Ενημερωθείτε πλήρως για τα κριτήρια συντάξεων στις ασφαλισμένες γυναίκες όλων των ταμείων.
Στο ΙΚΑ για τις μητέρες ανηλίκων σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα για σύνταξη μέχρι το τέλος του 2012 κατοχυρώνεται με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται όταν ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τις 10.500 ημέρες ασφάλισης. Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που συνταξιοδοτούνται με 10.000 ημέρες ασφάλισης αυξάνεται στο 62ο το όριο ηλικίας για άντρες και γυναίκες. Ειδικά για τις γυναίκες αυξάνεται στις 12.000 ημέρες ασφάλισης ο συντάξιμος χρόνος που απαιτείται για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν από την 1η.1.1983 μέχρι τις 31.12.1992 συνταξιοδοτούνται με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει την 25ετία το 2010, οπότε και δεν επηρεάζονται από το νέο ασφαλιστικό.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν μετά το 1983 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1η.1.2011 και μετά, επηρεάζονται από τις αλλαγές. Για πλήρη σύνταξη το όριο ηλικίας από την 1η.1.2013 ανεβαίνει στο 67ο έτος (από το 65ο), ενώ για μειωμένη πάει από τα 60 στα 62 για άνδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν την 25ετία από την 1η.1.2013 και μετά.
Καταργούνται από την 1η.1.2013 οι μεταβατικές διατάξεις για τους τρίτεκνους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και για τους πατέρες και τις μητέρες με ανήλικο παιδί. Οι τρίτεκνοι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι όπως και οι γονείς με ανήλικο παιδί, αν δεν έχουν 23 έτη έως το 2012 θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν στο 67ο έτος της ηλικίας τους, αντί του 55ου που κατοχύρωναν το 2012. Επισημαίνεται πάντως πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 2011 και μετά, έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης.
Οι γυναίκες στο Δημόσιο
Οσες γυναίκες στο Δημόσιο θεμελίωσαν δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 50 ετών. Για να «κλειδώσει» το δικαίωμα, πρέπει να υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου.
Ο χρόνος ασφάλισης είναι απαραίτητο να είναι πλήρης (25 έτη) και δεν μπορούν να προσμετρηθούν επιδοτούμενοι χρόνοι και κενά εργασίας. Αντίστοιχα δεν θεωρείται ότι έχει συμπληρωθεί η 25ετία, όταν η ενδιαφερόμενη ασφαλισμένη έχει 24 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα, δηλαδή δεν «χαρίζεται» το εξάμηνο. Και σε αυτήν την περίπτωση για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο ασφάλιση στον ιδιωτικό όσο και η υπηρεσία στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον όσες υπάλληλοι μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την 25ετία αναδρομικά το 2010 με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων (και μόνο), κατοχυρώνοντας έτσι και αυτές δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 50ού έτους τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν συμπληρωθεί 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να είναι δυνατή η εξαγορά του πλασματικού χρόνου των τέκνων.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για τη θεμελίωση με τις διατάξεις για τις μητέρες ανήλικων τέκνων από το Δημόσιο ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους που το τέκνο ενηλικιώθηκε.
Σε περίπτωση που θεμελιωθεί το εν λόγω δικαίωμα, η ασφαλισμένη δικαιούται συνταξιοδότηση από τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της κι έπειτα. Η σύνταξη είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει τη στιγμή που θα υποβάλει το σχετικό αίτημα. Τέλος, εφ' όσον η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής και η ασφαλισμένη έχει συμμετέχοντα φορέα ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, το τμηματικό ποσόν των φορέων αυτών καταβάλλεται στα 50 μειωμένο.
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο για τις μητέρες που έχουν ανάπηρα τέκνα. Μάλιστα οι διατάξεις αυτές έχουν επεκταθεί από το 2011 και στους άνδρες που έχουν ανάπηρα τέκνα και εργάζονται στο Δημόσιο.
Ειδικότερα προβλέπεται πως: οι γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και είχαν παιδί για το οποίο έχει γνωματεύσει η Ανωτάτη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ) ότι είχε ποσοστό ανικανότητας 50% και άνω, μπορούν μετά τη θεμελίωση δικαιώματος να συνταξιοδοτηθούν εφ' όσον συμπληρώσουν το 50ό έτος. Η ανικανότητα του παιδιού πρέπει να συντρέχει κατά το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25ετία).
Από 1ης Ιανουαρίου 2011 το εν λόγω καθεστώς άλλαξε σε δύο σημεία:
* Το ποσοστό ανικανότητας που πρέπει να φέρει το ανίκανο παιδί προκειμένου να τύχει ο γονέας ευνοϊκότερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης αυξήθηκε από 50% σε 67%, προστιθεμένης επιπλέον και της προϋπόθεσης η ανικανότητα να συνεπάγεται την αδυναμία άσκησης κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος.
* Οι νέες ρυθμίσεις έχουν πλέον εφαρμογή και στους άνδρες υπαλλήλους με ανίκανο παιδί που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (συμπλήρωση 25ετίας) από τον Ιανουάριο του 2011 και μετά.
Γυναίκες σε ειδικά Ταμεία (ασφαλισμένες μέχρι 31.12.1982)
Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανήλικων παιδιών-ασφαλισμένων στα πρώην ειδικά Ταμεία (πλην ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) πριν από το 1983, το απαιτούμενο όριο ηλικίας (για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης) είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης του προβλεπόμενου χρόνου ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή (δηλαδή η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, στην οποία ορίζεται ότι η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης).
Για τα έτη μέχρι και το 2012, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31.12.2012 η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικου παιδιού έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έχοντας ανήλικο παιδί και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται.
Η κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31.12.2012 η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικου παιδιού έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης έχοντας ανήλικο παιδί χωρίς να έχει και την απαιτούμενη ηλικία (άρα, έχει δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου ορίου ηλικίας).
Μητέρες 3 παιδιών
Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων τουλάχιστον 3 παιδιών ή των πατέρων τουλάχιστον 3 παιδιών που είναι χήροι ή διαζευγμένοι και έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών με δικαστική απόφαση και έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μέχρι 31.12.1982, το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης 20 ετών.
Για τα έτη μέχρι και το 2012, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31.12.2012 η ασφαλισμένη μητέρα τουλάχιστον 3 παιδιών (ή ο πατέρας τουλάχιστον 3 παιδιών, σύμφωνα με τα προηγούμενα) έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 έτη) και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται. Επίσης η κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31.12.2012 η ασφαλισμένη μητέρα τουλάχιστον 3 παιδιών έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 έτη) χωρίς να έχει και την απαιτούμενη ηλικία (άρα, έχει δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου ορίου ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται).
Για τη συνταξιοδότηση των γυναικών ασφαλισμένων μέχρι 31.12.1992, το απαιτούμενο όριο ηλικίας είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης της ηλικίας των 55 (για μειωμένη σύνταξη) ή των 60 (για πλήρη σύνταξη) ετών. Ειδικά για τις ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας που μέχρι 31.12.2010 έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας τους, για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.
Ασφαλισμένες κατά την περίοδο 1983-1992
Για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων, ασφαλισμένων για πρώτη φορά κατά το χρονικό διάστημα 1.1.1983 έως 31.12.1992, το απαιτούμενο όριο ηλικίας (για λήψη πλήρους ή μειωμένης σύνταξης) είναι αυτό που αντιστοιχεί στο έτος συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης 25 ετών.
Σημειώνεται ότι για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης με αναστολή (δηλαδή η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, στην οποία ορίζεται ότι η σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης).
Για τα έτη μέχρι και το 2012, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31.12.2012 η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικου παιδιού έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (25 έτη) έχοντας ανήλικο παιδί και ότι έχει συμπληρώσει και το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Η κατοχύρωση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης προϋποθέτει ότι σε κάποια χρονική στιγμή μέχρι 31.12.2012 η ασφαλισμένη μητέρα ανήλικου παιδιού έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (25 έτη) έχοντας ανήλικο παιδί χωρίς να έχει και την απαιτούμενη ηλικία (άρα, έχει δικαίωμα λήψης σύνταξης με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου ορίου ηλικίας).
Τι ισχύει για ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών
Ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μπορούν να κατοχυρώσουν και εντός του 2013 οι γυναίκες ασφαλισμένες των τομέων ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείου Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), καθώς μπορούν να αξιοποιήσουν ειδικές μεταβατικές διατάξεις που τους επιτρέπουν είτε να συμπληρώσουν το συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση πλασματικών ετών είτε να κλειδώσουν το δικαίωμα σύνταξης με βάση την ηλικία. Κερδισμένες είναι οι μητέρες ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών με ανήλικο παιδί, καθώς και όσες γυναίκες είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ώς το 2010, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο 60ό έτος, ακόμη και αν το συμπληρώνουν μετά το 2013.
Στην περίπτωση που ο απαιτούμενος χρόνος συμπληρώνεται το 2011 και το 2012 και ταυτόχρονα οι ασφαλισμένες κλείνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, το δικαίωμα σύνταξης κλειδώνει στα 61 ή 62. Επίσης όσες μέχρι 31.12.2013 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων, συνταξιοδοτούνται και μετά την 1η.1.2013 χωρίς όριο ηλικίας. Σημειώνεται ότι τα απαιτούμενα έτη συμπληρώνονται και με αναγνώριση πλασματικού χρόνου.
ΠΗΓΗ: enet.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr