Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Η κυβέρνηση αλλάζει και το φόρο υπεραξίας: Απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων

Tην εξαίρεση από το φόρο υπεραξίας των ακινήτων που διακρατήθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για 25 χρόνια προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το σχετικό νόμο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει επισπεύσει την επεξεργασία των τροποποιήσεων του νόμου, ώστε να ψηφιστούν το ταχύτερο από τη Βουλή (αν κριθεί ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση) και να αρχίσουν εκ νέου οι μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν "παγώσει" από την αρχή του έτους.

Η βασική αλλαγή θα αφορά στα «παλαιά» ακίνητα, για την ακρίβεια για τα ακίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους πωλούν, αφού τα κράτησαν για 25 χρόνια τουλάχιστον στην κατοχή τους. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται κατά ένα μέρος το πρόβλημα που υπάρχει με την αδυναμία υπολογισμού του ποσού κτήσης, αλλά και το ενδεχόμενο να προκύψει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τους πωλητές.

Ωστοσο, στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πως θα αντιμετωπιστούν άλλες περιπτώσεις υπολογισμού του φόρου, όπως αυτές στις οποίες τα κτίρια κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία ή αποκτήθηκαν με αντιπαροχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών, θα απαλλαγούν οι συμβολαιογράφοι από τον υπολογισμό του φόρου. Οι ιδιοκτήτες που πωλούν το ακίνητό τους θα απευθύνονται στην Εφορία για να υπολογιστεί ο φόρος, θα υποβάλουν τη σχετική δήλωση και στη συνέχεια θα ολοκληρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη. Ο συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος για την απόδοσή του.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, εξετάζονται:
Το πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, που είναι 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις και 2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις να μειωθεί κατά 50%
Το πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, που είναι 1.000 ευρώ για κάθε μια μη εκδοθείσα απόδειξη να μειωθεί κατά 50%, αλλά και να μπει ένα πλαφόν της τάξης των 30.000 ευρώ στο συνολικό πρόστιμο, ώστε να μην φτάνει σε ποσά που θα το καταστήσουν μη εισπράξιμο. Με το νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο δεν υπάρχει πλαφόν. Ετσι, για παράδειγμα, εάν ο παραβάτης δεν έχει εκδώσει 50 αποδείξεις, το πρόστιμο φτάνει στα 50.000 ευρώ.





Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *