Οι δήμοι και περιφέρειες της χώρας που ζητούν προσωπικό μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας ξεκινούν από την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου να στέλνουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους.
Η διορία για τα σχετικά αιτήματα κατάληψης θέσεων λήγει την Πέμπτη 6 Μαρτίου. Κανένα αίτημα που θα υποβληθεί μετά την 6η Μαρτίου δεν θα ληφθεί υπόψη.
Η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθαρίζει ότι όσοι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν αιτήσεις μετάταξης ή μεταφοράς θα μείνουν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα και εφόσον τοποθετηθούν σε νέα θέση θα εξαιρεθούν από όποια νέα διαδικασία διαθεσιμότητας.
Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να επηρεασθεί από την απαγόρευση υπηρεσιακών αλλαγών, λόγω εκλογών.
Σε μια προσπάθεια να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι ότι η συμμετοχή τους στην ενδοδημοτική κινητικότητα δεν ισοδυναμεί με απόλυση έχει αποδυθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, επιδιώκουν η «διαθεσιμότητα» των υπαλλήλων στους δήμους να γίνει τάχιστα και οι μετατάξεις να λάβουν μορφή fast-track διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο-εγκύκλιο προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της "ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας".
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.000 υπαλλήλους ΟΤΑ προς ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας για να συμπληρωθεί μαζί με τους 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ ο αριθμός των 12.500 "διαθέσιμων" ως τον Μάρτιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, στη βάση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, το πρόγραμμα στους δήμους και στις περιφέρειες αφορά μόνο το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).
Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται με το "Πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας" τίθενται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχόμενης από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μετάταξη.
Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, η μισθοδοσία του προσωπικού βαρύνει τον φορέα προέλευσης και μετά το πέρας της διαθεσιμότητας βαρύνει τον φορέα υποδοχής.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, "δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας".
Διευκρινίζεται ότι οι μετατάξεις με το πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση λόγω διενέργειας δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3870/2010 (Α' 138).
Όλα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο έγγραφο το οποίο απεστάλη σήμερα στα γραφεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών της χώρας, όπως επίσης προς την ΚΕΔΕ (Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας), την ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και τις ΠΕΔ (Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων) της χώρας. Υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο (εγκύκλιος 4/2014) και εστάλη με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγον" (αριθμ. Πρωτ. 6096/ 18 Φεβρουαρίου 2014).
Η κυβέρνηση προσδίδει εθελοντικό χαρακτήρα στη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, αφού πολλοί νιώθουν εγκλωβισμένοι στον φόβο ότι θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό αν δεν δηλώσουν μετάταξη και άλλοι φοβούνται για την τύχη τους αν δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά τελικά δεν μετακινηθούν.
Άλλοι σκέφτονται ότι η μετάταξη ή η μεταφορά μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Προβληματισμός σε επίπεδο δήμων που έχουν οικονομικά προβλήματα υπάρχει για την πρόβλεψη ότι για να ζητήσουν προσωπικό ως φορείς υποδοχής προσωπικού θα πρέπει στα αιτήματά τους να προσδιορίζονται όχι μόνο οι υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και να βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων.
Οι φορείς που μπορούν να λάβουν προσωπικό μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας είναι:
- Δήμοι, Δημοτικά Ιδρύματα και ΝΠΔΔ αυτών καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων (ΟΤΑ α' βαθμού)
- ΟΤΑ β' βαθμού
- Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
- Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
- Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ)
Οι φορείς προέλευσης για την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς προσωπικό των οποίων έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς μετάταξη, είναι:
- ΟΤΑ α' βαθμού
- Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
- Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
- Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).
ΠΗΓΗ: news.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr