Η ΕΣΕΕ με νέα επιστολή της τη Δευτέρα 10/2/14 ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την άμεση παρέμβαση για την αναστολή του νέου τιμοκατάλογου προστίμων.
Σκοπός της επιστολής, όπως σημείωσε, ήταν να επανεξεταστεί και να επαναπροσδιοριστεί ο καταλογισμός, μαζί με τις οριστικές προτάσεις που τελικά θα ισχύσουν για τη χρήση των αποδείξεων.
«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διάκρισή της από την φοροαδυναμία, συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση», αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Η έκκληση της ΕΣΕΕ για ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις των "εντός κρίσης επιχειρήσεων" έχει, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αποκλειστικό στόχο την επιβίωση και διατήρησή τους στην αγορά, αλλά και τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων.
«Οι Έλληνες έμποροι έχουμε πλήρη συναίσθηση της συνέπειας αλλά και του προβλήματος και είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, αφού η έκδοση απόδειξης και τιμολογίου πώλησης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωσή μας», προσθέτει.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απόδειξη αποδεικνύει πραγματική δαπάνη και θα πρέπει να έχει την ανάλογη αξία και όχι επιλεκτική χρήση στην επιβαλλόμενη φορολογία κάθε Έλληνα».
Συγκεκριμένα οι έμποροι αναφέρουν:
«Η μη έκδοση απόδειξης και τιμολογίου, σε γνώση του επιχειρηματία, σίγουρα δεν αποτελεί φοροαδυναμία, αλλά ξεκάθαρη παράβαση.
Ο νέος τιμοκατάλογος φορολογικών προστίμων δεν διορθώνεται με εκπτώσεις ακόμα και 50%, αφού δεν περιέχει κανένα ίχνος αναλογικότητας.
Δεν διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες παραβάσεις, δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα λάθη και τυχόν παραλείψεις, ενώ το πλαφόν των 30.000 ευρώ δεν θα αποτρέψει την παύση πληρωμών και εργασιών πολλών ακόμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει στην πρωτοφανή πολλαπλή τιμωρία είναι ο εξορθολογισμός με χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά και με αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξής τους, ιδιαίτερα από τους συστηματικά ασυνεπείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, εισπράττεται μόνο το 5% των φορολογικών προστίμων που αλόγιστα έχουν επιβληθεί και συνεχίζουν να επιβάλλονται, ενώ αντιστοιχούν στο 44% των 63,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών εκ των οποίων μόνο τα 1,6 δις ευρώ είναι στη διαδικασία διακανονισμού.
Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, το υγιές ελληνικό εμπόριο δεν αρνήθηκε ποτέ τους φορολογικούς ελέγχους για απόκρυψη εισοδημάτων, τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, ούτε την παραδειγματική τιμωρία των κατ´ επάγγελμα φοροφυγάδων, αλλά αντιδρά στις υπερβολές αναφορικά με την αδυναμία καταβολής και διακράτησης φόρων για πωλήσεις που δεν έχουν εισπραχθεί ούτε η αξία των εμπορευμάτων, ούτε ο ΦΠΑ».
Η ΕΣΕΕ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «έχει επανειλημμένως ζητήσει ως παράδειγμα προς μίμηση, την επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων με ένα συμβολικό φορολογικό κίνητρο και έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι οι ποινές και τα πρόστιμα για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις πρέπει να επιβάλλονται για συμμόρφωση και όχι για εξόντωση των επιχειρήσεων».
ΠΗΓΗ: real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr