Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Επιδοτήσεις για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Επιδοτήσεις που μπορούν να φτάσουν έως και τις 100.000 ευρώ έχουν την ευκαιρία να λάβουν όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την εκμετάλλευση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπόσχεται το πρόγραμμα εμπορίας και μεταποίησης που ήδη «τρέχει».

Η καλλιέργεια βοτάνων σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μπορεί να αποδώσει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 8.000 ευρώ, ενώ μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων εισφέρει σε βάθος τριετίας έως και 100.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα οι καλλιέργειες των αρωματικών φυτών δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη. Οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των φυτών αυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Αυτό που καθιστά ακόμα πιο ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι η πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για ελληνικά αρωματικά φυτά και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πολύ υψηλότερες τιμές που προσφέρουν σε σχέση με τις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι προσφορές που δέχονται οι ελληνικές ομάδες παραγωγών είναι διπλάσιες και τριπλάσιες από τις τιμές που προσφέρουν οι εγχώριες εταιρείες.

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν περισσότερα από 112 είδη

Στην Ελλάδα ευδοκιμούν περισσότερα από 112 είδη, εκ των οποίων 68 χαρακτηρίζονται και ως μελισσοτροφικά. Ο κρόκος καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καλλιεργούμενη έκταση, παρουσιάζοντας μια σταθερότητα ως προς την έκταση και την παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ετών, ενώ και η ρίγανη παρουσιάζει αλματώδη αύξηση των αντίστοιχων στοιχείων.

Τα κυριότερα εμπορικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Ελλάδα είναι:
το τσάι του βουνού
το φασκόμηλο
η ρίγανη
το γλυκάνισο
ο βασιλικός
το μάραθο (μαραθόσπορος)
το χαμομήλι
η δάφνη
η μέντα
ο δυόσμος
το κόλιανδρο
το κύμινο
η λεβάντα
το μελισσόχορτο
η μαστίχα της Χίου
ο κρόκος της Κοζάνης
το δίκταμο της Κρήτης.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ξεκίνησε και επίσημα μέσω του μέτρου 123α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων ελάχιστου προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ για ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών και κρόκου Κοζάνης. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη αναγνωρισμένης ομάδας παραγωγών για τη δυνατότητα επιχορήγησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Τα ποσοστά επιχορήγησης διαφέρουν και ξεκινούν από 25% για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μπορούν να φτάσουν και το 50% ανάλογα το ύψος της επένδυσης και ανάλογα την περιφέρεια στην οποία πραγματοποιείται η επένδυση.

Ταυτόχρονα παραμένει ενεργός ο νέος επενδυτικός νόμος 4146/13, που αποτελεί τροποποίηση του 3908/11, ο οποίος επιχορηγεί τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών, και αυτός συμπληρωματικά προς το μετρό 123α και αυτός με ελάχιστο επένδυσης τα 100.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά επιχορήγησης μπορούν να φτάσουν σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και το 50%.

Ποιες δαπάνες που ενισχύονται


Δαπάνες για τις οποίες παρέχεται ενίσχυση (επιλέξιμες δαπάνες):

Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Την κατασκευή ή τη βελτίωση ακινήτων.

Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπως προβλέπεται στις εθνικές διατάξεις.

Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.

Την αγορά οχημάτων για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (Καν. 1069/09 & Καν. 142/11), στο πλαίσιο της δράσης που αφορά ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.

Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού, όπως αμοιβές μηχανικών, συμβούλων και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.

Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.

Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση).

Την απόκτηση πιστοποιητικών από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP κλπ.).

Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι του ποσού των 50.000€.

Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.










ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *