Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γη αντιμετωπίζει ήδη την έκτη μεγαλύτερη εξάλειψη ειδών στην ιστορία της, με τα ζώα στο χείλος της εξαφάνισης να αγγίζουν τα 2000 κάθε χρόνο. Συνεπώς, είναι αρκετά πιθανό κάποια από τα παρακάτω βιώματα να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στο μέλλον.
1. Η παρατήρηση κάποιας μεγάλης μετανάστευσης ζώων.
Οι παλαιογραφίες πάνω σε βράχους οι οποίες έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της Αφρικής, υποδηλώνουν πως ανέκαθεν ο άνθρωπος θαύμαζε τις μαζικές μετακινήσεις ζώων εδώ και περισσότερο από 20.000 χρόνια. Ωστόσο η λαθροθηρία, η αγροτική εκμετάλλευση, οι πόλεμοι και η αποψίλωση των δασών απειλούν την άγρια ζωή σε κάθε σχεδόν σημείο του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο και την ασφάλεια των μετακινήσεων της άγριας πανίδας.
2. Η συνάντηση με μια πολική αρκούδα.
Η κλιματική αλλαγή συνιστά τεράστια απειλή για τις πολικές αρκούδες-μεγαλύτερη απ’το κυνήγι που πραγματοποιούν νόμιμα οι τοπικές φυλές που είναι εγκατεστημένες στις πολικές περιοχές. Τα στοιχεία αναφέρουν πως ήδη τα 8 από τα 19 υποείδη πολικής αρκούδας απομειώνονται σταθερά. Μέχρι το 2050, τα 2/3 περίπου του πληθυσμού τους θα έχει εξαφανιστεί.
3. Η πιθανότητα να συναντήσουμε μια τίγρη.
Σήμερα, οι τίγρεις έχουν εξαφανιστεί από το 90% του συνολικού φυσικού τους περιβάλλοντος ενώ μόνο έξι από τα εννιά γνωστά είδη απομένουν στον κόσμο αυτό, με τον πληθυσμό τους να αγγίζει μόλις τις 3.200.
4. Το να κολυμπήσουμε πλάι σε ζωντανά κοράλλια στη θάλασσα της Αυστραλίας.
Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος της υδρογείου, ονομάζεται Great Barrier Reef και τελεί υπό κίνδυνο. Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση του μισού του περίπου όγκου από το 1985 και μέχρι το 2020 υπολογίζεται πως θα έχει απομείνει λιγότερο από το ¼. Ο ύφαλος έχει τεθεί υπό την προστασία της UNESCO.
5. Να εντοπίσει κανείς γορίλες στα δάση.
Οι γορίλες εκτιμάται πως θα οδηγηθούν σε εξαφάνιση από το φυσικό τους περιβάλλον σε 10 περίπου χρόνια. Ενδημικό είδος της Αφρικής, οι γορίλες έχουν αποδεκατιστεί από τη λαθροθηρία και τις ασθένειες.
6. Το να δει κανείς όσα είδε ο Δαρβίνος στα Νησιά Γκαλάπαγκος.
Τα Νησιά Γκαλάπαγκος, το απίστευτης φυσικής ομορφιάς μέρος που ήταν επί αιώνες άθικτο και ενέπνευσε τον Charles Darwin να συγγράψει την «Καταγωγή των ειδών», παραμένει εξαιρετικά εύθραυστο. Το πιο γνωστό οικοσύστημα του κόσμου, που ανήκει εδαφικά στο κράτος του Ισημερινού, χρήζει άμεσης προστασίας.
7. Η παρέα με τους ουρακοτάγκους.
Οι ουρακοτάγκοι διαθέτουν DNA το οποίο ταυτίζεται με το ανθρώπινο κατά 98% και αποτελούν ίσως το κοντινότερο στον άνθρωπο ζώο. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζει άμεσα το φάσμα της εξαφάνισης, σε ορίζοντα δεκαετίας. Εφαρμόζονται προγράμματα επαναφοράς του πληθυσμού στην πρότερη ισορροπία αλλά η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, το παράνομο εμπόριο και διακίνηση απειλούν τα δύο σημαντικότερα σημεία εγκατάστασής τους: το Βόρνεο και τη Σουμάτρα.
8. Οι θαλάσσιες χελώνες όταν τοποθετούν τα αυγά τους.
Οι πράσινες θαλάσσιες χελώνες, πάντα επιστρέφουν για να κλωσήσουν τα αυγά τους στο σημείο ακριβώς που οι ίδιες είχαν εκκολαφθεί. Το πώς ακριβώς το επιτυγχάνουν αυτό παραμένει απορίας άξιο για τους επιστήμονες, αλλά η εκτεταμένη συλλογή των αυγών τους, η εκ παραδρομής αλιεία τους και η φωτορύπανση, έχουν ωθήσει και αυτό το είδος στην επικίνδυνη ατραπό της εξαφάνισης.
9. Τα κλασικά ζώα της Αφρικής.
Το κυνήγι αναψυχής και το παράνομο εμπόριο, απομειώνουν τους πληθυσμούς των πιο χαρακτηριστικών ζώων της αφρικανικής ηπείρου. Το λευκό λιοντάρι, ο αφρικανικός ελέφαντας, ο βούβαλος του Ακρωτηρίου και οι λεοπαρδάλεις παραμένουν σχετικά σταθερά, ενώ ο ρινόκερος δείχνει να χάνει σταδιακά έδαφος. Για άλλη μια φορά, η λαθροθηρία απειλεί το σπάνιο αυτό είδος, ενώ μόνο το 2013 καταγράφτηκαν 800 παράνομες θανατώσεις ρινόκερων στη Νότια Αφρική.
10. Οι λευκοί φαλαινοκαρχαρίες.
Τους κυνηγούν για το κρέας και τα πτερύγιά τους, ενώ έχουν το παρατσούκλι «ντόμινο» εξαιτίας των χαρακτηριστικών σημαδιών στη σάρκα τους. Δυστυχώς, η ζήτηση για το κρέας, τα πτερύγια και το λίπος τους απειλεί άμεσα τους πληθυσμούς τους.
11. Το να σας φοβίσει κάποιο τεράστιο πάντα.
Θεωρούνται εθνικός θησαυρός για τους Κινέζους και συγκαταλέγονται στην τάξη των αρκούδων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και τη βλάστηση των δασών μπαμπού. Ωστόσο, έχουν απομείνει μόλις 1600 τεράστια πάντα σε παγκόσμιο επίπεδο κι αυτό τα καθιστά ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη.
Πηγή: news.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr