Ελπίδες ότι έστω και την ύστατη στιγμή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα τα… μαζέψει ως προς τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ασκείται η εμπορία γεωργικών φαρμάκων με μερική απασχόληση και από πολίτες που θα έχουν επιστημονική κατάρτιση μόλις 65 ωρών, διατηρούν οι γεωτεχνικοί της χώρας.
Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο προωθούμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της επιστημονικής οικογένειας των γεωπόνων, οι οποίοι με μπροστάρη το ΓΕΩΤΕΕ επιχειρούν, με κάθε τρόπο, να αποσυρθεί πριν το πολυνομοσχέδιο πάει προς ψήφιση.
Όπως πληροφορείται το Agronews τις προηγούμενες ημέρες αναπτύχθηκε έντονο πολιτικό παρασκήνιο και πιέσεις προς βουλευτές και κόμματα, ενώ η διαπραγμάτευση εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ, λέγεται πως έφθασε πολύ ψηλά στην ιεραρχία, «ακουμπώντας», σε επίπεδο συνομιλιών, τις επαφές που διεξάγονται στο «τρίγωνο» Μαξίμου, Τρόικα και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Μας εξαπάτησαν, διότι δεν μπορεί να καλείς τους φορείς στην επιτροπή, να συζητάνε και να μην ξέρουν ποιο νομοσχέδιο συζητούν και μετά αυτό να έρχεται στην Ολομέλεια χωρίς να έχουν προλάβει να εκφέρουν γνώμη και να τους λες, ξέρεις, ο υπεύθυνος επιστήμονας γεωπόνος στα μαγαζιά εμπορίας γεωργικών φαρμάκων θα πρέπει να είναι εφεξής μερικής απασχόλησης. Δεν είναι μια επουσιώδης ορθογραφική αλλαγή αυτή. Τέτοιες θεμελιώδεις αλλαγές πρέπει να γίνονται γνωστές από την αρχή», επισημάνθηκε στο Agronews από πηγή στις τάξεις των γεωτεχνικών επιστημόνων, η οποία, ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει πως «ευτυχώς, φαίνεται αυτή τη στιγμή πως δεν θα περάσει η σχετική διάταξη. Ότι αποσύρεται. Ελπίζουμε μέχρι τέλους ότι θα αποσυρθεί, γιατί δεν έγινε ακόμη η ψήφιση κατ’ άρθρον και προσβλέπουμε με την παρέμβαση που ζητήσαμε τόσο από τον κ. Πρωθυπουργό, όσο και των υπόλοιπων κομμάτων που συμφώνησαν με τη θέση του ΓΕΩΤΕΕ ότι δεν μπορεί να είναι ο υπεύθυνος επιστήμονας μερικής απασχόλησης, φαίνεται να επικρατεί η κοινή λογική και να ξεπερνάμε το πρόβλημα».
Το θέμα του ποιος θα έχει δικαίωμα να ασκεί την εμπορία των γεωργικών φαρμάκων είναι το πιο κρίσιμο για τους γεωτεχνικούς, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Όπως μαθαίνουμε, στις επιδιώξεις τους είναι επίσης να γίνει δεκτή κι η τροπολογία για το ανθυγιεινό επίδομα των κτηνιάτρων, η οποία έχει κατατεθεί στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Στόχος είναι, ακόμη, η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την οποία, όπως λένε, έχουν βάλει στις… καλένδες. «Υπάρχει μια έννοια συνταγής που είναι θετικό, αλλά δεν υπάρχει μέσα ούτε ορισμός, ούτε σκοπός. Άρα εφόσον παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, ως επιστήμονες είμαστε ανήσυχοι για το κατά πόσο θα γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που είναι απαραίτητη και αυτή», αναφέρεται αρμοδίως.
ΠΗΓΗ: agronews.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.
Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr