από αυτό, (...) θέλω να πω ότι είναι βαθιά υποκριτική η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, όταν παρά πολλές φορές παρά πολύ οργανωμένες συντεχνίες βρίσκουν τον τρόπο να προστατεύονται, ενώ κάποιες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να τις κάνουμε μόνοι μας και να μη μάς τις έλεγε καμία τρόικα και κανένας ΟΟΣΑ» επισήμανε.
Ο υφυπουργός χαρακτήρισε αρκετά εξισορροπημένη την πρόταση για γάλα ημέρας ή δυο ημερών. «Είναι η αμέσως καλύτερη λύση, όχι μια γενική ένδειξη τύπου ‘φρέσκο’.» Πρόσθεσε ότι τρόικα θέλει από τη δική της πλευρά πιο τολμηρή αλλαγή πάνω στη βάση του κειμένου του ΟΟΣΑ, αλλά η μελέτη δεν είναι και το Ευαγγέλιο.
Nα σημειωθεί ότι οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση να παγώσουν οι αλλαγές και να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης), των παραγωγών και των βιομηχανιών προκειμένου να συζητηθεί από μηδενικής βάσης το θέμα καθώς και όλα όσα αφορούν στον κλάδο της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής.
"Η περαιτέρω απελευθέρωση του γάλακτος δε θα ρίξει την τιμή αφού ήδη το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο από το φρέσκο γάλα", είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος.
Νωρίτερα σε δηλώσεις τους στο Agronews αγελαδοτρόφοι από τα Φάρσαλα είπαν τα εξής: «Αν τα μέτρα αυτά περάσουν τότε θα κλείνει μια κτηνοτροφική μονάδα κάθε μέρα. Θέλουν να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με εισαγόμενο γάλα και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους αγελαδοτρόφους όσο και τους Έλληνες καταναλωτές».
Επίσης, ο αγελαδοτρόφος, Στέφανος Μηλιούδης, από τις Σέρρες, δήλωσε στο Agronews ότι: «Έχουμε έρθει από όλη την Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούμε για την καταστροφή της τοπικής παραγωγής που ετοιμάζουν. Θέλουμε το ελληνικό φρέσκο γάλα να πηγαίνει φθηνό σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και το επόμενο βήμα μετά από αυτή τη συγκέντρωση είναι να απευθυνθεί ο κλάδος στους Έλληνες καταναλωτές ώστε να αναδείξουμε και το πρόβλημα».
Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά, κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα, σήμερα αριθμεί 85-90.000.
Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.
«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή, «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».
Επιμένει στο γάλα ημέρας το υπουργείο Ανάπτυξης
Οι κινητοποιήσεις των παραγωγών έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς το θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Μάλιστα, τέθηκε επί τάπητος στο ραντεβού που είχαν το βράδυ της Τρίτης ο Κωστής Χατζηδάκης με το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών.
Συμφωνία δεν επιτεύχθηκε αφού οι τροϊκανοί εμφανίζονται να επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης προτείνει μια πιο...λάιτ εκδοχή του μέτρου που προβλέπει την εισαγωγή του όρου «γάλα ημέρας» με παράλληλη όμως απαλοιφή του όρου «φρέσκο» και καθορισμό των ημερών διάθεσης με ευθύνη της βιομηχανίας.
Πρόταση η οποία, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αγελαδοτρόφοι, ισοδυναμεί ουσιαστικά με επιμήκυνση της διάρκειας ζωής από το... παράθυρο και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για εισαγωγές από το εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που επιμένει να εκφράζει τη διαφωνία του με τις κινήσεις Χατζηδάκη δεν έχει προσκληθεί στις συζητήσεις με τους δανειστές.
Ωστόσο, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και στον κυριακάτικο Τύπο, θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με βουλευτές της επαρχίας με στόχο τη συγκρότηση ενός μπλοκ που θα αποτρέψει την κατάργηση του φρέσκου γάλακτος σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει τελικά τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
πηγη:agronews.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr